Úzkorozchodné trate všeobecne

bob57_cz napsal:
To pak můžeš takových pitominek udělat stovku včetně mrtvoly na kolejích, ale jsou to omezovače a v podstatě k ničemu.Na všem asi vykolejím, když si to zkusím projet. Fakt mne nenapadá praktický důvod takového servisu, co mne jen obere o kus koleje.

No zrovna se závějemi a uvíznutím bych si dovedl představit aktivitu - kdo úspěšně zastaví před závějí, dojel ji úspěšně - je to sice akční, ale je to stejná vychytávka jako kamion na přejezdu v trati Fastov-Kyjev.

Navíc by mohla hlavně na lokálce vypadat docela jinak stanice "zavátá" sněhem.....

Martens napsal:
No zrovna se závějemi a uvíznutím bych si dovedl představit aktivitu - kdo úspěšně zastaví před závějí, dojel ji úspěšně - je to sice akční, ...
Aha, aktivita ala Železný dědek se tu už šmrncla, tak je na řadě Kalamita ...:)
a později budeme dobývat esesácký pancervlak, jdeme do adventury...

bob57_cz napsal:
To pak můžeš takových pitominek udělat stovku včetně mrtvoly na kolejích, ale jsou to omezovače a v podstatě k ničemu.Na všem asi vykolejím, když si to zkusím projet. Fakt mne nenapadá praktický důvod takového servisu, co mne jen obere o kus koleje.
To můžu. Víš, já se tak hraju a nikomu nic nevnucuju. Když bude někdo chtít, použije to, když ne, tak ne. Ber to tak, že jsou to jen možnosti, jak tu a tam obohatit nějakou aktivitu, aby se vždy nejelo jen od někud někam. Taková možnost srážky s autem na přejezdu (s možností vykolejení, když to neubrzdím) či řešení situace "na trať spadla skála" není k zahození.
A jestli ti na kusou kolej postaví aktivitář vagony nebo trávu či závěje, obere Tě to o kus koleje tak či tak. A nakonec - v rámci aktivity neprojíždíš kdejakou kolej.

bob57_cz napsal:
Martens napsal:
No zrovna se závějemi a uvíznutím bych si dovedl představit aktivitu - kdo úspěšně zastaví před závějí, dojel ji úspěšně - je to sice akční, ...
Aha, aktivita ala Železný dědek se tu už šmrncla, tak je na řadě Kalamita ...:)
a později budeme dobývat esesácký pancervlak, jdeme do adventury...

Bobe, esesácký panzerzug? Tohle už jsem bohužel nezažil ...:wink:

A nechápu, proč by to mělo být akční - může to být poklidná aktivitka s jedinou zápletkou .... a všimni si, že to nikomu není vnucováno - jenom myšlenka, rozvinutý nápad, nic víc.

Nicméně - přesně jak psal JiříkTK - necheš? Neber ..... naštěstí pro Tebe toto nemusí být pevnou součástí trati.

Stačí Ti to takto?

S těmi závějemi to není vůbec špatný nápad, to by mohlo vypadat bezvadně akorát když si představím ten poprašek co je v zimě v MSTS a akorát uprostřed na kolejích závěj... Asi by se muselo udělat něco i s tím okolím...

JiříkTK napsal:
A jestli ti na kusou kolej postaví aktivitář vagony nebo trávu či závěje, obere Tě to o kus koleje tak či tak. A nakonec - v rámci aktivity neprojíždíš kdejakou kolej.
Pokud jedu tam a je tam zarostlé a na cestě zpátky je to holé, tak to asi nebude normální. Pokud to tam autor aktivity postaví na celou dobu act nebo dokonce jako LC, tak už dávno víme, co nám to dělá s kalkulačkami.:D.
(Byl to jen dotaz, tak tam hned nehledejte mezinárodní konflikt.)

Naposled editoval moderátor:
Pánové hezký den. Takže co by aktivitář, mohu jen souhlasit s každou zápletkou, ať už je to závěj, nebo např. vyrobit auto s návěsem dřeva zaseklé na přejezdu (kolej pod cestou křižující trať), kde při nezstaveni dojde ke kolizi a následnému konci aktivity. Když už jsme u těch vychytávek, nevím jestli to jde, ale např. udělat vagón Vtdr tak, aby byl vyvrácený u koleji, ale zaroveň by šel zařadit do soupravy "csd_Vtdr_vyvraceny" (na úzkokolejkách docela častý jev). Aktivita by pak mohla vypadat následovně: Za stanicí XXX v oblouku vyletělo 5 vozů z kolejí a vašim ukolem je dovězt zbývající 4 vozy, které zůstaly na trati. Zbytek přijede nahodit jeřáb na trať později. Hráč by jel pro vozy, klasický loose consists 9 vozů a těch 5 by odpojil a nechal na místě. Se zbytkem by dojel do stanice a konec úkolu.
S pozdravem Dan.

bob57_cz napsal:
Pokud jedu tam a je tam zarostlé a na cestě zpátky je to holé, tak to asi nebude normální. Pokud to tam autor aktivity postaví na celou dobu act nebo dokonce jako LC, tak už dávno víme, co nám to dělá s kalkulačkami.
Snažím se tuto potíž jednak minimalizovat tím, že ve svých tratích prakticky nepřekračuju počet objektů 1000 na čtverec, nejraději mám 500 - 1000. U "Fantasy route" to není problém. Pak si dávám tu práci a prohlídnu si textury každého nového objeku a udělám optimalizaci. Kostelík, který postavím kamsi na návrší nemusí mít textury 1024x1024 o velikosti 1.6 MB. Běžně mívají textury 512x512 zbytečně velikosti i přes 500 kB a textury 256x256 100-200 kB. No a také ty blbinky jako servisní vozidlo "traktor" se snažím udělat co nejmenší. Takový servis "tráva na kolejích" ná 80 kB. Dodrží-li se těchto pár zásad, což sežere také spoustu času, pak při jízdě trať "cuká" minimálně nějaký ten LC si můžeme bez problémů dovolit.

Dan J. napsal:
Když už jsme u těch vychytávek, nevím jestli to jde, ale např. udělat vagón Vtdr tak, aby byl vyvrácený u koleji, ale zaroveň by šel zařadit do soupravy "csd_Vtdr_vyvraceny" (na úzkokolejkách docela častý jev).
No mne napadá jiné řešení. Dáme do trati v prudkých zatáčkách na jejich vnitřní stranu skrytou kolej trochu nakřivo a když jej tam vložíš jako trafic či LC, tak ten efekt bude stejný. Nakloněný vagon na podvalnících v trávě. Trošku zapíchlý do země. Mrkni prosím do tratí a udělej návrh, jak by to mělo vypadat dle Tvých představ.

JiříkTK napsal:
Dan J. napsal:
Když už jsme u těch vychytávek, nevím jestli to jde, ale např. udělat vagón Vtdr tak, aby byl vyvrácený u koleji, ale zaroveň by šel zařadit do soupravy "csd_Vtdr_vyvraceny" (na úzkokolejkách docela častý jev).
No mne napadá jiné řešení. Dáme do trati v prudkých zatáčkách na jejich vnitřní stranu skrytou kolej trochu nakřivo a když jej tam vložíš jako trafic či LC, tak ten efekt bude stejný. Nakloněný vagon na podvalnících v trávě. Trošku zapíchlý do země. Mrkni prosím do tratí a udělej návrh, jak by to mělo vypadat dle Tvých představ.
Pánové, pánové!
Už chvíli Vás tu poslouchám a NESTAČÍM SE DIVIT!
Mám Vás oba dva za rozumné lidi, kterých si vážím, ale proč toto?
1) Běžný jev vypadlý vůz na úzkokolejkách? - Pokud by tomu tak bylo, drážní inspekce by provoz na těchto tratích zarazila!
2) Bude v každém oblouku druhá kolej pro případnou nehodu?
3) Mohl bych vidět jeřáb na úzkém rozchodu?
Lidi neblázněte! Úzkokolejky jsou lokálky téměř bez provozu, které by měly v MSTS sloužit k relaxaci, kdy se při třicetikilometrové rychlosti budu kochat přírodou jako Dr. Skružný ve filmu Vesničko má středisková, a kdy je událostí, když člověk potká v nějaké dopravně protijedoucí vlak.
Pokud se chcete vrhnout do nějakých akčních záležitostí, proč k tomu chcete využívat právě úzký rozchod?
Nestačilo by použít servisní vozidlo "kráva na kolejích" za nepřehledným obloukem a nechat to na včasném dobrždění vozů na podvalnících?

Tom Kanka napsal:
Lidi neblázněte! Úzkokolejky jsou lokálky téměř bez provozu, které by měly v MSTS sloužit k relaxaci, kdy se při třicetikilometrové rychlosti budu kochat přírodou jako Dr. Skružný ve filmu Vesničko má středisková, a kdy je událostí, když člověk potká v nějaké dopravně protijedoucí vlak.
Pokud se chcete vrhnout do nějakých akčních záležitostí, proč k tomu chcete využívat právě úzký rozchod?
Nestačilo by použít servisní vozidlo "kráva na kolejích" za nepřehledným obloukem a nechat to na včasném dobrždění vozů na podvalnících?
Tome, jsem za. A proto jsem dal na svůj web i poznámku k hustotě provozu na úzkokolejkách. Servisní vozidlo "kráva" je připraveno, ale hezký model krávy jsem nenašel, bude to krásný oslík, který má také tvrdší hlavu, než kráva a můžeš troubit, jak chceš, a z trati se nehne a nehne. A ta skrytá kolej - to je opět jen možnost, která se buď využije anebo ne - a může na ní stát cokoliv.

Ono s těmi specialitkami a špíčky mám ještě jeden problém. Drtivá většina oživujících objektů má především nadměrně velké textury (to se dá jednoduše upravit) a pouze letní variantu a v zimě by působila jako pěst na oko. Například karavany a slunečníky u rybníka. Aby byly v zimě neviditelné, musím jim dodělat alfa kanál. A to je nimračka a také ne vždy se to podaří. Takže takové oživující kravinky na čtvercích, kde je relativně málo objektů, se pak dají čekat až v aktualizacích tratě, kdy na to bude čas.

Zdravím.
No tím častý jev, to asi vyznělo dost brutálně.;);) Neměl jsem tím samozřejmě na mysli, to, že k vyvrácení vagónů dochazelo jak na "běžícím páse", nicméně si dovolím malinko oponovat. Viděl jsem několik fotografií, které bohužel nevlastním, třeba s trati Ostrava - Bohumín - Karviná (760 mm), kde bylo takových pár nákladních vozu vyklopených mimo trať a dokonce i elektrický osobní vůz na boku po střetu a teď nechci kecal, ale myslím, že to bylo s nákladním autem, to už fakt nevím. Ty fotky jsem viděl někdy kolem roku 1987, kdy jsem chodíval do kroužku MHD v Ostravě. Takže je jasné, že k samovolnému vyvrácení vozů jen tak nedojde, ale po nějaké příčině? A tak proč nebýt trošku akční,:twisted::twisted: když už by ta možnost šla nějakým způsobem udělat. Ten nápad s tím oslíkem, co tu psal Jiřík TK se mi velice zamlouvá a taky, že tento servis určo v aktivitě využiju i s patřičnými nadávkami od strojvedoucího na toto nebohé zvíře odmítající opustit trať.:D:D
S přáním hezkého dne Dan.

Na úzkorozchodkách v podzemných banských dielach je vykoľajenie vcelku bežnou záležitosťou. Pri tejto príležitosti ale počuť zaujímavé nepublikovateľné slová

nebulus napsal:
Na úzkorozchodkách v podzemných banských dielach je vykoľajenie vcelku bežnou záležitosťou. Pri tejto príležitosti ale počuť zaujímavé nepublikovateľné slová
Ahoj.
Tak to si dovedu živě představit.:D:twisted::D:twisted::D:twisted:
S pozdravem Dan.

Ta trať vypadá báječně. Opravdu se máme na co těšit.

pingu93 napsal:
Ta trať vypadá báječně. Opravdu se máme na co těšit.
Ahoj, to si piš, že vypydá pěkně.;);););) Ne vážně. Dostalo se mi té cti, trať dostat na test + vytvořit pár aktivit a je to přesně to, co v MSTS chybělo a Jiřík TK tímto počinem nádherně vyplnil absenci úzkokolejek v MSTS v ČR. Hned jak dodělám aktivitu pro úzkou na Dvoukolejce, tak se pouštím do díla na této trati.:)
Jiříkovi VELKÉ DÍKY a ať se práce daří.
S pozdrevem Dan.:D

Zdravím.Mám takový problém.V trati Lillafüredi Á.E.V. V 1.0 mi nejde s párou vzít voda ani uhlí.Nevíte čímpak to můžr býti?

Honza_prachatcký napsal:
Zdravím.Mám takový problém.V trati Lillafüredi Á.E.V. V 1.0 mi nejde s párou vzít voda ani uhlí.Nevíte čímpak to můžr býti?
A stojíš dobře u stojanu? Zkus popjiždět tam a zpět, nebo mrkoni do eng, jak je nadefinováno místo otvoru pro tankování od středu lokomotivy. U tendrovek ve wag. tendru. Je to v aktivitě nebo ve volné jízdě? V aktivitě musí být tankovací bod (uhlí, nafta, voda) nadefinován v AE a může být u něj i zadáno selhoní. Ve volné jízdě netuším jestli lze vůbec natamkovat. S doplňováním vody do parniček jsem se osobně natrápil až až.:):)
S pozdravem Dan.

Back
Nahoře