Trať Bratislava-Brno-Č.Třebová-Kolín-Praha - archív #5

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tak mám takové tušení, že si budu muset vzít v červnu dovolenou, protože když má vyjít 1.6. i aktualizace "321" až do Popradu a pak 15.6. až do Zábřehu :D :D :D tak nevím kde na to vezmu čas a do toho ještě MS ve fotbale :D , no bude to krušný :eek: , ale NÁDHERNÝ měsíc :D :D , to asi rodina nebude mít radost :mad: , za to já velkou :twisted: . DÍKY

Naposled editoval moderátor:
djneon napsal:
Chtěl bych moc poděkovat za plně funkční podmíněné stahovačky a pískáčky, příjde mi lepší když člověk nesleduje jenom rychlost na track monitoru... A zároveň se chci zeptat, jestli Zbyňku (nebo nějaký jiný fíra) nevydáš nějaký seznam povinností, které se dají v trati využít. Abychom se ještě více přiblížily realu. Pokud už něco takového je, tak bych požádal o odkaz.Díky Tom
Tak ty povinnosti budou problém, protože pro každou loko platí dnes něco jiného:
Rychlostníky-kulaté pro sk.přechodnosti 3, ležaté obdélníky pro ostatní sk.př.1 a 2, stojaté obdélníky pro bimbadla.
Stahovačky-pevné, které platí pro všechny Elok,
pevné s doplněnou vypínačkou, které platí pro Elok bez el.rychloměru jako stahovačky a pro Elok s el.rychloměrem jako vypínačky.
Vypínačky- pro Slok platí jako vypínačka, pro 680 jako stahovačka (zatím do vyřešení problému s pomocnými pohony, které se blokují díky "krátkému výpadku" napětí v neutrálním poli a náskoku napětí v čase kratším než odpovídá vybití filtrů).
"Nově" jsou na oddílových návěstidlech autobloku před přejezdy žluté trojúhelníky "Op" (příkaz k opatrné jízdě- podobné podmínky jako u přejezdníku).
Pískáčky- trvalé a podmíněné ( D ).
Pomalé jízdy - indexované a neindexované doplňkovým písmenem (a pro starou trať ještě "teplotní").
Na to vše MSTS nemá implementované podmínečné funkce.

Rychlostníky-kulaté pro sk.přechodnosti 3, ležaté obdélníky pro ostatní sk.př.1 a 2, stojaté obdélníky pro bimbadla.
Stahovačky-pevné, které platí pro všechny Elok,
pevné s doplněnou vypínačkou, které platí pro Elok bez el.rychloměru jako stahovačky a pro Elok s el.rychloměrem jako vypínačky.
Vypínačky- pro Slok platí jako vypínačka, pro 680 jako stahovačka (zatím do vyřešení problému s pomocnými pohony, které se blokují díky "krátkému výpadku" napětí v neutrálním poli a náskoku napětí v čase kratším než odpovídá vybití filtrů).
"Nově" jsou na oddílových návěstidlech autobloku před přejezdy žluté trojúhelníky "Op" (příkaz k opatrné jízdě- podobné podmínky jako u přejezdníku).
Pískáčky- trvalé a podmíněné ( D ).
Pomalé jízdy - indexované a neindexované doplňkovým písmenem (a pro starou trať ještě "teplotní").

Děkuji moc, za vyčerpávající výčet, leč jako úplný laik jsem si z toho nic nevzal (často nechápu o čem se o točí :-( ), takže bych spíš potřeboval, kdyby někdo měl čas a chuť napsat všechny tyto věci, vysvětlit a popřípadě doplnit screeny přímo ze hry. Udělal by to ve formátu .doc a hodil sem odkaz, nebo mi to poslal přímo na hering.t@seznam.cz ...

(Nejen) mně by to moc pomohlo a potěšilo a byl bych dotyčnému převelice zavázán.

Tak se Bobe nezlob a předem díky Tom

bob57_cz napsal:
Tak ty povinnosti budou problém, protože pro každou loko platí dnes něco jiného......
Bobe, mohl byste to podrobněji vysvětlit, jak to je s těma stahovačkama u Pendolína, kde stahuje a kde ne. To v D1, D2 není. Jestli je na to nějaký Dopravní výnos, nevím.Díky

Karel napsal:
bob57_cz napsal:
Tak ty povinnosti budou problém, protože pro každou loko platí dnes něco jiného......
Bobe, mohl byste to podrobněji vysvětlit, jak to je s těma stahovačkama u Pendolína, kde stahuje a kde ne. To v D1, D2 není. Jestli je na to nějaký Dopravní výnos, nevím.Díky
Já myslím, že je to v tom původním popisu dost jasně přehledné.
Já už 12 let na dráze nejezdím, ale využil jsem sobotní příležitosti a nechal si spolužákem během cesty na bimbadle z Phy do Ov vysvětlit změny. Pevné stahovačky platí nadále pro el.loko stejně.
V současnosti jsou některé stahovačky doplněny i návěstí pro vypnutí proudu. Lokomotivy s elektronickým rychloměrem nemusí na takovém dělení stahovat, ale musí vypnout proud - úsek je sjízdný se zdviženým sběračem bez nebezpečí jeho poškození/stržení. Vypnutí proudu je nutné kvůli nebezpečí poškození vnitřní elektrovýzbroje lokomotivy při přejezdu mezi dvěma odlišnými napěťovými hladinami a následnému proudovému skoku. Dodržení či nedodržení tohoto nařízení strojvedoucím je čitelné ze zápisu el.rychloměru. Není to tedy ustanovení jen pro bimbadlo,ale platí i pro jiné loko s el.rychl.
Žluté koule na troleji platí bez výjimky pro všechny el.loko jako stahovačka. Osazují se na spojkách mezi skupinami kolejí 2-0-1 blízko "pavoukům", na těchto děličích nesmí dojít k elektrickému propojení přilehlých trolejových vodičů přes sběrače lokomotivy.
Pendolino na střídavce jsem popsal výše a mělo by to být srozumitelné.
Vemte jako fakt, že trakční motory jsou o něco větší než motor v pračce a takový megawatový pohon má trochu složitější a pomalejší regulaci.
Regulace pomocných pohonů by se dala přirovnat k spínanému zdroji v počítači či televizi, ale zase s několikasetkrát větším výkonem a jestliže v počítači ten zdroj není schopen zpracovat skok vnějšího napětí o 50V, tak u pomocných pohonů je to ještě horší při skoku z 25kV na 0 a zpět na 25kV s posunutím fáze během zlomku sekundy (závislost na rychlosti průjezdu beznapěťového úseku).Jediný bezpečný způsob pro vypnutí a vybití filtrů je stažení sběrače. Že to přináší další omezení, je jasné z konstrukce - nefunguje nucené naklápění a rychlost musí být snížena.
Karle, v předpisech není a nikdy nebylo vše. Byly tam a jsou jen obecné ustanovení , zvláštnosti pro konkrétní řadu vozidla jsou v manuálech pro vozidlo. Proto už taky nejsou zákonité zkoušky pro všechny loko příslušné trakce, ale jsou pro každou řadu loko samostatně - dříve tzv. autorizace.

Pánové, k čemu je sigcfg.dat u USA1 a JAPAN1, že ho po mě chce MSTS, instaloval jsem čisté MSTS bez tratí, protože mám opět CD2 v háji. Jde nějaký soubor přepsat, abych nemusel kupovat MSTS, nesouvisí to, s apdate na tyto tratě, co má Zbyněk na DVD. Pokud ano, tak odinstalováním se to vyřeší.

Áno súvisí to s tým, update myslím obsahuje aj trk súbory týchto tratí ... riešením je ich ručné umazanie (zmazanie adresárov USA1 a JAPAN1 z Toutes)

JOHNZ napsal:
Áno súvisí to s tým, update myslím obsahuje aj trk súbory týchto tratí ... riešením je ich ručné umazanie (zmazanie adresárov USA1 a JAPAN1 z Toutes)

Děkuji, mohu je smazat uplně i s ostatníma. Jinak sem ten chybějící soubor nakopíroval z BP, a už to neřve.

Jelikož mi stále chodí emaily, jestli opravdu po BP71 přestanou fungovat všechny aktivity, tak napíši odpověď zde.
Změny ve vyhýbkách (blíže k realitě) jsou v těchto stanicích:
Pardubice, Kostěnice, Moravany, Uhersko, Choceň (verze před koridorem), Dlouhá Třebová, Česká Třebová (osobní nádraží a odjezdová skupina, odbočka Les), Třebovice v Čechách (verze z výstavby koridoru, kde je Rudoltické zhlaví v původní verzi a návěstidly s indikátory) Rudoltice v Čechách, Krasíkov, Hoštejn (původní nádraží)
Včera jsem dokončil osazení návěstidel a rychlostníků včetně kulatých. Také jsou rozlišeny různé rychlosti na 1. a 2. traťové koleji. 80/85 a 80/30.
Ještě chystám nějaké drobné zásahy do kolejí i jinde.
Po této rekonstrukci zbývají jen některé lokálky na jihu Moravy a trať Kúty - Holíč, ale to nejdříve tak za půl roku.
Opravit Paths bude sice náročné, ale u úspěšných aktivit se to vyplatí. Bude nutná i spolupráce autorů aktivit.

Zbyněk Šemora napsal:
Jelikož mi stále chodí emaily, jestli opravdu po BP71 přestanou fungovat všechny aktivity ... ... Opravit Paths bude sice náročné, ale u úspěšných aktivit se to vyplatí.Bude nutná i spolupráce autorů aktivit.
No mne už chodia aj sms a telefonáty (nieže by som sa sťažoval) ... Otázka je jasná - budú fungovať aktivity po 71bptrat?, kedy sa opravia aktivity?, koľko to asi potrvá? atď ... Takže za seba napíšem - po vydaní 71bptrat sa všetky aktivity na mojom webe opravia a následne vydám ich kompletní balík.Potom sa začne pracovať na aktivitách nových.Mám už pár námentov, takže už chýba len čas.Ale ten si určite nájdem.Takže sa už len čaká na 71bptrat, a preto všetkých "zvedavcov" prosím - dajme p.Šemorovi priestor a nechajme ho v kľude ešte nejaký ten týždeň pracovať. :wink:

Však Mirec, pak Ti pošlu odkaz na pracovní update, ať máš náskok a do veřejné aktualizace můžeš mít něco připraveno. Jen se nechci unáhlovat, aby koleje už byly definitivní. Dodělávky ještě později budou, ale to se týká jen manipulačních kolejí. Odkaz dám i dalším, kteří se zabývají tvorbou aktivit a mají něco za sebou a mohli své práce s přestihem opravovat.
Ale zatím mne nechte pracovat, ještě není úplně kolejově hotovo.

Mirec, moje aktivity opravím a pošlu ti je, největší rekonstrukcí projde osobák ze Zábřehu do Prahy, byla to moje první aktivita, a podle toho to taky vypadá. V šuplíku mám připravené dvě nové, ale až po aktualizaci.

Zbyněk Šemora napsal:
Však Mirec, pak Ti pošlu odkaz na pracovní update, ať máš náskok a do veřejné aktualizace můžeš mít něco připraveno. Jen se nechci unáhlovat, aby koleje už byly definitivní. Dodělávky ještě později budou, ale to se týká jen manipulačních kolejí. Odkaz dám i dalším, kteří se zabývají tvorbou aktivit a mají něco za sebou a mohli své práce s přestihem opravovat.
Ale zatím mne nechte pracovat, ještě není úplně kolejově hotovo.
Fajn, hlavne žiadne unáhlené rozhodnutia.Pre paths sú najdôležitejšie koľaje, tie musia byť definitívne aby sa to nerobilo x krát.Veď už sa na aktualizáciu čaká vyše mesiaca, tak nejakých pár dní (týždňov) to ešte počká ... :wink:

alcapone napsal:
Mirec, moje aktivity opravím a pošlu ti je, největší rekonstrukcí projde osobák ze Zábřehu do Prahy, byla to moje první aktivita, a podle toho to taky vypadá. V šuplíku mám připravené dvě nové, ale až po aktualizaci.
Výborne, potom sa aktivita môže hneď vydať.Počítam s tým že po aktualizácii sa nakopí dosť aktivít na uverejnenie, čo je samozrejme len a len dobré ... Už teraz sa teším ...

Pokud někoho zajímá, jak veliká bude aktualizace BP71, tak hrubé odhady naznačují mírně přes 100MB.
Je to dáno hlavně tratí Choceň - Hradec - Pardubice, kde jsou originál budovyod J Švece na většině nádražích a zastávek. Současně od Nebuluse budovy Devínské Jazero a Devínská Nová Ves a další.
Ale do aktualizace je ještě hodně práce, zatím jsou jen finální koleje.

aktualizacia(-e)

preco mam pocit ze sa zbynek pomaly posuva od pravidelnych malych aktualizacii k systemu ktory pouziva napr. trat 321 --- teda jedna mohutna aktualizacia za riadne dlhu dobu :) (nestazujem sa, je to imo rovnako dobry pristup)

Re: aktualizacia(-e)

To je podle mne jen a jen dobre.

Nejvetsim problemem teto skvele trate vsak zustavaji aktivity, kde tvurce trate a tvurci aktivit ziji vlastnimi zivoty. Na krasne trati pak neni jak jezdit. Sam si aktivitu neumim / nemam cas postavit a stazene od Mirece je temer vzdy problem.

Proto apeluji na Zbynka, jestli by pred vydanim BP 71 nestalo za to obetovat jeste par dni na to, aby tvurci aktivity sladili Trainset a uverejnili pak vse najednou a vse co je kompatibilni s BP71. Tento system mimochodem pouziva Stavitel a problem jsem nikdy neresil. Ja diky tomu prestal uplne jezdit BP a frcim uz jen 321. Ale brzy se chci zase vratit na tuto krasnou trat :-)

jeffer napsal:
preco mam pocit ze sa zbynek pomaly posuva od pravidelnych malych aktualizacii k systemu ktory pouziva napr. trat 321 --- teda jedna mohutna aktualizacia za riadne dlhu dobu :) (nestazujem sa, je to imo rovnako dobry pristup)

Systém aktualizací Tratě 321 se zase pro změnu začne přesouvat na Zbyňkův styl, tj. častější aktualizace menších velikostí, protože né pro všechny je jednoduché si stahovat až sto MB soubory. Takže počínaje aktualizací 5 budou častější a v menším rozsahu.

Petr B. napsal:

Nejvetsim problemem teto skvele trate vsak zustavaji aktivity, kde tvurce trate a tvurci aktivit ziji vlastnimi zivoty. Na krasne trati pak neni jak jezdit. Sam si aktivitu neumim / nemam cas postavit a stazene od Mirece je temer vzdy problem.

Proto apeluji na Zbynka, jestli by pred vydanim BP 71 nestalo za to obetovat jeste par dni na to, aby tvurci aktivity sladili Trainset a uverejnili pak vse najednou a vse co je kompatibilni s BP71. Tento system mimochodem pouziva Stavitel a problem jsem nikdy neresil. Ja diky tomu prestal uplne jezdit BP a frcim uz jen 321. Ale brzy se chci zase vratit na tuto krasnou trat :-)

Zbyněk slíbil, že dá dříve k dispozici pro tvůrce aktivit aktualizaci, aby se mohlo upravovat a ve stejný den, kdy vyleze ven aktualizace budou i připravené aktivity.

Petr B. napsal:

Tak tady jsem nepochopil co srovnáváš. Já mám Trainset BP, Stavitel nemá žádný a odkazuje na BP nebo i jinam. Mirec a mnozí ostatní jedou úplně samostatně a zařazují i jiná vozidla. Mnohé jsem odmítl zařadit do BP z důvodu, že nebyla vyladěná (nastavená na 80cm) a jejich značení šlo úplně mimo systém. Já na přepisování v poslední době vůbec nemám čas. Novinky zařazuji, ale další skiny, které se liší jen tabulkou, to opravdu nemá smysl abych nechal stavění trati a tímto se zdržoval.

Velikost a interval aktualizací já neovlivňuji, funguje to úplně automaticky. Závisí to na počtu nových modelů od modelářů do trati, které je nutné co nejdříve představit (však to pomáhá i stavitelům jiných tratí). Další důvod k aktualizaci jsou chyby a připomínky v trati. A ve finále změny v kolejích, rekonstrukce tratí, jak je tomu nyní. Délka nových kilometrů položených kolejí přitom není nikdy tak veliká jako u StaviteleXX

Včera jsem konečně projel rekonstruovaný úsek (Skůrovou 380, abych to mohl místy polechtat i 200 a ze Zábřehu do Prahy projel co nejdříve). S poloměry oblouků už jsem spokojen. I vjezd do Libně už je na těch 80 OK. Už si mohu hrát jen s krajinou.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře