CZSK verze 1.2

Simulace reality je zcela na místě, nikdo nikoho nenutí hrát Icikovo OR, ti co chtějí pikovláček, ať jezdí na klasickém OR, nebo co já vím na jakým jiným. I ty příručky, znalosti a nespočet zkušeností k dráze a její reálnosti patří. Iciku a všichni z realizačního teamu, jen tak dál, máte moji nevadnoucí podporu!
Tak že jsi jezdil MSTS? Nic se nemá přehánět, tak se potom pomalu nachystej, začni modelovat, skinovat a dělat aktivity, poněvač, když se to přežene, zůstane tady u OR CZ tak max 50 lidí co dělají na dráze, možná ani to ne, poněvač fíra, který je každý den v práci asi pravidelně simlátor ve volnu jezdit nebude. :) Chtěl bych tě vidět s tvým názorem u leteckého simulátoru, kdy by jsi musel nabiflovat veškerý materiál nutný k obsluze dopravního letadla... ;)

Já jsem taky pro realné fyzické vlastnosti vlaku a proti OR CZ nic nemám, jen pochopte, že to musí být taky hratelné pro normální lidi a né pro zaměstnance českých a slovenských drah.

Vlastním Xplane 11 a není to taky žádná sranda. Je tam spousta věcí jenž jsou reálné a velmi dobře nasimulované a kdo se o letadla nikdy nezajímal a chtěl by se proletět jen tak, tak nemá šanci. A že by se hledělo na někoho, kdo je naprostý máslo v létání, to určitě ne. No já si právě myslím, že hratelné pro civily je dostatečně již ORMG nebo ty vylepšené verze, mimo tu CZ. Proto třeba RW je u mě vždy jen chvilková záležitost když vyjde nějaký nový model, je to graficky dobré, ale fyzika, chování vozidel a vše to, co já tolik oceňuji na ORCZ, tomu prostě chybí. ORCZ je daleko ambicióznější a RW už šlape na paty. Už jen množství modelů v OR a v RW.

Ale tady nikdo nepotřebuje nic biflovat. Stačí srozumitelný heslovitý návod a ne abych celé dny metodou pokus a omyl se to učil zahrabán do příruček. Na nějaké zap a vyp jsem narazil také. Když jsem zvolil zap, tak mne to povolilo jet rychlostí 10 a když jsem dal vyp, tak jsem mohl s vlakem jet nevídaných 15 km/h. :) Už si ani nepamatuji, jak jsem se z toho vymotal. Ale sakra, pokud mi tam svítí 140, tak mi přece nemůže zasáhnout mirel, když jedu při rozjezdu rychlostí 110. A o tom se v příručce určitě nepíše. :) Proč to zasáhne když nic nepřekročím.

Takže bych ještě jednou poprosil napsat i pro ostatní, heslovitě, jak mirel správně nahodit, aby fungoval správně pro jízdu vlaku. okoun to určitě bude vědět, když je zatím maximálně spokojený. :) Tak prosím, poraď. :)
Simulace reality je zcela na místě
Realita není jenom, že strojvedoucí jde na studenou lokomotivu v depu, kterou oživuje do provozu. Ale většinou se střídá na ose a odstupující strojvedoucí předá kolegovi mašinu v provozu, jen odbrzdit, dát tam směr a jet. Tedy tento režim v Openrails je důležitý. Nějaká klávesová zkratka, jak to zrychleně nahodit. V RW to tak mají.

Ano souhlas, che to návod jak ovládat v OR, ne biflování příručrk, nejsem proti se pak samozřejmě učit.

Možná se tak trochu podceňuje/opomíjí parametr EngineOperatingProcedures z engu vozidla. Dají se zde popsat všechny nadstandardní fičury a za běhu jsou potom na stisk F1 k dispozici.

Dane nestresuj! Návod byl u ARR 1.0 a evidentně je stále aktuální. Jestli autoři CZ/SK dovolí, tak jsem ho zavěsil zde. Máte tam popsánu i tu funkci hlídání rychlosti - ZAP - VYP
Souhlas s okounem #280

Ze zvědavosti, co je v CZ/SK nového, jsem po týdnech odsouvání (není čas) konečně stáhl last update a projel Košice - Lipťák.
Žasnu, jak se vám v CZ/SK 1.3 podařilo vymazlit brzdič. Nearetované O - J - B....naprosto SUPER!!! Náběh vzduchu a povolování jste trefili, myslím si skvěle! Suprovně se s tím brzdí. Dynamika trakce a brzd/EDB taky úžasná. Problém jsem shledal pouze při jízdě výběhem, kdy jsem přibrzdil kopýtkem EDB, krátce na to nastal na trati požadavek na vyšší výkon brzdy, tak jsem vzal za brzdič OBE a ono nic. Žádná reakce. Nereagoval fakt na nic (tedy přes klávesové, myší jsem nezkoušel). Po povolení EDB už brzdič reagoval, a to je špatně. Vzduch musí být vždy nadřazen.

Mirel v OR je naprostá senzace už od počátku jeho tvorby a kdo na něj nemá, ať se těch pár funkcí naučí. Jen je to pro vás novum, které jste měli dosud možnost obejít, ale to si sedne. A až si to sedne, bude vás ten zabezpečovač taky bavit... a některé závodníky hlídat:). Obvzláště, když to Jindřich dělá opravdu úžasně přesně. A vůbec se mu nedivím, že to ladí zatím jen na jedné trati, stejně jako se zbytek CZ/SK dělá jen na 16X. Prostě chtějí vymakat a vychytat svá nastavení a programování (což jistě není sranda) na jednom typu loko/trati, který autoři CZ/SK dobře znají a mohou si ho v praxi "ošahat", a ke kterému se budou testeři/hráči vyjadřovat jen v onom daném množství a prostředí, a ne že se bude jeden hlásit z testů 230, druhý 150 a další z X strojů a tratí. Byl by v tom jen bordel. Připadne mi logické zmáknout zprvu důsledné vyladění jedné loko na jedné trati a posléze postupně s většími zkušenostmi vymakávat zbylá dílka. Je vidět, že to kucí umí vymazlit, tak nechť mají prostor tam, kde je jim nejlíp. Najednou vše při tom počtu osob a času asi nepůjde.

Ja si tu tiež napíšem svoje. Čo sa simulácie týka, preferujem realitu nad jednoduchosťou. Posledná verzia ORCZ je jednoducho super, ARR, Mirel, či oprava fyzikálneho modelu od začiatku ORCZ. A chyby postupne autori vychytávajú, a majú k ním kladný prístup. Počiatočné bugy proste musíme strpieť, či pomôcť ich odhaliť. :)

Ku ostatným by som povedal toľko, komu je MIREL komplikovaný, nič mu nebráni používať lokomotívy so starým ladením. Komu je komplikované jazdiť s ARR, nikto mu nebráni jazdiť na ruku, a komu nevyhovuje reálne chovanie kontroléru/brzdy, tak isto má možnosť využívať staré, kompatibilné ladenia. Tak k čomu ten "hejt" ? :) Ja to oceňujem, že simulácia pokročila na túto úroveň, a že stále máme možnosť voľby. Ajkeď uznávam, že možnosť "rýchloštartu" bude vítaná.

Jo a s těma letadlama si moc nezahrávejte, protože. Jestli znáte z doslechu liberecké letecké simulátory, tak ty jsem celé od píky zprovoznil. Jak DC-9 tak MiG-21. A samozřejmě je umím nastartovat a letět s nima a přitom projít všechny procedury. A to fakt není peršing.

Právě vyšel patch 1.3.20. Je v něm ten rychlostart.
V Options na tabu General máte 2 nové položky, Cold & Dark, a pokud je tato možnost vypnutá taky Ready to drive.
Pokud je zapnutá volba Cold & Dark mašina je komplet vypnutá. Pokud je tato volba vypnutá, mašina je po D1 testu, Mirel je nastaven na PRE a MAX je nastaven na max rychlost lokomotivy.
Pokud je zapnutá i volba Ready to drive, mašinka má zprovozněn Mirel dle předchozího, krom toho taky zapnutý HV, smetáky (všechny co má), kompresor, topení a navolen směr vpřed. Stačí přestavit OBE do J, vypustit přímočinnou brzdu a můžete jet.
Pro aktivitáře jsem přidal možnost zápisu do act souboru, viz obrázek. K tomuto snad netřeba cokoli dodávat.
Nastavení v aktivitě má přednost před nastavením v uživatelském nastavení hráče.
Jasné doufám je, že pokud je ColdAndDark nastaveno na True, ReadyToDrive už nemá smysl zadávat, protože je vždycky False.

Přílohy

• Ready.jpg
    Ready.jpg
    118.7 KB · Zobrazeno: 23
Nojo, jenže já trať BP nemám, dávat za ni 500 se mi úplně nechce.. :)
Chápu, chtít za tuto krátkou lokálku tolik peněz je nehoráznost. :) Sice jen 450, ale i tak je to asi dost. :)
Jenomže jsem už dávno psal, že vývojářům pošlu trať klidně zdarma. Nač by si jí kupovali, když jí potřebují jenom na testování. Je to i v mém zájmu, aby se tam dobře jezdilo. Stačí tedy napsat, nejlépe v tomto případě SZ.

Ohledně Mirelu. Tady to někteří nesprávně pochopili. Já si nestěžuji, že je to moc složité, mě se to dokonce i líbí, že dávání mašiny do provozu včetně brzdy trvá jako ve skutečnosti. Ale já reagoval proto, když mi práská mirel a nic nepřekračuji, jestli se jedná o nějaký bug nebo se musí něco dopsat do trati, anebo já dělám něco špatně. Na poslední možnost by šlo dostat odpověď až nyní, kdy udělám rychlostart, který by měl vše dát do stavu, jak to má být. Otestuji zase až večer doma.
Jestli autoři CZ/SK dovolí, tak jsem ho zavěsil zde.
Tohle jsem si vytiskl. Po něčem takovém jsem volal. Tohle by mělo být vedle toho balíku lokomotiv na testování. Vytiskl proto, že nemusím jezdit kvůli stavění tratí třeba půl roku a pak člověk zapomene. I nyní jsem nedávno přemýšlel, jakou zkratkou se zapíná řízení. :)

Právě vyšel patch 1.3.20. Je v něm ten rychlostart.
V Options na tabu General máte 2 nové položky, Cold & Dark, a pokud je tato možnost vypnutá taky Ready to drive.
Pokud je zapnutá volba Cold & Dark mašina je komplet vypnutá. Pokud je tato volba vypnutá, mašina je po D1 testu, Mirel je nastaven na PRE a MAX je nastaven na max rychlost lokomotivy.
Pokud je zapnutá i volba Ready to drive, mašinka má zprovozněn Mirel dle předchozího, krom toho taky zapnutý HV, smetáky (všechny co má), kompresor, topení a navolen směr vpřed. Stačí přestavit OBE do J, vypustit přímočinnou brzdu a můžete jet.
Pro aktivitáře jsem přidal možnost zápisu do act souboru, viz obrázek. K tomuto snad netřeba cokoli dodávat.
Nastavení v aktivitě má přednost před nastavením v uživatelském nastavení hráče.
Jasné doufám je, že pokud je ColdAndDark nastaveno na True, ReadyToDrive už nemá smysl zadávat, protože je vždycky False.
Dobré dopoledne, zkouším spustit ORCZ po patchi 1.3.20. a vždy skončím s fatal error ať zkouším Cold&dark nebo Ready drive nebo nic. Zkoušel jsem to na BP i na 321, ale výsledek vždy stejný

Zdravím
a děkuji všem autorům za odvedenou práci. Otestováno po posledním patchi na trati 321 - bez problémů. I fungovalo nové spuštení uložené hry s vlakem v jízdě.

Pro klid duše jsem smazal komplet ORCZ a znovu nainstaloval OpenRails_CZSK_1.3. Po spuštění se mi to patchlo na 1.3.20. Znovu jsem pro jistotu stáhnul a zkopíroval do Trainset lokomotivu rj_162-115_hk, ale vždy po spuštění skončím fatal error. na předchozím patchi šlo vše bez problémů. Tak netuším kde je něco špatně

Ide zatiaľ iba aktivita ale voľná jazda hádže error. Keby sa nevymýšľalo mohlo všetko ísť. Jindřich ešte nebol na FB, reportoval som mu to tiež.

Ide zatiaľ iba aktivita ale voľná jazda hádže error. Keby sa nevymýšľalo mohlo všetko ísť.
Dodo, nezlob se na mně, ale od toho je vývoj a ten nápad co tam Jindra dodal je super. Všichni tady voláte po super reálu a to Jak psal Zbyněk, že se souprava taky jen předává je taky realita. Takže já budu tahat až další aktualizaci, stejně už mažu na odpolední. :)

ja sa nehnevám ja len hovorím všeobecne to nebola konkrétna narážka na niekoho a ani na teba. Ja viem že sa to vychytá a tiež som za tento urýchlený štart ak preberáš mašinu na osi. Len no......Zas vidíš čo sa spustilo tým že sa tam niečo pridalo a tým pádom sa znefunkčnilo veľa vecí. Bohužiaľ teraz to chvíľu potrvá kým sa všetko znormalizuje.

Jasně, to je holt daň za každý další počin, nicméně se znovu vrátím k těm kabinám. I když jsem doplnil ty hodnoty do !frontů, podívejte se, jak to nesedí. Kbina používá FA z modelu a mimochodem, takhle nesedí ani boční okna u kocoura 742, taky jdou z osy. Prostě, tohle je zásah do všech jiných autorů kabin a je to dle mně špatně. Všechny staré kabiny měly jet a u těch nových od tebe se mělo dělat tak, aby se zobrazovaly dle autorových představ. Tam se měl dodat nějaký parametr, aby se zobrazovaly celé, ne rozhodit defult, fakt to dělá bordel a těch starých kabin, hlavně na páry je mraky. I když třeba u ČSD 310 co vyšly u Josefa se ty kabiny zobrazují normálně, tak já fat nevím... :)

213.jpg

Když ji nakloním níž, je tam ďuzna. Nebo pokud by na tuhle kabinu někdo koukl a upravil, budu rád, já jsem to nějak zbastllil v rámci možností.

Back
Nahoře