Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Hoďka je málo, my jsme dnes (bez elktriky) došlapali z Ol. až do Videl. Po modré pěšky dál až na Černík, ale na Švýcárnu jsme to už nedali. Zato ten fofr samonos zpáty, to bylo dílo... :) :D

Ochladilo se a za deštivých dní jsem se pustil do jednoho modelu nádraží, do kterého se mi moc nechtělo. Ale když jeden německý člen tohoto fóra tam v létě zajel na kole, aby nadělal pár orientačních fotek, jak to tam vypadá. Tak jsem se do toho pustil. Mám první blok schodiště, který se naklonuje na ostatní, jen vstupní čekárna bude na opačném konci širší a odtud ještě budou bezbariérové chodníky sahající až ke schodišti na obrázku. Vypadá to jako jednoduchý model, ale i tak je to trochu piplačka. A to jsem ještě nesehnal sklenáře. :) Jiný by dal vše do alfy a bylo by vymalováno. Ne, já musím mít každý sloupek. :) Protože s alfou si ještě moc nerozumím. Respektive by se hodily nějaké textury s různě skleněnými plochami a mít to na jedné placce a ne neustále nějakou hledat.
Dávám info i proto, že se na tohle potřebuji soustředit a nemohu odskakovat jinam a cokoli testovat, proč Danovi zase něco někde nefunguje. :) Přes víkend by tento model mohl dokončit, pak se podívám na ten Hradec.
1409Weinbohla.JPG

Trochu jsem pokročil. Zkusil jsem prosklít něčím čekárny, ale filtruje mi to pozadí. Asi jsem něco udělal špatně. Přitom jinde dříve to mám OK. Také to chce lepší sklo a pak prosklím i ta schodiště. Byl to jen test špinavého skla. A díky těm všelijak zalomeným zábradlíčkům to má i hodně polygonů.
1509Weinbohla1.jpg
1509Weinbohla2.jpg
1509Weinbohla3.jpg
1509Weinbohla4.jpg

Vyrobil jsem si jiné skleněné tabule do výplní. Už mi nefiltrují pozadí. Ještě by to chtělo i jiné varianty, ale nenašel jsem další vhodné sklo.
Také jsem opravil ten šikmý 90m dlouhý chodník. Měl několik tisíc polygonů, protože je poskládaný z 10 metrových bloků. Tak jsem vymazal komplet zábradlí a nahradil jedním 90m kusem a odmazal přepážky schované uvnitř celku a jsem na něco přes 200 polygonech.
Na schodiště jsem skleněné bloky nedával, tam mají zábradlí.
1809Weinbohla1.JPG
1809Weinbohla2.JPG
1809Weinbohla3.JPG

Když už jsem zvládl čekárnu, tak jsem ještě naklonoval jinou variantu, které je na peronech jinde. Ale ještě bych měl spáchat dovnitř nějakou lavičku. Těch jsem se také zatím bál. :) A pak budu mít co doplňovat k modelům všude. Není nad to, když se vymodeluje vše najednou. Ale klidně mohu i samostatný model, protože na těchto cedulky nejsou.
lavicky.JPG

Když už mám jak čekárny, tak vlaštovky pustil jsem se do Dresden Mite. Jenomže ty perony jsou jako celek modelu, tedy musím udělat oba najednou a pak vyměnit na hlavním modelu. Tedy alespoň obrázek náhledu peronu koleje 1,2. Sloupy vlaštovek už nevisí nad schody (ještě je trochu upravím) a také jsem vylepšil hranu nástupiště. Když už to umím. :) :) :)
Ty střechy vlaštovek dám o metr níž, nějak jsem je omylem zvedl. Uprostřed vlaštovek ještě chybí zavěšená cedule směru kudy do které ulice. Měl jsem to jako samostatný model. Zítra dokončím. Ten peron vedle je užší, tedy s opravou hrany nástupiště to bude trochu komplikovanější. Uvidím.
2109DrMite.jpg

A ted k memu dotazu budou prosim v trainsetu trati BP k dispozici kabiny lokomotiv pro monitory v rozliseni 1920x1080 pixelu?
Já nejsem autorem ani vozidel, ani kabin. Vše je jen zapůjčeno od původních autorů, aby k trati mohly být přiloženy i nějaké aktivity. Já jsem jen spoluautorem ladění, aby vše fungovalo jak má nejprve v MSTS, současně i Openrails. Úpravy pro Openrails jsem nic netušící dokončil ještě před vydáním OpenrailsCZSK, tedy to bude chtít načerpat další síly pro další úpravy. Ale zatím nadbytek energie od stavění tratí jsem věnoval modelování budov a staveb kolem tratí. Což je užitečnější. Klonování ladění pro ORCZSK mají na starosti jiní.
Vyšší rozlišení v kabinách, o to se může pokusit někdo jiný, ne? Ale určitě na známých stránkách existuje už většina kabin pro vyšší rozlišení, ale jsou už kompatibilní jen pro vozidla laděná pro ORCZSK.
Ale tohle vlákno není o vozidlech, ale opravdu jen o tomto projektu tratí.

Zítra už je dnes, tak jsem model Dresden Mite dokončil. Ale gmax už tolik dílů nedal a několikrát mi spadl a navíc mi vždy i vymazal soubor se zdrojáky. Ještě že mám na onedrive zálohy. Tedy jsem musel peron 34 udělat zvlášť samostatný model. Chtěl jsem stejný pivot jako hlavní model, ale nějak jsem to domotal, tedy po načtení jsem měl model nádraží úplně jinde než původní model a přidaný peron 34 také neseděl. Tak jsem to srovnal ručně. Kdo si to má pamatovat, kde byl tenkrát na začátku roku pivot tohoto modelu. :)
Peron 34 jsem prodloužil jak má být, protože ten konec už přechází do oblouku a toho jsem se tenkrát bál. :) Ještě zbývá na této trase Dresden Freiberger str. Doplnit střechy, lampy s cedulemi a tu ohrádku s lavičkami. pod vlaštovky. Ale to až třeba zítra. Jinak ty vlaštovky jsou zde trochu jiné s prosklením, ale to se dá kdykoli vyměnit. V gmax to nemám sloučené.
Ať žije modelování, dokud to baví. A dokud cokoli člověka motivuje.
2209DrMite1.jpg
2209DrMite2.jpg
2209DrMite3.jpg
2209DrMite4.jpg

Mě fascinuje, jak Zbyněk napíše, že mu něco padá, protože to co modeluje, má pár set možná tisíc polygonů.

Zbyňku, jako vážně? Jak se potom modeluje v Gmax něco složitého? Tohle by sakra konstruktérům vadilo a ten program by pro ně neměl ani cenu roztrhané fusekle. Není to tvým HW?

Jak se potom modeluje v Gmax něco složitého?
Složitější modely se pak skládají po částech. Například jeden model jsou nástupiště s lavičkami a druhý model jsou skupiny lamp, které ale mají stejný pivot. Tedy v TSRE5 pak stačí CopyPosRot a modely jsou naprosto soustředné. Já mám v gmax ale vše v jednom souboru a tam se pak rozhoduji, co do jaké skupiny dám. Jenomže v tomto případě mi to vyhodilo červený error, jakmile jsem chtěl načíst poslední část modelu. (mám zvlášť model komplet zdi se zábradlíčky a cimbuřím a do něj jsem pak přidával hotové modely obou peronů tak, aby lícovaly podchodové díly přesně na díru. Po pádech jsem si tedy uložil komplet zeď s prvním peronem a jak jsem přidal (Merge) další hotový peron, tak se ještě přidal, spojil jsem všechny bloky tohoto peronu v jeden, to ještě šlo, pak jsem peron vystředil na své místo a error. Ale takovým způsobem, že se vygumoval kompletní model. Soubor už neexistoval. Tak to by slabší povaha asi nedala a počítač by letěl oknem. :) Naštěstí mám zálohy. :) A druhý a třetí pokus. :)

Včera ráno jsem jel vlakem do Brna a nějak si všímal peronů na nádražích. Musím konstatovat, že všechna nástupiště mezi Dresden a Berlínem mám mnohem vymakanější do detailů. České perony, kromě ucelených modelů od dřívějších modelářů mohou jen závidět. Vše na ČD bylo skládáno z universálních stavebnic.

Ale je fakt, že ty německé perony také dělám ze stavebnice, ale z dříve vytvořených modulů v gmax a pak se to spojí v originální model. Ale i tak je to zdlouhavá práce a například zastávka Dresden Freiberger do oblouku, kdy každý sloup má jinou tabulku, já se s tím drbu už druhý den. A to základní model peronu už dávno je, máte jej v minulé aktualizaci.
U tohoto nádraží jsem nepředělával hrany peronů, protože opravovat oblouk, kdy každá strana má jiný poloměr, to opravdu ne. Určitě bude mít radost Deterio, protože mi tenkrát nafotil cedulky, ale až teď je mám umístěné správně. Tedy na lampách a zavěšené pod vlaštovkami. Ale to samé i Dresden Mite, také byly doposud na samostatných sloupcích, protože jsem tehdy neměl model ani lampy, ani vlaštovek. Jinak klasika, až na těchto obrázcích vidím, že mám utopenou reklamní tabuli a tabulka názvu stanice na sloupu by měla být trochu výš. A lampa 1-2 mi trochu o dlaždici ujela, respektive jsem neopravil výšku z 1m na 0,6. :) Naštěstí není problém opravit.
2409DrFreiberger1.JPG
2409DrFreiberger2.JPG
2409DrFreiberger3.JPG

Jejda, tyhle figurky pamatuji s částečné podzemky a MHD, U79. Já si budu muste tu trať znova nainstalovat, jetli ale vozy pojedou pod ORCZ. Tehdy jsem měl podrobně nastudovanou mapu města a vím, že v jédné aktivitě se jelo pro fanoušky Depeche Mode na stadión. Fakt ta trať stála za to, nádherně zpracované město a i to podzemí nebylo špatné, ale je to tak 18 let, co jsem to jezdil. Takže taky bych mohl být zklamaný, přeci jen doba hoooodně pokročila.

Chci jen sdělit, aby se mne nikdo na nic neptal ohledně problematiky jezdění v této hře. Opravdu nejsem v obraze, protože není možné vše sledovat, hrát si a ještě do toho stavět tratě a nově ještě modelovat.
Tedy sděluji, že opravdu nic nevím, nic neznám a na nic se mne ohledně provozu opravdu neptejte. :)

Snad si to zde různí tazatelé přečtou. :) Děkuji.

Když otevřeš trať v Track Vieweru, tak dáš nahoře Path-Editor, Nová cesta a to co se ti tam ukáže si vyplníš podle sebe. Potom si pravým tlačítkem myši zvolíš počáteční bod a můžeš stavět. Jestli se nepletu, tak ctrl+shift+pgup prodlužuješ postavenou trasu, pravým tlačítkem myši si můžeš např. přehazovat výhybky. Až budeš mít hotovo, tak pravým tlačítkem myši zvolíš koncový bod. Pak už jenom uložíš a můžeš jet.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře