Zapadlá 1935

Musím se přiznat, že jsem původně znejistěl. Ale je to tak, jak píšete. Zblbla mě tabule se zelenými pruhy, kterou jsem někdy někde viděl - později jsem zjistil, že se jedná o fake ze Zlatohorky.
A jak to bylo z označníkem? Předpis z r. 1939 ho sice přímo neuvádí, ale zmiňuje se o něm. Ale v předpise předcházejícím o něm (pokud jsem něco nepřehlédl) není ani slovo.
Dále bych měl připomínku ke skloníkům - přimlouval bych se za jejich správné natočení rovnoběžně s tratí nebo za použití "novějšího" typu - tedy klasických ve tvaru obdélníku natočeného kolmo ke kolejím. ;)
Zdravím Tě, Tome
máš pravdu v tom, že Zlatohorka je, co se návěstidel na trati týče, jeden velký paskvil (mimo tabule před zastávkou jsou tam ještě zeleně pruhovaná upozorňovadla před předvěstí....)
Stran označníku - ve všech předpisových ustanoveních o posunu hledej třeba omezný kolík, např. Předpisy pro službu výměnářů...XVIII: na vjezdových kolejích se smí posunovati jen až k omeznému kolíku, který jest postaven ve stanicích s vjezdovými návěstmi a předvěstmi 50 metrů vnitř vjezdové návěsti.... Tyto kolíkové známky se umísťují na jednokolejných tratích vpravo kolejí - hledíc ve směru výjezdu - a na dvoukolejných tratích ne vnějším banketu (okrajnici) poblíže vjezdové koleje. Dále platilo to, co dnes: Za hranici vyznačenou v článku 3 (viz text výše) smí se na vjezdové koleji jen tehdy posunovati, nejede-li po trati až k sousední stanici žádný vlak a byla-li sousední stanice zpravena, aby žádný vlak nevysílala, pokud se posunování neskončí.
Označník samostatně uvádí až předpis D1 jako 150 cm vysoký sloupek, natřený nahoře (v šíři 25 cm) modře, dole bíle.
Víc zřejmě stanovovaly staniční řády jednotlivých stanic - osazení měl nejspíš na starosti Odbor pro udržování dráhy.
To je vše, co já o tom vím :-)

Musím se přiznat, že jsem původně znejistěl. Ale je to tak, jak píšete. Zblbla mě tabule se zelenými pruhy, kterou jsem někdy někde viděl - později jsem zjistil, že se jedná o fake ze Zlatohorky.
A jak to bylo z označníkem? Předpis z r. 1939 ho sice přímo neuvádí, ale zmiňuje se o něm. Ale v předpise předcházejícím o něm (pokud jsem něco nepřehlédl) není ani slovo.
Dále bych měl připomínku ke skloníkům - přimlouval bych se za jejich správné natočení rovnoběžně s tratí nebo za použití "novějšího" typu - tedy klasických ve tvaru obdélníku natočeného kolmo ke kolejím. ;)
Stran skloníků - souhlas s Tvým názorem :-)

Ta změna, že nejsou zárovno s trstí je kvůli simulátoru. Přeci jen nemáš 3D výhled. Byl to takový kompromis. My co jezdíme bez TM, jsme na viditelnosti skolnů závislí. Chlapi, je hezké, být 100% reál, ale musí se brát, že jde o simulátor a jízda nikdy 100 procentní realitou nebude.

... My co jezdíme bez TM, jsme na viditelnosti skolnů závislí. ...
To co píšeš by dávalo smysl, pokud by tam byly reálné hodnoty. Tomu tak ale není, vidíš pouze jestli se trať lomí nahoru nebo dolů, a to je na tomto typu skloníku vidět i ve správném postavení ...
... musí se brát, že jde o simulátor a jízda nikdy 100 procentní realitou nebude.
... a proto máš k dispozici TM.

Ta změna, že nejsou zárovno s trstí je kvůli simulátoru. Přeci jen nemáš 3D výhled. Byl to takový kompromis. My co jezdíme bez TM, jsme na viditelnosti skolnů závislí. Chlapi, je hezké, být 100% reál, ale musí se brát, že jde o simulátor a jízda nikdy 100 procentní realitou nebude.
Tom naopak navrhuje staré skloníky nahradit těmi, které v roce 35 už nejspíš platily - nelze bez znalosti příslušného nařízení přesně zjistit rok zavedení (Předpis D1 z roku 39 byl souhrnem možství oprav původního předpisu XXII za dobu téměř 20-ti let jeho platnosti...) a stanovil toto:sklonovník D1 39.jpgsklonovník D1 39 obrázky str 164.jpg
Autor tratě už před nějakou dobou o náhradě starých šipkových skloníků uvažoval - zda tu úvahu dotáhne do konce je na něm... ;)

Tom naopak navrhuje staré skloníky nahradit těmi, které v roce 35 už nejspíš platily ...
Jj, existovaly už za Rakousko-Uherska (někde mám normálii).
Mě osobně by se ale na Ztracené líbily víc ty ručičkové - samozřejmě ve správném natočení. ;)

Ale jak správně píšeš - veškeré úpravy jsou v kompetenci autora trati. :cool:

Jj, existovaly už za Rakousko-Uherska (někde mám normálii).
Mě osobně by se ale na Ztracené líbily víc ty ručičkové - samozřejmě ve správném natočení. ;)

Ale jak správně píšeš - veškeré úpravy jsou v kompetenci autora trati. :cool:
Jo, byly červeno bílé, že? Ale na tratích různých společností byly v různém provedení. Máš pravdu i v tom, že kdyby na těch ručičkových bylo číslo košile a číslo bot, tak pro jízdu v simulátoru je to jedno... :p

... a proto máš k dispozici TM.

Nemáš, neboli ve vybraných aktivitách nemáš, ošéfnuto kódem, aby jsi nemohl počítat s tím, že budeš simulovat návěstní opakovač a koukal jsi po návěstidlech. :-) Ale sklony a rychlost tam vlastně jsou... :-) A musí výt, bo některé mašinky nedisponují rychloměrem.

Pár podkladů ke skloníkům. Snad to bude čitelné. Skloníky asi vyměním za klasické, které jsou čitelnější. Jen nevím, zda správně odhadnu nivelitu tratě. Skloníky new.jpgnivelace.jpg;)

Skoro žádné stoupání dle mého názoru na této trati není. Malé skoro neznatelné je při výjezdu ze stanice Rudoltice západ směrem na Sedlec a pak ze Zapadlé směr zastávka Holina. Tak pak potom skloníky nedávají smysl, leda jako dekorace. Jedna čerstvá novinka , nový model stálé návěsti POMALU. Autorem je opět Tom Kaňka. ;)
Trvvalá pomalá předvěstní new.jpgStálá návěst POMALU new.jpg

Skoro žádné stoupání dle mého názoru na této trati není. Malé skoro neznatelné je při výjezdu ze stanice Rudoltice západ směrem na Sedlec a pak ze Zapadlé směr zastávka Holina. Tak pak potom skloníky nedávají smysl, leda jako dekorace. Jedna čerstvá novinka , nový model stálé návěsti POMALU. Autorem je opět Tom Kaňka. ;)
Zobrazit přílohu 38866Zobrazit přílohu 38867
Jo!! Má ten člověk šikovný ruce... :D

Poslední novinka před prázdninovou pauzou. Za zastávkou Polom vzniklo nové nákladiště, pro nakládku vytěženého dřeva. To bude po železnici přepraveno do stanice Tisovec na místní pilu. I když pila není daleko, místnímu podnikateli se stále vyplatí přeprava dřeva po železnici.
;)Nákladiště final 1.jpgNákladiště final 2.jpgnákladiště 1.jpgNákladiště 2.jpg

Poslední novinka před prázdninovou pauzou. Za zastávkou Polom vzniklo nové nákladiště, pro nakládku vytěženého dřeva. To bude po železnici přepraveno do stanice Tisovec na místní pilu. I když pila není daleko, místnímu podnikateli se stále vyplatí přeprava dřeva po železnici.
;)Zobrazit přílohu 38893Zobrazit přílohu 38894Zobrazit přílohu 38895Zobrazit přílohu 38896
Bravo!! Přesně tohle jsem měl při naší korespondenci na mysli :)

Nákladiště umožní další možnosti manipulace s vozy. Bude to trochu náročnější na sestavu vlaku a směrování zátěže, ale o tom dráha je....:)

Back
Nahoře