CZSK verze 1.7

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Icik
  • Datum začátku Datum začátku
Ahoj, někde tu bylo řečeno, že se dá u vozů s kamny vypnout a zapnout topení, ale v tabulce u vozu, mám jen el. topení, klimatizace?

....
Když to shrnu, po napojení laminátky na 3kV DC, by si ze strojovny uslyšel "sssssssssssssst, blaf, cvak, šššt" (gigantický proud by podpálil izolaci trafa a naproudovka by vypnula HV), no a pak bys musel popadnout hasičák a upalovat do strojovny to tam uhasit, než by se z laminátky stala pokroucená hrouda sklolaminátu.

....
bob57_cz říká:
Na AC mašině žádná ochrana nezasáhne při zvednutí smetáku na DC trolej. HV nemá tedy co vypnout.
(Nadproudem může vypnout leda měnírna, pokud je to blízko ní, pár kilometrů daleko to už nechytí ani ta měnírna.)
Vše je tam děláno jen a pouze pro AC provoz, takže i ty ochrany jsou realizovány transformátory - napěťovka, diferenciálka i nadproudy trafa.

Pod to se mohu podepsat, střídavka má veškerou trakční výzbroj připravenou jen pro AC.

A hoj a ještě jeden dotaz.
V dolní Lipce na mne zezadu najede AI traffic 2x Blm+M240, když u 240 otevřu nabídku vozu, svítí připojit postrk bíle, takže je vypnutý. Zapnu jej a je zelně, pak tevřu nabídku postrku a je předzadáno "následuj", to je co za funkci? Žese jemn veze? , nebo přidává podle toho jak jedu já v čele s 721?
dotaz.jpg

A jen tak na okraj, furt blbne ten stop u dieselů AI, lae třeba i u Ešusu, kdy je panťák dole, ale zvuk jede. Stačí kamerou odjet ze stanice někam na trať, vrátit se zpět a nastane tahle situace. Ten KŽC 749 na obrázku bublá když přijedu do Lipky, ale vizuálně je mrtvý, jak jsem psal kdysi.

Ahoj, někde tu bylo řečeno, že se dá u vozů s kamny vypnout a zapnout topení, ale v tabulce u vozu, mám jen el. topení, klimatizace?
Máš ten vůz správně nastavený? Ladil jsem to na ladění pro vůz s kamny od Josefa Vogeltanze.

Máš ten vůz správně nastavený? Ladil jsem to na ladění pro vůz s kamny od Josefa Vogeltanze.
Ano je to vůz ČSD Balm se středním vstupem, můj skin a ledání je od Josefa a je u nĕj na vebu. Je to ten původní přívĕšák za Modrý Šíp, Calm.

K tomu postrku, nejde udĕlat to, že když na mne AI postrk najede, bude hned aktivovaný a nemusím jej zapínat v hlavním menu vozu? To následuj v v základním nastavení je super.

Ano je to vůz ČSD Balm se středním vstupem, můj skin a ledání je od Josefa a je u nĕj na vebu. Je to ten původní přívĕšák za Modrý Šíp, Calm.
Pokud vůz nemá zapsané správné parametry, kamna se neaktivují. Něco máš špatně nebo chybí.

Koukni do eng, jestli tam jsou tyto důležité parametry.

ORTSWagonSpecialType ( Heated )

Effects (
SpecialEffects (
HeatingHoseFX ( -0.8 0.37 4.7 0 -1 0 0.25 )
HeatingHoseFX ( 0.8 0.37 -4.7 0 -1 0 0.25 )
WagonSmokeFX ( 1.08 3.7 -1.84 0 1 0 0.08 )
)))

K tomu postrku, nejde udĕlat to, že když na mne AI postrk najede, bude hned aktivovaný a nemusím jej zapínat v hlavním menu vozu? To následuj v v základním nastavení je super.
Postrk se sám aktivuje, jen pokud bude ve vlaku aspoň jeden nákladní vůz. Nemůžu ho vždy nechat aktivovat. Už ne kvůli jednotkám jako je žabák a podobné.

Postrk se sám aktivuje, jen pokud bude ve vlaku aspoň jeden nákladní vůz. Nemůžu ho vždy nechat aktivovat. Už ne kvůli jednotkám jako je žabák a podobné.
OK, dám do zprávy po najetí AI.
Pokud vůz nemá zapsané správné parametry, kamna se neaktivují.
Určitě myskíš Wag, soubor a tem jsou vždy varianty bez kouře pro letní vlak a s kouřem (zima) poněvač by v létě se zápisem kamen vozy v traffic AI kouřily a zase naopak, v zimě se dává s tím zápisem, aaby kouřily.. To je ten odstavec, co máš zapsaný, Takže ty nepotřebuješ kamna zapínat, ty jedou v soupravě automaticky, ty je potřebuješ popříadě vypnout, Je to jako u bufíku Balm. Vlastně to vypnutí je jen efekt, pokud by jsi někde odstavoval vůz, který vezeš a i tak kamna hned nevyhasnou.
Ono stačí, když ORCZ uvidí u vozu s aktivovanými kamny, že topí.
kamna.jpg
Takže pokud je podzim, zima , jaro, dáváš do souprav vozy označenz zeleně, zde máš zápis ve wag. souboru:
Kód:
SIMISA@@@@@@@@@@JINX0D0t______

Wagon ( CSD_Balm0138_z
Comment ( "Sekce vozidlo" )
Comment ( "Popis fyziky vozu pro OR" )
Comment ( "Josef Vogeltanz - 01.10.2018" )
Comment ( "Obsazenost 2/3" )

Comment ( "Obecne informace vozu" )
Type ( Carriage )
WagonShape ( CSD_Balm0138.s )
Name ( "CSD Balm 70 54 20-01 013-8 zimni" )
Size ( 2.987m 3.837m 20.569m )
Mass ( 36.6t )
WheelRadius ( 0.46m )
NumWheels ( 4 )
InertiaTensor ( Box ( 2.987m  3.837m  20.269m ) )

Comment ( "Sprahla" )
Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness (  6.7e6N/m 4.4e8N/m) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 1.5cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Coupling (
Type ( Chain )
Spring ( Stiffness (  6.7e6N/m 4.4e8N/m) Break ( 850kN 850kN ) r0 ( 0cm 1.5cm ) )
CouplingHasRigidConnection ( 0 )
Velocity ( 0.01m/s ) )

Comment ( "Brzdy" )
Comment ( "Brzdovy system Knorr, zdrze, Bv.: 25t" )
Comment ( "Rezim brzdeni P")
BrakeEquipmentType ( "Handbrake, Graduated_release_triple_valve, Auxilary_reservoir" )
BrakeSystemType ( "Air_single_pipe" )

MaxBrakeForce ( 77kN )
MaxHandbrakeForce ( 22kN )
NumberOfHandbrakeLeverSteps ( 10 )

TripleValveRatio ( 2.5 )
MaxReleaseRate ( 0.2bar/s )
MaxApplicationRate ( 0.45bar/s )
MaxAuxilaryChargingRate ( 2.133bar/s )
EmergencyResChargingRate ( 2.133bar/s )
BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( 3.8bar )
EmergencyResVolumeMultiplier ( 1.0 )
EmergencyResCapacity ( 57l )
BrakePipeVolume ( 17.6l )

ORTSBrakeShoeFriction ( 0 0.31 1 0.30 2 0.28 3 0.27 4 0.26 5 0.25 7 0.24 8 0.23 9 0.22 12 0.21 14 0.20 17 0.19 20 0.18 24 0.17 29 0.16 34 0.15 40 0.14 47 0.13 55 0.12 66 0.11 84 0.10 115 0.09 160 0.09 )

Comment ( "Jizdni odpory a treni" )
CentreOfGravity ( 0m 1.91m  0m )
ORTSTrackGauge ( 1m 435mm )
ORTSRigidWheelbase ( 2m 800mm )
ORTSUnbalancedSuperelevation ( 150mm )

ORTSBearingType ( Roller )
ORTSDavis_A ( 749.2 )
ORTSDavis_B ( 12.04 )
ORTSDavis_C ( 0.9041 )

Comment ( "Ostatni informace" )
Sound ( "..//..//common.snd//sndVozy//Balm-OR.sms" )
PassengerCapacity  ( 79 )

Comment ( "Kamna" )
Effects (
SpecialEffects (
WagonSmokeFX (
0.81 3.77 -1.59
0 1 0
0.08
)
WagonSmokeFX (
0.81 3.77 1.59
0 1 0
0.08
)
)
)
)

Tenhle konkrétní je v soupravě hráče:
kamna2.jpg

Kamna v OR CZ/SK nejsou jen pro efekt obláčku na střeše! Mají svůj vlastní algoritmus na ohřev vozu, kde se zohledňuje objem skříně vozu, teplota okolí, ochlazování vlivem jízdy a další činitele.

Ty parametry musí být vždy ve wag přítomny. Přes menu F9 si kamna můžeš zapnout nebo vypnout. Poznáš to i na kouři z kamen, který při vypnutí ustane.

Přes menu F9 si kamna můžeš zapnout nebo vypnout.
Pánové, zažil někdo vůz s kamny? Já jsem takovým jezdil pravidelně do školy. Na tuto frekvenci se tento Bai zapřahoval za motoráček M240. Ráno tam byla ledárna, tak jsme si v těch kamnech sami zatápěli. A když se vlak konečně rozjel, tak komín se rozžhavil až do červena. To bylo vzrůšo. To bylo jediné světlo, protože ten vůz celý den jinak stál a takto se mu úplně vybily baterky. A mohu všechny ubezpečit, že tohle topení nemá absolutně žádný vliv na jízdu vlaku. Ani se z lokomotivy nijak házení lopatou neovládalo. :) Kamna ani nezatěžují výkon hnacího motoru a ten vůz také nemá žádný parní pohon, který by pomáhal jízdě vlaku. Ale už tenkrát kolem roku 1975 to byla rarita a na hlavních tratích se to už nevyskytovalo. Ale pro nás študáky to byla taková romantika házet uhlí do kamen a pak v hloučku se kolem ohřívat jako bezdomovci u sudu.

To je přesnĕ to, co jsrm chtĕl říct, tahle celá funkce vypínání a zapínání kamen je zbytečná i se zápisy velikostí vozů. Tĕžko budu dneska dohledávat, m³ atd. Tam by stačilo, aby ORCZ rozlišil, ža má vůz kamna a neřval, že je cestujícím zima, je to otravné jsk pitralon. Každý zásah do eng, wag, je problém. Já nechci v aktivitách přikládat "tuny" souborů, já chci, ať si hráč stáhne vůz z webu autora, tak jak je a jede. Tímhle doplňováním parametrů, vznikají víceverze souborů. Navíc mnĕ je jako fírovi úplnĕ u ..., jestli je ve voze 15, nebo 30 stupňů. Já na loko zapnu topení a nebo jej vypnu. Víc mbe nezajímá. Tyhle složité fičuryny mí přijdou dobré pokud jde o jízdu vlaku samotného, viz. postrk, nástup cestujících, prostĕ vĕci fakt související s jízdou a výpravou vlaku. I to, že mi ORCZ oznámí, že mi je zima v mašinë, bych bral. Ale ty vozy, to je opravdu nesmysl. Tam to řeší průvodčí a nĕkolikrát jsem zažil na IC z Prahy do OV, kdy mi průvodčí řekl, vůz betopí (nejde klimiška), pokud možno, najdĕte si místo jide. Určitĕ fírivi nikdo nevyřvává do vysílačky co 2 vteřiny, že je ludem zima, nebo horko a fíra nerampluje topením jak idiot.

O žádných nových, jiných nebo dalších otravných parametrech tady nepíšu. Kamna se dají pouze zapnout nebo vypnout. Nic víc hráč neovlivní.
OR CZ/SK podporuje ladění od Josefa V. a takový vůz s definovanými kamny se dá provozovat celý rok. Žádné dělení na léto-zima není nutné! Žádné další parametry se nikam nepíší.
Prostě v létě nechám kamna přes menu F9 vypnout, aby tam neměli cestující saunu.

Na jízdu vlaku samozřejmě vliv nemají. Ježíši, to snad nemohl Zbyněk myslet vážně. o_O

Dokážete to pochopit?

A traffic AI když má vozy s kamny v zimĕ, tak se z komínků kouří? Myslím ty s úlravou?

Mohl bych ještě zakázat spouštět kamna v létě u AI.
Co ty, Dane, na to?

Hele doproberem, ono je toho kolem kamen víc. Teđ jedu na koncert. Pak ti písnu do SZ. Musím se sám pozeptat, jak a co.

Back
Nahoře