Kdo, kde a co (koho) (ne)řídil....

Tedy dnes bych na lokomotivu nevlezl, ani kdyby prstíčkem hrabali. Kolik na stanovišti dnes odpoledne může být stupňů ? 60 nebo 70? Taková gorila, kde musí být zavřená okna a bez klimatizace. Pamatuji si, jak jsme přecházeli na druhé stanoviště proti sluníčku a na nic kovového se tam nedalo sáhnout, jak to tam bylo rozpálené. (jakékoli stanoviště) Ale my jsme byli vybaveni Rudým právem (noviny obrovského formátu) a tím se polepila všechna okna, aby se žár trochu utlumil. Turnusové stroje měly záclonky a rolety, které jsme si poctivě nakradli z vozů a instalovali na stanoviště.
A nezapomenu na noční, kdy jsme střídali partu, která jezdila v podobném vedru jako dnes a odstupující fíra si povzdechl. Dnes tady bylo vedro k nevydržení. Můj parťák mu pohotově řekl, tak proč si nevypneš topení na stanovišti a ještě k tomu ne na automatiku, ale ručně, kdy zaply i horkovzdušné ventilátory. A pohotově topení vypnul. A skutečně plechy za kterými je pod pultem topení byly rozpálené. Pak jsme se smáli, jak si někdo takové skutečnosti může nevšimnout.

Jinak také souhlas s Jackem. Ale co se týká rozptýlení na stanovišti druhým člověkem, sloužil jsem asi se stovkou fírů a většina byli profíci. Mohlo se povídat, dělat srandičky, ale vždy byli plně soustředěni na řízení a nic je nemohlo rozhodit. Když jsem poprvé přišel na lokomotivu, tak jsem byl zaškolen, že když se povídá, nikdy se nedíváme na sebe, ale sledujeme trať. Bylo jen několik jednotlivců, ze kterých si ostatní kolegové utahovali, že se na něj nesmí promluvit, jinak projede zastávku. Snad jen jednou jsem sloužil s takovým pošukem. Pořád něco vykládal a co chvíla se vyděsil. "co bylo na předvěsti" a hned sahal po brzdě. Pořád něco mlel, abych ho hlídal.
Ale neomylný "mě se to nemůže stát" nebyl nikdo. Jednou jsme se zakecali a co bylo na předvěsti nezaregistroval ani jeden z nás. (jen dotaz, co tam bylo) Pak se musí opravdu brzdit. Pokud bylo na návěstidle cokoli jiného než volno jsme si hlásili a když s námi jel cvičnej, muselo se hlásit i "volno".
Jinak když jsem jezdíval, neměl jsem rád žádné třetí osoby na stanovišti. Člověk tam bydlí v tom svém nepořádku, Taška, na stole papíry, jídlo, kafe nebo čaj nebo už umyté nádobí, u sloupku za oknem reprobedna, aby dobře hrálo rádio, v zimě se venku za madly chladilo lahvové pivo na večer, atd. Pak se někdo sápe na mašinu, tak honem vše uklízet, protože když to není kontrola, tak i průmyslováček na praxi může vykládat, že si tam vyhráváme. Pak si dá na stůl svou tašku a vyleje mi kafe,.... Není o co stát. :):):D

Šnek napsal:
A to je to co mi na dráze u nás vadí. Proč by si strojvedoucí nemohl vzít na mašinu koho chce na vlastní zodpovědnost. V Německu, Itálii, Francii z toho nikdo problém nedělá. U nás jsme sice vlezdoprdelkové západu, ale bohužel jen v něčem.
Nemusíš chodit daleko i na JHMD není problém se svézt,ale přesně jak píšeš vlezdoprdelkové západu-z tím naprosto souhlasím!!!

Naposled editoval moderátor:
Když se náhodou vezu s kámošem tak mi vždycky říká jednu věc. "Jak se někdo začne dobývat na mašinu tak skáčeš druhýma dveřma ven a pak se starej kde jseš a jak se dostaneš domů"
Naštěstí se nám to zatím nestalo;)

Banán napsal:
Šnek napsal:
A to je to co mi na dráze u nás vadí. Proč by si strojvedoucí nemohl vzít na mašinu koho chce na vlastní zodpovědnost. V Německu, Itálii, Francii z toho nikdo problém nedělá. U nás jsme sice vlezdoprdelkové západu, ale bohužel jen v něčem.
Nemusíš chodit daleko i na JHMD není problém se svézt,ale přesně jak píšeš vlezdoprdelkové západu-z tím naprosto souhlasím!!!
Jak jsem psal výše, v žádné civilizované zemi nic takového dovoleno není. To je hovadina. Nebo možná není výslovně zakázáno. Ovšem zpravidla do doby než se něco stane, pak by v tom dotyčného zaměstnance vykoupali se všemi důsledky.
Mimochodem jakýkoliv drážní podnik, tedy i JHMD, se musí řídit stejným předpisem jako ČD, takže se nezapomeňte chlubit, kdo se kdy a s kým svezl :idea:

Připomíná mi to jedno stupidní ustanovení předpisu, že dopravní zaměstnanec se nesmí zabývat ničím jiným než výkonem služby, atd. Všichni všude měli rádio, v méně frekventovaných stanicích by se jinak nutně museli zbláznit. :D
V roce 1997 vyšla nová D1 a na tento článek se zapomnělo, takže rádia se už před kontrolami neschovávala a byla tolerována. Jenže stačil opět jeden blbec, který konal službu tak, že seděl před budovou na lávce a v okně měl puštěný fotbal na plné pecky. A nejbližší opravou byl článek zpátky... A zkuste se hádat s nadřízeným nebo kotrolorem dopravy.

Šneku, zajímalo by mě co bys dělal, kdybys čekal na vlak a on přijel řízený 10-letým klukem. Nastoupil bys? Nebo by sis řekl, že se dnes nic nemůže stát, že fíra bude profík a nic nepřehlédne?

Jacek napsal:
Šneku, zajímalo by mě co bys dělal, kdybys čekal na vlak a on přijel řízený 10-letým klukem. Nastoupil bys? Nebo by sis řekl, že se dnes nic nemůže stát, že fíra bude profík a nic nepřehlédne?
Sice mi není 10 let, ale taky se mě už pár lidí ptalo, jestli nejsem mladý na to, abych řídil vlak s lidma, ale teď už jsou zvyklí.

Jacku v podstatě máš pravdu já jsem na JHMD jezdil,není to tak dlouho.Několik nadšenců,spíše známých jsem svezl a nestydím se za to.Šnek má přitom taky kus pravdy a to v tom že by plno věcí v MSTS asi nebylo že?????Takže co vlastně,někdo to toleruje,někdo ne.Tak už to chodí a v životě bych nikoho neodsuzoval za to že někdo někoho vezme na lok.třeba jen kvůli nafocení.Taky může spadnout z lok. a je průšvih.To by opravdu v simulátoru nebylo nic. To jest můj názor a není to myšleno ve zlém!!!!

Zdravím,
něco o možnosti oficiálního svezení se na HDV je i zde http://forum.msts.cz/subdom/forum/index.php?threads/2256&highlight=OP16 /příspěvek č.9/.

David

No já na tom nic špatného nevidím, sám jsem nejednou vzal různé fotografy na pracoviště a umožnil jim focení všeho (kromě sebe). Ale je třeba se chránit a veřejně se s tím nechlubit. Kdysi na K-reportu byla fotka nějakého strojvedoucího na laminátce s poděkováním, že "tento pán byl tak hodný a dovolil mi včera řídit vlak z Brna do Břeclavi". Asi pak měl za tu dobrotu velké problémy.

Jacek napsal:
...
Na dráze se dějí věci. My jsme často citovali jednu upravenou větu z jedné povídky Šimka a Grosmana. "Kdyby cestující věděli, že část komediantů sedí na stanovišti a řídí vlak...."
Občas jsem jezdil s jedním mladým fírou, kderý byl samý průšvih a vše mu procházelo. Byl to velký playboy a v každé stanici měl nějakou "Janinku". Jednou jsme jeli z Hradce do Oseka a on si vzal jednu kamošku s sebou, že ji sveze. A celou cestu řídil tak, že jí měl na klíně. Jak se to líbilo cestujícím, kteří nastupovali, těžko odhadnout. Asi po vystupování z vlaku se hned pomodlili a poděkovali Pánu Bohu, že jízdu přežili.
Šichty s ním byly vždy o průšvih a člověk se vždy strachoval, aby nepřišla žádná kontrola. Dodržování povolené rychlosti, to se Jej netýkalo. Jeden mechanik vyprávěl, když s ním měl šichtu, jak se musel doslova modlit, aby alespoň kolem rybníku u Choťovic dodržel tu osmdesátku. On tam totiž uměl jezdit stovkou.
Já s ním měl jen zážitek, když z Klánovic po rozjezdu ze zastávky jsme se pokoušeli předjet rychlík jedoucí po nulté koleji s gorilou. Kdo myslíte, že vyhrál? Teoreticky my měli konstrukční rychlost 100, gorila měla tedy navrh. Samozřejmě, že jsme tento expres předjeli. Ale museli jsme jet 127 km/h. V Praze jsme byli 11 minut s náskokem a cestující, když vystupovali, ještě naplněni adrenalínem nám tleskali, jako když přistane letadlo. "Bylo to výborné".
(Jiný fíra to zkoušel také a když pokynul fírovi na E499.2, který jel 120 a on jej předjel se 451, musel to být šok, když uviděl, že fíra je cvičnej. A měl to tenkrát hodně drahé.)
Ale jindy, když končil šichtu na postrku 451, tak v Klánovicích, kde bydlel pověsil klíče na kliku rychlobrzdy za okénkem a šel domů. Další stanici v Běchovicích nastupoval a jel do práce náčelník našeho depa a že udělá kontrolu. Obešel mašinu a vystoupil po schůdkách na zadní stanoviště a tam nikdo a zamčené dveře. Pak svědkové vyprávěli, že s rozcuchaným kohoutem nastupoval dveřmi v Dolních Počernicích.
Ten fíra šel dost vysoko na kobereček, ale nějak mu to prošlo. Naopak se tím vedení drah hodně bavilo. "Tak Ty jsi svezl starýho na madlech ?...cha cha cha". Jako by mu to přáli.

Jacku nemyslím to nijak ve zlém, samozřejmě máš pravdu co se týče předpisů tak o jízdě cizího člověka na mašině není pochyb. Dělám na dráze už skoro 20 let a vím co je to, když jsi pořád někým kontrolován a aniž by jsi úmyslně něco provedl tak stejně se pořád za každou kravinu strhávají peníze. A s tímhle já nesouhlasím!!! Jednou jsem v práci a musím se jí věnovat minimálně na 100%, ale jestli budu mít u sebe dalšího člověka na kukandu, tak to nesmí mít žádný vliv na práci. Platí mě, tak bych měl být profesionál.
( Jinak znám plno fírů, kteří jsou naopak rádi, že nemusí strávit sami 12 hodin na mašině, ale aspoň si můžou s někým popovídat.)
Ale každý má svůj názor a to je správné.

Nevím, co tu řešíte. Vždy je to věc fíry, jestli někoho vezme nebo ne (předpisy mluví jasně - bere Tě na vlastní triko). A mluvit zde o malé pozornosti, když mám někoho v kabině, je nesmysl. Řidič kamionu taky bere stopaře, taky se může vybourat, o autobusu ani nemluvím. Jak píše Šnek, fíra je taky profesionál a musí vědět, co si může dovolit a co ne.

Tomes napsal:
Řidič kamionu taky bere stopaře, taky se může vybourat, o autobusu ani nemluvím.

Řidiči autobusů nedejbože trolejbusů nebo tramvají se také nesmí bavit za jízdy s řidičem ... Několik řidičů znám , a často s nimi jezdím a občas se stane , že nás někdo z papalášů uvidí nebo si cestující stěžuje a prémie jsou pryč ... a ještě aby nedejbože přišla kontrola z DÚ (trolejbusy,tramvaje) ... řidiči kamionů jsou žáležitost na několik stran ...

jezdil jsem s autobusem MHD v Praze dva roky a musím říct, že jsem nikdy neměl problém s tím, že jsem se s někým bavil za jízdy. Ono je bavení a bavení. Pokud si jenom v klidu povídáte, tak v tom asi problém nebude, ale když to přejde v nějakou "živou" zábavu, kde se víc věnuješ povídání, než řízení, pak je to už něco jiného. Já měl poslední 3 měsíce stálou linku a musím se přiznat, že bylo příjemné, když se lidi občas se mnou zapovídali, zvlášť "stálý" cestující. Lepší než sedět 10 hod za volantem a jezdit dokola. Jéje, kde jsou ty doby....to byl ještě relax chodit do práce.

Praha je holt Praha - tam si řidiči MHD dovolí nevídané věci. Já mám za sebou 15 let na autobuse v Ostravě a tam je taková pakárna že bavení s kolegou kterého jsi právě vystřídal tě může stát měsíční prémie + krácení pololetních odměn. A když si na tebe jo někdo zasedl tak třeba i vyhazov z turnusu. Dokonce se stalo kolegovi že ho nahlásil dispečink který ho míjel v protisměru že se baví a on přitom vysvětloval cestujícímu jak se dostane k fakultní nemocnici.

Ale někteří lidi se v tom vyžívají, tak vždycky říkám ( dámy prominou ), doma Tě buzeruje manželka, tak si musíš zvýšit sebevědomí na někom jiném.

Tommy66 napsal:
Praha je holt Praha - ...
Tak to je bohužel tady na severu vidět všude, to je nevyčerpatelné téma. Nejednou mě někdo "péroval", že mám nakřivo čepici. Lidi, kteří odešli do Prahy, pak vyprávěli, že tam nic takového neexistuje.
Nejlepší jsou ale zážitky jak z italské komedie. Jednou v tuhém lednovém mrazu přijel kontrolor na kulturu cestování a do zápisu napsal, že v květináčích na nástupišti nejsou žádné květiny. Výsledek - všichni zaměstnanci stanice bez ohledu na profesi měli zkrácené prémie :D
Jindy, opět v mrazech, se jiný KD zhrozil, že nemám nafasované oranžové tričko. Na moji otázku "když je 20 pod nulou??" odpověděl "tak si dáte svetr, bundu a na ni to oranžové tričko" :idea:
Nejlepší byl ale jeden nadřízený, který mě přistihl, že mám v zásuvce nabíječku s mobilem. Prohlásil - tak to by jako nešlo !! Ale nebudeme z toho nic dělat, zítra si přinesete nabitý mobil a tu energii musíte zas vrátit do sítě :!:

to Tommy66:
tak tohle je fakt ale buzerace. V Praze jsem se s tímhle nikdy nesetkal. Naopak, když bylo třeba střídání, tak střídající nastoupil a jeli jsme ještě třeba kolo spolu, pokecali, řekli jsme si co bylo a co třeba zlobí na voze, nebo naopak co už nezlobí a nikdy problém nebyl. A kluků, co třeba jelo se mnou na střídání jiných, vždycky jsme pokecali i když jsme se třeba ani neznali. A kolikrát jsme potkali "pozorky" a v pohodě. Ale to už jsme mimo toto téma.

Ano, to už sem nepatří. Až někdy sednem u piva tak můžu vyprávět hodiny o tom co se tady děje:( A je to rok od roku horší.

Tommy66 napsal:
a tam je taková pakárna že bavení s kolegou kterého jsi právě vystřídal tě může stát měsíční prémie + krácení pololetních odměn. A když si na tebe jo někdo zasedl tak třeba i vyhazov z turnusu.

Tak si toho zmrda, až zkončí v prácí, někde na ulici chytni pod krkem a řekni mu, že jestli ti ještě jednou sebere prémie, tak mu dáš tak do držky, že to ještě neviděl. Nebo další možnost je odejít pryč, ale to se dá dycky čili raději bych to řešil "dohodou"

Back
Nahoře