Tak jsem si včera málem zničil doma základní desku na PC.
Dávno jsem zjistil, že DVD mechaniky neumí číst většinu dříve vypálených CD (CD mechaniky proto nevyhazovat)
Přinesl jsem si z práce nevyužitou cd vypalovačku a zapojil do domácího PC. Ale systém ji nenašel. Kontrola Mastr Slave na jednom káblu, OK, ale stejně CD Bios nenašel. Tak jsem zkusil dát mechaniku na samostatný IDE kabel do volného místa na desce. Po té jsem už PC nespustil. Nenaskočil ani Bios (ani po odpojení mechaniky), netočil se ventilátor procesoru.
Smrtelný pot na čele. Detailně jsem prohlédl, místo, jestli jsem zastrčením káblu něco mechanicky nepoškodil. Nic jsem neobjevil. Pak jsem zkusil PC znovu zapnout a začal se načítat Bios, našel paměti, a připojená zařízení, ale po té se zasekl a vyhodil chybu. Do menu se nešlo dostat. Takže šlo jen konstatovat, musel jsem něco poškodit, protože šváb od Biosu je hned vedle káblu IDE. Večer mne napadlo resetovat Bios. Hurá, naskočil a tím i celý systém OK. Jenomže později jsem zjistil, že mi nejdou zvuky. Jak jsem loadnul Bios, tak se udělalo základní nastavení a myslím se aktivoval zvuk ze základní desky. Tohle jsem vyřešil v Ovládacích panelech ve Windows a ve 23.00 jsem mohl jít klidně spát.
Píši to sem jako varování. Zdánlivě banální záležitost může pěkně zkomplikovat život.
Plyne poučení, pokud vše funguje a není důvod, do ničeho zbytečně nevrtat.
Abych nezapomněl, CD mechaniku jsem dal do PC2, kde 100% funguje na první pokus. Ono je to vlastně jedno, kde je, když mám oba PC v síti.
Všechna nečitelná CD opět mohu používat. (Ze tří různých DVD mechanik CD nepřečetla ani jedna, ani combo v notebooku)
PS. Nevrtat, to je těžké. Jednou za půl roku je stejně třeba z PC vyhnat hnízdící pavouky a vysát prach.