Pokud budu mít třeba vlastní kamion a do kabiny si vezmu děti, bude to asi něco jiného. Ale
strojvedoucímu svěřili majetek a životy jiných. Ohrožuje pak nejen toto, ale především sebe. A silně pochybuju, že by v nějaké civilizované zemi měl strojvedoucí dovoleno brát na stanoviště kohokoliv kromě zaměstnanců. To je hovadina.
Různé zápisy z nehod mluví za vše:
- Není to tak dávno, co v Brodku u Přerova skončila ve škarpě 163, když projela výměnou z odbočky rychlostí kolem 90 km/h. Příčina? Ve stanici nastoupil traťovák, kecali a fíra v hovoru přehlédl spodní žluté světlo. Taky jaksi zapomněl, že je na vedlejší koleji a ne na hlavní (první)
- Před pár lety v jisté stanici přišla za strojvedoucím posunu manželka s klukem, slíbil mu, že ho povozí, protože má narozeniny. Tak ho povozil. Ale vjel do vlakové cesty a byla z toho velká nehoda se zraněnými. A proč se to stalo? Fíra se věnoval klukovi, přehlédl návěst Stůj.
- A nebo u nás na jedné místní lokálce, strojvedoucí vzal na 810 kluka, sedl si naproti a nechal ho řídit. Jenže si blbec nevšiml, že je vidí všichni zvenku i zevnitř přes mezeru. Takže v místních novinách vyšel na titulní straně článek s palcovým titulkem, že životy desítek lidí jsou v rukou malých dětí.
Závěry jsou pokaždé stejné, hrubé porušení pracovní kázně, vyhazov. V horším případě kriminál, splácení milionových škod, atd.
V každém případě vyjde poučný list s nařízením typu „Zvyšte kontrolní činnost zaměstnanců v dopravě a provozu, zaměřte se hlavně na tyto a tyto nedostatky“ A odnesou to všichni. Ať už příčinou byla nehoda nebo se jen nějaký blb pochlubil na internetu.
A z vlastní zkušenosti bych mohl vyprávět jaký rozptylující vliv na výkon služby má jakákoliv jiná osoba na pracovišti, ať už je to jiný zaměstnanec, zácvik, kontrola a nebo známý. Pokaždé číhá nějaký průser „za rohem“.
Taky jsem se jako kluk nespočetkrát svezl, ale vždy jsem se na pokyn každého strojvedoucího ve větších stanicích schoval pod okno, aby mě nikdo neviděl. Nikdo si to nedovolil risknout a to byla jiná doba, nebyli šotouši, cestující s foťáky v mobilu, internet, youtube…