Karel napsal:
bob57_cz napsal:
Tak ty povinnosti budou problém, protože pro každou loko platí dnes něco jiného......
Bobe, mohl byste to podrobněji vysvětlit, jak to je s těma stahovačkama u Pendolína, kde stahuje a kde ne. To v D1, D2 není. Jestli je na to nějaký Dopravní výnos, nevím.Díky
Já myslím, že je to v tom původním popisu dost jasně přehledné.
Já už 12 let na dráze nejezdím, ale využil jsem sobotní příležitosti a nechal si spolužákem během cesty na bimbadle z Phy do Ov vysvětlit změny. Pevné stahovačky platí nadále pro el.loko stejně.
V současnosti jsou některé stahovačky
doplněny i návěstí pro vypnutí proudu. Lokomotivy s
elektronickým rychloměrem nemusí na takovém dělení stahovat, ale musí vypnout proud - úsek je sjízdný se zdviženým sběračem bez nebezpečí jeho poškození/stržení. Vypnutí proudu je nutné kvůli nebezpečí poškození vnitřní elektrovýzbroje lokomotivy při přejezdu mezi dvěma odlišnými napěťovými hladinami a následnému proudovému skoku. Dodržení či nedodržení tohoto nařízení strojvedoucím je čitelné ze zápisu el.rychloměru. Není to tedy ustanovení jen pro bimbadlo,ale platí i pro jiné loko s el.rychl.
Žluté koule na troleji platí bez výjimky pro všechny el.loko jako stahovačka. Osazují se na spojkách mezi skupinami kolejí 2-0-1 blízko "pavoukům", na těchto děličích nesmí dojít k elektrickému propojení přilehlých trolejových vodičů přes sběrače lokomotivy.
Pendolino na střídavce jsem popsal výše a mělo by to být srozumitelné.
Vemte jako fakt, že trakční motory jsou o něco větší než motor v pračce a takový megawatový pohon má trochu složitější a pomalejší regulaci.
Regulace pomocných pohonů by se dala přirovnat k spínanému zdroji v počítači či televizi, ale zase s několikasetkrát větším výkonem a jestliže v počítači ten zdroj není schopen zpracovat skok vnějšího napětí o 50V, tak u pomocných pohonů je to ještě horší při skoku z 25kV na 0 a zpět na 25kV s posunutím fáze během zlomku sekundy (závislost na rychlosti průjezdu beznapěťového úseku).Jediný bezpečný způsob pro vypnutí a vybití filtrů je stažení sběrače. Že to přináší další omezení, je jasné z konstrukce - nefunguje nucené naklápění a rychlost musí být snížena.
Karle, v předpisech není a nikdy nebylo vše. Byly tam a jsou jen obecné ustanovení , zvláštnosti pro konkrétní řadu vozidla jsou v manuálech pro vozidlo. Proto už taky nejsou zákonité zkoušky pro všechny loko příslušné trakce, ale jsou pro každou řadu loko samostatně - dříve tzv. autorizace.