Aktivity Praha - Kuty alebo Kuty - Praha

Zbyňku tam nešlo o jiné modely nebo o nějaké bezhlavé náhrady.Víš sám moc dobře,že můj trainset je jinak přeznačený než to co se používá pod názvem TBP.Každopádně jde jen o jiný název viz.příklad vozu řady Eas-u.V TBP se používá CD_Eas-u-plny nebo nějak podobně,ale já tentýž vůz se stejnými vlastnostmi mám pojmenovaný cd_Easu_u (ložený uhlím).Nejde o to,že bych autorem aktivity vlolené vozy záměrně a svéhlavě nahrazoval jiný.To nechávám stejné,neboť je mi jasné,když za dvou-osý dám čtyř-osý nákladní vůz změní se mi i délka vlaku a s tím mohu zadělat rovnou na problém,protože se tak změní i celá délka vlaku.

To,že jsem označování TBP nazval chaotickým vychází z toho,že v TBp jsou namíchané různé systémy označování.Jednou je tam pomlčka,podruhé podržítko,jednou je název ve složce 151xxx.eng,v té samé složce cd_151xxx.eng a těch příkladů se dá najít více.Buď bych to udělal tak nebo tak ,ale takové mixy mi nevyhovují.Tím však nehodlám naznačit to,že budu někdě propagovat svoje značení.To jsem zkusil a okamžitě jsem byl nařčen ze šíření muzea a proto mne to již dávno přešlo.

Teď ale zpátky k té aktivitě.

Její základní problém je v koncepci použitých hlášek. Na místě závislé jsou jen 2. Vše ostatní je závislé jen na čase a to je špatně. Co se stane když jedu pomaleji? Objeví se zcela nesmyslně tam kde nemaj co dělat. Jediné správné použití závislé na čase by byly pokyny k odjezdu ze stanice.
Druhou zásadní chybou je to že celá aktivita je postavena na systému jízdy brzda/plyn. Pokud nedám hned na začátku plný výkon tak ten čas nelze stíhat. To je mimo reál. Pokud to není vyloženě záměr (a na to je nutné upozornit) tak by si to měl autor také projet s tím že u loko pojede maximálně se 70% výkonu aby tam měl odpovídající časové rezervy.
Při posunu v Řečanech chybí mnoho informací pro hráče. Například o tom jestli se má odpojit sám nebo celé dvojče, kde má reverzovat směr, a pár dalších. A ten IC vlak jsem tam také nikde neviděl - nějak se mu nechtělo jet. Nebo že by mi už ujel?
A k té zdravotní zastávce - to je blbost. Pokud není fíra schopen tak ho z mašiny sundaj a nastoupí místo něj náhrada. A u nákladu to není nikdy tak nezbytný pokračovat okamžitě v jízdě aby to nemohlo někde stát i půl dne než dorazí někdo jiný. Jde totiž o bezpečnost provozu. A odstavit vlak je bezpečnější než nechat na mašině neschopného fíru.

Takže pokud by autor chtěl s touto aktivitou něco provést tak by bylo zapotřebí toto:
- předělat hlášky z času (ne všechny, některé jsou správně) na místo
- zvolnit i tempo jízdy (není to žádný rychlík)
- vypustit hlášky o nevolnosti (to je nesmysl)
- doplnit a hodně rozšířit hlášky související s posunem (včetně hlídání včasného příjezdu a předčasného odjezdu kvůli trafiku)

Pokud by se toto dotáhlo tak by to mohla být i docela pěkná aktivita. Teď je to jen jízda ve stylu bzrda/plyn a zcela nejasný posun.

OK, podívám se na to, ale až později. Ale stím posunem, mně to vycházelo, ještě jsem tam měl malou rezervu, jel jsem na posunu maximálně 40, ono také záleží jak rychle do toho kopeč, když se rozjíždíš s Pardubic.

Jenže si uvědom že ty jako autor víš kde zastavit a reverzovat. To jiní nevědí.

A nepočítej s tím že ostatní jedou systém brzda/plyn ale jedou o hodně pomaleji neboť čekaj na pokyny posunovače. Nebo odkud podle tebe má fíra vědět že teď zastaví, změní směr, může jet? A může přitom jet naplno? Asi těžko.

Zrovna teď jsem to jel znovu už jako "znalý" a přesto jsem dostal pokyn k odjezdu v okamžiku, kdy jsem se teprve přibližoval k tomu nefunkčnímu nákladu nebo reverzoval na zhlaví k vlaku - takže trochu brzo. A to je to o čem píšu - u hlášek závislých na čase (což tato je zrovna správně) musí být dostatečná rezerva. A pokud nestíhám být v daný čas na daném místě tak by měl úkol skončit. Jinak jsem mimo plánovaný čas veškerého provozu a celé to po určitém čase může být naprosto mimo - vlak hráče nemůže odjet neboť má proti sobě jiný vlak a podobně (příklad).

Pro všechny - je nutné si uvědomit že zejména na nákladech to není o systému jízdy brzda/plyn ale o zcela něčem jiném. Jsou sice situace kdy se jede natěsno ale o tom je fíra také DOPŘEDU seznámen a může se pak podle toho chovat.

Chtěl jsem ti taky napsat něco k té aktivitě, ale Ppoollll mne předběhl. :wink: Vidím, že jsi silně "dieselovej" že? :lol: Platí to co napsal Ppoollll, jenom bych to doplnil, že se mi zdá silně unreal nasadit na takovouhle soupavu na takovéto trati 2x731. Tohle by si asi ve skutečnosti nikdo nedovolil, aby se mu náklaďák plazil do stoupáku k Rostoklatům 30-35 km/h. Co na to ostatní doprava? V Řečanech se mi taky nezdá, že by si výpravčí vypůjčil jen tak mašinu od projíždějícího PN na posun. Ale to by se nechalo pochopit, je třeba nějaké to zpestření. Jinak aktivita bez problémů, nepadavá s dobrým FPS.

Já se snažím dávat hlášky závisle na čase, než na místě, protože, jakmile jich tam dám více, nemůžu se pohybovat po mapě, okamžitě pád. A snad nejsme všichni začátnící, abych musel všude dávat hlášku zastav, zační couvat, nebo přejdi na druhé stanoviště. To ten fíra zná, a normálně to snad dělají, že se zastavuje hned za vyhybkou, kde mění kolej, na to až k semaforu nepotřebuje jet. A pokud jede bez TM, tak je to profík.

Administrátoře nebo moderátoře, můžete to to přehodit, na aktivity Alcapone, netušil jsem, že s tím tady zaberu tolik místa.

alcapone napsal:
Já se snažím dávat hlášky závisle na čase, než na místě, protože, jakmile jich tam dám více, nemůžu se pohybovat po mapě, okamžitě pád. A snad nejsme všichni začátnící, abych musel všude dávat hlášku zastav, zační couvat, nebo přejdi na druhé stanoviště. To ten fíra zná, a normálně to snad dělají, že se zastavuje hned za vyhybkou, kde mění kolej, na to až k semaforu nepotřebuje jet. A pokud jede bez TM, tak je to profík.

Administrátoře nebo moderátoře, můžete to to přehodit, na aktivity Alcapone, netušil jsem, že stím tady zaberu tolik místa.

Jenomže je tady ten problém, že hlášky závislé na čase se říděj jiným časem než traffic a dojde tam právě k tomu časovému posuvu, který je vidět ( rozdíl mezi běžným časem a časem který se zapisuje do výkazu o aktivitě).

alcapone napsal:
A pokud jede bez TM, tak je to profík.

A ty děláš aktivity jen pro pokročilé profíky? Na TM se ty reverzní šipky zobrazujou totiž blbě a nelze se jimi řídit.

alcapone napsal:
...A snad nejsme všichni začátnící, abych musel všude dávat hlášku zastav, zační couvat, nebo přejdi na druhé stanoviště.....

A jak si myslíž že v reálu probíhá posun? Teda krom toho přecházení - to už je na fírovi samotném jestli vystrčí hlavu z okna nebo přejde a stráví tím nějakou tu minutku navíc (s kterou ty ani nepočítáš) neboť to obsahuje určité úkony s tím spojené..

alcapone napsal:
....To ten fíra zná, a normálně to snad dělají, že se zastavuje hned za vyhybkou, kde mění kolej, na to až k semaforu nepotřebuje jet....

Pokud je stanice plně vybavena návěstidly i pro posun (což dneska na této trati jsou) tak fíra musí jet až i za ty posunovací návěstidla (trpasličí - bohužel v MSTS nefunkční) ale tvoje definice trasy s tím nepočítá. A řídím li se tímto pravidlem/předpisem tak vypadnu z trasy.

Miran napsal:
Chtěl jsem ti taky napsat něco k té aktivitě, ale Ppoollll mne předběhl. :wink: Vidím, že jsi silně "dieselovej" že? :lol: Platí to co napsal Ppoollll, jenom bych to doplnil, že se mi zdá silně unreal nasadit na takovouhle soupavu na takovéto trati 2x731. Tohle by si asi ve skutečnosti nikdo nedovolil, aby se mu náklaďák plazil do stoupáku k Rostoklatům 30-35 km/h. Co na to ostatní doprava? V Řečanech se mi taky nezdá, že by si výpravčí vypůjčil jen tak mašinu od projíždějícího PN na posun. Ale to by se nechalo pochopit, je třeba nějaké to zpestření. Jinak aktivita bez problémů, nepadavá s dobrým FPS.

Mě to jelo okolo 50 km/h ale pouze systémem plný výkon hned jak to šlo. Jinak také souhlasím s tím že diesel se pod dráty moc nevyskytuje. Ale budiž. Občas k tomu je důvod. Jenže když ho potkáš i proti sobě tak už je to trochu přitaženo za vlasy.

Ale jinak to není zase tak špatné. Pokud to je tvorba začátečníka, tak to je slušné. Chce to ale trochu na tom ještě zapracovat a nezatrpknout pokud zde nebude jen samá chvála ale i připomínky.

Miran napsal:

V sešiťáku nejsou psané 2x 731, ale 730 2x, 730 nebyla ještě na světě. A hmotnost jsem dodržel je z plánu řadění nákladních vlaků, zřejmě se CD snaží zatížit veškerý vozový park.

alcapone napsal:
V sešiťáku nejsou psané 2x 731, ale 730 2x, 730 nebyla ještě na světě. A hmotnost jsem dodržel je z plánu řadění nákladních vlaků.

OK, já jsem taky psal pouze o mém pocitu.... :lol: :lol: :lol:

Ppoollll napsal:
alcapone napsal:
....To ten fíra zná, a normálně to snad dělají, že se zastavuje hned za vyhybkou, kde mění kolej, na to až k semaforu nepotřebuje jet....

Pokud je stanice plně vybavena návěstidly i pro posun (což dneska na této trati jsou) tak fíra musí jet až i za ty posunovací návěstidla (trpasličí - bohužel v MSTS nefunkční) ale tvoje definice trasy s tím nepočítá. A řídím li se tímto pravidlem/předpisem tak vypadnu z trasy.

Alcapone, tento názor je mírně řečeno poněkud zkreslený. V reále by měl je vždy k nejbližšímu "trpaslíku", protože pokud zastaví u centrálně stavěné posunové cesty hned za výhybkou, tak se taky nakrásně může stát, že stále neuvolní kolejový obvod pro danou část posunové cesty, nedojde ani k částečnému rozpadu posunové cesty a tudíž nelze ani přestavit výmenu, která by byla stále uzavřena....tolik k reálu a zjednodušeně ke stavění posunových cest u stanic s releovkou ...
a logicky vzato, záleží na tom, jak je SZZ projektováno a může se zcela reálně stát, že do jednoho úseku posunové cesty spadne i více výhybek....ostatně proto tam Ti trpaslíci jsou

To, co popisuješ se může dělat maximálně tam, kde tu výměnu přestaví místně posunovač nebo signalista ze stavědla, který vidí, že je masina již mimo výhybku...takže je to o tom, jestli je tam ten závěr cesty nebo ne...

Tož tolik hoodně zjednodušeně z toho, jak SZZ vlastně funguje ...

OK beru na vědomí, polepším se, a ten trpaslík v editoru je bíle kolecko s čárkou.

Jak kdy. Ono by stačilo při vyjíždění na zhlaví natáhnout ve všech případech tu trasu stejně - až za poslední vyhybku. V reálu se tak totiž většinou jezdí - teda pokud nepřehazuje vyhybky posunovač jedoucí/pohybující se se soupravou hned za soupravou.

Martens napsal:
To, co popisuješ se může dělat maximálně tam, kde tu výměnu přestaví místně posunovač nebo signalista ze stavědla, který vidí, že je masina již mimo výhybku...takže je to o tom, jestli je tam ten závěr cesty nebo ne...
Za dobu své praxe tvrdím, že inteligentní fíra zastaví zásadně za krajní výměnou a dá příslušnou návěst i když ve stanici nejsou kolejové obvody. Ne vždy ví, po které koleji pojede. Úžasné je, když zastaví na výměně, přejde na druhé stanoviště a pak se diví, proč má potáhnout.

Jinak mám pár připomínek k misi jk_pn69556pp:
- u posunu chybí tolik zmiňované hlášky o reverzech. Díky tomu jsem se v Řečanech na tu vlečku dostal až na 4. pokus. Track monitor zásadně nepoužívám a konkrétně v této misi mi MSTS spadl 5x po stisku F4. Krom toho jednou ta šipka mizela a zase se objevovala, čímž jsem se dostal až daleko na trať. Metoda "pokus - omyl" nemá v provozu co dělat.
- na druhé straně bych odstranil nesmyslné hlášky o žaludečních potížích a "akutní" potřebě zastavit po několika km, aby fíra mohl... Za tu dobu už by mohl stejně tak akorát do sprchy. :D
- v Úvalech je hláška o nefunkčním vjezdovém návěstidle - přitom tam jasně svítí Stůj. Nepostaví se nepochybně kvůli tomu, že to mám postaveno kamsi na manipulační kolej bez odjezdového návěstidla. PROČ? Kvůli tomu jsem při prvním vjezdu skončil ve šturcu, při dalším pokusu se o mě sešrotovalo pendolino.
- poslední věc je ukončení v Libni. Bod by měl mít větší dosah - klidně maximum, takhle je nutné zastavit téměř na centimetry před návěstidlem jinak se mise neukončí.
- hlášky u posunu (odjezd z vlečky, atd.) by bylo lepší řešit spíš snížením aktivační úrovně. Závislost na čase je na nic, pokud člověk začne posun o pár minut později nebo dříve, což u projíždějícího Pn vlaku není problém rozhodit. Já jsem se asi flinkal, když jsem vytahoval soupravu z vlečky, dostal jsem hlášku, že už mám najet na svůj vlak

Přes to je to ale pěkná mise.

Jacek napsal:
Martens napsal:
Za dobu své praxe tvrdím, že inteligentní fíra zastaví zásadně za krajní výměnou a dá příslušnou návěst i když ve stanici nejsou kolejové obvody. Ne vždy ví, po které koleji pojede. Úžasné je, když zastaví na výměně, přejde na druhé stanoviště a pak se diví, proč má potáhnout.
Jacku, pokud ale jede podle návěstí posunovače nebo signalisty, tak tam problém není.....což jsem psal.....posunovač snad ví, co dělá a signalista taky.....

Martens napsal:
Jacku, pokud ale jede podle návěstí posunovače nebo signalisty, tak tam problém není.....což jsem psal.....posunovač snad ví, co dělá a signalista taky.....
jasně, ale na prvním místě to musí vědět ten fíra - tj. odkud kam PŘESNĚ sahá posunová cesta, kdy se rozjet, atd. Viz ty hlášky o reverzních bodech

Jacek napsal:
Martens napsal:
jasně, ale na prvním místě to musí vědět ten fíra - tj. odkud kam PŘESNĚ sahá posunová cesta, kdy se rozjet, atd. Viz ty hlášky o reverzních bodech
Pokud se shodujem tak jsou to v reále seřaďovací návěstidla nebo pokyny posunovače, v MSTS hlášky, které nahrazují právě pokyny posunovače....je to tak?

Martens: Tak. Dnes by mě jako fíru po posunu ve výše popsané misi asi zavřeli, protože jsem tam jezdil po stanici jako parní válec a nakonec jsem zrušil pendolino. A proč? BO tam chyběly ty hlášky...

Já měl první aktivity také jen na šipky monitoru. Ale z provozního hlediska je to totálně špatně a je to tak, jak píše Jacek. Že se někomu nelíbí moc hlášení? Tak nemůže pracovat na dráze a tedy hrát ani aktivity. Když šibuji ve stanici, tak fíra musí znát místní poměry a při posunu jej vždy navádí posunovač, rozhlas, vysílačka. Mám pocit, že jen klasické rozsvícení bílé na návěstidle není souhlasem k posunu. Vždy to komentuje nádražní rozhlas, dnes asi vysílačka.
Když tak aktivní fírové, opravte mne. Už jsem po zkouškách nějaké desetiletí.

Zbyněk Šemora napsal:
Já měl první aktivity také jen na šipky monitoru. Ale z provozního hlediska je to totálně špatně a je to tak, jak píše Jacek. Že se někomu nelíbí moc hlášení? Tak nemůže pracovat na dráze a tedy hrát ani aktivity. Když šibuji ve stanici, tak fíra musí znát místní poměry a při posunu jej vždy navádí posunovač, rozhlas, vysílačka. Mám pocit, že jen klasické rozsvícení bílé na návěstidle není souhlasem k posunu. Vždy to komentuje nádražní rozhlas, dnes asi vysílačka.
Když tak aktivní fírové, opravte mne. Už jsem po zkouškách nějaké desetiletí.
Zbyňku, pakliže rozsvícení bílé na návěstidle není pokynem k posunu, tak jaký význam to tedy potom má?

citace z D1:
541. Návěst 111 a, Posun dovolen (bílé světlo) dovoluje posun; je-li na návěstidle platném jen pro jednu kolej, informuje o postavené posunové cestě a je souhlasem k posunu. Tato návěst jízdu vlaku nedovoluje.

Back
Nahoře