Úplný nováček

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna miny-99
  • Datum začátku Datum začátku
Chcem sa opytat ci pri generovani trate je jedno na ake miesto na mape kliknem resp. dam zoom ked chcem zacat robit nejaku realnu trat.

Ak ju chceš robiť podľa súradníc, tak to neni jedno. Musíš trafiť presne na miesto. Tak isto by si mal byť aj natočený reálne, skrz východ a západ slnka. Inak technicky je to úplne jedno. Môžeš kludne postaviť transsibírsku magistrálu aj v Tichom oceáne.

Dráčik napsal:
Ak ju chceš robiť podľa súradníc, tak to neni jedno. Musíš trafiť presne na miesto. Tak isto by si mal byť aj natočený reálne, skrz východ a západ slnka. Inak technicky je to úplne jedno. Môžeš kludne postaviť transsibírsku magistrálu aj v Tichom oceáne.

Aha a chcem sa spytat ako ste robili vy s Dussom 130-tu?

Tak to teda mam co robit aby som sa trafil. Ale na to treba aj nejaku dokumentaciu trate ak sa nemylim. Takze by som si asi mal zohnat aj nejaku dokumentaciu trate co?

Tak to urcite nemam, tak nahodou niekto mate dokumentaciu trate 173 a aj polohove plany a polomer oblukov alebo odkazy kde by sa dali ziskat dajte mi prosim Vas vediet.

Michal M. napsal:
prosim vás jak mám ve stavbě trati udělat zatáčku z koleje moc to s tím jěstě neumím :roll:
Nezlob se, ale takovéto otázky bych se v dobách, kdy jsem začínal a skoro nic jsem neuměl, styděl napsat. Nějlepší postup je takový, že si otevřeš nějakou malou a jednoduchou trať, např. Křupanovu Vlečku a podíváš se, jak je to dělané a jak se jednotlivé objekty jmenují. A budeš trpělivý, budeš studovat návody zde na Fóru a až v nouzi nejvyšší se ptát.

Nenašel jsem vhodnější vlákno :D.

Mám jeden stavitelskozačátečnický dotaz.
Potřeboval jsem si vyzkoušet nějaké koleje které bych doplnil z Xtrack do BP a tak si otevřel několik tratím jako 321, 180 a další. Po otevření záložek s kolejivem mi to hlásí chyby o chybějících texturách v tratích. Většínou to byly nějaké koncertující koleje (concerte). Jak v takovém prostředí můžete stavět ? Copak před vydáním ven něco promazáváte ? Měl jsem pro tyto účely kdysi jednu starou trať, ale nemám ji už nikde na disku, Tam editor fungoval bez problémů.

Nezbylo mi nic jiného, než otevřít Global/shapes a vybrat si podle názvů. Jen je to zbytečná metoda pokus a omyl. Nejprve to pracně aktivovat a pak když to bude o ničem opět vyřadit. Respektive to nesplní očekávání.

Zbyněk Šemora napsal:
... Většínou to byly nějaké koncertující koleje (concerte). ...
Zbyňku, nejsou to místo koncertujících (concerte) spíše betonové (concrete) koleje ? To by dávalo větší smysl mám dojem :) Pokud to byl z tvé strany pokus o meta-humor tak se omlouvám ;)

Tak trochu to byl pokus o humor, protože já jako bývalý muzikant vidím jen concerte :D.
Ale dotaz už humor nebyl. Proč tyto chybějící textury v tratích nejsou ? Takhle nemůže jít nikomu stavět koleje. Jakmile dám výběr kolejí, tak hned chyba a dotaz "pokračovat?". Po potvrzení znovu a zase znovu úplně do zblbnutí bez jakékoli šance si pro nějakou kolej sáhnout.
Proto píšu do vlákna úplný nováček, protože jsem tento systém opravdu nepochopil.

Ad Zbyněk:

já jsem si udělal takový přehled kolejí X-Track a jaké textury k nim patří. A pak mám na HDD "kapsičku" kam si odkládám svoje oblíbené textury (samozřejmě v retro-stylu) a když je pak potřebuji ... sáhnu a mám.
Takže tam mám i ty "koncertující", různé rozchody, tramky ...... ba i ty xxxxxx_d - což jsou zřejmě kolejnice s laděním v Dur stupnicích .... :-)

Zbyněk Šemora napsal:
...Proč tyto chybějící textury v tratích nejsou ? Takhle nemůže jít nikomu stavět koleje. ...
Ahoj Zbyňku,
nemám teď možnost zkontrolovat Tebou uvedené tratě, ale problém možná bude v tom, že textury jsou umístěny v globalu.
Zbyněk Šemora napsal:
...Jak v takovém prostředí můžete stavět ? ...
To je právě o tom co zde neustále omílám, že ke stavbě se má používat original XTracks + příslušná verze ÚZK, a pokud dodržíš pokyny, nemůže se Ti stát, se nějaká textura bude chybět! ;)

Dělal jsem kdysi pokus, že jsem z trati "odebral" jednu z kolejových textur a zkoušel zda-li když nebude v trati, bude ji načte z GLOBAL/TEXTUES.
Výsledek byl : NE - řval jak splašený tur dokud jsem příslušnou texturu nevrátil do trati. Takže existence kolejových textur v GLOBAL je mi záhadou - snad jako rezervní zásobník .... nevím.
Spíš mne trápí že se stále nemohu dobabrat k plneému X-Tracku - tedy abych měl všechny shapes soubory, které se mi k stavbě nabízejí. Nenašel jsme je ani v UNI-CZ, ani na ofciálních stránkách, ani u Poláků, ani u Němců, zkrátka nikde ......

Skoro Úplný nováček

Nerejpu, ale mám jednu technickou. Stavím na Xtrack3.20 koleje sou v pohodě až na pár vyjímek. Např. kolej s poloměrem A1t164xx.s semi nechce v editoru zobrazit i když textury jsou. Sice je nepotřebuji, ale pokud by někdo věděl nebo poradil budu jen rád :D. Ale hlavní starost mi dělají textury pro silnice a to i samotné modely silnic. například serie BAB, které se nacházejí v jak 3.20 tak určitě i v Uniglobálu, ale takových je více. Jde o to, že pokud si toto jako já někdo najde a použije, protože BAB se do českého prostředí hodí ( jedná se spíše o dálniční úseky ) a ostatní jej nebudou mít tak to bude průser. Za který pochopitelně zodpovídá autor tratě. Už teď mám globál větší než Uni a to ještě nemám vše. Proto se spíše obracím na Tvůrce Uniglobálu jestli se neuvažuje na update a doplnění?
Nechci to na stříbrném podnose stačí nakopnout, kde by se co dalo sehnat. Ono proklikat se od A po Z je někdy legrace. :D Jelikož mám po noční tak se omlouvám za pravopis.

Jednodušší by možná bylo promazat v tsection.dat co nemám a byl by klid. :D
S pozdravem Mira

Naposled editoval moderátor:
RE: Skoro Úplný nováček

regedit77 napsal:
Nerejpu, ale mám jednu technickou. Stavím na Xtrack3.20 koleje sou v pohodě až na pár vyjímek. Např. kolej s poloměrem A1t164xx.s semi nechce v editoru zobrazit i když textury jsou.
Tsection.dat obsahuje i kusy kolejí, ke kterým není model (textura nestačí, musí být i model). Řešení je naprosto jednoduché - stav z těch úseků, které jsou. Rozdíl mezi poloměrem 150 a 164 nepozná nikdo.

BAB je co? Stavím 5 let a ještě jsem to nepotřeboval.
regedit77 napsal:
Už teď mám globál větší než Uni a to ještě nemám vše. Proto se spíše obracím na Tvůrce Uniglobálu jestli se neuvažuje na update a doplnění?
Hm, tak pokud máš Global větší než Uni, tak je zcela jednoznačně chyba u tebe.
A pokud ti připadá, že Xtracks 3.20 obsahuje málo variant, tak rada je jednoduchá:
Vem si původní Global z defaultní instalace MSTS a stav dva týdny na něm.
Pak se vrať k Xtracks. ;)

Sice jsem úplný nováček, ale vím, že velikost UNI Global je hloupost, protože textury z tratí tam nemají co pohledávat. A nepatří tam ani textury ke kolejím a silnicím. Ty jsou také načítány z konkrétní trati.
Ale zase musím poděkovat Regeditovi, že mi poslal koleje o poloměru 300 a 375r (dvoukolejné). V trati 321 nebo jinde, co mám na disku opravdu nejsou. Ale mám jeden dotaz. Také bych moc potřeboval texturu pro tunel 300r ATrackRndTunWall.ace
Také ji nikde na disku u žádné trati nemám. Maximálně tuto mohu nahradit jinou i default šedou a osazenou tunelovou kolej ve w přepsat za klasickou a tunel nahradit statickým originálem. A bude to jako tunel fungovat také, stejně jako v Třebovickém tunelu. :D

Mikuldo díky. :D Jak se říká dobrá rada nad zlato. Pravda Oproti mě jsou všici co staví na xtrack určitě dál, ale byla to vážně faktická. Prakticky jsem neřešil to, že bych nevěděl nebo nechápal.

Stručně =>
koleje a silnice jsou v tsection.dat v globálu + shapes v globalu, ale textury v trati.

static => shapes +textures +xxx.ref jsou v trati tj.skoro vše
další zvláštnosti jako návěstidla rychlostníky atd.atd. Ale to jsou začátečnické věci co si musí každý zjistit a naučit se a né psát já nevím jak postavit placku jak položit kolej a jak umístit objekt do tratě. Pokud toto někdo nezvládne tak a není ochoten se nad tímto zamyslet tak pro něj nemá cenu aby se do staveb pouštěl. Tak i v případě že na to nebude mít čas. Ale to se tady píše již několikrát a opakovat to je už jako u mlýnku. :D
OK modely nejsou a nebudou.
Jak jednoduché :)
A co se týče mých chyb v tom jestli mám 3.20 větší než uni ???
To jsem vzal s humorem ono to tu ani jinak někdy nejde. :D
Simulátor mám necelé 4 roky a takřka od začátku jsem zkoušel a stavěl podle rad fora. tj. -default -BP -Xtrack metodou pokus omyl jinak se to nikdo nenaučí.

Fakt. Já nejsem autorem 3.20 tak opravdu nemůžu za to že sem si sám nedodal to co jsem si dopsal do tsection.dat .Mikuldo já jsem maximálně Okrasa domu :D. Ale s 3.20 nemám nic společného.

A jenom pro informaci tady je odkaz na silnice typu BAB neboly New Roads V4.0
Pokud si to to stáhneš, a dáš do tratě tak se se ti zvětší globál i trať. Pokud to považuješ za chybu .....???? Co říct.

Zkrátka Uniglobál je jaký je vznikl proč vznikl. To je bez debat. Ale prakticky z mého pohledu je to takřka novorozenec, kterej by se mohl ještě vychovávat. A jednou to někdo udělá. Mira

Já jsem vycházel z toho, že Uniglobal obsahuje Xtracks 3.20, takže těžko může být menší. Můj Global 3.18 je velký 26 MB, předpokládám, že 3.20 bude do 30 MB.

Back
Nahoře