Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Přátelé, ta rodinka na mostě, to jsme my.
A já měl nutkání tohle poznamenat, ale ty jsi to tam poznal sám. :)
Jako malý jsem měl svůj most na nádraží v Šakvicích. 4km pěšky. Tam jsem ale nechodil s rodinkou, ale občas s jedním kamarádem, když v létě o prázdninách byla nuda a nebylo co dělat. Tak jsme chodili do Šakvic na most "fetovat" kouř z parních lokomotiv. Jednou jsme cestou našli nějaké vyhozené pneumatiky z auta, každý si vzal jednu a ty jsme si kutáleli po silnici z Hustopečí do Šakvic celou cestu, aby u toho byla nějaká zábava.
A na mostě nad tratí to pak začalo. Nějaké rychlíky, ty moc nekouřily, ale takový rozjíždějící se nákladní vlak, to byl celý most v úplné mlze. A najednou se z druhé strany blížil další vlak ale z hodně hustým černým kouřem. Takovým vlakům jsme říkali čouďák. Ale to bylo tenkrát blaho. Na osobní dopravě jezdily šlechtičny a náklady se štokrama. A určitě i mazutky. Asi po příchodu domů jsme museli vypadat jako horniční učni. To mne mohlo být tak 9 až 10 let. Pak nás přepadli Rusi a tyto výlety přestaly. Venku už nebylo bezpečno. Od maminky z práce řidič, který rozvážel pečivo při míjení ruské kolony se dostal pod pásy tanku, který omylem do něj vybočil. jeho Robur byl úplně na šrot, ale on nehodu přežil. Pak přišla elektrifikace, jen laminátky a už žádné čouďáky. Jen sem tam rychlíky z Bratislavy na Českou Třebovou, které se nevyplatilo v Břeclavi a Brně přepřahat. A později to zadrátovali komplet.
při kopírování tratě ze starého kompu do nového, se mi nestáhly všechny soubory s kolejivem
To fakt jde takto kopírovat a že se něco z trati nezkopíruje? Nevěřím. Já tratě vzájemně kopíruji z počítače z práce a doma celých 22 let a tohle se mi ještě nikdy nestalo. Dřív jsem kopíroval vše na disk v šuflíku a ten přenášel, později už kopíruji jenom změněné soubory, na to stačila malá fleška a současně už nepotřebuji ani flešku, kterou jsem stejně zapomínal v počítači a vše dávám na OneDrive. Od té doby co jsem přešel z dlouho přesluhujících (až do konce roku 2020) WinXP na desítky.

Je někdo znalý v TSRE5?
Někdy by bylo výhodné funkcí AutoPlacement osadit souvislý pás křovin mezi dvě výseče. Ale při vložení někdy je křoví na správné straně, ale dost často, jako na obrázku při osazení ke koleji vpravo se pivot otočí a pak je nutné udělat 2x Rot Y 90°. Sice model stejně trochu posouvám a v těchto případech ještě i snižuji pod násep, ale i tak je to zajímavost, protože vždy se jedná o dvoukolejný díl, ale někdy vychází keře správně jen na jedné straně, někdy obě koleje hodí křoví do sousední koleje a někdy jsou keře správně na obou stranách koleje. A to vždy v celém mezistaničním úseku. Má tohle nějaké logické vysvětlení, když typem koleje to není. Dalo by se to nějak ukočírovat, aby se křoví (nebo cokoli jiného s pivotem v ose koleje) osazovalo automaticky jen vně?
trava_pivot.JPG

Mě z toho picne. Už podruhé mám na Friedrichstadt ceduli Praha - Podbaba. Opět se mi do adresáře zkopírovala stará textura. Chtěl jsem právě na Podbabě opravit ten Friedrichstadt ale tam bylo správně Praha Podbaba, jen mi vylezly oči z důlku. :) Tak jsem zatím udělal jen cedulku a až se pojede na slezinu, pokusím se tam něco vyfotit. Tedy i když se mi do té moderny moc nechce. Zatím mám na textuře 2048x2048 jen malou cedulku Praha Podbaba. Nic jiného se z google použít nedalo. A samozřejmě jsem našel správnou texturu s Friedrichstadt a všude ji nakopíroval do všech záložních složek a aktualizace.
Jinak celou 072 už mám a ještě chci trochu zatravičkovat 090. Ať to tady máme komplet.
0602Podbaba.JPG

Nemůže to být pane tím, že si ten sim tahá objekty (asi ty starší) prioritně z OneDrive, místo ty čerstvé z Tvého lokálního disku? Jen hádám...

To je nějaká obsese, nebo krajová specialita s tím neustálým oslovováním "pane" v kombinaci s tykáním? V životě jsem nikoho takhle mluvit neslyšel.

No jo.
Když jsem si už dal tu práci vymodelovat samostatnou cedulku se svojí vlastní texturou Praha Podbaba. Tak už je pak maličkost si k tomu domodelovat perony a střechy. Ne? A tímto se i rodí základ pro výměnu koridorových peronů po celé CZ. Není nad to se na virtuální stáži v Německu naučit modelovat.
Ale ten model je zatím polotovar. Na slezině, jestli bude počasí a chvilka, nafotím potřebné. Ty střechy jsou zatím jen variace z těch mých německých. Ale v každém případě i tohle je 100x lepší než ten slepenec, co je do BP100.
Ten konec peronu, posledních 25m je do oblouku, ale zvládl jsem to plynule napojit bez problikávání. Textura peronu je ze stanice Šakvice, doufám, že autor nebude mít námitky. Jinak bych si to musel nafotit sám. Jen ten bok je německý, protože na této zastávce jsou podobné bloky panelů.
0702PhaPodbaba1.JPG
0702PhaPodbaba2.JPG

Krásné, konečně bude jízda přirozenější. :) Fakt konečně můžu říct, že se mi to líbí! Moc děkuji! Zvlášť ta 090, Polabí, zelené kopce, hodně vody, a ono to tam bylo jako spáleniště suché.
Do té kompletní parády ale docela chybí poměrně holé Brno. Tam by se šikly do těch kopců dál od trati nějaké náznaky zástavby Králova Pole a vpravo pak Židenic. Mě to tak štve že jsem na tohle levý... jestli půjdu na slezinu, tak budu muset pochytat nějaké triky, kdybych mohl alespoň pak pomoct těmi modely. Mám dokumentačně nafocené areály kolem Koliště, ještě starou Mosilanu, (co látek z ní šlo i do Anglie, na ty naprosté klasiky košile Ben Sherman apod.), pak tu cihelnu, baráky bez přestaveb, vše okolo 2008-2009. Tam by tomu slušela originální zástavba jako vzpomínka, zanedlouho bude tato oblast úplně jiná, už se do ní zakusují bagry teď.
Ale co mi fakt chybí na Brně hl.n. - ty modré průhledné šachty výtahů u peronů.:D Historicky naprd, ale musím říct, že se jim to tam povedlo. Vždycky mi tam chybí, když přistávám s 350 a rozezní se "Sedmikrásky" a hlášení Václava Knopa.:D A i tu knajpu Tenis na Kolišti, s kterou jsem tady otravoval jako s úplně první věcí, mi po covidu zavřeli. Tu kdybych uměl vyrobit z paměti a dvou mizerných fotek...

Ale co mi fakt chybí na Brně hl.n. - ty modré průhledné šachty výtahů u peronů.
Tohle si vyřiď s Deteriem. To on se před mnoha lety pustil do peronů v Brně. Dobře začal, ale pak mu asi došly síly nebo vyhořel. To se stává, tak je to tam víc než 10 let zamrznuté. A to jsem jej ještě musel přemlouvat, aby alespoň odstranil z peronů tu londýnskou telefonní budku.
Vyhoří každý, kdo si dělá větší plány a dá si větší sousta, než sám časově zvládne. Pak to dopadne vždy stejně. Protože život není jen tato hra.
Zvlášť ta 090
Tu jsem začal až dnes, Podbabou počínaje. Asi jsi myslel 072. :) Tohle je trať 090:
0702Libcice.JPG

Poprvé jsem to projel ve hře a myslím, že to s těmi kytičkami kolem kolejí vypadá lépe a hlavně to překrylo blízké rušivé fototextury. Ty v pozadí už jsou OK. Také průjezd Podbabou OK, perony konečně neproblikávají, jako to dělají ty stařičké původní MSTS. Jinak dnes je dobré datum 07.2. Tedy tři obrázky z 072.
0702_072A.JPG
0702_072B.JPG
0702_072C.JPG

To je nějaká obsese, nebo krajová specialita s tím neustálým oslovováním "pane" v kombinaci s tykáním? V životě jsem nikoho takhle mluvit neslyšel.
Ne, to je jen reakce podle stavu diskuze. Jako v reálu. Jestli se Ti to nelíbí, tak se Ti, pane, moc omlouvám.

Kolega také říká "ahoj pane", to je tak nějak hovorové, když to tedy není myšleno jako zesměšnění. :D
Ten směr sever fakt začíná vypadat skvěle. To už nebudu přepínat tratě.:D

A k těm peronům v Brně ještě otázku: byl by problém tam ty výtahové kostky dolepit? Problém by byl v technice/natočení/dorovnání, nebo autorských právech? Že bych si třeba něco zkusil, na té malé bedničce, jestli jsem schopen něco vytvořit. Protože by mě fakt lákalo vytvořit originální scenérii na odjezdu z Brna směr Židenice, ty zapomenuté ulice a baráky z dávné slávy mají prostě neskutečný náboj. Chtěl bych si to vytvořit, ať jen nežebrám a kdyby se líbilo a bylo uznáno jako vhodné k osazení, tak by to bylo jen plus. Čas bych si na to teď na home office s klouzavou pracovní dobou našel, jen ta trpělivost.:D

A k těm peronům v Brně ještě otázku: byl by problém tam ty výtahové kostky dolepit?
Byl. Já téměř vykrvácel na stovkách kilometrů od Berlína až do Prahy s těmi kytičkami a travičkami (už mi zbývá jen Ústí - Děčín a mám hotovo). A také cestou vidím toho hodně z dob, kdy jsem ještě nemodeloval. To by chtělo, to by chtělo, ale jaksi není chuť ani energie. Vydám aktualizaci 101 a snad si dám na chvíli pokoj. Tak to prostě je. když člověk věnuje něčemu víc hodin, než je zdrávo, vyhoří a potřebuje nějak doplnit energii. Ale tady by jste někteří člověka uštvali. "Dobrý, tak ještě Brno, ještě Vysočinu,...." :) Těm peronům v Brně nechybí výtahy, ale doslova celé podchody z výpravní budovy. Deterio tenkrát také asi vyhořel a proto to nedodělal. Do modelu peronů se musí nejprve udělat díra pro podchody a to může jenom Deterio, jako autor modelu. Ale je pravda, že máme hodně modelů nádražích, kde také nejsou díry pro podchody, ale schody tam jsou jenom namalované.

To by případně právě mohla být moje práce, ani si nedovolím to chtít po tobě, po tom všem, co se teď dělalo, opravovalo a vylepšovalo. Mě napadlo si zkusit první modelářský počin - výrobu té výtahové krabičky. A potom kdyby se líbilo, mohla by se použít. ;)
Kacířsky si troufám tvrdit, že zrovna v Brně ty náznaky schodišť nejsou nijak rušivé, tedy mně alespoň nevadí. Zábradlí jsou v bývalé barvě, je to takové ...fajn. Ale kdyby se měla dělat takováhle předělávka a peronizace, tak na to já si samozřejmě netroufám a jak koukám na smajlík pod mou reakcí, tak by s tím byl z hlediska autorských práv asi opravdu problém.:confused:

Také jsem to ještě zvládl z Bratislavy. Tedy to bude vytravičkované až do Brna a Přerova. Zbývá jen Břeclav - Staré Město.
Například zastávka Brodské pěkně prokoukla. Nebulus bude mít z okolí jeho modelu určitě radost.
Ale jinak, tady je to veliká nostalgie z roku 2003. Nyní je tam asi vše jinak.
1002Brodske.JPG
1002Brodske1.JPG

Nádhera, tady to vidím na nové traťové poznání, jak to bude teď jiné. :D

Náhodou je to docela fajn, že tyhle úseky zůstaly dobové, já to za Břeclav neznám ani tehdy, ani teď, ale bude tam asi velký rozdíl, protože mezi Kúty a Břeclaví vyrobí i v prsa se bijící Gorila dle jízdních dob z roku 2015 asi dvě minuty zpoždění. Ale nevím, zda je to simulátorovými vzdálenostmi, nebo rychlostníky. Hodně udělá i stará Břeclav, nabere při průjezdu další 2 minuty, naštěstí do Brna je vata a dá se přijet -1 až -2.

Také jsem to ještě zvládl z Bratislavy. Tedy to bude vytravičkované až do Brna a Přerova. Zbývá jen Břeclav - Staré Město.
Například zastávka Brodské pěkně prokoukla. Nebulus bude mít z okolí jeho modelu určitě radost.
Ale jinak, tady je to veliká nostalgie z roku 2003. Nyní je tam asi vše jinak.
Zobrazit přílohu 41666
Zobrazit přílohu 41667
Zas až tak velký rozdíl není. No teda, vlastně po 3 letech rekonstrukce už jo. Slováci konečně položili nové mosty, položené jsou koleje, a místy už je i zadrátovano. Tak už zbývá jen to stejné na druhé traťové a dokončit zastávku Brodské. No aspoň na rok práce eště slovenským tempem..

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře