Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Poznámka: This feature may not be available in some browsers.
Taky proto bílá není nahoře.Každopádně u toho přetáčecího závaží je stejně bílá/černá nesmysl (i když se to koncem jejich provozu používalo), protože bílá je vždy nahoře.

Pro jistotu jsem znova prošel Předpisy pro službu výhybkářů a dozorců výhybek číslo XVIII. Je tam kde co, ale o zbarvení stojanů a závaží ani slovo...Jsem stejného názoru![]()
To je Nechvátal? Paráda
Zdvořilý dotaz - kde hledat? Po kliknutí na JHMD ve Vašem příspěvku jsem na mapách GoogleTo je Nechvátal? Paráda
Pravda, to jsem pomotal. V základní poloze černou půlkou k výhybce. Už je to dlouho, co jsem se s tímto typem setkával.... Taky proto bílá není nahoře. ...
Jinak tu T6 mám taky, jenže je až z roku 1949
Nicméně výhybky vyobrazené v D1 (1939) mají výměníkové závaží černé a jsou evidentně ručně stavěné (viz obr na str.6 této diskuse)
souhlas T6 platný od 1.VII. 1949 - mám jí před sebouJinak tu T6 mám taky, jenže je až z roku 1949
No však to je ona.Jinak tu T6 mám taky, jenže je až z roku 1949
Na www.pacifikem.cz viz fotka z Vraného (předchozí strana tohoto vlákna) nebo z Jílového - o černou barvu závaží se rozhodně nejedná.... místně ( ručně) stavěné výměny= závaží černé, ústředně = barva kovu. ...
Nuže pánové, pravdu máte zřejmě oba - ono taky záleželo na osvětlení při fotografii a na té následné chemii při vyvoláváníNa www.pacifikem.cz viz fotka z Vraného (předchozí strana tohoto vlákna) nebo z Jílového - o černou barvu závaží se rozhodně nejedná.![]()
U obrázku výh.2 je také otazné, z kterého období se do sbírky dostal (ta bílo-černá se opravdu začala používat až podle německého vzoru po roce 1943) a nebo kdo ho do expozice zušlechťoval a podle čeho.
Ještě jednou jsem pročetl už zmíněný předpis čís. XVIII - v článku 20 O udržování výhybek je v odrážce e)...aby výhybky měly předepsaná návěstní tělesa a to správně a jistě připevněná... - o nátěrech závaží ani slovo.U obrázku výh.2 je také otazné, z kterého období se do sbírky dostal (ta bílo-černá se opravdu začala používat až podle německého vzoru po roce 1943) a nebo kdo ho do expozice zušlechťoval a podle čeho.
Celé dopoledne jsem pátral v předpisech: první zmínku o zbarvení závaží jsem objevil v Pomůcce pro přechod na nové předpisy z roku 1946 (přechod z protektorátních předpisů na čsl. Mám shodou náhod i pomůcku pro přezkoušky na nové předpisy z roku 1944 - od stejného autora...Na www.pacifikem.cz viz fotka z Vraného (předchozí strana tohoto vlákna) nebo z Jílového - o černou barvu závaží se rozhodně nejedná.![]()
Naše firma byla kompromisem už od doby svého vzniku - ukažte mi dvě stanice se stejným zabzař. (do doby nástupu JOP) - sloužil jsem v docela dost stanicích (staničkách) a v každé bylo něco /všechno jinakTak nevím, bude to asi kompromis. Pár snímků z dokumentu " Bezstarostné cestování po železnici " z roku 1937.
Zobrazit přílohu 38540Zobrazit přílohu 38541Zobrazit přílohu 38542
Máte-li ale na mysli barvu přestavníků, přimlouval bych se za našedlou - líp to na monitoru vypadá a modelář může stínama dodat realističtější vzhledTak nevím, bude to asi kompromis. Pár snímků z dokumentu " Bezstarostné cestování po železnici " z roku 1937.
Zobrazit přílohu 38540Zobrazit přílohu 38541Zobrazit přílohu 38542