Trať Bratislava - Brno - Č.Třebová - Kolín - Praha

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Miran
  • Datum začátku Datum začátku
Čemu se Deterio vlastně furt chychotá? Jako čemu? Něco jsem prošvih? Nerozumím tomu.
Na to mi odpověděl jeden člen fóra. Nechal to vyhledat umělou inteligencí.
Jen úryvek, který vysvětluje vše. protože dříve Deterio až takový nebyl:

Slovo „deterio“ je pravděpodobně překlep nebo neúplný začátek výrazu deteriorace (případně anglického deterioration). Tento pojem pochází z latinského slova deterior (horší, slabší) a obecně znamená zhoršení stavu, úpadek nebo snížení kvality.

Psychologie a psychiatrie
V této oblasti popisuje deterioraci osobnosti. Jde o proces, kdy dochází k postupnému rozpadu psychických funkcí, citovému oploštění nebo ztrátě sociálních návyků, často v důsledku těžkého duševního onemocnění či závislosti.

Dnes jsem vítězoslavně vyrobil novou instalačku BP105.2 a raději udělal test nainstalování. Teleport do kritických oblastí a nakonec do Kyjova. Tam jsem osadil provizorní nádražní budovu, aby se tam dalo zkušebně jezdit, protože celá trať je zapojená. A koukám jako blázen. Nádražní budova otočená a osazená v kolejišti. "Kdo to udělal?" Když jsem opouštěl oblast, vše bylo OK a práci uložil. Tedy já to nebyl. :) A sranda je, že maskování cedulí zůstalo na svém místě. A když jsem budovu otočil zpět, tak byla trochu mimo ty záslepky. Tohle jsou už paranormální jevy. :)
Pak mi to nedalo a ještě jsem projel ve hře z Mutěnic do Kyjova. (udělal jsem vstupní body v Mutěnicích a Kyjově) Celkem OK, jen někde levitoval nějaký skloník z původního vedení trati a jedno křoví v profilu kolejí. A na vlečce do Šroubáren v Kyjově byly na dvou kolejích hrby (nesprávný sklon kolejových dílů.. Tedy jsem opravil a už brumlá nová instalačka. Než se to nakomprimuje, trvá to skoro tři hodiny. (zbývá ještě půl hodiny. ) Pak to hned ještě otestuji a vytvořím instalačku aktualizace. Ale obávám se, že to do pěti nestihnu, tedy budu opět "po škole" jako včera.

Paráda. Jájsem dnes projel test aktivity a vše kromě úseku do Dubňan hotovo. Pak opravit chyby v trase a dodélat vozy ve stanicích, zprávy na aktivaci mluvenébo podunovače a zkoußek brzdy a vypustím ji ven a hned za ní půjde Sp Babinský coby jízda z Brna do Brna přes Tišnovku a Studenec. A pak chystám seznání 3.

Tak jo. Zvládl jsem to. Aktualizace 105.2 je ke stažení. Ještě čekám, až se mi doinstaluje komplet trať a okouknu, jestli tam zase někdo za mými zády neřádil.:) A koukám, zase tak dlouho po škole nebudu.
.......................................................................
Nádraží v Kyjově už v kolejích není. Peronů si nevšímat. To jen aby tam něco bylo. Ty vymodeluji jako celek i se starým popraskaným povrchem. Jinak vše je už zapojené. U mechanik jsem dal ty červené námezníky. Tak si to užijte. A já se jdu domů ovínit, protože mám dnes svátek, tedy prý, píší to v kalendáři. :)
1606Kyjov.JPG

Tak jo. Zvládl jsem to. Aktualizace 105.2 je ke stažení. Ještě čekám, až se mi doinstaluje komplet trať a okouknu, jestli tam zase někdo za mými zády neřádil.:) A koukám, zase tak dlouho po škole nebudu.
.......................................................................
Nádraží v Kyjově už v kolejích není. Peronů si nevšímat. To jen aby tam něco bylo. Ty vymodeluji jako celek i se starým popraskaným povrchem. Jinak vše je už zapojené. U mechanik jsem dal ty červené námezníky. Tak si to užijte. A já se jdu domů ovínit, protože mám dnes svátek, tedy prý, píší to v kalendáři. :)
Zobrazit přílohu 49198
Tak si Zbyňku svůj svátek hezky užijte a díky za to pro nás děláte :-)

Tak, funguje. Staré dobré návody pro MSTS.
Mě totiž vadí, že ty fototextury převedené do DXT1 se na pozadí dost rozmazávají. A tohle jsme řešili v MSTS.
Tak jsem tedy vyzkoušel stejný fígl a v nastavení grafiky jsem vytvořil profil pro Openrails a změnil Anizotropní filtrování z "řízeno aplikací" na 16x a výsledek mne ohromil. Z mazanice pozadí je krásně ostrý obraz.
Nastavení grafiky.JPG
Včera, když jsem kontroloval, ty koleje na textuře se slívaly se vzdáleností do úplné mazanice. Včetně polí na pozadí. Ricar_cz to má komprimované jinak, přes nějaký externí nástroj v Photoshopu a jemu se to rozmazávání neděje.
Ale nešlo by vývojáři Openrails tohle nastavit přímo v aplikaci?
16xKyjov1.JPG
16xKyjov2.JPG

Mě totiž vadí, že ty fototextury převedené do DXT1 se na pozadí dost rozmazávají. A tohle jsme řešili v MSTS.
Tak jsem tedy vyzkoušel stejný fígl a v nastavení grafiky jsem vytvořil profil pro Openrails a změnil Anizotropní filtrování z "řízeno aplikací" na 16x a výsledek mne ohromil. Z mazanice pozadí je krásně ostrý obraz.
Zobrazit přílohu 49200
Včera, když jsem kontroloval, ty koleje na textuře se slívaly se vzdáleností do úplné mazanice. Včetně polí na pozadí. Ricar_cz to má komprimované jinak, přes nějaký externí nástroj v Photoshopu a jemu se to rozmazávání neděje.
Zobrazit přílohu 49201
Zobrazit přílohu 49202
To rozmazování dělá tuším "MIP maps" bez kterých je pak textura ještě o 2MB menší a to těch 8MB na texturu. Ale pravda je že také používám x16 anizt. filtr + další vyhlazování v control panelu NVIDIA, bez toho jsem to ani nezkoušel.

Exportuji konkrétně přes NVIDIA dds Format v8.55 což je plugin do photoshopu
Screen872.jpg

To jsi mi ukazoval na slezině, ale já mám jen Photoshop Elements, proto byl ten plán B s tím AceIt. Ale já jsem rád za zmenšení ještě o 2 MB, protože těch textur mám asi 1100. To bylo do zblbnutí vše postupně v AceIt zpracovávat.
Jestli v tom nastavení grafiky máš ještě něco vhodného, dej vědět. Ale asi musím udělat profil i pro TSRE5, abych viděl lépe i v editoru.

Zobrazit přílohu 49200
Zobrazit přílohu 49201
Zobrazit přílohu 49202
Mohu se vás Zbyňku zeptat jaké máte nastavení nvidia control panel panel pro nejlepší grafiku? Díky

jaké máte nastavení nvidia control panel panel
Já se v nastavení grafiky nijak nehrabu, protože bych si to akorát rozvrtal dle zásady, čemu nerozumím, do toho nezasahuji. Tedy mám všude defaultní nastavení. Ale ohledně Anizotropního filtrování, to bylo doporučení od znalých, že se pak vyhladí rozmazávání pozadí. Tedy jsem si na to vzpomněl, že by to mohlo zafungovat. Nejprve jsem na vyzkoušení to nastavil globálně, ale okamžitě to spadlo do defaultu. Ale v nastavení jen pro Openrails to už funguje.

To jsi mi ukazoval na slezině, ale já mám jen Photoshop Elements, proto byl ten plán B s tím AceIt. Ale já jsem rád za zmenšení ještě o 2 MB, protože těch textur mám asi 1100. To bylo do zblbnutí vše postupně v AceIt zpracovávat.
Jestli v tom nastavení grafiky máš ještě něco vhodného, dej vědět. Ale asi musím udělat profil i pro TSRE5, abych viděl lépe i v editoru.
Popravdě nevím čím se Photoshop Elements liší od normálního photoshopu. Na ten export do .dds ani nepotřebuješ nejnovější verzi(na ní to tuším ani nefunguje) vyzkoušeno mám do verze 2020, ale klidně tomu stačí i stará CS6.

Jinak grafiku mám nastavenou přes NVIDIAProfileInspector, který edituje ty samé profily z control panelu, ale má více možností.
Screen873.jpg

Nastala legrace, jak jsem pokládal koleje z Kyjova směr Vlkoš, tak za Kyjov zastávka jsem namísto do stoupání hnal koleje do 10 promile klesání. (máte to i v aktualizaci, ale ještě ne tak daleko.) Podklady totiž jsou Veselí - Blažovice a sklony + - platí z tohoto směru. když pokládám koleje opačným směrem, tak klesání znamená stoupání. A to jsem si uvědomil až ve Vlkoši. :) A jen podle videa, že motoráček z Vlkoše měl skloník klesání. Tak znovu od Kyjov zastávka vše přeskládat a přegenerovat krajinu, protože jsem si vše rozházel. Ale od Vlkoše jsem už sklony neřešil, protože se musím strefit na dávno postavený úsek odnikud nikam u Moravského Písku.
Někde ve Vlčnově jsem asi o30m výš než mám koleje u Bzence a to je tak správně.
Z fotomapy jsem se uhnul jak před Vlčnovem trať opouští souběžnou silnici a vypadá to takto:
propojeni_trati.JPG
Na obrázku je vidět, ještě pozůstatek konce původní trati odnikud nikam. Tedy už tady jsem trať víc stočil doprava. A odtud budu pokračovat už podle podkladů. Postavím stanici Bzenec a hrubá pokládka od Kyjova bude něco jako kompas, který mne bude navigovat, abych se neodchýlil od kurzu. A vše se musí srovnat u té souběžné silnice. A pak do Vlkoše ještě opravit sklony. Není to moc brnkačka.
A podobně to bude v opačném směru, kde se budu muset napojit u Slavkova. A také to musí vyjít sklonově. Tedy ve stanicích jen hlavní koleje s výhybkami na první a druhé koleji. Jinak při korekci sklonů bych musel přeskládávat do jiné výšky celou stanici. Takto jen hlavní koleje. Kyjov byl základní výškový bod, protože od Mutěnky se sklonově moc korekce dělat nedají.

Jak to vůbec v Kyjově probíhá, když přijede osobní vlak od Brna? Vystupuje se na ten úzký perón mezi 1. a 2. kolejí, nebo na ten velký mezi 2. a 4. kolejí a pak se obchází vlak po přechodu? Dělá to na mě dojem, že tam byl mezi staniční budovou a širokými ostrovními nástupišti plánován nadchod, na který nakonec také nedošlo.

Jak to vůbec v Kyjově probíhá, když přijede osobní vlak od Brna? Vystupuje se na ten úzký perón mezi 1. a 2. kolejí, nebo na ten velký mezi 2. a 4. kolejí a pak se obchází vlak po přechodu? Dělá to na mě dojem, že tam byl mezi staniční budovou a širokými ostrovními nástupišti plánován nadchod, na který nakonec také nedošlo.
Ano, vystupuje se na ten úzký mezi 1. a 2. kolejí. A on ten široký (mezi 2. a 4.) má u 2.koleje hodně sníženou výšku hrany, skoro na úrovni kolejnice. Je to vlastně taková šikmá rampa, která stoupá směrem ke 4.koleji.

Nevím, jak v Kyjově, ale v Čejči (jsou i fotky), nebo třeba Lipová Lázně, Milotice nad Opavou stál motorák u posledního perónu a vlaky přes stanici normálně projížděly. Největši bizár byl kdysi Svinov. Tam přechod věčně hlídal ajzboňák a stavěl lidi při průjezdu vlaků všeho druhu.

U toho Kyjiva bych tipnul, že mašina určitě objíždí tak, aby neohrozila cestující, takže klidně k úzkému. Ale tam fakt nevím, provoz tam neznám jak z dob ČSD, tak ČD.

Edit:
A Groza byl rychlejší a potvrdil mou doměnku.

Tak nakonec, jak jsem koleje od Moravského Písku stočil víc vpravo, tak podle navigace jsem s Bzencem byl také moc vpravo a jelikož Bzenec skutečný je u mě Moravskému Písku blíže než má být, tak jsem musel udělat větší esíčko, aby se kilometry nějak srovnaly. Tedy podle zálohy jsem dal koleje od Moravského Písku a kousku Vláry do původního stavu. Ale už jsem s tím chtěl praštit, protože to vypadalo, že to nemá řešení a jen hromady času s přeskládáváním kolejí.
Ale už vidím světlo na konci tunelu.
Stanice Bzenec asi už na třetí pokus zůstane jak je. Dál ještě musím naměřit kilometrovníky, jestli jsem se neztratil, pak koleje od Vlčnova dám do správných sklonů a mohlo by to vyjít. To červené ohraničení bude stanice Bzenec
1906Bzenec.JPG
A jak je to přerušené, tam se trať za obloukem napojí do GPS. Je to tady pokus a omyl. Ale díky odklonu obloukem se i snad srovnaly kilometry, které mi chyběly. O takové vzájemné poloze kolejí od Bzence se mi od včerejška jen snilo a moc jsem tomu za dodržení všech oblouků nevěřil. Samozřejmě, že některé oblouky musí být delší, viz ten poslední. Ale to je jen malé zlo, aby Vlára vůbec šla realizovat.
1906Vracov.JPG
A pak se zde neznalí diví, že mi aktuálně vadí požadavky některých, které Vlára nezajímá, ale jen chtějí dokonalé zastaralé vlečky z počátků MSTS a zapomenuté lokálky. :) Obojí najednou opravdu nejde a přece každý děláme to co nás baví. A mě nebaví zrovna teď řešit věci, které se stavěly v dávných dobách. Takových míst v mém projektu ještě je. Třeba na ně někdy dojde, až na to bude chuť a nálada.

Back
Nahoře