Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Stáhni si tu páru u Josefa. A tu MSTSáckou smaž.
Když to máš těžký. "Stáhni si, stáhni si" Jak mám vědět jaké jsou Josefovy stránky, kdy je nemá v profilu. Ale upřímně, proč ta pára normálně funguje v OR? Ale v ORCZSK ne. Ale takto můžeme probírat všech 235 487 234 modelů, co bylo pro MSTS a Openrails vytvořeno a naladěno. :) Na tohle opravdu už nejsou lidi. Napřed musí fungovat jedno a pak postoupíme do dalšího levelu.

Zjistil jsem jednu věc, když se mi postaví vlaková cesta po průjezdu traffic a já mohu šibovat, tak než přejdu na druhou stranu mi moji vlakovou cestu zruší následný traffic. A klidně si projede moji lokomotivou. Jediné řešení je, ty traffic pustit o pět minut později. Zkoušel jsem, že nepojedu a počkám až projede ten druhý, ale to nejde, on by měl červenou, než bych odjel. Tedy ta AI není tak dokonalá. Tak znovu, 128. pokus. :) Minule jsem to projel jenom proto, že přeskočily o 50 minut hodiny.

Už to vzdávám. :) Tentokrát mi zase bouchla při posunu v Milovicích rychlobrzda NZ1. Nechápu proč. Že bych trochu vyjel ze své trasy? To se za reverzním bodem děje vždy a vždy projedu.
Neví někdo, jak se dá tato rychlobrzda na 751 vybavit? Nefunguje nic na její vybavení. A hrát od začátku zase hodinu? Na to už čas vypršel. Sice tady máte klávesové zkratky ke zrychlení času, ale to u této aktivity použít nelze, protože je nutné být celou jízdu ve střehu. Stále se něco děje a je třeba reagovat.

Ale upřímně, proč ta pára normálně funguje v OR?
A co kdybys mi poskytnul ten eng, abych zjistil co tam je špatně?

Ty to zkoušíš na zcela optimální sestavě a nejde ti to. Jako fakt nevím, co si už o tom myslet. Dan nebo ostatní takové problémy nemají.
Tak jako proč?

Jako fakt nevím, co si už o tom myslet.
Asi to, že už jsem důchodce a ti mají problém se vším. :) Ten eng je přece od počátků v TBP: 423, 434, 524 a 555.
Mě teď zajímá jak vybavit neočekávaný zásah rychlobrzdy. Ví to někdo? Ty páry jsou to poslední co mne trápí. Kdyby bylo nejhůř, tak se vyhodí.

Dobře, prošetřil jsem to a našel jsem neshodu. V update je oprava. Párovky jako static se budou zobrazovat i Zbyňkovi.

Ta rychlobrzda se spouští zřejmě při vyjetí z trasy hráče. Zkus si přes Ctrl + M přejít do ručního ovládání návěsti a mělo by to odbrzdit. Až se vrátíš zpět na svou trasu, znova přes Ctrl + M zapni automatický režim řízení návěstí.

Ta rychlobrzda se spouští zřejmě při vyjetí z trasy hráče. Zkus si přes Ctrl + M přejít do ručního ovládání návěsti a mělo by to odbrzdit. Až se vrátíš zpět na svou trasu, znova přes Ctrl + M zapni automatický režim řízení návěstí.
Ahoj.
Tohle není dobře. Trasu hráče opouštíš při každém posunu a projetí reversu. Tady by brzda zasahovat neměla a přepínat při posunech na ruční ovládání není dobrá volba. Navíc, nevím, jaký má tento úkon vlív na traffic. Ale i tak, přepínat na manuál při každým reversu je opravdu blbě. I když mi to s Hektorem při posunu nedělalo. Ake samozřejmě jedu na ruku.

Tady se Dane jedná o úplné vyjetí mimo trasu. Ta rychlobrzda je z původního OR. Mně se už dlouho nestalo, že bych vyjel mimo trasu hráče.
Otázka je, proč Zbyněk vyjede mimo trasu. Buď mu selžou brzdy a nebo ta trasa je zvláštně nastavená.

Nic proti, ale pokud ti jedou PC hry, z posledního roku, třeba Mafia Remeake, tak ti pojede ORCZ zaručeně. :) Ale základ pořadavků je uváděn u všech her, takže by to asi mělo být i u tohoto projektu.
A když mafii nehraju? :oops:;)
Požadavky na vhodnou sestavu se u her zpravidla uvádí, proto zdvořile žádám, aby bylo něco podobného i v tomto případě, protože nároky MG-OR a ORCzSk se výrazně liší. Aby ty specifikace byly publikovány nejlépe na stránkách, je jaksi nejlepší. Pokud někdo něco napíše sem, za pár dní to zapadne a bude se to po čase s někým jiným řešit znovu.

Otázka je, proč Zbyněk vyjede mimo trasu
Pokud máš reverzní bod, tak ten musíš projet. Ale poté musíš brzdit a zastavit a to je vždy už mimo trasu. :)
Mě to spíš připadá, že se nějak naplní paměť počítače a pak to blbne. Zkusil jsem restartovat celý počítač, pak znovu načetl aktivitu a už žádná rychlobrzda ani skákání času o 50 minut dopředu.

Takto jsem aktivitu konečně dojel. Aby opět nenastala patová situace v Lysé nad Labem, tak jsem dal na kolej pracovat podbíječku a ta nepustila Traffic, aby obsadila oddíly až kamsi ke Staré Boleslavi. Ale opět, kdyby se někdo loudal a podbíječka mezi tím zmizela tak se třemi náklady za sebou nemá šanci. :)
Ale jinak jsem se dostal za hranici možností této aktivity. Asi moc reverzních bodů a na konci v Záboří po najetí na vozy z druhé strany se to celé zasukovalo a vpředu bylo vlastně vzadu a už není možné jet dál. Tedy je nutné to zde ukončit a pokračovat v čisté nové aktivitě.

Ale jaksi se mi nepovedl traffic v Záboří. Ty vlaky jsem měl potkat někde u Starého Kolína. Ale asi jsem se naučil jezdit a byl jsem z Kolína trochu dřív a obsadil si cestu až do Záboří. A pak Regiojet musel čekat u odjezdu a za ním panťák. Ale tak to bývalo na dráze. Rychlíky stály, protože výpravčí bral náklad křížem. :)
aktivitaZabori.JPG

Reverzní bod se nemusí v OR projet. Stačí aby šipka zezelenala a po zastavení se změní smysl trasy.

Reverzní bod se nemusí v OR projet. Stačí aby šipka zezelenala a po zastavení se změní smysl trasy.
To není zcela pravda. Je hodnĕ případů, kdy ti revers ve tvém popisu nezabere. Nicméné, já vždy dávám zastavení za reversem a s tím jsem se nesetkal a že tĕch posunů v OR na kontĕ mám.

Zbyňku, stáhni si RivaTuner a zamkni si ten ORCZ na 30 FPS. Já jako tvůrce aktivit vím, proč to tady píšu furt dokola. Hodnĕ tím vyřešíš.

Ahoj Zbyňku, tady je M262, která je za recersem, mimo trasu hráče a žádná nouzová brzda neskáče:
m262.jpg

Když děláš v OR posun, musíš dávat bacha na to, že pokud je za reversem výhybka, že nesmíš vyjet za ní, vlastně ani na ní. Pokud to hrozí, potáhni revers až za výhybku, nebo musíš upozornit hráče, že musí ihned zabrzdit vlak po zprávě o zastavení. Dále, nic nemusíš blokovat trafficem, kód 3XXXX funguje na 100%, pokud potřebuješ blok v posunu, dej revers a hned za něj blok WP 3XXXX, ale musí být samozřejmě v cestě zpět návěstidlo. Samozřejmě ale mohou nastat vyjímky, taky občas musím použít servis2, ale já jej používám spíš k vyrušení návěstidla než bloku. Dále si fakt zamkni simulátor na těch 30 FPS, já to mám zamklé i na Dvoukolejce, jde o to, že pak hráč nebude pomalejší a i tobě se to celé bude chovat mnohem lépe. Neznamená, že když ti to chvíli jede bez ořezání, nezačne to pak skákat. Hlavně je tvorba aktivit a zásady tvorby daleko jednoduhší, než v MSTS. Tady opravdu nemusíš uvažovat, jak a kdy postavit vlak, aby stál jak ve frontě na pivo, tohle v OR odpadlo. Dokonce si mužeš kontrolovat veškerý traffic v aktivitě a pohybovat se po celé trati, podobně jako v TRS.

Když děláš v OR posun, musíš dávat bacha na to, že pokud je za reversem výhybka, že nesmíš vyjet za ní, vlastně ani na ní.
Tak tohle je rada k nezaplacení. Proto po najetí z druhé strany na vozy v Záboří nad Labem se TM zblázní a hra končí patem. Ale ono by to šlo. Ten vlak když zastaví před návěstidlem tak vzadu mám přesně hranice u námezníku. Tedy popotáhnout soupravu tak, aby první vůz byl před odjezdovým návěstidlem. A až tam se odvěsit. Pak mohu z druhé strany dát reverz za výhybku do vlečky. Otázka ale zní, co vybaví reverzní bod. Jestli začátek nebo konec vlaku (lokomotivy). Tohle bude dobré vědět, když budu šibovat s vlakem. Protože oproti MSTS návěstidlo, které ruší omezení rychlosti se v OR vybavuje, až jej projede poslední vůz vlaku. Tedy bych to měl ve všech stanicích přepracovat. Někde to už mám upravené.

Ale ta rychlobrzda jak mi zasáhla (při jízdě téměř krokem a zastavování za reverzním bodem). Když jsem restartoval ne hru, ale celý počítač a nahrál uloženou pozici kousek zpět, tak už v tom místě nezasahuje ani nikde jinde. Ani se nerozhazuje čas na hodinách.
Dále, nic nemusíš blokovat trafficem
Aplikace toho, co popisuješ, to jsem nepochopil, jak to přesně funguje. Asi by to chtělo příklad. A všechny varianty. Ale i tak pro hráče je lepší, když na hlavní koleji uvidí podbíječku, která se pomalu rozjíždí opačným směrem a je jistota, že hráč jede správně. Pokud tam už nebude, tak riskuje, že se nevykřižuje. Červenou vedle vidí pořád i když pojede pozdě. Pak přejde na peršinga a najednou vedle blikne volno. A je to v háji, protože až se mi postaví cesta pro posun, tak jakmile udělám reverz, tak moje cesta zmizí a cestu má nalinkovanou další nákladní vlak. To by pak šlo ještě ošetřit tím kódem.

Dane, dotaz.
V Nymburce použiji úlohu "připojit vozy". Pak ty samé vozy úloha "dovést vlak na pozici" (Záboří). Po odpojení se úloha vybaví. (v MSTS to myslím fungovalo, že se vybavilo až poslední vůz udělal vzadu hranice). Ale pak z druhé strany najedu jinou lokomotivou a mohu znovu použít úlohu "připojit vozy"? Myslím, že by to mohlo jít, když budou mít opačné pořadí. Protože "připojit vozy", tam se nezadává kde se mají připojit. Když jsem začínal s aktivitou a v Dřísech jsem dal omylem LC se soupravou obráceně, tak po najetí na vozy se úloha nevybavila. Až jsem jí otočil správně, tak už to fungovalo.

Jinak dodatek.

Pokud si někdo v aktivitě vymění lokomotivu za jinou spíše jiné ladění, tak jízda na peršingu může být dost nuda. Hodně těžký nákladní vlak a celou cestu je umění jej udržet na mezi adheze. U zamračené ze stanice Dřísy mohu nakrokovat vše a vím, že mám pár minut než se přiblíží Lysá. Jediné místo klidu v aktivitě. Osobák na blok už stačí ujíždět a zamráča rychlost nepřekročí ani z kopce na most v Otradovicích. Ale na soupravu s peršingem, jen jsem si odskočil kouknout na konec vlaku a mašina ve skluzu. Ale do 10 promilí z ranžíru na most k odbočce Babín krásně vyjede. 30, ale jede. A z kopce k výhybkám je umění dosáhnout alespoň 60, co ukazuje návěstidlo. 90 se povede až někde ve Velkém Oseku, pokud je fíra šikovný a lokomotivu udrží na kolejích. :) Pak brzdit do Kolína a dál stejné rozjezdové divadlo.

Zajímalo by mne, jak se to bude chovat v ORCZSK. Tohle byla verze OR1.5. Verzi MG jsem hned zavrhl, protože Barča se rozjíždí divně. Na desítku rychlost dávat až třetí stupeň je hloupost. V ORCZSK jede Barča normálně. Tedy až se naučím v tomto prostředí přecházet na druhou stranu. :)

Byla by paráda, kdyby to šlo udělat jako funguje MSTS a Openrails. Zapnu hru v MSTS, načítá se ladění do MSTS. Zapnu Openrails, načítá se ladění Openrails. Zapnu ORCZSK a bude aktivní ladění pro tuto verzi. Protože už máme například Vectrony jak jen pro OR, tak jen pro ORCZSK. Tedy pokud dojedete v ORCZSK do Záboří a nasednete na Vectrona, tak asi už neodbrzdíte. Bude nutné změnit ladění, jak je nyní vystavené na MSTS-RW.cz

V Nymburce použiji úlohu "připojit vozy". Pak ty samé vozy úloha "dovést vlak na pozici" (Záboří).
Tohle se strašně špatně popisuje, nejlíp sedět u AE MSTS a kokat, co a jak. Tam musíš používat aktivace a deaktivace událostí a v OR je zabírat vždy ve směru jízdy, myslím to dovézt vlak na pozici.

Dobře, prošetřil jsem to a našel jsem neshodu. V update je oprava. Párovky jako static se budou zobrazovat i Zbyňkovi.
Ano, teď jsem zkoušel a tohle vyřešilo i nadměrnou zátěž počítače. Tedy už vzadu za točnou byly ty páry v přehnané hlasitosti slyšet jako by nebyly 200m daleko ale hned vedle. A to sežralo zvuky i Bardotce a nakonec zamrzl celý počítač. A ty výsledné pazvuky, ve finále jako cirkulárka..... :) Teď vše funguje už normálně, jenom se mi to škube, protože nereaguje zamčení FPS na 30. Ve hře mám FPS 60.
Riva Tuner jsem nainstaloval, ale nepochopil, jak se má používat. V práci mám grafiku Radeon, jak jsem psal, ale i tak by to mělo fungovat.
Ještě mám výhradu k návěstidlům. Když mám nastavenu záři návěstidel, tak svítí přehnaně moc. Teď jsem to zkusil vypnout a zase je to jak bludička. Já vím, že Dan tohle ocení, ale v OR 1.5 svítí naprosto správně. Jo, kdyby si tohle mohl každý naregulovat jak potřebuje. :) Přece z depa nemohu vidět jak svítí modrá na sousedních kolejích kilometr daleko.

Ale je tady další problém. Aktivita se chová jinak. Dispečer zastaví osobák, který normálně jede první a já jedu za ním. Tentokrát by se loudal osobák za mnou a aktivita byla méně zajímavá. Asi by to šlo usměrnit Danovou vychytávkou. Když mi napíše jak jí přesně zadat. Tedy návěstidlo pro mě by se mělo rozsvítit v 7:08 Ale možná to není verzí OR, ale tím, že když vstupuji do hry, tak nejprve musím mašinu nafoukat. Ale v tomto ORCZSK mašina může vyrazit hned a tím je na pozici dříve. Ale je zajímavé, že náklad do Mělníka ještě pustí.

Tak jedu znovu a držím se původního dávání lokomotivy do provozu.
A už se traffic chová jak má.
Na obrázcích je svit návěstidel, tak to být opravdu nemůže. Buď mám něco špatně já. Jestli náhodou ty doporučené soubory pro tento ORCZ nejsou už jinak.
Ale co je špatně. Ten výjezd z depa jsem jel v klasickém OR jel snad 250x a nikdy nezůstalo na přejezdu uvězněné auto. To je nutné dořešit. Protože já co šíbování, to přejezd s auty a i tak jsou neukáznění, ale odjedou i skrz zapadající závory.

A pak to přecházení na druhou stranu. Když přejdu, nikdy, opravdu nikdy nemohu vidět vlakovou brzdu v jízdní poloze. Jedině kdybych jel z depa a vzadu seděl fíra. Ale v tom případě v předu musí být vlaková zavřená. Jinak by to nikdy nejelo. V Klasickém OR, když vlakovou přestavím, tak alespoň na druhé straně ji najdu v této poloze.
Ale ve finále. Když jsem přešel, a odbrzdil, tak se lokomotiva hnula na tom malém sklonu. Tedy jak má. Ale když jsem se chtěl rozjet, tak to nejelo. Tak jsem zatáhl přídavnou a šel se podívat na druhou stranu. Přídavná, kterou jsem před odchodem povolil byla na 76% a když jsem chtěl odbrzdit, tak procentní ukazatel nereagoval.
Nastavení z engu je klasika, jak to kdysi dal dohromady ŽSR

comment (***Primocinna brzda typ DAKO-BP***)
Brake_Engine ( 0 0.76 0.05 0
NumNotches ( 1
Notch ( 0 1 Dummy )
)
)
comment (***Prubezna brzda typ DAKO-BS2***)
Brake_Train ( 0 1 0.04 0.87
NumNotches ( 7
Notch ( 0 0 TrainBrakesControllerFullQuickReleaseStart )
Notch ( 0.14 0 TrainBrakesControllerReleaseStart )
Notch ( 0.21 0 TrainBrakesControllerNeutralhandleOffStart )
Notch ( 0.33 0 TrainBrakesControllerMinimalReductionStart )
Notch ( 0.35 1 TrainBrakesControllerGraduatedSelfLapLimitedHoldingStart )
Notch ( 0.87 0 TrainBrakesControllerSuppressionStart )
Notch ( 0.99 0 TrainBrakesControllerEmergencyStart )
)
)
Brake_Hand ( 0 1 0.125 0
NumNotches( 1
Notch(0 1 Dummy)
)
)

A právě tady je správně přímočinná základní stav odbrzděno a vlaková má na vstupu polohu 087. A tak by to mělo být, když přejdu na druhou stranu také. Mašina na vstupu nemůže ujet, protože vlaková je na 087. A kdyby někdo vymyslel skutečný závěr, tak se vždy s brzdičem jen brnkne do polohy 099, aby se lokomotiva zabrzdila na sklonu. Přídavná se nemůže použít, protože přecházím na druhé stanoviště.
Kdyby jste to nějak vymysleli, bylo by to dobré. Ta přídavná na vsupu se mi nelíbí. Ale jestli tohle nedělá ten problém, že se to pak zasukuje. Protože v klasickém OR problém není.

Ty modré u toho motoráku už bijí do očí. A ta bílá na trpaslíku pro mě je také opravdu příliš.

2811Vsetaty1.JPG
Díky za zobrazování parních lokomotiv
2811Vsetaty2.JPG
Tady je celkový svit návěstidel. Takto se to třpytí v reálu, když je mlha a přijede se blíž.
2811Vsetaty3.JPG
A tady ten blbec s autem, kterého zavřely šraňky.
2811Vsetaty4.JPG
Ale dál to poletování aut mne také irituje. Nejde to někde nastavit?

Tohle se strašně špatně popisuje, nejlíp sedět u AE MSTS
Mě se totiž včera stalo, že jsem najel v Nymburce na vlak a kromě připojení se mi zobrazila druhá zpráva, že jsem úspěšně najel na vlak v Záboří. Ale to by nemělo, protože se označuje kolej, na kterou se vozy připojují. Tak jsem tuto úlohu v Záboří zrušil a zadal tam jenom odpojení vozů.

To takhle poletujou všechny auta? Protože v originál MSTS některé modely silnic nejsou v nule a auta se tam brodí asfaltem. Jestli to někdo opravil v kódu hry, tak pak zase ty, co mají správně nastavenou nulu, budou lítat.

Zbyňku, ta brzda v jízdě, je kvůli přestupům, některá vozy nemají závěr, když byl jen závěr, byl problém. Hele, ty opravujieš svoji první aktivitu v ORCZ, já jich už mám na kontě asi 20 a celkově pro OR dělám aktivity přes pět let a fungují úplně všechny. Fakt nechtěj, ať Icik upravuje ORCZ, na to, že ti něco v aktivitě nefunguje a je to neznalostí, nebo úplně starým laděním. Rozese.e se tak milión věcí, co jsme vychytávali a nad čím jsem se navztekal do aleluja. Jinak mně takhle nad cestou auta nelítají.
Mě se totiž včera stalo, že jsem najel v Nymburce na vlak a kromě připojení se mi zobrazila druhá zpráva, že jsem úspěšně najel na vlak v Záboří. Ale to by nemělo, protože se označuje kolej, na kterou se vozy připojují. Tak jsem tuto úlohu v Záboří zrušil a zadal tam jenom odpojení vozů.
K tomuhle, pokud chceš najet na stejnou soupravu vícekrát, musíš mít třeba v události připojit vozy pro druhé najetí takže druhá událost, úroveň aktivace 0 a aktivovat ji jinou událostí, než najedeš na vozy, takže třeba poziční událost za reversem, kde je oznam najd na vozy, v ní zadaš zvýšit aktivační úrovn události o 1 a dole dáš tu název té druhé události po připojení.
TADY
je to nádherně popsáno, jak aktivovat a deaktivovat události.

Beze jména.jpg
Pust Riva, najdi si cestu k OR (zelene ADD) a dej si tam těch 30 fps.
K té rychlobrzdě, ty máš aktivní mirel dle kodu NZ1, si jej vypni na posuny. Nebo co se dělalo pro OR, mazala se v monitorech rychlobrzda. Mám dojel byli tam 3 odstavce a nechával se jen jeden.
http://vzd-or.eu/ u Josefa máš poladěné engy.

Back
Nahoře