Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha archiv #12

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Dane, špatně jsi mi poradil, abych aktivity jezdil v ORCZSK. :) Já nevím co vozíš ty, ale moje aktivity, například Topírna noc jsou těžkotonážní dlouhé vlaky a tam musíš mít lokomotivy v perfektním stavu a ne aby jsi tam měl náhodné poruchy. Jakmile nastane, končíš, protože u velkého stoupání se musíš pořádně rozjet a nesmíš nikde zastavit, protože další rozjezd lze už jen zpět, ale tam nechceš. A tak jsem se těšil, jak bude vypadat stmívání v ORCZSK. Já jsem jen udělal hloupost, že jsem aktualizoval na nejnovější peršingy. Verze 2024 fungovala. Ještě to zkusím přepsat celé, protože ty samé mašiny jsou totálně přeladěné, když zadáš porovnání podle obsahu. A tobě nevadí, že události jako úloha na chvíli zamrznou hru?
A také jednotlivé úlohy se chovají jinak než u Openrails a to mi vadí, protože pak naskakují nesmyslné hlášky. protože se zobrazí až když se odpojím od soupravy a pak vyskočí Hujerovská zpráva "popotáhneme až k návěstidlu a tam lokomotivu od vlaku odpojíme. V klasickém Openrails to funguje jak má.

No a te právě problém, u mě a ni né, ale Dan dělá složitější aktivity a tam právě narazil s OR, tedy teď se rozhodni pro jakou platformu to opravíš. Ty hlášky a jejich zobrazení je právě rozdílné. Tedy klasické OR je více podobné MSTS. Tady možná bych zkusil dát kompatibilitu s MSTS v nastavení, zda se ti pak nepojede o chlup lépe.

Dane, špatně jsi mi poradil, abych aktivity jezdil v ORCZSK. :) Já nevím co vozíš ty, ale moje aktivity, například Topírna noc jsou těžkotonážní dlouhé vlaky
Ale poruchy vozů máš hned na začátku a ty u nich vypneš brzdu, toť vše. Pokud ji nevypneš budou tě brzdit. Jaký vliv má na stoupání, ře vůz nebrzdí?

Mám jenom jedny nervy a od rána namísto testování aktivity jen řeším lokomotivy. A také jsem si totálně rozdrbal trainset, protože balík vozidel pro ORCZSK přepíše například kabiny, které byly pro Openrails a pak tyto lokomotivy už mají kabiny rozdrbané. Tedy zatím bude nutné common.snd a common.cab mít přepsané podle toho v čem budu hrát.
Já nutně potřebuji dojet tu aktivitu Topírna noc, protože jsem už aktivoval všechny události a je nutné je vyzkoušet a také trochu větší šibování. ORCZSK má zlobivého peršinga, kterému vypadává brzda, tak to pojedu v klasickém Openrails. Ale nechce se mi v aktivitě vyměňovat stále dokola lokomotivy a tak jsem udělal Topírnu noc kompatibilní jak pro OR, tak pro ORCZSK. Nejprve jsem udělal klon ladění peršinga a klon ladění 130 Sice model 130 jde spustit i v Openrails, dá se rozjet, ale zastavit už nikoli. Já pro 130 ladění OR mám, tak jsem jej naklonoval do té czc130. A funguje i s náhradní ale pěknější kabinou 122. I brzdí. Tedy v adresáři lokomotiv kromě složky OpenRailsCZSK je přidaná Openrails. Tedy se dá spouštět v obou hrách. A tak se to mělo dělat od začátku. Ale také mne zdržuje ten nepořádek, že si značení dělá každý podle sebe jinak a pak najít adresář lokomotivy jsou dlouhé minuty hledání. :) Nechtěl bych mít Trainset jak má Dan. To by bylo hledání na celé hodiny. (přeháním :) )
A tady jsou ty lokomotivy v aktivitě při testech ve volné jízdě v Openrails: Prase nebylo třeba měnit, jezdí v obou systémech, jen v ORCZSK hůře brzdí. Ale dá se to.
0606masna1.jpg
0606masna2.jpg
0606masna3.jpg

tedy teď se rozhodni pro jakou platformu to opravíš
Obě platformy mají být kompatibilní, protože je nesmysl dělat aktivity dvojmo. Proto je nutné stanovit jasná pravidla pro události. Připojit vozy, odpojit vozy, dovézt vlak na pozici, atd. Pokud se tohle nesjednotí, tak si jezděte jen volnou jízdu. Protože mne to i naštvalo. Měl jsem to krásně vychytané pro Openrails, hlášky vyskakovaly jedna radost. Pak se přepnu do ORCZSK, sunu vůz do šturcu a žádná očekávaní hláška. Tak zastavím podle nejlepšího vědomí a svědomí, odpojím vůz a v tom to vyskočí. "Pomalu!!! a jeď až k zarážedlu" :) Takhle tedy ne. Sjednoťte to. Protože u aktivit se vychází z návodů, které byly vydány od Ppooola. U jednoduchých aktivit z A do B tyto události nepotřebujete, ale u šíbovacích je to nutnost.

Zbyňku, mně zprávy fungují, Alcaponemu taky a dělám pro ORCZ a nezlob se na mně, nebudu předělávat 20 aktivit, že ty máš problém s hláškováním v jedné aktivitě, kterou jsi se rozhodl přepracovat do OR a najednou cheš celý ORCZ předělat k obrazu svému. :) Neber to zle, prostě se musíš naučit, jak to funguje a nevyžadovat totožné chování s OR 1.5. Mám manipuláky, posuny a všechny zprávy fungují. Ono je ještě jedna věc, když vyměníš vozy v TSRE Con Editoru, tak se spolehni, že pokud máš třeba zprávu dovézdt vlak, tak ti zaručeně nevyskočí. To je to v prsa se bijích lidí, jak nepotřebujem staré programy. Ona v tom programu chybi základní funkce přečíslovat soupravu.

mně zprávy fungují
Mě zprávy také fungují, ale rozdílně od MSTS, který byl základ pro aktivity a Openrails.
Tak dobře. "Funguje", to je jako by jsi napsal běž už někam... :)

Tak mi tedy rozepiš jaká událost jako úloha se má zadat pro ORCZSK, pokud potřebuji ke splnění, když s vlakem zatím jen jedu, aby se vybavila za jízdy a není třeba zastavovat? Pro případ, že mám dlouhý nákladní vlak a potřebuji hlášku, že už mám vzadu hranice a nemusel poletovat s dronem nad vlakem. MSTS to umí, Openrails to umí, jenom ORCZSK ne a ne. Musím nejprve zastavit a odpojit se od soupravy, tedy pokud se správně strefím.
a najednou cheš celý ORCZ předělat k obrazu svému
Já to nechci k obrazu svému, ale aby se dodržovala nějaká pravidla. Nechápu tebe jako dlouholetého aktivitáře, že ti tato změna funkčnosti úloh nevadila a nechal jsi to být a neozval jsi se. Ale je možné, že v aktivitách tuto funkci nevyužíváš. tedy kdyby to Icik opravil, tak jak to má být, tak by ti to nic nenarušilo. Ale máš co jsi chtěl. "Proč nejezdíš v ORCZSK" a tak jsem tedy začal a poukazuji na nesrovnalosti iu chyby. Zlatý Openrails, tam vše šlapalo jak hodiny. Ale zase v ORCZSK ty lokomotivy nemají chybu, je to další level. A při šíbování a přebíhání ze stanoviště na stanoviště je to paráda, co má fíra práce. Tak třeba se vše časem doladí.

A ještě jeden dotaz. Zamrzá ti ORCZSK, když vyskočí zpráva o události jako úloha? Místní a časové události naskakují normálně bez zamrzání hry.

Tu událost dovést vlak na pozici jsem ochoten upravit tak, aby hláška o podaření se vyskočila už při nájezdu dotyčných vozů na požadovanou kolej. Ale je to správně?
Tenkrát jsem ji podmínil odpojením vozů, protože mi to přišlo logické, že tento vlak se tam má odpojit a čekat na další akce. Zbyňku, ty sis to vyložil po svém a používáš to na hranice. :) Jako takové použití mě tenkrát nenapadlo, protože na to kluci používají místní události.

Ona tam je vlastně ještě jedna volba a to odpojení vozů na pozici. Zřejmě jsem si to špatně vyložil. V update je oprava.

Tu událost dovést vlak na pozici jsem ochoten upravit tak, aby hláška o podaření se vyskočila už při nájezdu dotyčných vozů na požadovanou kolej. Ale je to správně?
Ne, ta hláška je o koleji, správném počtu a přesném řazení vozů, aby udělal hráč přesně co po něm tvůrce aktivity chce a funguje, jak má, nic prosím nepředšlávej, rodrbeš tak schéma a funkci, k čemu má sloužit. Jak jsem psal, zpráva dělá přesně co má.

Já to nechci k obrazu svému, ale aby se dodržovala nějaká pravidla. Nechápu tebe jako dlouholetého aktivitáře, že ti tato změna funkčnosti úloh nevadila a nechal jsi to být a neozval jsi se.
Zbyňku, hlášky se chovaly jinak už od 1. vydání OR. To se velmi pleteš, že byla shoda s MSTS. Ona ani v MSTS shoda nebyla, byla závíslá na verzi MSTS Bin. Já tě nechci nijak shazovat, ale ty fakt začneš dělat jednu starou aktivitu, vydal jsi 2, Topírnu a Den Blbec, mezi tím tady vašlo tolik aktivit od jinýc tvůrců, ne jen mých a ty by jsi najednou chtěl měnit věci, jak v CZ fungují x let a tím rozesrat všechny vydané aktivity ostatních, aby tobě fungovala jedna stará aktivita, kterou jsi se po x letech rozhodl opravit. Holt ty zprávy musíš vytestovat a předělat v rámci ORCZ, jak to máme všichni. Přee necheš, aby jsme s Joskou revitalizovali opět vše, kdvůli jedné aktivitě Topírna noc, to se jako fakt nezlob.

Ne, ta hláška je o koleji, správném počtu a přesném řazení vozů, aby udělal hráč přesně co po něm tvůrce aktivity chce a funguje, jak má, nic prosím nepředšlávej, rodrbeš tak schéma a funkci, k čemu má sloužit. Jak jsem psal, zpráva dělá přesně co má.
Vyhodil jsem jen to odpojení od lokomotivy hráče.

Tam je zpráva dovézt vlak na pozici, tahle se nesmí v žádném případě změnit a už se telefonicky spojují aktivitáři, takhle fakt nelze. A i to odpojení od lokomotivy hráče má svůj velký význam, prosím tě nech ty zprávy jak jsou, rozeserou se nám aktivity, ať si Zbyněk vychytá, jak to funguje. Nic tak složitého to není a na nějakou kompatibilitu s MSTS totálně...

Koukám do kódu OR 1.5 unstable a tam to zabere až po odpojení lokomotivy hráče. "Assemble Train at location" prostě je tam podmínka, že počet vozů vlaku se musí rovnat počtu vozů v seznamu vlaku, který se má dovést na pozici. A v tomto počtu není zahrnuta loko hráče. Takže nechápu, jak to může Zbyňkovi fungovat. Jsem zmaten. :)

Změnu vracím zpět.

Zbyňku, ty zprávy jsou z 90% stejné, já furt nechápu. Nepleteš si "Dovézt vlak na pozici" se "zastavit na pozici". Navíc, prostě se smiř, že to prostě s MSTS a OR 1.5 shodné není a nebude. Opravilo se spousta věcí, kde naopak ti zpráva vyskakovala kdy neměla a to byla chyba v OR 1.5. Nebudu tu fakt vypisovat, co se za poslední 4 roky vychytalo o opravilo. Proste musíš ty pozice vychytat. Ale pozitivní je, že když uložíš aktivitu před těmi událostmi, můžeš s němi hýbat, přepisovat text a aktivita se nečte a vidí změny. Prostě jsi se rozhodl opravit megaaktivitu a musíš postupně pochopit a naučit se, jak se co v ORCZ chová. Hlášky jako úkoly nezanrzají, že se ti kroutí kolečko, neznamená, ža ORCZ zamrz. Dej ESC a pokračuješ dál.

Tu událost dovést vlak na pozici
Iciku, lekce o tvorbě aktivit nám kdysi dával už současně neboštík Ppooollll .Tady na fóru i založil vlákno návodů. A v té době, když jsem tvořil aktivity Den blbec a Topírna noc mi dával dobré příklady, jak využít všech možností. A nyní po desetiletí tuto aktivitu opravuji a příjemně mne překvapilo, že všechny události v Openrails se zachovaly a aktivita šlape jak hodiny. Ale jak jsem se přepnul do ORCZSK, tak sice se dá projet, ale hlášky už jsou s křížkem po funuse. :) Myslím, že nemá smysl tohle měnit, když lze zachovat události jak jsme to od počátků naučení.
Dan tady jen křičí, ale neodpověděl, jakou událost použije, aby bez zastavení vlaku se vybavila úloha, jak to umí MSTS i Openrails. Je to paráda s touto funkci dělat aktivity. Dan tyto vychytávky asi nepoužívá.
Proto by to chtělo tabulku pro ORCZSK jak tady fungují události jako úloha. Kdy je nutné zastavit, kdy je nutné odpojit, aby se vybavila a kdy není nutné zastavit, ale jen najet nad určitou kolej s celým vlakem, aby se událost vybavila.

Ale na otázku, "proč když se ve hře vybaví jakákoli událost jako úloha ORCZSK zamrzne" a je nutné čekat, než se vzpamatuje, zatím nikdo neodpověděl. Ale také mám zažité v Openrails rychlé zkrokování zkratkou ctrl-A ale v ORCZSK se poté také děje podobné zamrznutí hry. (proto jsem měl tu nehodu v Hrabovce. :) Aktivitáři jsou tady různí. Já si nepotrpím na koncerty provozů vlaků kolem, ale aby jízda hráče byla co nejvíc akční.
Prostě jsi se rozhodl opravit megaaktivitu
Dane už je opravená a v Openrails šlape jak hodiny a nic se nemuselo měnit kromě opravy trasy hráče a některých časů. Tak proč by proboha v ORCZSK by to mělo být jinak proti proudu.

Zkus to teď po update. Já mám pocit, že si nerozumíme a problém je v názvosloví.

Prosím tě KTERÝ TYP HLÁŠKY ti nefunguje?
Doveézt vlak? Tam je to naprosto stejné, jak tomu bylo v době MSTS, ale po pislední verzi Binu. Tam mhsíš zadat vždy pořadí ve směru jízdy, když máš revers, musíš jít pořadím opačně.

Hoši, jediný Zbyněk má problém. Poprvé zapnul ORCZ a chce kvůli jedné aktivitě přestavět ORCZ. Takže pi Topírně jich bude následovat mrak nových...

Jdu teď testnout ty nákladní koleje, místo abych délal na nových aktivitách. Všichni, co tvoříme v ORCZ, máme situaci zmáklou a víme co a jak. Jestli se rozj.be hláškování posunů, už to fakt předělávat nebudu. Myslím, že Alcapone taktéž. Nic nepředbíhejme. Uvidím co jednoduchý test. Jenže tam je tolik možností navazujicích na zprávy a události, že to není prdel.

Zbyňku, ohánět se zkušenostma ze sleziny před 20 lety, kdy se tvořily aktivity pro MSTS, nevím. Doba je jinde a spouststa postupů taky a vracet se ke starým těžkopádným msteesáckým postupům nebudu. Ty i ty základní aktivity pro OR dělals jak v MSTS. Vuz bloky přes servisy 2 atd. Takhle se v OR, ORCZ aktivity nedělají víc jal 5 let.

Všechny zprávy "Dovézt vlak na pozici" fungují. Jakou tu hlášku tedy myslíš? Dovézt vlak jsem zkoušel zatím jen se soupravou hráče,

Zbyňku
Dej sem prosím tě obrázky postupu z AE MSTS, jakou konkrétní zprávy myslíš a jak máš postup. Celý postup, popřípadě jakou kolej máš označenou a v jakým směru. Jinak se nikam nedohrabem.

Jaké konkrétní zprávy ti zamrznou? Po odkiknutí kl Esc ti ORCZ vytuhne? To je hodně divné. Ale prosím, nejdřív tu událost o kterou ti konkrétně jde.

Zbyňdo, teď v klidu, hlavně prosím nepiš, jak OR vychází z MSTS a jak to musí být kompatibilní a jak ti to nejede a musí se předělat pomalu celý ORCZ. Byl jsem v podobné situaci (nejen já, i ostatní tvůrci veřejně vydávaných aktivit). Od vydání 1. ORCZ uběhla strašná spousta času se strašným množstvím hodin testů, vychytáváním, kdy dřel Icik doslova jak kůň a opravoval chyby prakticky okamžitě a já třeba danou situaci, která se rozsypala řešil, projížděl i týden a víc furt dokola. Když se začala upravovat fyzika vlaků, začaly mizet kolečka a já v tom seděl víc jak týden v kuse a testoval dokola věc, která se objevovala čistě náhodně i 12 hodin denně furt dokola, po každým update. Naštěstí jsem měl neschopenku a měl jsem na ORCZ čas, jako by bylo mým zaměstnáním. A samozřejmě ne jen já. Pak přijdeš, začneš opravovat aktivitu a chceš předělávat celý ORCZ k obrazu svému a jedeš si dokola svou písničku. V ten monent by většině tvűrcům co pro ORCZ tvoří prdla cévka. :-) Nechtěj znát vĉerejš obsahy telefonů a SZ ohledně toho, jak si tady neustále propaguješ, aby bylo vše komatibilní a začneš tak shazovat ze stolu několikati roční práci. :-) Já a ostatní tvůrci, jako třeba Alcapone a Dodo, jsme rádi, že naši vývojáři vzali v potaz editory MSTS k tvorbě aktivit, ale i stavbě tratí. Jen tak mimochodem u klasiky OR, nikde nemáš záruku, že tomu tak do budoucna bude. Taková flexibilní spolupráce svprogramátory, jaká je v ORCZ, ta je opravdu unikátní a velice si ji považujem. Prostě a hednoduše.
1. Nelze dělat aktivity podobojí pro OR 1.5 a ORCZ. Tam se kluci s týmu snaží, aby aspoň fungovaly vozy a dalo se jezdit. A dá se. Světe div se, včera při testech jsem schválně sestavil soupravu s víc jak polovinou starých MSTS vozů od Pikka a normâlně jsem odšiboval a jezdil.
2. Zapomeň na nějakou kompatibilitu s MSTS. Otakto stavěné aktivity se ani nepokoušej. V ORCZ ti prostě fungova NEBUDOU a šmitec. Tohle fakt nelze. Ony ani nové modely MSTS nehryzne. Myslím fyzická hra, editor ano. Když třeba stáhneš ČSD Dsd u Pikka ze sekce ORTS a pokusíš se spustit MSTS, tak budeš mít černou obrazovku. Taksamo aktivitu třeba s vlastní dynamikou počasí a mluvenýma událostma. Tohle zjistíš, hned pkkus si třeba odsypáváš trainset přes Traibstore. U 90% aktivit pro ORCZ ti bude Traibstore řvát, že je aktivita nehratelná. Prostě na hraní MSTS při tvorbě aktivit zapomeň.
3. To souvisí i s bodem výš. Trainset. Ano, balík vozidel pro ORCZ ovsahuje shodné vozy, jako jsou v TBP. Ale jakákoliv komoatibilita s hrou MSTS je vyloučena. Ty eng a wag soubory v kořenových adresářích jsou jen kvůli kompatibilitě s MSTS editorem aktivit. Proto byly kompket odstraběny sd. soubory, aby se špekulanti nesnažili to v samotné hře ani zkoušet. Navíc Dodo postupně ruší inc cesty a vrací se k původním eng, wag. Ale jen pro ORCZ. Jednoduše, co se trainsetu a chování týká, je to jak skoro se všemi PC programy. Nová verze staré soubory podpiruje, naopak nikoliv. Prostě třeba nové zvuky pro ORCZ, OR neumí zpracovat. Fakt nemůžeš chtít, aby byla práce dvou různých týmů vzájemně provázaná a nevím nakolik vývojáře klasického OR zajímá česká komunita a provoz českých aktivit a tratí.

Takže je jediné řešení, rozhodni se sám, jakou cestou chceš jít. Zda chceš udržovat hratelnost aktivit v MSTS a udržovat takový trainset a pro jakou verzi OR chceš tvořit. Ale prosím nechtěj po vývojářích, testerech, aktivitářích, aby se podřizovali tvým představám a požadavkům, aby ti jelo vše dokupy s pruděním, ono se to před 20 lety dělali takhle a já to chci zachovat, poněvač opravuji jednu ze dvou vydaných aktivit, co jsem tvořil před více, jak 15 lety a ono to nejeda. Třeba há hsem měl aktivit pro MSTS tak 50, mižná i víc a ani jsem se nepkkoušel je opravovat. Pokud, dělal jsem je celé znova a s novými mižnostmi, které OR, pizději ORCZ nabízí. Někdy je daleko horší opravit staré dílo, než jej celé zbourat a pistavit znova od základu. To jsem psal i Alimu, když vyžadoval právé opravu Topírny noc. Přesně jsem tušil, kam to dospěje. Být teboy a bechci ti nijak brát iluze, ani té nijak odrazovat, věnuj se stavbě tratě, v tom jsi mistr svého oboru. Tam hsi ryba ve vodě, stejně, jako já a třeba Alcapone v tvorbě aktivit. Uštříš si spoustu času a nervů. Nebo jít od menších aktivit a ne hned opravovat takový Mordor, jako je Topírna noc, bez jakýchkoliv z kušeností s tvorbou a chováním ORCZ. Ale nic ti nepodsouvám. Ale v tomhle ti nepomůže ani slezina. Pichybuju, že ti někdo na slezině vysvětlí a naučí 20 let praxe v tvorbě aktivit. Je to stejné, jak když ty se pokusíš mi vysvětlit opravy v trati a zdá se ti to prkotina a já vůbec nevím, která bije.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře