Projekt MSTS Bin - Archiv #1

Stav
nelze přidat další příspěvky.
To Alcapone: Ale vždyť ten pohled vzad na jeden z bočních pohledů byl svého času u českých kabin standarden, objevuješ ameriku. Přepínání kabin klávesou 1 se zavedlo až s MSTSBin. Problém je ten, že "boční zadní" pohled není animovaný a neřeší otočení dalších věcí (světla, reverzace, ...).

Ivan.ps napsal:
Nechcem tu velmi mudrovat, lebo sa do toho aj tak nerozumiem. Ale mam taku otazocku. Bolo by teoreticky mozne urobit pohlad rusnovodica vykloneneho z masiny, ale tak, ako je robený pohlad cetujuceho vo vozni??? Bolo by urcite zaujimave, keby sa dalo pri vyklonenom pohlade pohybovat do vsetkych stran, pozriez sa nizsie, vyssie, atd...

To víš,že by to šlo,vždyť už to je,podívej se třeba na 555.077(myslím),tam je takto udělán pohled zevlujícího topiče. :)

Tonik napsal:
Ivan.ps napsal:
Nechcem tu velmi mudrovat, lebo sa do toho aj tak nerozumiem. Ale mam taku otazocku. Bolo by teoreticky mozne urobit pohlad rusnovodica vykloneneho z masiny, ale tak, ako je robený pohlad cetujuceho vo vozni??? Bolo by urcite zaujimave, keby sa dalo pri vyklonenom pohlade pohybovat do vsetkych stran, pozriez sa nizsie, vyssie, atd...

To víš,že by to šlo,vždyť už to je,podívej se třeba na 555.077(myslím),tam je takto udělán pohled zevlujícího topiče. :)

To som si ani nevsimol, na parach velmi nejazdim...

Skôr ako pohľad z rušňa by som skôr spravil pohľad z nákladného vozňa z pozície posunovača :wink:

Tonik napsal:
Robo napsal:
Skôr ako pohľad z rušňa by som skôr spravil pohľad z nákladného vozňa z pozície posunovača :wink:

.......není problém,na jakej vagón to chceš? :D
Neviem, či to mám brať ako ponuku, ale vďaka za ochotu. Pohľad zvonka som ešte netvoril, takže najvyšší čas si to vyskúšať.

Zbyněk Šemora napsal:
Džordž napsal:
Jirko a další /Zbyněk)
Žlutá barva 3. obrazovky je bohužel nastavena programově, narozdíl od dvou předchozích. Mohu ji nastavit na jinou barvu. Poraďte však jakou. Buď část výpisu je špatně viditelná vúdči obloze, nebo naopak vúdči tmavšimu kabu. Já když potřebuji výpis, přepnu si kameru, abych měl pozadí kontrastní.
Ono záleží, kdo kde má umístěny monitory. Já mám TM vlevo dole a jízdní řády dole uprostřed. Ale každý uživatel je může mít jinde. Jsou profici, kteří jezdí bez TM (já to nejsem)
Nešlo by Džordži udělat v instalaci vlastní nastavení? Jak barva písmen, tak volba pozadí od černé po transparentní. Pak si monitory každý nastaví, jak potřebuje. Pokud je to problém, určitě by šlo alespoň zvolit v instalaci například ze 4 variant zabarvení monitoru. Ale také bych doporučoval dát do instalce i původní nastavení, kdyby náhodou někomu nevyhovovalo žádné nastavení. (zálohovat původní soubory po většíně uživatelů chtít nemůžeme, protože většina uživatelů jsou pouze uživatelé)

Ale mne nejde o TrackMonitor či jízdní řád. Mne jde právě o tu obrazovku,která se vyvolá klávesou f5. A pokud vím,tak před MSTS BIN 1.6 byla tato obrazovka v červené barvě,nyní je ve žluté,takže Džordži,odpusť si tuto lež.
Určitě stačí nějaký kompromis,třeba modrá barva, by byla good.

Máte pravdu, "cé" je správně.
Pokusím se vysvětlit práci s .cvf soubory. MSTS načte loko podle .eng souboru. V něm je definovaný název a umístění souboru popisu kabiny (.cvf). MSTS umí načíst jen jeden tento soubor a záleží na vás který mu předhodíte. V MSTSBin je však možné tento soubor přepsat souborem stejného jména s rošířením _rv. Zadní kab je vlastně potřebný jenom pro věžovky a nesymetrická stanoviště, ale jak poznám, že je loko nesymetrické. Šlo by pravděpodobně načíst jméno zadního pultu z upraveného .eng (obsahoval by oba názvy) a jeich pořadí by třeba určovalo, který je 1 a 2. Ale takto upravené .engy by už nebyly zpětně kompatibilní. A jak to dopadlo ve verzi 1.5.7 s kamerami?
Nakonec jsem zvolil kompromis. Pokud loko má v adresáři kabiny soubor s rozšířením _rv, zanamená to, že má 2 řídící pulty. jestli jsou stejné záleží jen na modelářích. Pokud tento soubor neexistuje, nejedná se zřejmě o dvoukabinovku, nebo model není upraven a nelze provést přepnutí (zpětná kompatibilita se starými modely).

Otočené modely. Jediným rozumným důvodem pro existenci otočených modelů je chybné vykreslování podvozků (opravte mne, jestli se mýlím). Pokud by se podařilo opravit toto chybu můžete reverzované loko smazat. (netýká se pochopitelně třeba řídících vozů u souprav, ale ty lze považovat za samostatné loko i když třeba nemají hnací jednotku).

Pokud chcete v zadní loko reverzní kabinu pro řízení vlaku v opačném směru, dejte tam neotočeno loko.

Takže závěr jeden .eng, 1 nebo 2 .cvf

Výhled z okna byl zodpovězen, jenom upřesním, polohu kamery určuje parametr HeadOut (x y z ) v .engu, múžete si ji dát i dovnitř kabiny ale uvidíte vnitřek pouze v kvalitě v jaké ji modelář udělal a pochopitelně neuvidíte ovládací prvky.

Martens napsal:
Džordži, tak mne napadá...jak se k tomu postaví MSTS Bin, když vezmu mašinu a otočím ji zadním stanovištěm dopředu, takže první cvf je vlastně *_rv.cvf? Pozná to MSTS Bin nějak?
Tak tady mne napadá opět předělat určení cvf:
namísto páru xxx.cvf + xxx_rv.cvf
použít označení xxx_1.cvf + xxx_2.cvf a vyhledávací rutina by brala ten, který je určený v eng jako výchozí a ten s druhým indexem jako alternativní.

Džordž napsal:
Výhled z okna byl zodpovězen, jenom upřesním, polohu kamery určuje parametr HeadOut (x y z ) v .engu, múžete si ji dát i dovnitř kabiny ale uvidíte vnitřek pouze v kvalitě v jaké ji modelář udělal a pochopitelně neuvidíte ovládací prvky.
Nemohlo by se využít také pohledu pro int, jako je to u modelu 731 ?
A ještě mne napadá jedna nevyužitá klávesa v kabině. Tou je šipka dolů. Jo - používá se, ale až po předchozím stisku šipky doprava. Pokud ji stisknu při frontu, tak nic nedělá. Nedalo by se to využít pro vnucení dalšího cvf jako přepínání stejnosměrná/střídavá apod. ?

Jiřímu

Vážený Jiří,
nemám důvod cokoliv si vymýšlet nebo dokonce vědomě lhát. Ukázal jsi již vícekrát, že rychle a rád píšeš, ale ještě rychleji čteš.
Napsal jsem, že obrazovka č. 3 má barvu "natvrdo" zapsanou v programu zatímco původní obrazovky si můžeš nastavit.
Mě se líbí žlutá. Pokud máš jinou oblíbenou barvu nastav si ji podle libosti.

Caby

Bohužel nejde jen o naši komunitu a náš trainset, jak by k tomu přišli ostatní uživatelé, kdyby museli přepisovat svoje .engy.

bob57_cz napsal:
Martens napsal:
Džordži, tak mne napadá...jak se k tomu postaví MSTS Bin, když vezmu mašinu a otočím ji zadním stanovištěm dopředu, takže první cvf je vlastně *_rv.cvf? Pozná to MSTS Bin nějak?
použít označení xxx_1.cvf + xxx_2.cvf a vyhledávací rutina by brala ten, který je určený v eng jako výchozí a ten s druhým indexem jako alternativní.
BObe, to není ono......jde o to, jak pozná MSTS Bin, že vezmu klasickou mašinu (a v podstaě jakoukoliv a v consist editoru ji otočím o 180 stupňů kolem Y osy....tohle editor umí a nijak se tomu nebrání (pokud pominu známou a Džordžem zmiňovanou chybu vykreslování podvozků z podvozkových modelů....
takže tu otázku položím jinak a možná trošku srozumitelněji....použiju klasický model s normálním (nikoliv rv engem). Jak pozná a zda to vůbec pozná MSTS Bin, že mám otočený model?
Pokud to nepozná a někdo takto model otočí, tak se může stát, že se ocitne na zadním stanovišti za jízdy bez možnosti vrácení zpět na druhé stanoviště....

To co jsi napsal lze taky řešit s cvf soubory s příponou rv....

Už jsi pochopil, co tím myslím?

Martens napsal:
bob57_cz napsal:
Martens napsal:
BObe, to není ono......jde o to, jak pozná MSTS Bin, že vezmu klasickou mašinu (a v podstaě jakoukoliv a v consist editoru ji otočím o 180 stupňů kolem Y osy....tohle editor umí a nijak se tomu nebrání (pokud pominu známou a Džordžem zmiňovanou chybu vykreslování podvozků z podvozkových modelů....
takže tu otázku položím jinak a možná trošku srozumitelněji....použiju klasický model s normálním (nikoliv rv engem). Jak pozná a zda to vůbec pozná MSTS Bin, že mám otočený model?
Pokud to nepozná a někdo takto model otočí, tak se může stát, že se ocitne na zadním stanovišti za jízdy bez možnosti vrácení zpět na druhé stanoviště....
To co jsi napsal lze taky řešit s cvf soubory s příponou rv....
Už jsi pochopil, co tím myslím?
Kdepak,Martine, fliplá mašina se chová jinak, než mašina otočená modelově. Zkus si sestavit panto a dozadu dej místo koncového vozu fliplý. A bude to úplně jiné.
To, co navrhuješ je něco jiné. A u těch ss/str už úplně.
Jestliže si dám do eng jako základní cvf ten xxx_rv.cvf, tak mi k němu nedohledá jako alternativu xxx.cvf ale bude hledat xxx_rv_rv.cvf. O tom to je. Když ale bude mít v rutině index _1 nebo _2, tak k němu bude automaticky dohledávat ten opačný index jako alternativu. U cvf bez indexu hledat nebude nic.

V MSTS Bin testuji, jestli je zadní loko v základním postavení (tak jak je model) ať už má šnupák směrem který autor zamýšlel, nebo je v konzistu fliplá. Je to napsáno v .con

Engine (
Flip ( )
UiD ( 3 )
EngineData ( 363001 Cd_363a )
)
Takže odpověď je, ANO, pozná

Džordž napsal:
V MSTS Bin testuji, jestli je zadní loko v základním postavení (tak jak je model) ať už má šnupák směrem který autor zamýšlel, nebo je v konzistu fliplá. Je to napsáno v .con

Engine (
Flip ( )
UiD ( 3 )
)
Takže u fliplé bude automaticky přiřazen xxx_rv.cvf namísto default z engu xxx.cvf a pro otočení přes "1" si automaticky sáhne pro xxx.cvf ?
Píšeš to ale pro zadní, co když bude fliplá jako vlaková ?

Džordži, prosím Tě, nevím, jestli je to zrovna z důvodu MSTS Binu, ale s jeho nainstalováním mi někdy při změně směru loko (většinou těsně za výhybkou) svítí LIMIT 0 km/hod, za návěstidlem naskočí normální traťová rychlost. Nemohla by to být nějaká chybka v Binu ? V předchozí verzi (u stejné aktivity) bylo vše v pohodě.

bob57_cz napsal:
Džordž napsal:

Engine (
Flip ( )
UiD ( 3 )
)
Takže u fliplé bude automaticky přiřazen xxx_rv.cvf namísto default z engu xxx.cvf a pro otočení přes "1" si automaticky sáhne pro xxx.cvf ?
BObe, jsi rychlejší, na tohle jsem se chtěl po Džordžově příspěvku taky zeptat na totéž, ale ještě je tu jedna otázka....Džordži psal jsi, že testuješ jenom zadní loko....co když Flipnu tu přední? Testuješ obě krajní loko?

ne, implicitně zase načte to co je v engu. Má to logiku, pokud flipnu loko na konci budu chtít zřejmě řídit z první kabiny ve směru obrácené jízdy.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře