Hlášení chyb pro trať Bratislava - Praha v Open Rails

Při projíždění nových a staronových tratí jsem našel levitující sklonovník za Golčovým Jeníkovem ve směru do Prahy. Musím říct, že jízda přes Vysočinu je nyní naprostá pecka. Doufám, že nemystifikuji, protože jsem někdy nejspíš pokazil aktualizaci a někde mi chybí koleje, tak mě čeká reinstalace, ale poslední dobou se mi do toho nechce a oznámit to chci ještě před příští aktualizací. Pokud stihnu reinstalaci a znovu projet toto místo, ozvu se znovu, případně se můžou projet a podívat ostatní.Open Rails 2026-05-30 11-40-49.jpgSnímek obrazovky 2026-05-30 114139.jpg

Já bych se rád zeptal, podle jakého klíče jsou umisťovány předvěstníky (před rychlostníky) nebo tabule před zastávkou?

Na zábrzdnou vzdálenost. Tedy jestli to není někde jinak. Zkoušky z D1 a D2 jsem už mnoho desítek let nedělal.
Já zase nemám přehled o epochách částí tratě BP vs. pro ně aktuálních předpisech, ale např. mezi Kolínem a Pardubicemi jsem si všiml nekonzistence, tzn. někde je to dnešních 1550m, někde zase 1000m, přestože je všude traťová rychlost nad 120km/h. Asi by pomohlo to umísťovat podle skutečnosti a pro jednu trať konzistentně, protože z těch 120km/h se pak podle tabulí brzdí hodně špatně. Samozřejmě se musí respektovat i pravidla blízkých zastávek nebo zastávek za stanicí. Ale klidně si to dám za úkol a aspoň pro Praha - ČT sepíšu. On na této trati asi málokdo jezdí osobáky, ale to by neměla být výmluva.
Jo a všiml jsem si předvěstník od Okříšek na Jihlavu před bítovčickou 60km/h je umístěný asi 2,2km místo 700m.

Na koridoru je standard 1300m před hranou zastávky. Faktorem je běžná rychlost, používaná v úsecích mezi zastávkami. Pak má ještě fíra "Poznání tratě", takže ví, kde s co čekat. Tabule na trati rozmisťuje Traťová distance, tak že dotazy tam.
Co se týká tratí do MSTS, většinou se staví a osazuje podle videí z lokomotivy nebo zadního vozu. Takže podle datumu, kdy bylo video natočeno, dojde k osazení. Může takto vzniknout i kočkopes, kdy se staví trať na jiné období, než je natočené video.

V tom je právě problém, že BP je z různých časových období.
To sice ano, jenže asi to je tak, že jedna trať je z jednoho období. Pak by mělo být návěštění na té trati konzistentní.
Tabule před zastávkou se umísťovaly na zábrzdnou vzdálenost cca do roku 2001-2002. Potom se v předpisech objevily vzdálenosti 400, 700, 1000 a 1550m podle rychlosti. Při aktualizaci předpisů bývá přechodné období nejčastěji do modernizace nebo opravy tratě, kdy se toleruje návěštění podle původních předpisů. Kolín - Choceň je v BP stavěna už podle nového stavu.
Každopádně platí mé slovo. Jen co se vrátím ze služebky (za týden), vrhnu se na měření.

... Tabule před zastávkou se umísťovaly na zábrzdnou vzdálenost cca do roku 2001-2002. ...
Ano, a platí to stále.
... Potom se v předpisech objevily vzdálenosti 400, 700, 1000 a 1550m podle rychlosti. ...
Což je zábrzdná vzdálenost. :cool:

Měnily se pouze vzdálenosti pro umístění předvěstníků - do D1 1997 300/500/700, do D1 2014 300/700/1000, potom na zábrzdnou vzdálenost. ;)

protože z těch 120km/h se pak podle tabulí brzdí hodně špatně.
V sobotu jsem se svezl osobákem do Brna a na trati jsou tabule před zastávkou tak daleko, že po jejím minutí vlak stále zvyšoval rychlost asi na 100 a pak v klidu krásně u peronu zastavil. Tedy pokud nepojedu 160, tak se podle těchto tabulí moc orientovat nedá.

Já bych to nechal teď u ledu, projedu to a uvidíme. Chtěl jsem vědět, co je za tím, abych nerušil koncepci.

Ahoj. V Kuřimi na nástupišti směr Brno je skupina lidí po pás v dlažbě.
A tohle celé zapadlo za zbytečnou diskusí, která sem nepatří. Sem se dávají jen věcné připomínky, co je v trati chybového a ne že někdo má problém u sebe v počítači, nebo se mu něco jen nelíbí. Děkuji za dodržování. Jinak mnoho nahlášených chyb zůstane neopravených.

Ahoj, nevím jak od ostatních nástupišť, ale od 1. v Kútech, směr Trnava (cancour tratě), neodjedou vlaky.

Ahoj, nevím jak od ostatních nástupišť, ale od 1. v Kútech, směr Trnava (cancour tratě), neodjedou vlaky.
Ty vůbec nemáš soucit s těma cestujícíma v Kuřimi!

sarcasm.jpg
Tam je výluka. Stejně tak mi nechtěly jezdit vlaky z Brodu na Humpolec nebo Pardubice a určitě je takových cancourů víc.

A já se tedy vracím s analýzou zábrzdných vzdáleností
"Minimum" je údaj jakoby z předpisů (diskutováno dříve).
"Naměřeno" je měřená hodnota pomocí odometru (tedy plus mínus 50m)
"Umístění v reálu" je jen pomůcka zjištěná z videí na YouTube.

Žlutě jsou vyznačeny nedostatečné vzdálenosti.
Tam, kde jsou kratší vzdálenosti a není uvedeno minimum, jsou zkrácené vzdálenosti nejčastěji kvůli krátké vzdálenosti před zastávkou.
Delší vzdálenosti než minimum nevadí (zřejmě běžná praxe).

Zastavky.jpg
Tímto plním svůj slib, ale samozřejmě pokud nedojde k opravě, svět se nezboří. A děkuji předem za případnou opravu.

Přílohy

• Zastavky.jpg
    Zastavky.jpg
    131 KB · Zobrazeno: 2
Back
Nahoře