475.0

Před chvílí jsem se vrátil od tchána, vezli jsme tam včera vnučku. Celou noc jsem mu dolaďoval msts - novinky. Byl potěšen, když jsem mu dodal i páry. Ptal se special na 475 111, na které osobně jezdil a naposledy ji vezl před důchodem z Plzně do Horažďovic při nějaké "slávě". Napřed byl při prvním pohledu velmi potěšen, ale když zajel kamerou blíže, tak prohlásil, že to není ona, že to bude nejspíš přemalované 1142. No koukal jsem jak puk! Pak vybalil rozumy a ukázal - koukej, má válečky, tady to má být hranaté a tady mají být klíny na nastavení (ojnice, rozvody..). Tak jsem mu ukázal i ostatní čoudy a skoro na každé našel něco vypůjčené odjinud. Hold, je to fíra (bývalý) z generace ještě přede mnou. A pak byla zátěžová zkouška: 8xB z Popradu nahoru, pro sichr jsme dali automatického topiče. Toho by okamžitě z mašiny vyhodil, protože do Svitu se musela 2x dělat pára. Pak jsme to zkusili jen s 5xB a tam už prohlásil, že je nějak blbě nastavená, protože moc žere, ikdyž ji šetří.
Brzdy přímo katastrofální, na jejich vlastnostech jsme se shodli oba.
Taky si všiml, že utíkají zvuky - těžký rozjezd, kola se sotva posunují, ale zvuk výfuku už udfukuje, jakoby to jelo 15-20. To bude asi kompromis msts nežešitelný.

No, můj táta topil, jeho favoritem je dodnes dvojkový čtyřkolák a malá stosedmdesátka, a ten si toho čtyřkoláku v MSTS užíval. Z toho vycházím, je to prostě jen a jen zábava a proto stavím to co stavím. Hummusova šlechtična je pro mě zatím nedosažitelným vzorem, i když bych taky věděl co a jak kde předělat :) Kdo najde nejvíc rozdílů na mnou uveřejněných modelech vyhrává možnost vybrat si model pro příští release

Naposled editoval moderátor:
Nic ve zlém.
A ještě jeden zvláštní poznatek: ač má tchán PC podstatně slabší ( méně paměti , pomalejší CPU, slabší grafiku ), tak cukací efekty se u něj NEPROJEVILY.

No to je zajímavé, mě to právě taky necuká. (Mám 3GHz CPU, 2x512 RAM a nějakou sociální ATI, co já vím jaké má značení) A s těmi dynamickými stíny je to podobné. Někde můj model MSTS se zapnutými dynamickými stíny neběží, někde to chodí. Čert aby se v tom vyznal.

bob57_cz napsal:
Taky si všiml, že utíkají zvuky - těžký rozjezd, kola se sotva posunují, ale zvuk výfuku už udfukuje, jakoby to jelo 15-20. To bude asi kompromis msts nežešitelný.

Ke zvukům můžu říct jen, že u těch pár to nefunguje podle reality. Potřeba je, aby se zvuk měnil podle rychlosti naprosto plynule jako třeba trakční motory, ale s tím rozdílem, aby se místo frekvence měnila rychlost přehrávání smyčky. To v MSTS není.
Funguje to tak, že je určitý počet zvuků (u 475.1 je jich 15) a každý je nastavený pro nějaký rozsah rychlostí. Ideální by bylo mít třeba 100 zvuků pro 100 km rychlost, jenže to jaksi nejde udělat. Je to kompromis. U takových čtyřkoláků se ty rozdíly krásně ztratí, ale u rychlých lokomotiv to je holt poznat.
Zvuky pro 475.1 se chystám vyrobit nové, dokonalejší s vyšším počtem zvuků, původní zvuky parního stroje budou pro štokra.

bob57_cz napsal:
.... A pak byla zátěžová zkouška: 8xB z Popradu nahoru, pro sichr jsme dali automatického topiče. Toho by okamžitě z mašiny vyhodil, protože do Svitu se musela 2x dělat pára. Pak jsme to zkusili jen s 5xB a tam už prohlásil, že je nějak blbě nastavená, protože moc žere, ikdyž ji šetří..

Mrkněte sem: http://fira.hyperlink.cz/475_1.htm
....indikovaný výkon přes 1900 koní, který byl omezen zejména fyzickými možnostmi topiče. Podle služebních předpisů lokomotiva řady 475.1 utáhla na rovině vlak ze čtyřnápravových vozů o hmotnosti 600 t rychlostí 100 km/h, na stoupání 5 ‰ tentýž vlak rychlostí 60 km/h nebo stejný na stoupání 10 ‰ ještě rychlostí 32 km/h.....
podle tohoto by se daly otestovat jízdní vlastnosti lokomotivy,jenom nevim,jaká je vzdálenost,potřebná k dosažení těch 100km/h.

S parními lokomotivami je problém ohledně výkonu i ve skutečnosti, nejen v MSTS. Parní kotel totiž vykazuje maximální výkon jen při určité rychlosti a jen po určitou dobu. Navíc výkonnost lokomotivy závisela poměrně dost na topiči a na šikovnosti strojvedoucího a v neposlední řadě na technickém stavu stroje. Myslím, že na http://csd.webzdarma.cz/ se dá dost najít k této problematice, ale zřejmě nejlepší studnice vědomostí je Příručka pro strojvedoucí parních lokomotiv někdy ze čtyřicátých let.

bob57_cz napsal:
Před chvílí jsem se vrátil od tchána, vezli jsme tam včera vnučku. Celou noc jsem mu dolaďoval msts - novinky. Byl potěšen, když jsem mu dodal i páry. Ptal se special na 475 111, na které osobně jezdil a naposledy ji vezl před důchodem z Plzně do Horažďovic při nějaké "slávě". Napřed byl při prvním pohledu velmi potěšen, ale když zajel kamerou blíže, tak prohlásil, že to není ona, že to bude nejspíš přemalované 1142. No koukal jsem jak puk! Pak vybalil rozumy a ukázal - koukej, má válečky, tady to má být hranaté a tady mají být klíny na nastavení (ojnice, rozvody..). Tak jsem mu ukázal i ostatní čoudy a skoro na každé našel něco vypůjčené odjinud. Hold, je to fíra (bývalý) z generace ještě přede mnou. A pak byla zátěžová zkouška: 8xB z Popradu nahoru, pro sichr jsme dali automatického topiče. Toho by okamžitě z mašiny vyhodil, protože do Svitu se musela 2x dělat pára. Pak jsme to zkusili jen s 5xB a tam už prohlásil, že je nějak blbě nastavená, protože moc žere, ikdyž ji šetří.
Brzdy přímo katastrofální, na jejich vlastnostech jsme se shodli oba.
Roberte, asi by si si mal naprogramovať svoj vlastný simulátor a tam komlexne a vedecky vyriešiť všetko, čo tu popisuješ. Nechcem ťa uraziť, ale zatiaľ okrem teórie a rečnenia za tebou nevidím žiadny rozumný výsledok. Ber to ako hodenú rukavicu. Rád zverejním tebou vyladený, optimalizovaný eng, kabínu aj zvuky. Prípadne aj model 101 a 111 s klznými ložiskami. Dúfam, že ich vyladíš tak, že sa jazdou rozohrejú a dynamicky zmenšia valivý odpor.

PS: ak je na šlachtičných toľko závažných chýb, mám pre teba radu: jazdi na defaultných lokomotívach

Pro Taxe: klídek, jedním uchem tam, druhým ven ... 99% českých uživatelů, zvlášť těch, kterým se líbí staré časy, má Tvé modely rádo a ví, že MSTS je o kompromisech.

Pro Pikka: příručka by byla.

Honza napsal:
Pro Taxe: klídek, jedním uchem tam, druhým ven ... 99% českých uživatelů, zvlášť těch, kterým se líbí staré časy, má Tvé modely rádo a ví, že MSTS je o kompromisech.
Neboj, Honza, pre tých 99% českých a 98,9 % slovenských užívateľov klídek je, ale pre ľudí typu Brouk Pytlík ( pre Slovákov je to Chrobák Truhlík ) platí to, čo som napísal: najprv ukáž a potom kritizuj. Pretože najväčšiu hubu majú tí, ktorí by skôr mali mlčať.

Šlachtičnú som nemodeloval ja, len som stál na pozadí jej konverzie do MSTS a dostal som oprávnenie k distribúcii pre MSTS. Okrem mňa ako kordinátora a jednateľa zo strany MSTS spolupracovali na projekte Pikku, Martens, Tomi a ZSR, neskôr sa so zvukmi pripojil Jacek ( dúfam, že mi prepáčia, ak som na niekoho zabudol ). Ale nie nejaký tlčhuba, aj keď sám sa považuje za elitného fíru. A od neho očakávam na 100 % verný, ničím neošudený a zároveň v simulátore funkčný model, či už šlachtičnej, alebo inej 4 - 5 spražnej veľkej parnej lokomotívy. Nie len reči, vedeckoteoretické bláboly a povyšovanie sa nad zbytkom členov fóra z titulu Já jsem strojvůdve, kdo je víc ! Komunizmus a hnutie fírov - ťažkotonážnikov je dávno za nami. Tu ide predovšetkým o oddych a zábavu a nie o večné odolávanie útokom a kritike ako sa tu dostalo modelárom o pár príspevkov dozadu od istého pána ... Takúto kritiku prijmem od p. Starého, od Ondru Janiša, Rada, Thundera, Pikka, Tomiho, Jirku Poláka, Mirana, Dejva, Vrbama, Johnza ( tu zas neviem, či som si spomenul na všetkých ) ... ale nie od toho, od koho a akým štýlom tu bola vznesená.
Na záver opakujem doporučenie pre notorických kritikov a rýpalov: pokiaľ sa vám naša tvorba a práca nepáči, jazdite na defaultných lokomotívach a na defaultných tratiach. Howgh!

Já tohle pochopil jinak, vem si starého fíru penzistu, který MSTS vidí poprve v životě. A ajhle moje "Líza", na které jsem ztrávil půlku svého života a tudíž mám v malíčku každý detail této lokomotivy. Za ta léta se jí také naučil naslouchat.
Takže první nadšení z modelu, nádhera. Ale pak si zavzpomínám na svá fírovská léta a když zjistím, že u modelu je to úplně jinak než to bylo v reálu a ještě k tomu při rozjezdu mašinka bafá také úplně jinak než to mám za desetiletí zažité, tak příjde zákonitě zklamání.
Takže nezavrhujte připomínky strojvedoucích, snažte se jim naslouchat, eventuelně jim vysvětlit možnosti MSTS a lokomotivy ladit dle jejich připomínek. Jedině takto dospějete k dokonalému modelu.
Příkladem je 451 (dříve také 475, ale EM). Také mám připraveno update od Mirana, kdy jsme konečně dořešili krokování kontroleru. Vám ostatním to určitě nevadilo, ale mě velice moc, protože jsem s touto mašinkou jezdil. Je to vyřešeno sice opět kompromisně, ale akusticky je již vše dle reálu. Ještě mi vadí žlutá kontrolka jízdy na odporech, která u MSTS zhasne až na shuntech. Měla by zhasínat po dokrokování na sérii a paralel. Takhle reflexivně chci jít do strojovny a zatáhnout za relátko od kontroleru, aby dokrokoval. :lol: Ale jinak jsem s tímto modelem maximálně spokojen a je radost s ním jezdit.

Tax napsal:
Honza napsal:
Neboj, Honza, pre tých 99% českých a 98,9 % slovenských užívateľov klídek je, ale pre ľudí typu Brouk Pytlík ( pre Slovákov je to Chrobák Truhlík ) platí to, čo som napísal: najprv ukáž a potom kritizuj. Pretože najväčšiu hubu majú tí, ktorí by skôr mali mlčať.

Šlachtičnú som nemodeloval ja, len som stál na pozadí jej konverzie do MSTS a dostal som oprávnenie k distribúcii pre MSTS. Okrem mňa ako kordinátora a jednateľa zo strany MSTS spolupracovali na projekte Pikku, Martens, Tomi a ZSR, neskôr sa so zvukmi pripojil Jacek ( dúfam, že mi prepáčia, ak som na niekoho zabudol ). Ale nie nejaký tlčhuba, aj keď sám sa považuje za elitného fíru. A od neho očakávam na 100 % verný, ničím neošudený a zároveň v simulátore funkčný model, či už šlachtičnej, alebo inej 4 - 5 spražnej veľkej parnej lokomotívy. Nie len reči, vedeckoteoretické bláboly a povyšovanie sa nad zbytkom členov fóra z titulu Já jsem strojvůdve, kdo je víc ! Komunizmus a hnutie fírov - ťažkotonážnikov je dávno za nami. Tu ide predovšetkým o oddych a zábavu a nie o večné odolávanie útokom a kritike ako sa tu dostalo modelárom o pár príspevkov dozadu od istého pána ... Takúto kritiku prijmem od p. Starého, od Ondru Janiša, Rada, Thundera, Pikka, Tomiho, Jirku Poláka, Mirana, Dejva, Vrbama, Johnza ( tu zas neviem, či som si spomenul na všetkých ) ... ale nie od toho, od koho a akým štýlom tu bola vznesená.
Na záver opakujem doporučenie pre notorických kritikov a rýpalov: pokiaľ sa vám naša tvorba a práca nepáči, jazdite na defaultných lokomotívach a na defaultných tratiach. Howgh!

Takže tímto článkem chceš říct,že jízdní vlastnosti šlechtičny jsou v pořádku a když se to někomu nelíbí,tak ať de do hajzlu.Ta 475.1 opravdu co se jízdních vlastostí týče stojí za h.... a tímto bych tě chtěl poprosit jestli by se s tím nedalo něco dělat.
p.s.- na co máš teda ty betatestery,když nepoznaj že to nejede...

Zbyněk Šemora napsal:
Já tohle pochopil jinak, vem si starého fíru penzistu, který MSTS vidí poprve v životě. A ajhle moje "Líza", na které jsem ztrávil půlku svého života a tudíž mám v malíčku každý detail této lokomotivy. Za ta léta se jí také naučil naslouchat.
Takže první nadšení z modelu, nádhera. Ale pak si zavzpomínám na svá fírovská léta a když zjistím, že u modelu je to úplně jinak než to bylo v reálu a ještě k tomu při rozjezdu mašinka bafá také úplně jinak než to mám za desetiletí zažité, tak příjde zákonitě zklamání.
Takže nezavrhujte připomínky strojvedoucích, snažte se jim naslouchat, eventuelně jim vysvětlit možnosti MSTS a lokomotivy ladit dle jejich připomínek. Jedině takto dospějete k dokonalému modelu.
Příkladem je 451 (dříve také 475, ale EM). Také mám připraveno update od Mirana, kdy jsme konečně dořešili krokování kontroleru. Vám ostatním to určitě nevadilo, ale mě velice moc, protože jsem s touto mašinkou jezdil. Je to vyřešeno sice opět kompromisně, ale akusticky je již vše dle reálu. Ještě mi vadí žlutá kontrolka jízdy na odporech, která u MSTS zhasne až na shuntech. Měla by zhasínat po dokrokování na sérii a paralel. Takhle reflexivně chci jít do strojovny a zatáhnout za relátko od kontroleru, aby dokrokoval. :lol: Ale jinak jsem s tímto modelem maximálně spokojen a je radost s ním jezdit.
OK, beriem, lenže neriešil si to verejne kritikou, ale s Miranom ako tvorcom modelu. A riešili ste chodové vlastnosti. Ale tu sa kritizujú veci - detaily ako tvar rozvodu, to predsa nejde pre každú variantu modelovať samostatne podľa drobných, za jazdy sotva postrehnuteľných detailov, navyše komplikovanú o piplavú animáciu. Ďalšou vecou je rozumný kompromis a možnosti simulátora.
Zbyňku, koľko ľudí z tých, čo majú kecy a pripomienky ti dali aj dobré podklady k tvorbe? 0,5 % ? 15% ? Keď chceš mať podklady, zožeň si sám ...
Dodnes mi nikto neposlal dobré fotky vozov Bam - mimo dvoch pokusov členov fóra, ktoré boli urobené s dobrým úmyslom pomôcť, ale predsa len málo nepoužiteľné. No aj tak ďakujem za snahu.

Tonik napsal:
Takže tímto článkem chceš říct,že jízdní vlastnosti šlechtičny jsou v pořádku a když se to někomu nelíbí,tak ať de do hajzlu.Ta 475.1 opravdu co se jízdních vlastostí týče stojí za h.... a tímto bych tě chtěl poprosit jestli by se s tím nedalo něco dělat.
p.s.- na co máš teda ty betatestery,když nepoznaj že to nejede...
Toník - to som nikdy nepovedal - ale máš príležitosť - pracuj - dodaj, odskúšame, zverejníme. Všetci budú len radi, ak sa ti podarí vlastnosti akejkoľvek loko priblížiť k realite. Človek, ktorý riešil chodové vlastnosti, robil podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia. Vo svojom voľnom čase, na úkor rodiny a na úkor čohokoľvek iného. Ak to vieš lepšie, ukáž, ak na to.

Taxi,já bych strašně rád,ale neznáš od někud tůdle větu:
Súbory nesmú byť v žiadnom prípade akýmkoľvek spôsobom modifikované. Takisto nie je dovolené použiť akúkoľvek súčasť archívu, dekompilovať ju a modifikovať!
....proto prosím tebe...
p.s.-přiznám se-zkoušel sem to - nejde mi to :eek:

Tonik napsal:
Taxi,já bych strašně rád,ale neznáš od někud tůdle větu:
Súbory nesmú byť v žiadnom prípade akýmkoľvek spôsobom modifikované. Takisto nie je dovolené použiť akúkoľvek súčasť archívu, dekompilovať ju a modifikovať!
....proto prosím tebe...
p.s.-přiznám se-zkoušel sem to - nejde mi to :eek:
Tá veta je tam preto, aby nevznikala partizánština, 5 - 10 - 20 rôznych verzií a úprav navzájom konfliktných a navyše nie práve vydarených. Ak niekto má urobené lepšie chodové vlastnosti - a to platí všeobecne pre všetky modely - dá o tom vedieť autorovi či v prípade šlachtičnej distribútorovi, ten zaistí otestovanie, spripomienkovanie. Ak je všetko akceptovateľné a v poriadku, pripraví oficiálny update modelu. Ale nie, že tam a tam je taká a onaká upravená verzia modelu a tam zas iná verzia. Ale ver mi, že nikto nič také nenachystal. Vždy boli len reči. Okrem toho v prvom rade by sa mal vyjadriť tvorca chodových vlastností a zdôvodniť, prečo je to tak - zrejme má k tomu svoj dôvod. Vyladiť parnú lokomotívu je podstatne náročnejšie, než motorovú alebo elektrickú či upraviť vlastnosti vagóna. Myslím, že kto chce rečniť o akejkoľvek parnej lokomotíve všeobecne, nielen o babe s nošou a o šlachtičnej, mal by si v prvom rade prečítať tento príspevok ZSR

Samozřejmě že sem to četl,hned jak to ZSR napsal a potom ještě mnohokrát.To že jízdní vlastnosti 475.1 oproti ostatním párám jsou chabé a nedá se s tím jezdit to ale nezmění. :(

Tonik napsal:
Samozřejmě že sem to četl,hned jak to ZSR napsal a potom ještě mnohokrát.To že jízdní vlastnosti 475.1 oproti ostatním párám jsou chabé a nedá se s tím jezdit to ale nezmění. :(
Ja netvrdím, že sú ideálne. Ale opýtam sa ťa inak - si si istý, že u tých ostatných parných lokomotív ČSD sú tie vlastnosti v poriadku a reálne ? Podľa čoho súdiš, že ano ? Lokomotívy 434.2186 a 433.001 vznikli v čase, keď ešte sa nikto reálnym chodom nezaoberal. Nemecké a iné loko pre MSTS tiež nie sú nejaký ideál. Ďalej neporovnávaj výkon BR 01 pre MSTS ( pravda za predpokladu, že je naozaj reálne vyladená ) spaľujúcej mazut alebo čierne uhlie s dvojvalcovou 475.1 či trojvalcými 475.0 a 477.0 spaľujúcimi menej výhrevné hnedé uhlie alebo lignit. Máš to s čím reálne porovnávať ? Ak sú jazdné vlastnosti 475.0 a 477.0 podľa teba OK, tak vedz, že ich chystal ten istý človek čo chystal aj vlastnosti 475.1 a na tom istom matematickom modeli.
Ale jak vidím, máš trocha skreslené názory. Táto debata sa tu rozvinula dosť zbytočne na základe neuváženého rečnenia istej osoby, ktorá ani nemá tušenia, o čom a prečo vôbec rečnila:
ale když zajel kamerou blíže, tak prohlásil, že to není ona, že to bude nejspíš přemalované 1142. No koukal jsem jak puk! Pak vybalil rozumy a ukázal - koukej, má válečky, tady to má být hranaté a tady mají být klíny na nastavení (ojnice, rozvody..). Tak jsem mu ukázal i ostatní čoudy a skoro na každé našel něco vypůjčené odjinud.
Keby tá osoba niečo také dokázala urobiť, prijal by som tú kritiku, ale takto vôbec nie je namieste. Preto si rád počkám na lokomotívu, ktorú pre MSTS vytvorí a vyladí tá osoba alebo jej podobné indivíduá.
Ak na základe takéhoto kecálkovania budeme merať kvality toho alebo onoho modelu či skinu, tak páni kolegovia modelári, skinári, stavitelia tratí, tvorcovia aktivít, vyzývam Vás, aby ste neskinovali, nemodelovali a netvorili, lebo sa tým dopúšťate prehreškov - hrubých odchýlok od skutočných predlôh Vašich obľúbených modelov či tratí a budete za to niesť osobnú zodpovednosť a z toho vyplývajúce trestoprávne dôsledky !!! :wink: :lol:

Back
Nahoře