Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
Zbyněk Šemora napsal:
Taxi, klídek. Já si nekompatibilitu nevymyslel jen tak.
Já jen reagoval na začátečníka, který si určitě neumí vyměnit textury tunelů a pokud typ který potřebuje není v BP, tak není ani v Xtracks.
Jinak jsem se rozhodl jak rozhodl jen proto, že přejít na koleje Xtracks nešlo bez toho, abych celé tři roky práce stavěl znovu. Na druhou stranu je v Xtracks mnoho zbytečností, které 99 procent stavitelů nevyužije. Pro začátečníka je opravdu přehlednější a vhodnější používat koleje BP. A pokud stavím lokálku, tak už vůbec není co řešit.
Pokud chceš dělat nějakou kompatibilitu, tak vždy se dělá podle něčeho, co je rozšířeno nejvíc. Když jsem, jak píšeš narušil kompatibilitu, tak ukaž co je většího, kterému jsem se měl tenkrát podřídit? Už při vzniku BP jsem napsal, že pokud máš v MSTS 800kmBP, tak Ti už MSTS ostatní tratě neutáhne. Kontrola všech Paths při startu by byla na půl dne.
Takže klídek.

Musím se přiznat, že mě osobně taky moc nevyhovuje, že mám dvě instalace MSTS a v jedné mám pouze trať BP a trať Čáslav - Třemošnice. Na druhou stranu, je to fakt s kterým se buď smíříme, nebo ne a podle toho se svezeme po BP nebo ne. A samotná BP je obr, kterému je lépe v adresáři samotnému :D Uznávám, že se Zbyňkovi s menším sortimentem kolejiva pracuje o hodně lépe a respektuji to, ale nadšen tím nejsem.

Jedna poznámka, protože v tom mám taky prsty. Přechod ze standartního kolejiva na Xtracks nebyl možný. Bylo to tu rozebíráno vícekrát. Největším nepřítelem je dynamická kolej. A věřte, že jsme se opravdu snažili. Stáli jsme před rozhodnutím, zda zůstat u standartního kolejiva nebo pozvednout BP o úroveň výše i za cenu nekompatibility. Zvolili jsme druhou variantu a já myslím, že dobře.

Zbyněk Šemora napsal:
KimiR napsal:
Ze začátku jsem používal BP kolejivo,ale pak jsem zjistil že potřebuji hodně ostrou zatáčku a ještě k tomu tunelovou.Mám na mysli tunel z Teplic nad Metují směrem do Teplic nad Metují zastávka.Tam je tunel,který se otáčí přes 90 stupňů.No vůbec celý úsek 047 je tak trochu v ostřejších zatáčkách.A tam mi prostě BP kolejivo nepomohlo.Hlavně úsek mezi Teplice nad Metují-Adršpach.Na 026 mi kolejivo BP stačilo,ale jak jsem pak chtěl stavět výše zmiňovaný úsek už to bylo marné.Takže od teď ka stavím podle x.tracks 3.18.Takže toď můj názor.Lukáš
A hlavně v Xtracks Ti zůstanou ty ošklivé tunelové portály.

Nezůstaly,já tam mám portály které jsou použity v trati 321 a trati BP.

Martens napsal:
KimiR napsal:
Ze začátku jsem používal BP kolejivo,ale pak jsem zjistil že potřebuji hodně ostrou zatáčku a ještě k tomu tunelovou.Mám na mysli tunel z Teplic nad Metují směrem do Teplic nad Metují zastávka.Tam je tunel,který se otáčí přes 90 stupňů.No vůbec celý úsek 047 je tak trochu v ostřejších zatáčkách.A tam mi prostě BP kolejivo nepomohlo.Hlavně úsek mezi Teplice nad Metují-Adršpach.Na 026 mi kolejivo BP stačilo,ale jak jsem pak chtěl stavět výše zmiňovaný úsek už to bylo marné.Takže od teď ka stavím podle x.tracks 3.18.Takže toď můj názor.Lukáš
90 stupňů uděláš i z kolejiva BP a dokonce tunelového- rozhodující je poloměr oblouku - a i v základním kolejivu jsou i menší poloměry.

Nejmenší je myslím v kolejivu BP tato kolej a1t250r20dRndTun,Takže ten tunel nepostavým ani za nicTo v xtracku jsou koleje např a1t150r20d a ještě menší.Tak si myslím že v tom hle už to postavým.Schválně najdi http://www.mapy.cz a tam si najdi vlaková stanice Teplice nad Metují a jeď směrem na Adršpach a pak mi řekni jak bys postavil z kolejiva BP teto úsek.Navíc tam je zatáčka cca 80 stupňů v délce asi 150 m a to s kolejivem BP nezatočíš,protožr a1t250r20d má délku myslím 87.2 m a jde o pouhých 25 stupňů.Když tam dám správnej počet kolejí,aby mi vyšla délka.Tak budu úplně někde jinde než mám být.

Naposled editoval moderátor:
A kolik je tam poloměr? Pokud se tam jezdí rychlostí max 10 km/h, tak se dá použít z Xtracks těch 120m poloměr (takový v BP uděláš jen z dynamické koleje), ale pokud se tam jezdí 50km/h, tak tam určitě je poloměr 250m, pokud se tam jezdí 40 nebo 30km/h, tak v BP máš koleje A1tendpnt10dlftrndtun.s. Tak co stále řešíš.

Jinak si stav z čeho uznáš za vhodné. Podstatné je, aby jsi něco postavil.

Pikku. Je to jak napsal Michal. Opravdu jsme se snažili. Experimentovalo se téměř měsíc a výsledek je takový jaký je. A jak píše Michal, rozhodli jsme se opravdu dobře.
Jinak když chci projet šnekovu trať nebo Jeneho 150 nebo Martinovu 321, které mají "kompatibilní" Xtracks, tak opravdu musím mít v adresáři Global 150, Global321, Globalšnek, Při záměně MSTS většinou spadne, Tak nechápu o jaké kompatibilitě zde je řeč.

Ináč pre informáciu všetkým: Dynamické kolaje nie sú problém, X-tracks starších verzií obsahujú utilitu Horace, ktorá umožňuje presunúť pozíciu dynamickej kolaje z hodnoty používanej v tsection.dat u defaultného kolajiva do pozície zavedenej u X-tracks a to je hodnota 49999. Tým sa dajú v pohode prestavať všetky trate používajúce defaultné kolajivo do systému X-tracks bez toho, aby bolo treba pracne ručne editovať *.w súbory a tak odstraňovať dynamické kolaje.
Ďalej existuje program na editáciu vlastného tesction.dat pre trať, kde si človek povyberá len tie cestné a kolajové úseky, ktoré bude pri stavbe trate používať. Tým netreba mať pri stavbe kompletné zoznamy kolají a omnoho jednoduchšie sa pracuje. Mám to vyskúšané.

Zbyněk Šemora napsal:
A kolik je tam poloměr? Pokud se tam jezdí rychlostí max 10 km/h, tak se dá použít z Xtracks těch 120m poloměr (takový v BP uděláš jen z dynamické koleje), ale pokud se tam jezdí 50km/h, tak tam určitě je poloměr 250m, pokud se tam jezdí 40 nebo 30km/h, tak v BP máš koleje A1tendpnt10dlftrndtun.s. Tak co stále řešíš.

Jinak si stav z čeho uznáš za vhodné. Podstatné je, aby jsi něco postavil.

Pikku. Je to jak napsal Michal. Opravdu jsme se snažili. Experimentovalo se téměř měsíc a výsledek je takový jaký je. A jak píše Michal, rozhodli jsme se opravdu dobře.
Jinak když chci projet šnekovu trať nebo Jeneho 150 nebo Martinovu 321, které mají "kompatibilní" Xtracks, tak opravdu musím mít v adresáři Global 150, Global321, Globalšnek, Při záměně MSTS většinou spadne, Tak nechápu o jaké kompatibilitě zde je řeč.

Je tam buď 20 Km/h nebo 40 Km/h,copak já můžu vědět že existuje nějaká A1tendpnt10dlftrndtun.s .Když mi to ještě nikdo neřkl.Ti co stavý koridory,jako jsi ty Zbyňku a Martin autor trati 321 tam nepotřebujete takové malé poloměry.Stavět si budu samodřejmě v čem já uznám za vhodné.Jinak si myslím že kolejivo BP je na ty koridory a xtracks na ty lokálky a tratě které nepatří pod koridory.Viz protrainy tam je rychlost od 120-160 Km/h tam si myslím že asi nepotřebujou xtracks.A třba jestli je nějaká horská trať někde v Rakousku a tam jsou zatáčky,které objíždí skály tak tam bych volil xtracks.

KimiR:
já si dříve myslel, že na lokálkách jsou jen ty nejprudší poloměry, pak jsem se divil, když jsem přesně měřil, že si vystačím s poloměry 500r, které jsem kombinoval s 250r. Ale úplně přesné poloměry dokáže dynamická kolej. Nastavím si požadovaný r a jedu. Ale v případě tunelu se to dá řešit solo tubusy, ale pak to má nevýhodu, že se nepřepne kabina na noční.
Tax.
Horace jsem testoval a výsledek tenkrát popisoval. Po exportu všechna návěstidla umístěná na dynamické koleji by bylo nutné osadit znovu a to samé označení kolejí. Vše se totálně rozhodilo. Každou dynamickou kolej by bylo nutné znovu aktivovat, protože se přeměnila na mrtvou, odstrčila všechny databázové objekty. Jinými slovy to samé, jako bych trať zboural a stavěl znovu. Horace je tedy v praxi nepoužitelný (alespoň ne pro velkou trať)

Zbyněk Šemora napsal:
Horace jsem testoval a výsledek tenkrát popisoval.
No šak ja som nepísal, že je to použiteľné v podmienkach trate BP. Teda nie v terajšom rozsahu. Ale v začiatkoch, keď bol len úsek Kúty - Brno to ešte bolo realizovateľné. Tak či tak tam dnes už neostal kameň na kameni.

S utilitou Horace je to tak, jak píše Zbyněk. Navíc tenkrát nebyl MSTS Bin a byl by tedy další problém s počty objektů na čtverec ve velkých nádražích.

Tax napsal:
No šak ja som nepísal, že je to použiteľné v podmienkach trate BP. Teda nie v terajšom rozsahu. Ale v začiatkoch, keď bol len úsek Kúty - Brno to ešte bolo realizovateľné. Tak či tak tam dnes už neostal kameň na kameni.
Jenže ke změně jsem nutil Zbyňka až byl v Řečanech nad Labem. Prostě jsem tam chtěl mít angličany. :D

Zbyněk Šemora napsal:
... Opravdu jsme se snažili. Experimentovalo se téměř měsíc a výsledek je takový jaký je. A jak píše Michal, rozhodli jsme se opravdu dobře.

Já přeci nikomu nic nevyčítám. Pro mě to znamená jediné omezení - mít Global Xtracks a Global BP (řeším to dvěmi nezávislými instalacemi MSTS). Používám Tygyho ÚZK 3.16 a Jeneho, Šnekovu i Martinovu trať mám bezproblémově v jedné instalaci. BP a Čáslav mám v druhém MSTS a taky problém není. Od instalace MSTS bin mi vpodstatě MSTS nepadá. 8)

train.msts napsal:
Když už se bavíte o ÚZK. Neví někdo kdy bude novější verze?

To je otázka pro Tygyho, ale mám dojem, že release novější verse je na spadnutí. Rovnou 3.18 a měl bych to brzo dostat k testování.

Pikku napsal:
train.msts napsal:
Když už se bavíte o ÚZK. Neví někdo kdy bude novější verze?

To je otázka pro Tygyho, ale mám dojem, že release novější verse je na spadnutí. Rovnou 3.18 a měl bych to brzo dostat k testování.

Díky. Stavím trať a používám právě ÚZK.

UZK

Zdar a sílu.
UZK 3.18 je na cestě na Webovky. Je to odzkoušené a je to možné bez problémů používat. Hlavně si nezapomeňte předím stáhnou XTracks 3.18 a použít z nich modely kolejí a výhybek. Tygy

P.S.: z a chvíli doplním link do mailové schránky pro stažení UZK 3.18. Textury , pokud je nemáte, jsou ke stažení na http://www.pikku.msts.cz

Naposled editoval moderátor:
musím mít stažený všchny verze XTracks ? protože mám XTracks 3.16 a to mi moc nefachá např na hiatsu line když chci zadat texturu koleje tak se mi tam objeví chyba že nemuže najít texturu z JAPAN2

Back
Nahoře