Parní lokomotivy ČSD (nejen) pro Open Rails

Ona to byla poměrně drahá záležitost a jemná mechanika k tomu. A prostředí stanoviště na parničce nic moc.
tachograf - parní trakce.jpg Takový by asi stačil. Ale kabinářů je jak šafránu a těch pracujících s historickými vozidly ještě méně.

Nepatřičný efekt způsobuje nedokonalá simulace odfuku v příliš velké rychlosti. Musím připomenout, že jde o ventily výfuku odvodnění válců a odvodnění se provádí při rozjezdu nebo dojezdu (klávesou C). Pomoci by mohla úprava směru výfuku nebo objemu "obláčku", ale mám za to že za rychlé jízdy to stejně strhne vítr (a to je to, co simulátor moc neumí napodobit).
Efekty páry od turbodynama, kompresoru, injektoru nebo ejektoru sací brzdy jsou na tom podobně.

... ale mám za to že za rychlé jízdy to stejně strhne vítr...
Čo považuješ u 313.2 za rýchlu jazdu? Maximálka u takejto mašiny je 40 alebo 45 km/h a to šla možno len v krátkych úsekoch - bola to lokálková mašina. Než sa na tých 40 rozbehla ( so záťažou ) už sa blížila k ďalšej zastávke ;)
Áno, na GP Zvolen jazdili ako divé, ale to len "šprint" na 100 či 200 m a sólo bez záťaže.
Skús nejaký rozumný kompromis.

Ona to byla poměrně drahá záležitost a jemná mechanika k tomu.
Ale vyadá úžasně. Nicméně zpět k té lokomotivní brzdě, zjistil jsem, že to dělá při posunu, vždy, když se na reversu otočí mašina tendrem vpřed. Takže asi zase nějaká anomálie OR či co. :-)

Ahoj.
Takže zatím postřehy k mašině ČSD 313.2. Dopředu píšu, ladění mašin nerozumím, takže jde o připomínky virtuálního fíry v simulátoru OR:
1. Nevím, zda je to bug OR, pokud posunuji a jedu kotlem vpřed na reversní bod, po projetí reversu zatáhnu lokomotivní brzdu, zastavím, tím OR otočí soupravu uhlím vpřed, tak po uvolnění lok. brzdy, brzdy nepovolí. Pomůže jen kl. "Shift+podtržítko" (reset brzd), pak povolit a mohu pokračovat v jízdě.
2. Jak koukám, tak koukám do wag. souboru, není nadefinováno zbrojení, tato chyba je velmi častá u maďarských kolegů u parních mašin. Tím je zatím aktivita ve stavu pattu. Já nevím kolik bylo metrů k dozbrojení, tohle by měl doplnit tvůrce ladění modelu.
3. Vím, že existují tabulky na výpočet spotřeby uhlí a vody, ale v chystané aktivitě na Ztracené Old projedu celou trasu ze Staré vody až do Skalky, mezi tím má šibování v P. Hamru a Mlýnech víca jak hodinu a spotřeba uhlí je jen 7% vody podstatně více 41%, což by +/- asi odpovídalo:313 spotřeba.jpg
Pro potřeby v aktivitě jsem zatím nakopčil definici zbrojení z tendru "Zeměplaze" a funguje.

1. Bohužel nedokážu odpovědět a ani nevím o parametru brzd, který by na to měl mít nějaký vliv. Tohle bude mít spíš nějakou souvislost s otáčením směru CTRL+E.
2. Ano, tohle jde za mnou. Zbrojící body skutečně chybí. Lítal jsem s mašinou ve zrychleném režimu po zkušební trati a zkoumal, zda funguje luxus dynamického nákladu uhlí a vody v tendru. Zbrojil jsem průběžně Shift+T a spokojen sám se sebou jak mě ta animace pěkně funguje, už jsem si na tankovací body tendru nevzpomněl. Maďarů se ale zastanu, v jejich verzi nastavení jsou:
IntakePoint ( 0.925 2.0 FuelCoal )
IntakePoint ( 2.0 1.0 FuelWater )
(ale zase nemají tu dynamiku s animací ...)
3. Spotřeba uhlí se pod OR odehrává v sekci "Topeniště". Určují ji (pro OR) celkem tři základní parametry a jeden pomocný:
topeniste.jpg
* na netu je dohledatelné povídání o obsluze parních lokomotiv. Měl jsem i možnost si ve studijní knihovně zapůjčit knihu Příručka pro strojvedoucí (Louda, Mareš 1957). Podle těchto zdrojů při plném zatížení lokomotivy přiložil topič v našich podmínkách na každý 1 m2 plochy roštu 400 až 600 kg uhlí za hodinu. Vzal jsem tedy střed - 500 kg/h, což při ploše roštu 1,65m2 dělá 825 kg/h. Lokomotiva není nijak velká ani výkonná. Podle maďarské předlohy by musel topič házet lopatou skoro 5x za minutu. To je příliš byť se jedná o max. hodnoty. Aby uhlí z tendru rychleji mizelo, musela by se mu ještě dále snížit výhřevnost a samozřejmě topič více nakládat na rošt. Tohle ponechávám na další debatu.

Ještě poznámka k významu číslic v parametrech IntakePoint: první číslo udává vzdálenost tankovacího bodu od centrálního bodu (0) v podélné ose Z.
Druhé číslo je velikost plnícího otvoru v metrech.

Ahoj a dík za vysvětlení. Jak ale koukám, tak se bude asi fakt muset přizpůsobit spotřeba uhlí dle chování simulátoru, nikoliv tabulkám a uhánění topiče. Na tohle se asi choval líp MSTS. Ale opravdu ladění v tomto směru nerozumím, takže nebudu chytračit. :-) Jen je prostě divné, když vyjedu s mašinou v 7 ráno, do Skalky přijedu ve 12, v rozpětí tohoto času posunuji ve dvou stanicích a spotřebu uhlí mám jen 7%, to by ta pára musela jet na uhelný prach. :-)

Jen pro zajímavost, řazení:
Stará vody - Pustý Hamor:
ČSD 313.2 + 3x Vsr písek + Z1-15107 + Ztrc + Z1-30505 + Ztr + Np s mlátičkou + Np s traktory + Np bedny + 2x Ke prázdny + 2x Otdr prázdný + 2x Ke uhlí
Pustý Hamor - Mlýny:
ČSD 313.2 + 3x Vsr písek + Z1-15107 + Ztrc + Np s mlátičkou + Np s traktory + Np bedny + 2x Ke prázdny + 2x Otdr se dřevem
Mlýny - Skalka:
ČSD 313.2 + 2x Otdr se dřevem + 3x Vsr písek + Z1-15107 + Ztrc + 2x Ke řepa + Z1-30505 + Ndk bedny + Vsr jablka + Vsr obilí

Tak o čase to není. Spíše o zátěži a traťových poměrech. Mě to mrzí taky. Open Rails beru tak, že simulace vychází ze skutečných hodnot. Že nebude nutné do parametrů psát experimentálně nalezená hausnumera, aby se výsledné chování blížilo realitě. Třeba jako kdysi nastavoval ZSR lokomotivu E499.0 pro MSTS.

Ahoj, bohužel asi nic jiného nezbyde, já ale netuším, kolik by měla lokomotiva v podmínkách na trati Ztracená Old "papnout uhla". :-) V chystané aktivitě mohu prověřit, pokud se to upraví. Těch 7% je totální unreal, ta voda by dle lajckého rozumu +/- odpovídala.

Dane, jak dlouho trvá ta aktivita při které spotřebuješ těch pouhých 7% uhlí? Tendr ho má za 8000 kg, takže jde o 560 kg spáleného uhlí. A na max. výkon jej přijde na rošt 825 kg za hodinu. Zdůrazňuji "na max".

Nebo nová verze parních uni kabin?
Ta kabina pro 464.0, jsetli se nepletu, pkud ano, tak se omlouvám, je od Hnďi, já ji dostal darem ke kulatým narozeninám, před několika lety jako dárek a jestli dobře koukám, tak má udělanou alfu pro OR podobně jako kabiny pro 742, nebo T334.0

Ještě doplním, omluva za překlep, samozřejmě kabina od Hynďi, ale u těch nádherných kabin mně chybí jedna podstatná věc a to tachometr, již zmiňovaný o několik příspěvků výš, je nanic jezdit se zapnutým TM, kde třeba jako virtuální fíra vidím, co mne čeká za návěst hodně dopředu a tomu podvědomě přizpůsobím brždění a rozjezd vlaku, jiná situace je, když se musím řídit jen návěstidly bez TM, LVZ v parách nebylo... :p

Ahoj, mají jej téměř všechny. Na screenech není vidět spodní část a parničky mají registrační rychloměr zpravidla pod pravým oknem dole (aby to neměl náhon daleko). Stačí proto jen šipkou zarolovat dolů - "sklonit hlavu". Asi jako např. včera tvoje video s kabinou 1836, kde Bob57_cz neviděl stupnici a šipku kontroléru.

Back
Nahoře