Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Ali: Je možné že nové radeony na to nereagují. To jsi ovšem nenapsal. Proto je třeba specifikovat přesněji.
Pak ti to samozřejmě nebudu rozporovat. ;)
---
Okoun: s monitorem s takovou opakovačkou jsem se ještě nesetkal. Nejčastější jsou, pokud vím - 60 Hz, 90 Hz, ještě tak 120 Hz. Zkusil jsi nastavit Rivu na těch 60 s děličem 1:2? Myslím si, že těch 240 Hz musí dobře škubat s GK a přetěžovat i procesor. Co udělá snížení F op. pro monitor? Jinak musím upozornit, že toto nastavení se zabývá také odstraněním microstutteringu, jemného chvění obrazu. Pokud použiji jenom FPS 30, jak psal Dan, mám stejný obraz jako prostým omezením v ovladači GK a RIVA je tedy bezvýznamná. Navíc - mikro chvění obrazu je pak zřetelnější a dává v konečném důsledku horší vizuální výsledek. Jinak dělič umožňuje nastavení poměru 1:1, 1:2 a 2:1, to už zřejmě víš.
Pokles FPS mám taky, ovšem menší a díky potlačení chvění obrazu je snesitelnější. Vše bude o hardware (u mě starší), technickém vývoji OR, nastavených parametrech OR a o provedení trati - např. rozsáhlé lesní masivy, zástavba, možná i použití ortomap atd. To už je předmětem vyššího zkoumání. Všiml jsem si, že od určité doby dochází na stejné trati jeté na stejném sčotu k vyšším místním poklesům FPS a že někdy je náročnější jízda lesními porosty něž zastavěnou oblastí - nejen v aktivitě. Příklad: jel jsem nějakou jednoduchou aktivitu na 180/183 v úseku Plzeň Klatovy - Ruda. Do Nýrska vše v pořádku, jak se přiblížilo stoupání šumavskými lesy, FPS šlo znatelně dolů a ještě před Špičákem jsem byl na FPS pod 10 a samozřejmě se všemi negativními doprovodnými jevy, jako totální rozsypání časové osy aktivity. Jel jsem zde už několik aktivit oběma směry a problém nebyl. Okolní provoz je zde samozřejmě minimální.
Kolísání FPS pokládám za věc, s kterou se je nutno nějak smířit a pokud provozuji mašinu dosahující aspoň parametrů, doporučených na stránkách ORCzSk, měl bych dosahovat optimálních výsledků. Schválně pomíjím aktivity, které samy o sobě mohou představovat velkou zátěž - ale spíše tam, kde je to očekávané.
Zkoušel jsem prostřednictvím ovladače AMD Adrenalin oboustranné omezení FPS (Radeon Chill); horní hranice byla hlídána spolehlivě, ale spodní byla "podbíhána", když už toho měl sčot plný zuby.

Však jo, Dane. Taky jedeme někteří bez oklik na extra retro PC (nejen) pro vlaky. Na starém dvoujádře postaru s WinXP. Schválně uchovaném jen pro staré věci. MSTS plus starší BP bez problémů. Prostorový 3D zvuk, bezvadné FPS, i se staršími, úplně "za pakatel" podřadnými procesory. Žádné berle a-la rivatuner atd. :) Dneska, abys OR valil na Win10, tak potřebuješ tolik obezliček, tweaky, hafo paměti, tunit Rivu, grafárnu a procesory jak kráva, jen aby to jelo. A ty nervy :D Kašlat na to. Ideální je mít na MSTS separé retro HW. ... Ale to už je úděl každého z nás, musíme se s tím nějak poprat.

nové radeony na to nereagují. To jsi ovšem nenapsal. Proto je třeba specifikovat přesněji.
Pak ti to samozřejmě nebudu rozporovat
Žádný z Radeonů série RX 5000, 6000 a nejnovějších RX7000 na Rivatuner nereaguje, mají úplně jinou strukturu ovladačů a stará Riva to ve Win10 ani Win11 nijak neumí nijak ovlivnit. ... Pravda ale je, že tyhle modení karty asi málokdo z uživatelů ORMSTS, nebo čistého MSTS, dnes používá.

Já su asi tupej, ale mě to s tou Rivou prostě nejde. Neumím ju nastavit, netuším kde mám hledat ten dělič 1:2. Už jsem si myslel, že to jde, ale ne, nejde.

Žádný z Radeonů série RX 5000, 6000 a nejnovějších RX7000 na Rivatuner nereaguje, mají úplně jinou strukturu ovladačů a stará Riva to ve Win10 ani Win11 nijak neumí nijak ovlivnit. ... Pravda ale je, že tyhle modení karty asi málokdo z uživatelů ORMSTS, nebo čistého MSTS, dnes používá.
Prosím tě nešiř tady hlouposti. Koukni se na můj podpis. Na žádnou Nvidii to nemá omezení. Každá karta min s podporou DX9 se dá takto ošetřit.

Prosím tě nešiř tady hlouposti. Koukni se na můj podpis. Na žádnou Nvidii to nemá omezení. Každá karta min s podporou DX9 se dá takto ošetřit.
Dej si do PC Radeona těch řad, co jsem psal a uvidíš sám. Riva s tím nehne, minimálně v nejčerstvějších Radeon ovladačích.

Dej si do PC Radeona těch řad, co jsem psal a uvidíš sám. Riva s tím nehne, minimálně v nejčerstvějších Radeon ovladačích.
Napíšu ještě jednou a pak se už k tomu nebudu vyjadřovat. V podpisu mám nejnovější řadu gr. karty Radeon 7900XT. Před měsícem jsem měl Radeon 6900XT. A chlape div se, RivaTuner jede jak po másle. o_O

Tak to bude asi moje chyba někde mezi židlí a monitorem..
Tyjo, ale ta Tvá sestava, vždyť ta musí utáhnout OR úplně levou zadní, a né to prznit zpomalením na 30fps, za ty prachy, ne? :O
Ale to už se omlouvám za OT...

Tak to bude asi moje chyba někde mezi židlí a monitorem..
Tyjo, ale ta Tvá sestava, vždyť ta musí utáhnout OR úplně levou zadní, a né to prznit zpomalením na 30fps, za ty prachy, ne? :O
Ale to už se omlouvám za OT...
30fps není kvůli nedostatečnému výkonu, ale kvůli vnitřním hodinám kódu. Není to střílečka a v takové simulaci je 30fps v pořádku.

No, mě to na WinXP na separé sestavě PC za pár korun jede vpohodě na +- 60Hz s dovujádrem CoreI i3 3240 (prastarý Ivy Bridge) . Je tam předpotopní grafárna nv GTX750 za patnáct stovek. A nemá co na práci :)
Možná i to je řešení pro fandy MSTS.
Není problém udělat na PC dual boot a použít separe disk se starším OS vhodným pro staré věci.

Musel jsem doplnit skryté označníky pro rušení omezené rychlosti návěstidlem v celém uzlu Ústí nad Labem. Něco v Děčíně něco i v Praze. Člověk se stále učí. Netušil jsem, že ty rušičky se musí dát za každou stanici i když se dál rychleji nejezdí. Je to zákon.

Takže asi v dohledné době vydám další aktualizaci. Když už jsem rozbil a posunul Bubeneč, tak jsem trať zapojil alespoň do Roztok u Prahy.

Jelikož je venku škaredě, tak jen tak z legrace jsem naskládal koleje hlouběji do Německa, až do Pirny. Aby to byla zase BP, ne? Bratislava - Pirna :)
Dál už určitě ne i když je to do Drážďan kousek. Nemám žádné podklady ani jejich modely. Do Pirny to bylo jednoduché, stačilo se držet textury terénu a videa. Výhybky jsem dával zatím na 60, ale jestli se někde jezdí do odbočky rychleji nebo pomaleji, netuším.
Jo a poděkování Dodovi. Poslal mi nové pražce se štěrkem. Také bude v aktualizaci vyměněno.
Kurortrathen.JPG
Obervogelgesang.JPG
Pirna.JPG

Kdepak, Pirna už je reálná. Sice tam mají trochu divné výhybky, ale nějak jsem se s tím popral. Díval jsem se do mapy a dál za pravým obloukem je rovina dvou dvoukolejek až do Drážďan. Nemám s tím problém. Ale bez modelů nádražích, modelů návěstidel plus přidaná scripta to nemá smysl. A také nějaké nákresy profilu tratě. I když nemyslím si, že tady budou nějaké sklony. Ale když někdo dodá model Dresden HBF, který je kvalitou a přesností poplatný této době, tak i tak vám tam ty koleje dotáhnu. A třeba to pak někoho nadchne a dodá i ta návěstidla, vymodeluje Pirnu a ostatní zastávky. :)
A tohle jsem neplánoval ani ve snu. :)
1605Pirna1.JPG
1605Pirna2.JPG

Inak plánuješ tie stanice na trati 090 a podobne aj osvetliť? Až teraz ako dorábam svetlá na ČDC 130 tak som si všimol že napríklad Ústi nad Labem nie je osvetlené. Tak či je to zámer alebo nechcene :)

Tak či je to zámer alebo nechcene
Zatím nebyl čas se podívat, kde chybí noční textury. I tak, na tohle už vůbec nezbývá čas. Tohle je práce pro někoho jiného. Sám jsem nevěřil, že tyto nové úseky dokončím do stavu jak jsou. Původně to měl být jenom holý terén. :) Ale ošklivé počasí, kdy se celé měsíce nedalo jít ven pomohlo tomu, že aktualizace je taková jaká je.
Kdepak, není v silách jednoho člověka, by dělal vše. Ale také nemohu nikomu druhému dávat úkoly. Vše je dobrovolné, pokud je někdo šikovný a sám chce, budu rád. A nejen já.

Tam ještě nejsou lampy? :) :) :) A já je všude na poslední chvíli doplňoval. :) Tak někdy příště. Ale ohledně tmy, já kdysi trochu nasvítil modely náspů, protože přece jen tak černá tma jako v MSTS nebývá, vždy je nějaký světelný smog. Ale pak přišel Openrails a ten má světelný smog až příliš. A hodně lidí upozorňovalo, že náspy moc svítí. Ale když jsem koukal na tvé fotky noční 130, tak ve hře byla opravdová tma, což je dobře. Tohle vše je složité ladění a je třeba najít kompromisy. Určitě nepůjdu cestou, že pod každou lampou nadělám kruhy, protože prostory kolejiště jsou většinou rovnoměrně nasvícená a nikde nebývají hluchá místa. Tedy že končí jeden kužel a začíná kužel druhý. Ale tohle je další level stavění, jak vše v noci správně nasvítit, včetně ulicí měst. První fáze je vždy léto - den.

No áno ja som myslel práve ten kužel pod lampou ale ak to tam nechceš mať tak chápem len mi prišla velka tma na tej stanici. Áno v OR CZ/SK je ozaj tma ale tam je to práve tým Reshaderom ktorý používame.

Stále prší (děda Komárek by to řekl lidověji. :) ) Tak jsem dodělal drážďanské zhlaví v Pirně. Trochu v oblouku, ale šlo to i když místy mimo podklad. Kolik se tam kde jezdí do odbočky netuším, ale mezi první a druhou klidně 100, ale dál vpravo sice 60, ale bude se to na dalších vexlích hodně třepat. Když to šlo poskládat jen z výhybek na 50.
1705Pirna.JPG

A pak jsem si řekl to neslušné slovo na H. :) Přece dál tu dlouhou cílovou rovinku do Drážďan už zvládnu, ne? A do vánoc můžete jezdit z Drážďan až do Vídně, když v Břeclavi přesednete na trať 321. Bylo to jen 10 dalších vygenerovaných čtverců s foto. Našel jsem i model, ale je moc široký i delší. Textura poplatná době roku 2002. Ale lepší než nic.

DresdenHBF.JPG
Dresden.JPG

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře