Chovani parnich loko
Ahoj,
vsechny priznivce pary zdravim po dovolene. Vsem bych chtel podekovat za prispevky, protoze se snad konecne diskuse rozbehla.
Pro me naprosto klicove, abyste engy zkouseli a prinaseli svoje poznatky. Neni v mych silach byt si betatesterem, i kdyz se snazim otestovat vse co nejlepe.
ted par odpovedi:
1) K 475.1
U nizsich cisel jsem nastavil kluzna u vyssich valiva loziska dle skutecnosti, MSTS umi dobre simulovat
2) K 475.0
Brzdic Skoda N/O jsem umistil na tuto masinu, protoze to uvadi Atlas lokomotiv. vzdy se snazim podlozit eng literaturou
(btw i Priruckou pro strojvedouci parnich loko, ktera je nabita uzitecnymi cisly a fakty, sehnal jsem zcela nahodou v antikvariatu za cca. 2000 Kc, vyborna kniha, je z roku 1956)
3) Brzdic Skoda N/O
Dle literatury (Brzdy kolejovych vozidel, cca. 1975, VTS) neumi postupne odbrzdit, tak jsem ji i nastavil
4) K 475.0 - vykon
- osadil jsem ji jednim topicem, to znamena, ze masina ma opravdu maximalni vykon cca. 1500kw, ale dlouhodobe 1 topic utopi max. cca, 800kW
- toto cislo je ovlivneno take kvalitou uhlim jinymi slovy, kolik uhli potrebujete pro dany vykon
- to znamena pokud bud pridate dalsiho topice, masina muze udrzet i dlouhodobeji vyssi vykon
- nebo date lepsi uhli napr. Ostravu a topic nahazi o kotle pri stejnem mnozstvi vyssi vykon, cisla mam z Prirucky a zda se mi, to docela sedi
- ted je tam nastaveno Kladno
- v praxi si take topic masinu nalozil pred kopcem
4) jak pocitam eng
- sezenu z literatury cisla
- vypoctu taznou silu, adhesi a dle udaneho vykonu a charkteristik masiny a vagonu si namodeluji charkteristiku (jizdni odpory, gravitacni odpory)
- spocitam moznosti rostu, vyberu uhli,
- udelam eng - nastavim si ale 2-3 topice
- testuji vykon a adhesi
- vykon na specielni trati s definovanym sklonem, abych mohl prepocitavat hodnoty proti excelu
- adhesi proti prokluzu s vlakem, ktery nejde rozjet (napr. 200 vagonu)
- upravuji a upravuji a testuji a testuji, az to jezdi podle cisel, tedy dosahuje masina zadane rychlosti na danem sklonu s danou zatezi (Vykon je soucin rychlosti a sily)
- tyto informace o mereni vykonu, nastavenem uhli a topici najdete v uvodu meho engu
5) Proc ma 475.1 maly vykon
- v dobe, kdy jsem ji pripravoval mi jeste nebyla znama zavislost vykonu a rychlosti u parni loko v MSTS i v realu
- MSTS tuto zavislost pomerne dramaticky simuluje
- nasel jsem charakteristiku 375.0 (vykon na rychlosti), kde tato loko ma pri 50 kmh 90% vykon
- zacal jsem tento bod pouzivat - pri 50% max rychlosti nastvuji 90% vykon
- 475.1 dosahuje maximalniho vykonu (100%) pri rychlosti 100kmh, bohuzel u MSTS je pokles vykonu s nizsi rychlosti rychlejsi nez v realu, takze do kopce pri nizke rychlosti je vykon nizsi
- Bohuzel to znamena pro me eng cely premerit a zatim me Pikku zasobuje novymi perfektnimi stroji, takze jsem se k tomu nedostal
6) Cukani
- Nevim, snad nesoulad cvf a engu, ale nemel jsem cas to zatim promerit
Takze jeste jednou, posilejte mi konkretni pripominky, napr. na svahu x promile (podivejte se na presnou hodnotu pres TrackViewer) se soupravou o hmotnosti x tun mi masina zhasinala, nebo jela jenom rychlosti x kmh misto ocekavanych y kmh.
Diky za ne.
Na Slechticnu se podivam, ale mam toho ted kvanta v praci i ve skole, takze nemuzu dat termin (a v zasobarne dalsi stroje).
Samozrejme matematicky model je vzdy k dispozici (ani nevim, zda je v downloadech), kazdopadne zajemcum rad zaslu a muzeme podiskutovat a vylepsit
Zdravim!
ZSR