Zapadlá 1935

Nejsem si zcela jistý, ale místně ( ručně) stavěné výměny= závaží černé, ústředně = barva kovu. Bílá barva se začala používat až v době okupace. Něco pro inspiraci, pár odkazů: video
vyhybka 1 vyhybka 2 ;)

Na www.pacifikem.cz viz fotka z Vraného (předchozí strana tohoto vlákna) nebo z Jílového - o černou barvu závaží se rozhodně nejedná. ;)
Nuže pánové, pravdu máte zřejmě oba - ono taky záleželo na osvětlení při fotografii a na té následné chemii při vyvolávání :-) Ale černá, nebo v barvě kovu, v každém případě ta Tomovy návěstidla a přestavníky budou zdobit tu trať. Amen :-)

Nejsem si zcela jistý, ale místně ( ručně) stavěné výměny= závaží černé, ústředně = barva kovu. Bílá barva se začala používat až v době okupace. Něco pro inspiraci, pár odkazů: video
vyhybka 1 vyhybka 2 ;)
U obrázku výh.2 je také otazné, z kterého období se do sbírky dostal (ta bílo-černá se opravdu začala používat až podle německého vzoru po roce 1943) a nebo kdo ho do expozice zušlechťoval a podle čeho.

U obrázku výh.2 je také otazné, z kterého období se do sbírky dostal (ta bílo-černá se opravdu začala používat až podle německého vzoru po roce 1943) a nebo kdo ho do expozice zušlechťoval a podle čeho.
Ještě jednou jsem pročetl už zmíněný předpis čís. XVIII - v článku 20 O udržování výhybek je v odrážce e)...aby výhybky měly předepsaná návěstní tělesa a to správně a jistě připevněná... - o nátěrech závaží ani slovo.

Na www.pacifikem.cz viz fotka z Vraného (předchozí strana tohoto vlákna) nebo z Jílového - o černou barvu závaží se rozhodně nejedná. ;)
Celé dopoledne jsem pátral v předpisech: první zmínku o zbarvení závaží jsem objevil v Pomůcce pro přechod na nové předpisy z roku 1946 (přechod z protektorátních předpisů na čsl. Mám shodou náhod i pomůcku pro přezkoušky na nové předpisy z roku 1944 - od stejného autora...:-)). Tam je psáno: ...je-li obrácena černá půle závaží k zemi, nebo k výměně, je výhybka v základní poloze. V samotném výňatku DP pro výhybkáře D4-č (český, byl i slovenský) ovšem o tom není ani zmínka :-).
Narazil jsem ještě na jednu zajímavost z protektorátu (Tom jí určitě zná): na bílé polovině závaží černé písmeno R - tuto ručně stavěnou výhybku mohli při posunu obsluhovat posunovači, nebo vlaková četa (R - Rangieren)

Tak nevím, bude to asi kompromis. Pár snímků z dokumentu " Bezstarostné cestování po železnici " z roku 1937. ;)
Vyhybka film1.jpgVyhybka film 2.jpgVyhybka film 3.jpg

Tak nevím, bude to asi kompromis. Pár snímků z dokumentu " Bezstarostné cestování po železnici " z roku 1937. ;)
Zobrazit přílohu 38540Zobrazit přílohu 38541Zobrazit přílohu 38542
Naše firma byla kompromisem už od doby svého vzniku - ukažte mi dvě stanice se stejným zabzař. (do doby nástupu JOP) - sloužil jsem v docela dost stanicích (staničkách) a v každé bylo něco /všechno jinak :). Tohle jsou všechno ústředně stavěné, ručně žádná...

Ty barvy závaží u výměnových návěstidel byly dané jednak dobou a hlavně pokud byly a jsou funkční doposud, tak jejich fotka by v určitých érách vypydala jinak. Ty barvy závaží, podle kterých se poznala základní poloha výhybky, to byly hlavně výměny na ruční pohon. Barvy už zde byly popsané. Výhybky, které se přestavovaly pomocí drátovodů, ty měly závaží celé černé, a v poslední době, kdy jde o elektrické motory, které ty výhybky tahají, ty jsou obarveny žlutě.

Back
Nahoře