Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Zbyňku, ty prostě nejsi schopný pochopit proč se ten kompromis dělá a furt dokola tu jedeš názor o brzdě, Nezlob se na mně, ale už mně to začíná unavovat. Ty si prostě chceš prosadit svoji za každou cenu. Kur.a když tu píšu, že to dělalo bordel, když na tebe najížděly postrky a jiné situacei, kdy jsi musel jak kok.t přebíhat do postrku a odbržďovat a spousty jiných potíží, tak ti to říkám, jako tvůrce aktivit, který má s tvorbou myslím o dost více zkušeností. Ano, vím, že je lokomotivní brzda v reálu povolená, ale jsi prostě ve hře a musíš se smířit s tím, že je něco nastaveno jako defult, aby šlapaly i jiné situace v aktivitách, o kterých ty nemáš ani šajnu. Kdyby jsi si projel nějakou moji aktivitu, tak tady nebudeš ani klást dotaz, s přechody mezi stanovišti u mašin se dvěma kabinama, tohle, pokud se nesune vůz, je samozřejmost, dokonce i když jede traffic AI na který jen koukáš a objíždí mašina soupravu, držím na reversu mašinu cca 5 minut, fíra přechází. Prosím tě, fakt se v tom nepitvěj, já se taky nepletu do stavby tratí, které nerozumím. Aby fungovaly všechny situace v aktivitách, ladili jsme to s Icikme přes měsíc, né li dýl. Prostě nevíš, co se dělo za rotiky při přestupech a tak podobně. A hlavně se prosím tě neodvolávej na MSTS, spousta věcí je daleko jinak, co se ladění, chování aktivit týká. To to krucínál vadí jedna zabržděná loko brzda, že tu musíš furt dokola psát jeden a ten samý požadavek... Fakt nechápu, když už jsem ti psal proč to tak je.

Mimo jiné 850 má závĕr a brzda je při startu v závĕru. 830 jej nemá z nĕjakých důvodů a tam je brzda v jízdĕ a musí tam být ta loko. brzda, aby se ti při startu z kopce nerozjela souprava, to samé u 99% parních lokomotiv ladĕných pro OR.

U traffic AI co na tebe najedou je brzda v Jízdĕ a loko. povolená. Když byla jakákoliv jiná varianta a najel na mne pistr, třeba v aktivitĕ ze Znojma do Tábora, byl konec, nedalo se s tím jezdit. Pokud se tohle rozje.e, kvůli tomu, že se tobĕ nelíbí jedna konina, seru na to, můžeš vydávat aktivity, projíždĕt a vychytávat milióny chyb.

Zbyňku, pokud v reálu přebíráš mašinu na ose, zpravidla nemáš brzdič v závěru a povolenou přímočinku, jako to navrhuješ, ale přesně naopak - brzdu otevřenou, potrubí nafoukané a přímočinku zabrzděnou (a ruční brzdu, kterou jsi také zmínil, máš samozřejmě povolenou). Teprve pokud přebíráš mašinu odstavenou, budeš mít brzdu zavřenou a přímočinku povolenou (a ruční brzdu utaženou). OR CZ/SK nabízí hráčovi, resp. aktivitářovi, aby si mezi těmito dvěma variantami zvolil, a obě se ve hře chovají tak, jak popisuji.
Přechod z jednoho stanoviště na druhé je na správně vyladěných lokomotivách rovněž realizovatelný v souladu s reálem přesně tak, jak jej popisuješ. Tak co chceš víc?

Dodo, ty si z toho děláš srandu. Víš vůbec, co je práce strojvedoucího? Respektive dříve lokomotivní čety (aktivity z dob jak dělá Dan)
Když je ve stanici posunovač, tak fíra sedí opravdu na zadku a jenom otevře brzdu.
Víš jak se jezdilo nákladními vlaky z Prahy do Nymburka a zpět? Do Nymburka přes Sadskou, ale zpět do Prahy přes Záboří úvratí.
A v Záboří posunovač není. Tak vyběhl mechanik (pomocník strojvedoucího) zavře kohouty, vyhákne šroubovku Respektive musí písknout na fíru návěst "Stlačit", aby to vůbec šlo vyháknout. Objede se souprava, mechanik opět naběhne pod nárazníky, fíra opět namáčkne lokomotivu na vlak, pak se zavěsí šroubovka, spojí hadice a otevřou kohouty. Pak mechanik nakluše na konec vlaku a udělá se jednoduchá zkouška brzdy. Mechanik pak kopne botou do zdrží posledního podvozku, jestli jsou zabrzděné. Pak dá návěst strojvedoucímu odbrzdit a znovu kopne do špalků, jestli odpadly. Pak nakluše na lokomotivu a může se jet dál. Dojede se do Běchovic a tam se vlak nechá stát a zamkne. Tady je pak nutné při odstavení utáhnout několik ručních klik u vozů. Asi se to psalo i do předávky, které kliky jsou utažené, aby střídající směna věděla, které to jsou z těch 40 vozů na vlaku.
Tedy neutahovaly se všechny, jak je výchozí ve hře, když najedu na LC soupravu. Proto je dobré to Shift + podtržítko.
Áno viem čo tá práca obnáša nikto si z toho nerobí srandu. Len proste reagujem na to ako hovoríš čo má a čo nemá robiť rušňovodič tak inicializacia bŕzd k tomu nepatrí....tak som len navrhol tak neviem kde tam máš tu srandu. Ak chceš toho smajlika na konci zmažem aby ti to teda neprišlo smiešne.
To ako to je na LooseConsiste neviem nepoužívam Loose. Ale na začiatku aktivity s normálnou súpravou ak si pripojený k voznom a musíš si oživiť mašinu tak sú len prvé 3 vozidla zabrzdene ručnou.
To čo tu píšeš je super a so všetkým súhlasím. Bohužiaľ dnes už od rušňovodič chcú oveľa viac. Už nemá pomocníka, veľa krát nie je ani vozmajster po ruke " skúsenosť z minulého roku" všetko bolo potrebné sam pospojovať. Takže už to není len o sedení v kabíne.
Samozrejme neber to zle len doba je už iná.

Přesně, vem si 810, udělej si consist příklad: CD810_AirE a spusť si ji v ORCZ, samozřejmě laděnou pro OR. A budeš mít start:
- zhaslá světla
- brzda v závěru
- zabržděná ruční brzda

AirE simuluje mašinu na kterou lezeš v depu, je bez vzduchu a všeho a ty musíš:
Ctrk+B - nakopnout baterie
Ctrl+Z -nahodit motor a tak, že tu klávesu musíš chvíli držet, mazání a až pak start

Pak musíš čekat, než se ti 810 nafouká, jinak ani neotevřeš dveře, pak povolit ruční brzdu. A až pak teprv můžeš na trať. Nevím, zda po update ORCZ nemusíš nejprv před celou operací odemknout pult.

Áno viem čo tá práca obnáša nikto si z toho nerobí srandu. Len proste reagujem na to ako hovoríš čo má a čo nemá robiť rušňovodič tak inicializacia bŕzd k tomu nepatrí....tak som len navrhol tak neviem kde tam máš tu srandu.
To ani neuvažuj. :) Tím by jsi rozdrbal všechny manipulační aktivity, vozy spojuje a rozpojuje posunovač, né fíra. Tahle funkce je pro aktivity Mn nebytná. A nedělají se aktivity jen z těchto let. :)

Zbyňku, pokud v reálu přebíráš mašinu na ose, zpravidla nemáš brzdič v závěru a povolenou přímočinku, jako to navrhuješ, ale přesně naopak - brzdu otevřenou, potrubí nafoukané a přímočinku zabrzděnou (a ruční brzdu, kterou jsi také zmínil, máš samozřejmě povolenou)
Tohle jenom někde. Většinou přebíráš vlak na ose v cílové stanici s odjezdem někdy za hodinu, tedy brzdu máš zavřenou. Dokud je vzduch, souprava se nerozjede, tedy není důvod mít zataženou přídavnou. Nehledě k tomu, pokud jsou letní vedra, tak se čas do odjezdu tráví na opačném stanovišti ve stínu a do sluníčka v čele vlaku se jde, až před odjezdem, kdy se hlásí vozmistr na brzdu. Přídavná se zatáhne až se zapíná VZ.
Proto preferuji základní polohy hejblátek, protože vstupy na lokomotivu jsou opravdu rozdílné.
Ale preferovat mohu co chci, protože je to vše, co s tím mohu dělat, pokud mi nastavení v engu přebije vyšší moc. :)
tam je brzda v jízdĕ a musí tam být ta loko. brzda, aby se ti při startu z kopce nerozjela souprava,
Dane, a to opravdu při startu to nestihneš zatáhnout? :) :) Já myslím, že to zvládneš. Během reakční doby člověka se to rozjede max tak na 1 km/h. :) A s původně nastaveným třením vlastně vůbec.
Kur.a když tu píšu, že to dělalo bordel,
Dane klíííd. Ať ti nepraskne žilka jako na FB u zprávy cvičení Ukrajinců na Libavě. :)
Vždyť já se jenom ptám proč. Není v mé moci, abych nastavení v ORCZSK měnil. Já se nechci hádat, já jenom řeším situaci, co je špatně. Ale pokud nová vozidla naladěná pro ORCZSK fungují správně v těchto detailech, tak se nedá nic dělat.
Mé aktivity budou pro verzi 1.4, kde vše funguje správně a není se dál o čem dohadovat. Žádnou šablonu pro ladění pro ORCZSK nemám a také nemohu dělat vše. Den má jenom 24 hodin.
Ale tvorba aktivit ke stavění tratí patří, ať se to komukoli líbí či ne. Je nutné kontrolovat, jestli to stavění tratí je po praktické stránce funkční. Proto jsem dělal šílenosti jako Topírna noc, kde se jezdilo cik cak kolem Prahy. A fungovalo vše, nic se nezauzlilo, tedy jsem mohl stavět tratě dál.

Dane, a to opravdu při startu to nestihneš zatáhnout? :) :) Já myslím, že to zvládneš. Během reakční doby člověka se to rozjede max tak na 1 km/h. :) A s původně nastaveným třením vlastně vůbec.
Zbyňku, ty to pořád špatně chápeš. Při té předávce vlaku máš aktivní VZ a ta potřebuje tlak ve válcích. Přirozeně se VZ zajišťuje právě přímočinnou jak sám zmiňuješ.

Také nezapomínej, že přebírat dlouhý nákladní vlak se zabržděnou soupravou průběžnou v OR CZ/SK odbržďuješ dlouho jako v reálu při tlaku ve válcích aspoň 2 bar pro VZ. To snad žádný strojvedoucí neudělá, pokud není na spádu a i tak to jen škrtne a utáhne přímočinku.

Zkrátka "vyšší moc" má své opodstatněné důvody. Pro mě není problém udělat vše dle tvého přání, ale nadávky a nepříjemné reakce si potom vyslechneš ty. Přitom jako kvalitní stavitel si to rozhodně nezasloužíš.

Tohle jenom někde. Většinou přebíráš vlak na ose v cílové stanici s odjezdem někdy za hodinu, tedy brzdu máš zavřenou. Dokud je vzduch, souprava se nerozjede, tedy není důvod mít zataženou přídavnou. Nehledě k tomu, pokud jsou letní vedra, tak se čas do odjezdu tráví na opačném stanovišti ve stínu a do sluníčka v čele vlaku se jde, až před odjezdem, kdy se hlásí vozmistr na brzdu. Přídavná se zatáhne až se zapíná VZ.
Proto preferuji základní polohy hejblátek, protože vstupy na lokomotivu jsou opravdu rozdílné.
Ale preferovat mohu co chci, protože je to vše, co s tím mohu dělat, pokud mi nastavení v engu přebije vyšší moc. :)
Současná železnice tedy vypadá úplně jinak... Ale i kdyby ne, opravdu budeš v aktivitách využívat simulaci střídaní na ose tím způsobem, že započneš aktivitu hodinovou pauzou?
A pokud ti přijde vozmistr dělat brzdu na dlouhej náklad (vlastně ani nemusí být tak dlouhej) a ty budeš mít prázdný potrubí (a pokud tam takhle už nějakou dobu stojíš, tak v důsledku netěsností i poměrně vyprázdněný pomocný vzduchojemy), tak bude opravdu nadšen, že musí několik minut stepovat na místě, než to dofoukáš, protože se ti nechtělo poslouchat kompresor. :D
Ví-li strojvedoucí, že jej bude střídat kolega, který se soupravou krátce po svém nástupu pojede (což si myslím, že je pro potřeby OR směrodatná situace), tak mu soupravu připraví a nafouká. A nakonec utáhne přímočinku. :P

Tedy neutahovaly se všechny, jak je výchozí ve hře, když najedu na LC soupravu. Proto je dobré to Shift + podtržítko.
Toto je opět neznalost problému. V OR CZ/SK máme algoritmus, který si hlídá tyto brzdy a utahuje vždy jen určitý počet dle předpisu a délky počtu vozů. Všiml si toho vůbec někdo? Ano, i takové detaily, pánové, řešíme.

Jenže pokud nasadíš LooseCon vozy, OR to nebere jako vlak a vidí pořád jen jeden vůz. Já tedy nemohu určit počet vozů a tak algoritmus utáhne každý vůz, co je LooseCon.

A propo ruční brzdy u celého vlaku jedním stiskem uvolníš klávesovou zkratkou Shift + ů.

Podvodnou zkratku Shift + - používají pikovláčkaři. My ostatní si připojujeme vozy buď poctivě přes menu F9 a nebo pomocí klávesové zkratky ¨ (já ji mám nad Enterem), která vám jen propojí všechny hadice ve vlaku mezi vozy a nastaví kohouty.

Toto je opět neznalost problému
Iciku, já to nemohu znát, když jsem v aktivitě dojel jen k prvnímu reverzu a tam už jen stál jak přivařený ke kolejnicím. Dan mi sice říkal, však si dej animovanou kabinu Barči od Pikka. Jo, tak jsem si jí chtěl stáhnout, ale jaksi bohužel, odkaz je znefunkčněn. Tak i proto tady řeším, proč není alespoň nějaká kompatibilita s OR 1.4, 1.51. :)
Současná železnice tedy vypadá úplně jinak...
Pokud chceš reagovat na Dana, tak ten jezdí v železnici, jak jsem byl aktivní já. Proto se mu divím, že mi stále oponuje, že to má být jinak. :) Když to opravdu jinak být nemá.
Zbyňku, ty to pořád špatně chápeš. Při té předávce vlaku máš aktivní VZ a ta potřebuje tlak ve válcích. Přirozeně se VZ zajišťuje právě přímočinnou jak sám zmiňuješ.

Také nezapomínej, že přebírat dlouhý nákladní vlak se zabržděnou soupravou průběžnou v OR CZ/SK odbržďuješ dlouho jako v reálu při tlaku ve válcích aspoň 2 bar pro VZ. To snad žádný strojvedoucí neudělá, pokud není na spádu a i tak to jen škrtne a utáhne přímočinku.
Iciku. Já to zažil, tedy vy to špatně chápete. :) Hlavně Danovu aktivitovou časovou dobu 80. let. Když střídáš například u toho nákladního vlaku. Haha. :)
Tam není žádný zapnutý VZ, ani vzduch. Vždy jsme jeli střídat z depa na Masaryčce někam pro vlak, kam nás navigoval dispečer. Tedy fíra nejprve musel zatelefonovat, kde ten vlak momentálně je. Například v Poříčanech. Tak se jelo nejbližším osobákem do Poříčan. Výpravčí nám dal klíče od lokomotivy a sdělil, kde je ten vlak uklízený. Odemkla se lokomotiva, dala do provozu, nafoukal se ten dlouhý nákladní vlak povolily se kliky tam kde byly utažené a pak přišel vozmistr a musel udělat úplnou zkoušku brzdy. A když měl fíra už hodiny a vystřídání nikde, tak se vlak jednoduše zamkl a jelo se reží domů. Takto to udělal jeden fíra, co stále několik hodin ve frontě na nulté traťové koleji. Tak to tam zamkl a klíče dal do hospody na zastávce Klučov. :) Nultá byla tehdy odstavná kolej. Tam stával jeden náklad za druhým.
Dnes těch nákladů tolik nejezdí, tak je to možná jinak, protože nádraží se zmenšila a už není kde ty nákladní vlaky odstavovat. Tedy musí dojet až do cíle.
Tak to si moc lidí nezajezdí. Rád bych se pletl, ale OR 1.4 už asi moc lidí nejezdí
To by jsi se asi divil. Myslím, že jich bude stále většina. I kvůli HW. Když máš počítač, na kterém ti vše jede co potřebuješ, včetně her i Openrails 1.4, tak si nebudeš kupovat novou strojovnu.

Nevím, tohle je spekulativní, ale hlavnĕ, pokud chceš nĕco připomínkovat, tak musíš tvořit aktivity a testovat v poslední aktuální verzi ORCZ. Jinak u jiných OR se musíš již dnes odvolávat jinam. Jinak my máme na mysli střídání bĕhem jízdy vlaku. Ne začátek z výchozí stanice.

Odemkla se lokomotiva, dala do provozu,
Tím chceš říct, že v nákladní dopravě střídání na ose neprobíhá, nebo co z toho má vyplývat? Spolehlivě to není pravda. Bylo-li to tak dříve, prosím. Tak se pro nákladní aktivitu z dřívější doby prostě vždy využije simulace převzetí odstavené mašiny, kdy jsou výchozí polohy brzdičů tak, jak univerzálně požaduješ. Ale opravdu musíš mít staré osobní aktivity (ve smyslu simulovaného období) simulované přesně od momentu, kdy jsi se po vystřídání na ose a hodinovém odpočinku rozhodl něco dělat? Nemůže to být simulováno od chvíle o těch několik okamžiků později (když už není simulován ani ten odpočinek), kdy už jsi brzdu nafoukal a přímočinku utáhl? Absence těchto dvou úkonů je přece menší zlo, než jejich nevěrohodná nadbytečnost při osování v novodobějších aktivitách, nákladní dopravu nevyjímaje.

To by jsi se asi divil. Myslím, že jich bude stále většina. I kvůli HW. Když máš počítač, na kterém ti vše jede co potřebuješ, včetně her i Openrails 1.4, tak si nebudeš kupovat novou strojovnu.
To je jen tvůj, čistě subjektivní názor. To si musí každý sám zhodnotit. My to děláme pro ty, co chtějí mít aspoň nějaký pocit ze simulace vlaků.
To je stejné jako když řeknu, že většina lidí jezdí na trati 321 a že jich je většina. Úplně stejně irelevantní poznámka.

Zdravím
a připojuji názor starého dědka, který nebyl strojvedoucí, ale výpravčí, dispečer atd. v letech 1972 - 2008.
1. určitě je zde mnoho bývalých i současných strojvedoucích a nejsem si vědom, že by dosud někdo tak důrazně "vytýkal" tvůrcům odchylky od reálu. Pro mně je ORCZSK jedinečná možnost si splnit sen a zkusit práci strojvedoucího. Pokud je dáno, že ruční brzda bude tak, přímočinná tak a průběžná onak, tak je to pro mne prostě fakt, u kterého neřeším realitu a beru to jako skutečnost. Pro mne je nejdůležitější, aby hra fungovala tak, jak je avizováno v manuálech.

2. velmi mne překvapilo, že se do sporu pustili dva členové, z nichž každý je opravdu špička ve svém oboru činnosti.

3. je pro mne hodně velké překvapení, že Zbyněk tvoří novou aktivitu na BP, na kterou se velmi těším, ve verzi 1.4.
Mám rovněž obavu, že si jí nezahraju ........ :(
Ale zeptám se znalců :

Co je potřeba zálohovat, pokud si chci zachovat starší verzi ORCZSK ?
Celou hru nebo jen některé soubory ?
Je ještě nějaká možnost si např. opatřit verzi 1.4. ?

a závěr :

Budu se opakovat, ale znovu musím zdůraznit, že celé ORCZSK je dílem lidí, kteří věnují obrovské úsilí a množství času něčemu, co v dnešní době poskytují ZDARMA !

Mohu ti poslat, mám možná v archívu. Ale ono ti to moc platné nebude, každá verze nese změny a aktivity se chovají jinak. My s Icikem spolupracujem po každým update, pokud se něco vyštění a jsem moc rád a spolupráce i když to někdy taky přeťápnu (nervy když něco nejede) je opravdu skvělá.

Otázky k záloze, dej si bokem celou složku ORCZ (zkopíruj jinam a jednu aktualizuj. Tím máš zálohu staré verze.
2. velmi mne překvapilo, že se do sporu pustili dva členové, z nichž každý je opravdu špička ve svém oboru činnosti.
Já to neberu jako spor a proti Zbyňkovi nic nemám, je to pouhá výměna názorů, jako stavitel je Zbyněk fakt mistr svého oboru.

3. je pro mne hodně velké překvapení, že Zbyněk tvoří novou aktivitu na BP, na kterou se velmi těším, ve verzi 1.4.
Mám rovněž obavu, že si jí nezahraju ........ :(
A proč ne? Já stále měním dokola v adresáři Open rails soubory 1.4 a CZSK. Tedy chvíli jsem v 1.4 chvíli ORCZSK. Funguje obojí.
Tato dlouhá debata vznikla proto, že vozidla naladěná pro Openrails mi nefungují, když měním stanoviště a tipoval jsem, že jedna z příčin může být ta hrou natvrdo zatažená přídavná. Ale nevím. A abych u stavění tratí ještě opět přelaďoval komplet trainset BP do kompatibility ORCZSK, na to už opravdu zatím čas není a ani nemám žádné šablony, podle kterých bych to dělal. Zatím vyčkávám, až něco takového bude. Včetně času a chutě do toho jít.
Jinak pointa mých aktivit je i v tom, že nikdo nemusí shánět žádná další vozidla, ale může rovnou jet, jak dokončí instalaci.
Já jsem kdysi chtěl si zahrát jednu Danovu aktivitu. Měl tam i seznam použitých vozidel. Měl to pěkně naaranžované. Tak jsem podle odkazů začal stahovat potřebné. Stahoval jsem už asi 2 hodiny a neměl ani polovinu. Tak jsem to vzdal. Asi tak nějak.

Nesmíte to na mě nabonzovat, ale já ji přikládám na flešku s instalací. Protože tady je záruka, že je vše funkční. Následná verze 1.5 sice také funguje, ale například u 163 (ladění Igor Hnízdo) mašina začne hrozně klouzat. Ale o to je aktivita zajímavější. udržet lokomotivu na mezi adheze.

A vidíš, tenhle efekt šaliny, byl bĕhem postupných update hodnĕ vyřešený. Ale je pravda, že bych tu klouzavost ještĕ malinko ubral. 2x 830, brzda 45% a jel jsem jak tramvaj. A to bylo léto a jasno. Ale i tak se dá naučit brzdit, v nejhorším zapískuji. Aspoň ten písek v OR k nĕčemu mám... :)

Back
Nahoře