Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Dane nekřič na mě tolik. :) tyto základy opravdu dávno znám. Fakt v aktivitách nejsem žádný blbec. :) Jen potřebuji poradit s novými nástroji. Ale ještě nikdo neporadil, jak se dá vybavit rychlobrzda. To by stačilo a jedu dál. Já mám za sebou 10 aktivit, ale pokročilé se všemi možnými vychytávkami. Ale byly pro MSTS. Pro OR nemělo smysl je opravovat, protože vozidla se chovají jinak. A ta rychlobrzda není žádným laděním. Děje se to jenom někdy. Asi jak se postupně zaplňuje paměť počítače. Protože jsem tuto aktivitu projel mnohokrát bez jediného problému. Kromě těch hodin.
Pust Riva, najdi si cestu k OR (zelene ADD) a dej si tam těch 30 fp
Tak já si asi stáhl úplně něco jiného. Jenom se to jmenuje stejně. Tedy bych poprosil odkaz.

Ale i tak se mi to neškube ani normálně, tedy kromě ORCZSK, tam by to chtělo usměrnit.

RivaTuner Statistics Server/RTSS.exe

Já souhlasím s Danem, nechtěj po mně měnit něco, co už funguje v jiných vydaných aktivitách. Ten ekosystém OR CZ/SK začíná být opravdu citlivý na každý zásah. Musím měnit opatrně.
Nejprve prosím konzultuj s Danem a pak se můžeme o něco pokusit.

Okoun - konečně relevantní odkaz! Zkoušel jsem již dříve podla Danovy rady stáhnou Rivu a po zadání hesla Riva Tuner (takto byl specifikován) se stáhl jakýsi prehistorický prográmek z dob začátků Win7, požadující ještě přítomnost Katalystu (pro AMD). Takže nic...

Zbyňku ahoj.
Poradím ti jednu fintu, kterou praktikuju u rozsáhlých aktivit. Nedělám aktivitu jeko celek, mám ji rozdĕlenou do více pracovních dílů.
Kdež jsem dĕlal Hektora a mánm posun v Nymburku, tak nejedy test z Třebové, mde aktivita začíná. Udĕlám si jakoby novou aktivitu. Sám tam řízený traffic z celkové aktivity, ale trasu hráče jsem začal v Podĕbradech, odĕlal celou trasu posunů až s odjezdem z Nymburku. Consist si udĕlám, jak mám sližení vlaku v oné části kdy jsem v Podĕbradech. A makâm v Nymburlu, omisťují loose cony, dĕlám traffic, který tam v tu dobu potkávám a zapisuji jej do řízené dopravy počítačem. Pro celkovou aktivitu. Tužka, papír a píšu si poznámky, v kolik jsem na jakém reversu a co tam bude za zprávu. Když mám celý posun hotový i s dopravou, otevřu aktivitu, bod trasy mi končí v Podĕbradech, v dopravĕ PC zadám pracovní trasu hráče co jsem dĕlal posun v nymburku damji čas 00:00:00. Otevřu trasu hráče, a dám zrušit koncový bod a podle té pracovní protáhnu trasy hráče. A pak tu s časem 00:00:00smažu výchozí čas. A tak jedu dál a dál. Pak až mám hotovou celou aktivitu, projedu celek. Dle poznámek vím, co kde mám dĕlat a když to klapne, začnu hláškovat. To pak musíš jezdit už celou aktivitu. Když mám ohláškováno, mám tak hotovou celou trasu hráče + pohublivý traffic AI dopravy a vím v kolik kde jsem, začnu osazovat vozy ve stanici. Je to prostĕ pakárna. Já být tebou, vykvajzny se na celou tvorbu aktivit a stavím trať. :) Aktivit pro BP je pokokot a jsou lidi, codĕlají tuhle práci. Tĕzžko tĕ naučí nĕkdo praxi co má za 10 a více let s tvorbou, to nedáš ani za půlrok. Hele na Hektorovi jsem makal 12 hoxin dennĕ pomalu 14 dní a ještĕ není zdaleka hotovo.

Ještě mám výhradu k návěstidlům. Když mám nastavenu záři návěstidel, tak svítí přehnaně moc. Teď jsem to zkusil vypnout a zase je to jak bludička. Já vím, že Dan tohle ocení, ale v OR 1.5 svítí naprosto správně. Jo, kdyby si tohle mohl každý naregulovat jak potřebuje. :) Přece z depa nemohu vidět jak svítí modrá na sousedních kolejích kilometr daleko.
Tvoje screeny jsou nějaké divné. Takhle to přeci nemá vypadat. Záře je podobná reálu.

Takhle to má vypadat:
1.jpg2.jpg

Takhle to přeci nemá vypadat.
Však to byl dotaz, jestli se něco nezměnilo u potřebných souborů do trati. Asi mám něco špatně. Já opravdu nemohu vše sledovat, co se mění, když veškerý čas dávám do stavby tratí. Normálně překopíruji potřebné soubory a rozbalím verzi 1.7, která se po spuštění aktualizuje. V nastavení mám "záře signalizace"
Tĕžko tĕ naučí nĕkdo praxi co má za 10 a více let s tvorbou
Dane, já mám také 10 praxe s aktivitami, ale dalších deset let jsem si dal pauzu. :) Mě tenkrát do tajů tvorby aktivit ještě zasvětil nebožtík Ppoollll. Jeho je opravdu škoda. Já mu posílal rozpracovanou aktivitu a on mi pak dával tipy, jak by to vše šlo vyřešit. Začátek mi udělal sám a pak jsem se už chytil, kdy jsem názorně viděl, jak to má fungovat.
Ale tobě patří dík za tu výhybku, která byla překážkou k další úvraťové jízdě.
Tedy vše funguje jak má a dojel jsem až na budoucí konec aktivity do Prahy Radotína. Cestou jsem našel nějaké chyby, které musím opravit. V Kolíně chybí link na návěstidlo pro mou vlakovou cestu. A na čekačkách ve Vrškách chybí nějaké sloupy TV. I proto je dobré tvořit alespoň nějakou aktivitu. Jinak tu rychlobrzdu nedělají vozidla, ale asi HW počítače. Doma žádný problém.

Toto je ta výhybka v Záboří, za kterou jsem musel dát ten reverzní bod. Ale vzadu jsem s vozy v úrovni návěstidla. Vyšlo to.
Vectron1.JPG

Vectron2.JPG

Vectron3.JPG

Dane, já mám také 10 praxe s aktivitami, ale dalších deset let jsem si dal pauzu. :) Mě tenkrát do tajů tvorby aktivit ještě zasvětil nebožtík Ppoollll. J
O tom nepochybuji, ale ona se tvorba aktivit vyvíjí a v OR se dělá jinak. Základy jsou samozřejmě stejné a i vkládání zpráv pro hráče, ale hned tady je třeba jeden velký rozdíl. Pokud jsi v MSTS umístil poziční zprávu a dal jsi ji dosah třeba 20 metrů, zobrazila se ti i když jsi jel po jiné kleji. V OR ne. OR všechny verze, zabírá zprávu jen na koleji kde jedeš, dopředu a vzad, nikoliv tedy do stran a pokud ji dáš na výhybku, blbě, nezobrazí se ti vůbec. Dále se jinak mění směry na reversech, i se zadáním těchto hlášek. Těch věcí kolem ja tolik, že to prostě nejde ani vypsat. Zase naopak, blokace traffic AI a křižování s hráčem, je úplná pecka, je to dle reality (nehledě na to, že už dělání kžižování a předjezdů na jednokolejkách není taková pakárna jak v MSTS), jen se to musí prostě umět. I traffic AI jede oproti MSTS jinak, opravdu dodržuje rychlost, jede přirozeně a když to umíš, je to nádhera. Schválně si dej třeba na trati kde je dvojkolejka soubšžnou jízdu a uvidíš, jak pojede traffic AI krásně s tebou stejnou rachlostí, ale když pojede na odbočku zpomalí a ty jej předjedeš. Nehledě na to, že třeba teď, když potřebuji, aby jel AI vlak v depu 5 km/h. Otevřu si v texťáku consist a tu rychlost mu tam zadám, jako maximálku a fakt v tom depu těch 5 jede, ale nesmí z depa, bo nepojede víc. :) Dále třeba kluci v ORCZ opravili zadání rachlosti 30, která se zadává jako omezená v editoru aktivit, už platí oběma směry na kolejikde je, oproti MSTS a všem jiným OR než CZ. Je toho strašně moc, věř mi. :)

Pust Riva, najdi si cestu k OR (zelene ADD) a dej si tam těch 30 fps
Tohle je můj RivaTuner a co s ním. Jako ten tvůj nevypadá. Není to tím, že na tomto PC nemám grafiku nVidia? Ale AMD Radeon HD 6900 Series (2,0 GB RAM)
Jinak ten odkaz, marně hledám download, vše je reklama na něco jiného.
RivaTuner.JPG

a v OR se dělá jinak
Dane a právě tohle jsem chtěl od Tebe nebo jiných aktivitářů vědět. Tedy bych poprosil heslovitý postup, jak přidržet návěstidlo pro vlak hráče do 7:09. Psal jsi o kódech, ale netuším kam to zadat. Říkal jsi místní událost

Zásadní rozdíl oproti MSTS je v událostech jako úloha Odpojit vozy na pozici a Dovézt vlak na pozici. Bohužel jsem se to dozvěděl až po projetí dvou hodin v aktivitě.
V MSTS jsem to hodně používal, protože jakmile poslední vůz dlouhého vlaku mine označník a udělá hranice, zobrazí se hláška a mohu zastavit. Jedná se teď o "Odpojit vozy na pozici". Ale v Openrails ta hláška vyskočí, když na tu kolej vjedu začátkem vlaku a souprava je ještě na zhlaví. Tedy tohle je do aktivit nepoužitelné. Tak používám "Dovést vlak na pozici". Jelikož v úkolu nemám na seznamu vozů lokomotivu, tak nevyskočí žádná hláška, konec vlaku si musím ohlídat jinak, ale jakmile odpojím lokomotivu, tím se splní zadaný počet vozů a hláška vyskočí.

Jinak kluci, moc prosím. Většina asi jezdíte jen z bodu A do B a kocháte se provozem vlaků kolem. Ale pokud chcete skutečný provoz. Tady by měl zbystřit Dan, protože on dělá aktivity z období, kdy jsem jezdil. :) U moderních lokomotiv to může být trochu jinak, tedy jen v ovládání.

Když odstavuji mašinu, tak zavřu brzdu a povolím přídavnou, utáhnu kliku a vypnu baterky. Když nastupuji, tak je to obráceně. Ale kliky povoluji, až tam mám vzduch. Aby to neujelo.
Když tedy vlezu na mašinu v této hře, tak zjednodušeně. Baterky a kliku ve většině vozidel nemáme, ale vždy musí být zavřená vlaková brzda a povolená přídavná na obou stanovištích. Tedy bych poprosil odstranit ten vstup do hry se zataženou přídavnou brzdou. Určitě je to důvod, proč mi pak po přejití na druhou stranu nejde odbrzdit, když v OR to normálně funguje. A kvůli unreal anomálii nebudeme přelaďovat lokomotivy. Když jsem na vlaku, tak mám o pauze brzdu zavřenou, aby mi zbytečně často nezapínal kompresor. Až přijde vozmistr, tak teprve otevřu brzdu a zabrzdím přídavnou, aby to neujelo, kdybych byl ve stanici na sklonu.

Ale to nejhorší. Když přijedu s vlakem do stanice, začnu šíbovat a přejdu na druhé stanoviště, tak nikdy nesmím vidět, že je otevřená vlaková brzda. Takový vlak by mohl jet stejně pravděpodobně, jako by vám servírka v hospodě přinesla natočené pivo ve sklenici, která nemá dno a to pivo by tam drželo. Naprosto stejné zákony. :) Nejlépe to bylo ošetřené v MSTS. Dokud se nezavřela brzda, tak nešlo na druhou stranu přejít. A tam byla hejblata vždy ve výchozí poloze. Bohužel ta poloha závěr v této hře nadefinovaná není, ale opticky to vypadá normálně. A navíc, když se přechází, tak se vždy foukne od závěru

Opravdu bych si aktivitu rád projel i v ORCZSK 1.7. Zajímá mne rozdíl v chování. Ale Barča z depa vyrazila normálně. Je nutné tohle otestovat, protože není v lidských silách modely, které se vytvářeli 20 let přeladit během jednoho měsíce.

Dane, ale ty asi moc nešíbuješ, na to máš inteligentní traffic. Jinak by jsi mi dával požadavky, kde všude potřebuješ nasvítit bílou. Mě to napadlo takto nalinkovat až když jsem dělal tuto aktivitu. Protože proti stůj to OR nepustí. Opět oproti MSTS.

Dane, ale ty asi moc nešíbuješ, na to máš inteligentní traffic.
Ale šibuju, neboj, ale v BP toho fakt moc není, většina byla na DVK. Inteligentní traffic šibuje mimo provozy hráče. Jinak s tou brzdou už jsem ti to přeci vysvětlil proč a stějně to zas vypichuješ, dělá to bordel při přestupech, tohle jsme s Icikem vychytávali. Prostě je to, jak to je. Smiř se s tím. :)

dělá to bordel při přestupech
Já jsem právě žádné problémy nezaznamenal a nyní se už o to mohu opřít, protože nejezdím jenom volnou jízdu. Vše funguje i v aktivitách jak má. Tedy v OR1.5. Žádné bu bu bu, "tohle být nemůže, dělá to neplechu", se nepotvrdilo.
Tady je potíž, že jste jenom šotoušové, maximálně jste se někde svezli, ale skutečný provoz nezažili. Ale vždyť jsou v komunitě fírové. Mikulda. Pak důchodci fírové a naslouchejte připomínky od nich. Tedy pokud chcete přiblížit se realitě. Co já, já už jsem od dráhy od roku 94.
Ale právě my máme odlišný pohled na tvorbu aktivity. Ty z pohledu fandy do mašinek, kdy ti začne jezdit celé nádraží a kocháš se. pak popojedeš dál. Já naopak preferuji, že potřebný posun si odšíbuji sám a to je pro mě lepší zážitek, než se jen pasivně dívat. Asi proto ti nevadí, co traffic svítí na návěstidlech.

Zbyňku, kolik máš na kontě aktivit, že jsi žádný problém nezaznamenal? Když tvrdím, že ty brzdy dělaly bordel u přestupů a nájezdů na AI vlaky, tak dělaly. Tečka. Proto jsou ty brzdy jak jsou. Jinak, já si posunuji sám, nevím, kde jsi došel k tomu, že za mne dělá něco AI traffic. Jinak, pokud chceš dělat aktivity pro ORCZ, musíš mít engy a wagy pto OR a ne pro MSTS. Ty opravíš jednu aktivitu a můžeš se o to opřít? Kolik máš v aktivitě spolupráce AI vlaku s vlakem hráče a podobně.

Zbyňku, ty ovladače vlakové brzdy fungují v OR CZ/SK přesně jak popisuješ. Vždy se hledá nejdříve poloha Závěr a pak pokud ji vozidlo nemá, nastaví poloha Jízda. Pokud ani tu vozidlo nemá, nastaví se poloha, která je zapsána v engu jako Default (výchozí). Ovšem vozidlo musí mít Závěr definováný. Staré MSTS ladění ji nemá a proto je většinou brzdič vlakové v poloze jízda.
S tou primocinkou jsem ti to už vysvětloval. Oživena loko je v režimu přebírání vlaku jiným strojvůdcem a tam obvykle bývá zatažená.
Chyba tedy není na naší straně.

Jednoduchost OR vůbec s OR CZ/SK nemůžeš srovnávat. Je jasné, že pokud mám jednoduché stanoviště v OR tak po přestupu jsem pořád na tom stejném. Všechny prvky se tam zrcadlí. To je zásadní rozdíl. My máme plně nezávislá stanoviště a musí se k nim také tak přistupovat.

Pod to co napsal Icik se plnĕ podepisuji. Neumĕl jsem ti to tak vysvĕtlit. A jdyž to bylo kdysi jen nadefinováno na závĕr a nic víc, tak se nešlo buđ rozjet, nebo mašina syčela jak vzteklá, to když na tebe najel AI pistrk, nebo si přecházel mezi loko. A hlavnĕ, nevím jak u OR, ORMG, tĕmito se nezaobírám, ale aktivita pro ORCZ se bude chovat jinak, než pro OR, OR MG a pro MSTS už není hratelná vůbec. Tohlevprostĕ zkombinovat fakt nelze.

Sjet uplně dolů a třeba první odkaz a po pár sekundách by se ti sám měl stáhnout.
Když chceš podrzet vlak, tak prostě 3xxxx to x jsou klasické hodiny, u trafiku tam kde chceš aby trafik stál a u sebe před návěstidlo, které chceš blokovat. 7:09 tedy 30709.

Sjet uplně dolů
Už se mi to povedlo, ale pak to hlásilo, že to chce něco co nemám. A ve finále už žádná odezva, nešlo to ani odinstalovat, protože nejprve jsem musel ve správci úloh ukončit asi 10 spuštění této aplikace. Pak jsem už odinstaloval. Nebyl čas už s tím experimentovat.
Jinak kam ten čas zapsat, respektive do čeho. Díky.

Tak jsem dojel konečně aktivitu na tom "krámu" v práci v OR 1.4. I když se to dost chvělo až škubalo, tak kupodivu jsem časy dodržel a dokonce byl i rychlejší.
Ale teď to hlavní. Někdo naladí lokomotivu pro OR, v tomto případě Igor Hnízdo peršingy a ve verzi 1.4 drží a táhne jak má. Ale v následné verzi 1.5 začne při rozjezdu klouzat jako za deště. Rozjet se je pak umění. A podobné to může být i v tom ORCZSK. Ale vy si to naštěstí hlídáte. Ale rád bych to vyzkoušel, jak se ta stejná lokomotiva chová zde. Protože když bylo MSTS a nějaká nová verze BIN, tak to bylo stejné. Vozidla se chovala zase úplně jinak.

Ale dnes poprvé jsem v Nymburce viděl popojíždět zálohu. Já blbec ji měl natrasovanou do LC. Proto jsem jí neviděl. Jel jsem díky lepšímu chování 163 trochu dřív, ale za záloha mne pak stejně u ranžírky nechala čekat.
Já potřeboval dojet až do Záboří, kde mi haprovala hláška s odpojením vlaku na pozici, ale když jsem úlohu změnil na Dovézt vlak na pozici, už to funguje jak má. Hurá.
Těšte se bude to hodně zajímavá aktivita. I když na 12 hodinovou tehdejší Topírnu noc to nemá, ale podoba tam je. Mě právě baví aktivity v tomto stylu.
NymburkRanzir1.JPG
NymburkRanzir2.JPG

NymburkRanzir3.JPG

Back
Nahoře