Aktivity ZS pro projekt Bratislava - Praha v OR

Já mám pocit, že Zbyněk myslí jen úpravu stávajících parametrů v engu/wagu, aby mu to brzdilo a jelo do výkonu jak očekává.
Tohle klidně může dělat někdo zde z fóra. Případné nejasnosti bychom mu vysvětlili nebo odladili v kódu.

@Icik Ale vždyť jsem za posl. dva měsíce opravil snad tunu vozů, stačí jen naklonovat do podsložky OpenRailsCZSK.
@Pajavlaky To je sice hezké, ale o tom tenhle simulátor nikdy nebyl, už základní MSTS měl rozsah i do dávné historie. A pokud pojedu tak 5. aktivitu, která je prakticky totožná, tak to bude akorát nuda. Naštěstí tu je ještě pár aktivitářů a každý z nás vidí tvorbu po svém, tím snad stereotyp odpadá.

Ale vždyť jsem za posl. dva měsíce opravil snad tunu vozů, stačí jen naklonovat do podsložky OpenRailsCZSK.
Však píšu, že to může opravovat někdo zde z fóra. Dan už začal a někdo jiný zas může opravovat třeba lokomotivy.

To je sice hezké, ale o tom tenhle simulátor nikdy nebyl, už základní MSTS měl rozsah i do dávné historie. A pokud pojedu tak 5. aktivitu, která je prakticky totožná, tak to bude akorát nuda. Naštěstí tu je ještě pár aktivitářů a každý z nás vidí tvorbu po svém, tím snad stereotyp odpadá.
Pája spíš myslel využít vyladěnou řadu lokomotivu na reálných výkonech. Zápletka nebo nějaké zpestření tam může být snad také. To záleží na fantazii autora aktivity. Upřímně, já osobně nemám moc rád aktivity, kde skáču z jedné lokomotivy na druhou jako motýl z kytky na kytku. Přeci se snažíme dělat simulátor a ne minecraftové odpolední poježdění s vláčky.

Ovšem na druhou stranu proti gustu žádný dišputát. Kdo má rád aktivity ala Zbyněk a jeho topírna, jeho věc. :) Já ji beru spíš jako test stability a odladění možných bugů. Což se i povedlo.

Zbyněk myslí jen úpravu stávajících parametrů v engu/wagu, aby mu to brzdilo a jelo do výkonu jak očekává.
Přesně tak. Jen to zprovoznit, vždyť takových vozidel je hafo. A pak to třeba někoho chytne, praští pěstí do stolu, řekne si ho**** a nafotí a vytvoří i lepší kabinu se všemi animacemi.

Jelikož někteří jedinci říkají, že trainset TBP je pravěké fuj, tak jsem propátral ten skoro terový balík vozidel od Icika, abych ten svůj pravěk trochu omladil. Konkrétně soupravu do aktivity Den blbec, kterou povezu z Prahy do Hohenau. A vozy OBB. Nalistuji aaaaa ? A není tam nic novějšího než mé fuj :) Jeden příklad:
Vlevo moje, vpravo od Icika (tedy download od něj) Textury z roku 2002
Když rozkliknu složku Openrails, tak opět vlevo moje s naklonovaným laděním pro Openrails, vpravo ladění z balíku, téměř to samé jako v MSTS. Když dám porovnat podle obsahu engy ve složce Openrails, tak ty se liší jen zvýšení dvou hodnot v zápisu. To není nic proti Icikovi, určitě mu to funguje také, ale už tady proboha nikdo netvrďte, že moje TBP je pravěk. Já jsem s příchodem Openrails vozidla aktualizoval podle vzorových ladění stejné řady vozů.
Stačí kouknout na datum vzniku souborů. I ty žehličky jsou stejného data, jak jsou v TBP. A ladění pro Openrails máme totožné.

Zkrátka musíme žít s tím co je a nepohrdat i pravěkem. Tedy dokud nepřijde nový modelář a všechna zásadní vozidla nepřemodeluje nebo alespoň nepřeskinuje.
OBB1.jpg
OBB2.jpg

Můj, tvůj, náš nebo onakoho jiného trainset vůbec neřeš. Já jen sbíral, co se vyskytlo a dal to veřejně jako základní trainset hlavně pro nováčky. Opravdu nejsem blázen, abych neustále dělal každý měsíc inventůry a vyměňoval vozy.

Ale ty se snaž :), pokud děláš aktivitu, měl bys dbát na co nejlepší osazení a pravěk nepoužívat. Nezbavuj se zodpovědnosti. :)

Hoši, jen na obhajobu, někdy fakt v aktivitě musíte dávat do AI, jako vozy velmi nízkopolygonové modely, třeba i LowPoly. Třeba v takovém Ústí nad Labem to bylo absolutně nezbytné, jinak jedete přískokem vpřed. :) Takže je to prostě o citu a zvážení, kde co v aktivitě použít.

Tomu rozumím, ale low-poly si přeci do vlaku hráče nedáš, ne? :) A myslím, že je rozdíl, jestli to stojí u vedlejší hrany nástupiště, nebo jestli to stojí na 2. konci nějakého nákladního nádraží. ;)

Ale pokud by ti stačilo něco jiného, tak hned 6 různých ÖBB vozů je u Ricara. 2 jedničky, 2 polo služební a 1. třída a nakonec 2 Bmz. Všechny pěkné.
No vidíš, ale jak to mám vědět? Tedy když 99.9% času věnuji tvorbě. Já toho opravdu ještě moc nevím. A pak je tady další problém, musel bych autora požádat o zařazení do TBP. Protože mám zásadu, že vše bude fungovat i na pustém ostrově bez připojení na internet nebo kdyby nedej Bože nastal blockaut. I když si sypu popel na hlavu, některá vozidla jsem do TBP dal natvrdo.

Víte jak to fungovalo v minulosti? Tenkrát ladil ŽSR a sám u autorů vozidel vyjednával zařazení do trainsetu TBP. Protože nabízel protihodnotu, vozidla naladil.

No vidíš, ale jak to mám vědět? Tedy když 99.9% času věnuji tvorbě. Já toho opravdu ještě moc nevím.
V tom případě doporučuji kouknout na aktuální weby:

msts-rw.cz
msts-ricar.wz.cz
vzd-or.eu
modely-msts.cz

...a teoreticky pak třeba Pikkuho web, kam už nic nepřibývá (poslední byl Albatros), ale stále tam jsou vynikající modely, dále třeba web J. Skůry a Tovačovského... Určitě by mě časem napadlo víc, tohle je jen to, co se mi narychlo vybavilo. ;)

Díky moc. Modely Skůry a Tovačovského jsou od počátků v TBP, ale díval jsem na OBB od Ricara, vypadají dobře. Tedy podle obrázků. Ale proč jsou textury v dds? Nejdou prohlédnout v prohlížeči. Mají takové textury smysl? A co těch 60000 polygonů? Není to málo Antone Pavloviči? :) Když běžný pěkný model má kolem 10tisíc. A neumím si představit s takovými vozy mít zaskládanou Prahu. Například 20 x 60tisíc. Ale třeba to máte vyzkoušené a projede to.
Je to o kompromisu. Asi jen vlak hráče a zbytek souprav kolem pravěk z TBP a pak by to mohlo i fungovat.
modelyDDS.jpg

A pokud pojedu tak 5. aktivitu, která je prakticky totožná, tak to bude akorát nuda.
Totožná v tom, že člověk prostě vezme nějaký vlak, někam ho doveze, a žádné drama navíc? Pokud tohle někoho nudí, pak ho možná nudí ježdění jako takové – v reálu není nuda ani noční jízda zelenou ulicí (a v dobrém simulátoru by taky neměla být).
Opravdu se v reálu skákalo. Z Prahy do Hradce se vezl s bobinou rychlík Bohemia do Polska, v Hradci se přešlo na pantograf, něco odjezdilo, pak se přešlo zase na jiný pantograf, atd.
Skáče se pořád, ovšem ještě jsem nezažil, že by kvůli tomu bylo zapotřebí spojovat mašiny (a provádět kvůli tomu nesmyslný posun).

Kdyby tady polovina lidí, místo tlachů do práce aktivitářů, jak super reálně stavět zápletky a soupravy, se odpíchla dál a po pěti letech existence ORCZ hodila oko i na jiné tramvaje, než 15X, X6X a 35X, tak by to byl pro celý simulátor daleko větší přínos. Při představě kolik máma lokomitiv a budu dle téhle situace přemýšlet, kdy přijde řada na další mašiny, tak to je tak 50 let do budoucna. Už jsem to tu psal. Chybí 122, 123, 140, teď třeba vyšly nádherné šestikoláky, nadupaný model , skin, ale v ORCZ, je jízda furt střelba od pasu. Dokonce byla pro tyhle mašiny i 3D kabina, s krásně viditelným rychloměrem, prvky na pultu, v niž se dalo při posunu přesně postavit, kam člověk chtěl.cpak byla stažena a houby z toho a zas máma MSTSáckou. Prostě chybí kvantum lokomotiv, které jedou v MSTS, OR 1.5.1, ale v ORCZ, jedou nestabilně. Včera jsem přestoupil do AI ODOS 181 a při zvednutí sběrače mi ORCZ vyhodil poškození lokotivy, reset aktivity před přestupem a normálně jsem odjel. Ale ta kabina z MSTS pro 183 s rozmazaným rychloměrem po přestupu ze 130 pro ORCZ, je znatelně horší. Bohužel lepší nemáme.

Díky moc. Modely Skůry a Tovačovského jsou od počátků v TBP, ale díval jsem na OBB od Ricara, vypadají dobře. Tedy podle obrázků. Ale proč jsou textury v dds? Nejdou prohlédnout v prohlížeči. Mají takové textury smysl? A co těch 60000 polygonů? Není to málo Antone Pavloviči? :) Když běžný pěkný model má kolem 10tisíc. A neumím si představit s takovými vozy mít zaskládanou Prahu. Například 20 x 60tisíc. Ale třeba to máte vyzkoušené a projede to.
Je to o kompromisu. Asi jen vlak hráče a zbytek souprav kolem pravěk z TBP a pak by to mohlo i fungovat.
Zobrazit přílohu 44234
Stáhni si Zbyňku tento update pro ShapViewer s podporou DDS. Celé si to nakopíruj a přepiš ve svém ShapeViewer.

Už jsem to psal několikrát, ale engine MonoGame na FW 4.8 pracuje v OR CZ/SK s vícejádrovými CPU (ověřeno mám minimálně 5 vláken), využívá rasterizační výkon GPU s celou velikostí grafické paměti a aplikace OR CZ/SK je 64-bit, takže není omezena limitem využití RAM paměti. S každou generací CPU a grafických karet neustále škáluje výkon.

Back
Nahoře