CZSK verze 1.2

V novém patchi bylo upraveno přednastavené defaultní počasí pro déšť i sníh. Implementován byl také nový výpočet dynamického koeficientu adheze závislého na momentálním počasí. Přepracován byl také koeficient efektivity pískování - klesá s rostoucí rychlostí. Teď si rozjezdy za špatného počasí budete užívat. :)

Když jedu tunelem a zapnu osvětlení přístrojů "L", tak po výjezdu z tunelu mám stále noční kabinu, dokud "L" znovu nevybavím.
Ahoj, u mne taky.
Poradil jsem se ještě s bývalým spolužákem cvičným, také už v důchodu. A opravdu se musí ta rychlost navolit ručně u mezikruží.
Cituji:
- ale je to tak, že na mezikruží chce nejzávažnější situaci, což je 40. Pokud chceš jet rychleji - to je i při odjezdu, kdy souprava stála, je nutné navolit rychlost vyšší, což lze (podle verze) až na 120 a uděláš to mačkáním tlačítka "+". Nebo se zavádí režim "manuál" (to je vlastně ta nesprávná obsluha), což se udělá tlačítkem ENTER a pak máš hlídanou nejvyšší rychlost, tedy ne 60,80, 100 podle návěstního znaku.
....................................
Tak jsem to tak při další zácvikové jízdě udělal, na mezikruží jsem se umáčkl na 140 (ale to mělo jít nejvýše na 120, ne?)
jo
Ale dobrý, konečně jsem projel Šakvice stovkou. Pak jsem zkusil zastavit ve Vranovicích, jestli to dobře brzdí. Ano i v defaultním režimu P je to hodně účinné. Navolil jsem si výhybky vlevo, abych do Hrušovan jel opět stovkou do odbočky, ale tentokrát z rychlosti 140.
A zase problém. I když jsem při zpomalování měl nižší rychlost než svítila na Mirelu, mačkal jsem u mezikruží plus a stejně mi zasáhla NZ2. Vyentroval jsem a přepnul se na MAN. Zastavil jsem někde v křížení na té stovkové vexli.
Postup mačkání tlačítek na opakovači je: projedeš kolem návěstidla předvěstící třeba očekávej 100, tak první, jak ti naskočí kód, v tomto případě mezikruží, zmáčkni enter a zvyšování očekávané max. rychlosti (+) nech v klidu na to, až ti zmizí na opakovači MAN a ukáže se 40. Pak si namačkej očekávanou Vmax. Manuálem by se měla deaktivovat funkce křivky intervenovat, a ta pak slouží pouze pro vizuální stránku věci, tedy snižuje rychlost na opakovači.
Rozjel jsem to do stanice, ale nevěděl jsem jak zpět do PRE.
To bude asi problém špatného postupu mačkání tlačítek na opakovači (klávesnici), kdy si s cílem namáčknout mezikruží na 60, 80, 100, 120, nevědomky zmáčkneš režim do POS. Bude to teď už jen o tom mačkat jako první Enter a to hned jak vjedeš do oddílu s omezenou rychlostí, nebo i když ztratíš kód na trati. Toto je potřeba si vžít a entrovat a entrovat.

Taky zkouším tu 162.002 se Zssk vozy a dost problémy s brzdičem OBE. Zjevně není dobré sahat na to kopýtko EDB. Na té 002ZSSK se mi stalo, že jsem ji při jízdě ValMez-Hranice odbrzdil a vypnul EDB a po cca 200 metrech jízdy vzal za vlakovou... v potrubí mi vzduch proudil, ale ve válcích bez změny tlaku. Zastavoval jsem v Hranicích a brzdila u vlakové pouze EDB. Ani na R se to nehlo. Vzduch do válců se nehnul ani v jednom vozidle soupravy. Tak jsem zastavil na sílu EDB a samotíží někde na viaduktu a chtěl to nahrát na Bandi. Jakmile jsem ale posunul okno se hrou bokem, vzduch do válců naběhl. Ale příčina mohla být klidně i něco jiného. Možná časový odstup, nevím. Každopádně jsem udělal několikrát zkoušku brzdy a pokračoval. Jsem v Mohelnici a zkouším dál. Jednou mě sfoukl Mirel, když jsem měl zmáčklej MAN a mačkal jsem 60. Nevím proč. Myslím NZ1.

Když přibrzdíš uprostřed trati třeba na snížení rychlosti, tak po odbrzdění se ti odbrzdí celá souprava?
Jo. Ale měl jsem dnes s tou 162.002 už podobný případ, co popisuješ. Zabrzdil jsem jen asi na 1,2 baru a nechtělo to odbrzdit ani na nízkotlak. Tak jsem přibrzdil na 2 bary a pak to odbrzdilo. Jsou tam evidentně nějaké chybky.

A málem bych zapomněl. Když zmáčkneš Enter, je zbytečné ladit mezikruží na 60, 80, 100, 120. Vůbec se tím nezdržujte, protože Entrem je křivka pro intervenci stejně už vyautována.

Při problému s brzdami prosím uložte ihned screen aktuálního dění na obrazovce s diagnostikou vzduchu F5 + 3xF5. Ať jsou čitelné všechny údaje. Jinak nepoznáme co se děje. Proč myslíte, kvůli čemu jsem tam narval tolik sledovaných hodnot?
Pokud napíšete jen že nebrzdí, tak z toho nic nevyvodíme.
@Acatus - Tomáši, tohle je problém s měřením průtoku vzduchu. Na mé sestavě se nikdy nic takového nestalo. Proč se zasekl výpočet netuším, ale souvisí to s tvou sestavou. Doporučuji zásadně pouštět OR ve fullscreenu, aby aplikace neztratila Focus.

bob57_cz píše:
Ale prdlačka, chlapci, Dane. Autor kabiny dodrbal front pro osvětlení přístrojů, místo správného alfování pro budíky nakopíroval do složky front nočního pultu.
To se neumíte podívat na front.ace přes tgatool2? Tam je to jasně vidět.
A takových bot je v té kabině ještě několik dalších.

Tohle je všeobecný problém s CabLight. OR (všechny verze) to nemá rád, jen night. Tedy u starých kabin. Třeba u 742 když jsem zmáčkl L, tak se rozsvítíly budíky a kabina ztemněla. Ze složky CabLight jsem natvrdo nakopíroval textury do Night a nechal přepsat. Složku pak smazal. Sice se v tunelech budíky rozsvítí automaticky, ale je to menší zlo, než to dělalo tyhle psí kusy.
bob57_cz píše:
Ale prdlačka, chlapci, Dane. Autor kabiny dodrbal front pro osvětlení přístrojů, místo správného alfování pro budíky nakopíroval do složky front nočního pultu.

pokud jednou nastavíš PRE, tak tam zůstane
Já se to naučím :) Včera jsem dojel z Hustopečí až do Adamova a střídavě po první a druhé koleji, abych si procvičil mezikruží :) Prásklo mi to už jen jednou. Člověk je zvyklý za celá desetiletí, že když jsem jel do 80tkové odbočky, například, tak pod opakovačem svítilo 80, tedy rychlost, kterou návěstilo návěstidlo. Proto na to člověk zírá.
Postup mačkání tlačítek na opakovači je: projedeš kolem návěstidla předvěstící třeba očekávej 100, tak první, jak ti naskočí kód, v tomto případě mezikruží, zmáčkni enter a zvyšování očekávané max. rychlosti (+) nech v klidu na to, až ti zmizí na opakovači MAN a ukáže se 40. Pak si namačkej očekávanou Vmax. Manuálem by se měla deaktivovat funkce křivky intervenovat, a ta pak slouží pouze pro vizuální stránku věci, tedy snižuje rychlost na opakovači.
Díky. Tohle asi potřebuji zafixovat. Já se u tohoto procesu zbytečně vyplašil. :) Mě ty rychlosti začaly odpočítávat po 5 směrem dolů a tak jsem čekal na svou 100 a zmačkl Enter a přeplo se to na MAN. Pak tam skočilo 40, tak jsem to poplusoval ve strachu, aby to zase nebouchlo, ale vždy jsem tam naházel 140. Nevadí, mezi tím jsem byl u návěstidla, naskočilo zelené světlo a valil jsem normálně dál.
EDB tou pacičkou jsem nezkoušel. Jak tady píšete, že to dělá problémy. Nebyl důvod. Když potřebuji jemně snížit rychlost, jen klepnu do brzdiče, něco málo tam pšoukne a zase odbrzdím. To EDB se mi stejně nelíbí, že reaguje s velkým zpožděním, protože přepočítává. Tedy postrádá smysl jej používat. Než zaúčinkuje, tak "vykolejím". :) Využívám ARR a z kopce výběh.
Ale jeden problém i když malý je. Mnohokrát se mi stalo, že chci jet a mašina nejde na výkon. Po odbrzdění mi vždy nějaké mili chybělo do potrubí. Tak jsem musel znovu přidržet brzdič v "O" a pak už to jelo. Netuším, jak to má být správně, ale když otevřu brzdu a chci odbrzdit, tak celou dobu držím brzdič v "O". A při dávání do provozu je to celkem dlouho, než docílím 5 barů v potrubí.
Ale jinak chválím, pěkná hračička. Jen se přimlouvám i za nějakou 362, ať nejezdím se 162 na 25kV. Budu se těšit. A nějakou mašinku i na 160 s ARR.

bob57_cz píše:
Psal jsem Bobovi mejla, těch kabin, co takhle blbnou je víc, schudnější je prostě CbLight smazat a ty textury ze složky přesunout a přepsat v Night. Kabina pak reaguje normálně, postupně ztemňuje a pak se přehodí do noční verze a budíky svítí rovnou. Je to prostě ochuzeno o to zaínání osvětlení budíku a v tunelech nejedeš úplně potmě, ale tohle mne trápí nejmíň. Lepší, než když v poledne zapnu L a celá kabina zhasne. :)

EDB tou pacičkou jsem nezkoušel. Jak tady píšete, že to dělá problémy. Nebyl důvod. Když potřebuji jemně snížit rychlost, jen klepnu do brzdiče, něco málo tam pšoukne a zase odbrzdím. To EDB se mi stejně nelíbí, že reaguje s velkým zpožděním, protože přepočítává.
A to je ještě fofr oproti reálu. Na peršanech je ten převodník ještě pomalejší. Hlavně při povolování. To se někdy musí dát poměrný tah na minimum, čímž zminimalizuješ účinek EDB. Dá se to pak odbrzdit i prasácky, ale s tím vás nebudu zatěžovat.
Tedy postrádá smysl jej používat.
Při zkušebních jízdách je potřeba testovat vše a dávat tomu "kapky", v reálu pak lépe využívat EDB (když její účinek stačí), než třecí brzdu, pakliže to nevychází výběhem.
Mnohokrát se mi stalo, že chci jet a mašina nejde na výkon. Po odbrzdění mi vždy nějaké mili chybělo do potrubí. Tak jsem musel znovu přidržet brzdič v "O" a pak už to jelo. Netuším, jak to má být správně, ale když otevřu brzdu a chci odbrzdit, tak celou dobu držím brzdič v "O". A při dávání do provozu je to celkem dlouho, než docílím 5 barů v potrubí.
Možná se to zdá dlouho jen u toho PC, ale mám podobné pocity. Nicméně může to být věc PC sestavy a nastavení, což u mne popravdě Jirko může být problém.
Ale jinak chválím, pěkná hračička.
Jsem za jedno a moc si to užívám. Díky chlapi.

A to je ještě fofr oproti reálu
Na peršanech nevím, ale na žabotlamách, tam když dáš B1 a B2, tak to reaguje okamžitě. V OR se dočkách jen "přepočítávám". Než by to přepočítalo, tak je už pozdě. Musím hned sáhnout po vlakové a to je škoda, protože EDB je mnohem účinnější než vzduch. Tedy na 451, 452.
Já myslel, že to "přepočítávám" je jen nedostatek či bug v Openrails.

Klasika přes ikonku Openrails. Do předvčerejška to normálně aktualizovalo.

Jinak jsem dnes ukončil zácvik na 162. Jel jsem z Třebové až do Hustopečí. Vše ok. Potěšilo, že i když mám ARR přepnuto na výběh, tak mi to hlídá maximální rychlost. Na 5 promilích se to krásně kutálí a nepatrně zrychluje, ale na 2.5 promilích vlak mírně zpomaluje. Nešlo by trochu vylepšit tření aby to lépe jelo i na těch 2.5 promilích? Jinak spokojenost.

Přesunul jsem složku OpenRails ze složky Program Files (x86), roztáhl kabinu na fullscreen a ono to fak šlape bez potíží i na sedmách. Já su z těch PC jelen.:rolleyes:Sorry za včerejší fňuky. Jede vám to hoši krásně. Iciku náběh vlakové se ti myslím si fakt povedl, odbrždění luxusní. Trefit zastavení u peronu k přechodu, žádný problém. Krásně ti to hraje i s budíky. Sice to bylo včera větší vzrůšo, když se furt něco sralo, ale nechci, aby to vyznělo nevděčně.

Na peršanech nevím, ale na žabotlamách, tam když dáš B1 a B2, tak to reaguje okamžitě. V OR se dočkách jen "přepočítávám". Než by to přepočítalo, tak je už pozdě. Musím hned sáhnout po vlakové a to je škoda, protože EDB je mnohem účinnější než vzduch. Tedy na 451, 452.
Já myslel, že to "přepočítávám" je jen nedostatek či bug v Openrails.
Jen citace od bob57_cz, když nemůže reagovat přímo.

Pokud to „přepočítávám” myslíš na 451/2, tak je to logické. OR neumí to, co uměl MSTS. Ppoollllův vynález pro snadnější stavění hodnot mezi *.eng a *.cvf spočíval v neomezeném dopočtu hodnot i přes 100 %.

Měli jsme tak 125 % na šuntech u 350 a 200 % u těch 451/2. Je tam % -100 - 0 - +100 pro B - 0 - J namísto defaultních 0 - 50 - 100.
.................................
Ještě něco psal o těch kabinách ohledně přisvícení budíků klávesou "L"

https://forum.msts.cz/index.php?threads/6023/page-19#post-226486
To je právě ta pitomost.

Ono se stmívá a já si potřebuji budíky přisvítit, jenže to nejde protože jsou dodrbané a ve tvé verzi to nemáš šanci nasvítit ani s tou noční kabinou ve dne.

Ať to chlapec opraví, jak to fungovalo v msts-bin a bude to bez problémů. :-)
.................................
Tohle je pravda, protože když si dám zamračené počasí, tak mám budíky v šeru a neškodilo by si je přisvítit. Viz má včerejší jízda. Musel jsem si na ně posvítit klávesovou zkratkou ctrl + = a pustit z oblohy víc sluníčka. :) Ale to už jsou detaily, se kterými se dá nějak žít. Tedy kromě té EDB. S takovou se jezdit nedá.

1) je blbý že to máš v program files i když na D
Čau Jindro.
No, nevím, odjakživa dávám do D\Porgram Files, teď (x86) hry, jak Mafii, tak Call of Duty, dokonce samotný kořenový MSTS, ketrý používám jen jako editor aktivit chce do Program Files (x86) a veškteré update se tam instalují samy, pokud je jinde dělá to bordel. To se týká i těch dalších her, třeba češtiny a patche. Já s tím problémy nemám, update OR-CZ se mi instalují bez problémů. Pokud by nastal problém, udělal bych to co jsi napsal, smazal OR z disku a stáhnul "čictý" z webu a pak aktualizoval.

Pánové, tohle ale není žádná novinka. Vy co hrajete OR již delší dobu a aktualizovali jste ten "původní" OpenRails, tak se přeci hodněkrát stalo, že update nedojel do konce a OR pak kolaboval s chybou a museli jste jej smazat a stáhnout z webu konkrétní poslední verzi a dát ji na disk. Takže žádná až zas taková novinka to není. :)
Dan

Back
Nahoře