Xtracks nebo kolejivo BP?

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Hawk
  • Datum začátku Datum začátku

Jaký typ kolejiva je lepší?

• Kolejivo BP

Hlasů: 28 43.8%
  • X-tracks

Hlasů: 36 56.3%

• Hlasovalo členů
    64
Staci ti posledna verzia. Musis mat aj archiv s Xtracks pre stavitelov, kde su textury a tie si musis nakopirovat do trate.

Zdravím. Může mi někdo vysvětlit s kterými vyhýbkami se používají kolejové díly A1tXover? Myšleno v BP. Díky.

Davidus napsal:
Zdravím. Může mi někdo vysvětlit s kterými vyhýbkami se používají kolejové díly A1tXover? Myšleno v BP. Díky.
Taková kolej neexistuje, název neúplný, nelze odpovědět. Jinak se jedná o různé kříže do různých zhlaví příbuzné různým vyhýbkám.
Ještě doplnění, vše je převzato z Xtracks a má stejný význam.
Do angličana 6, křížové zhlaví z vyhýbek 3 je kříž 12, atd

Zbyněk Šemora napsal:
Davidus napsal:
Taková kolej neexistuje, název neúplný, nelze odpovědět. Jinak se jedná o různé kříže do různých zhlaví příbuzné různým vyhýbkám.
Ještě doplnění, vše je převzato z Xtracks a má stejný význam.
Do angličana 6, křížové zhlaví z vyhýbek 3 je kříž 12, atd

Jde mi o použídí do křížů ve zhlavích. Záměrně jsem to nspal tak, protože mě zajímají všechny možné kombinace. Angličany vím jak postavit. Jde mi jen o ty kříže, co s čím se dá spojit.

ono těch kombinací křížůmoc není, jen je nutné dát bacha na spojování 4 vyhýbek A1tscissorPnt10 levá a pravá. Při nesprávnem pořadí spojení a následném save může dojít k nesprávnému propojení databáze a nelze to už nijak vrátit zpět. Nejprve se musí spojit dvě stejné vyhýbky do kříže a až teprve potom se vytvoří protikus z druhého páru vyhýbek. Jinak doporučuji podívat se do editoru na již hotové stanice a podle nich se inspirovat. Já se to tak naučil také.

Na problém s A1tscissorPnt10 jsem už přišel dřív. Díval jsem se i na postavené tratě, ale tam je problém, že když si označím vyhýbku, je tam link na návěstidlo, a to nechci zrušit. Mě hlavně zajímá, když si např. chci postavit kříž, kde bych použil 6 nebo 3 stupňové vyhýbky, co k tomu použít za kříž. K 5 nebo 2,5 stupňovým je to jasný, ale k ostatním nevím.

Zdar

Zdar Davidusi.
I když používáš systém kolejiva BP, tak je to stejné i v XTracks, musí se to vyzkoušet bokem. Ani já si nepamatuju, při stavění jedné stanice, které výhybky s kříženími pasují do sebe. Držím v hlavě jen ten základ, který se používá často. U ostatních se musí laborovat. Každá stanice má svá specifika, problém je se i trefit do zhlaví z obloukovými výhybkami. Ty obloukovky, které by byly zrovna pro naše ČSD poměry potřeba,v nabídce nejsou.
Takže klidně zkoušej vedle si postavit soustavu výhybek, případně si vzít papír a tužku a napsat si jejich názvy a třebas i neukládat při těchto zkouškách a při znovunačtení trati v editoru "vystřihout" soustavu výhybek naostro a uložit. Hlavně MSTS je jen "hrací" simulátor a tím i zůstane. Dá se v něm spousta věcí napodobit do detailů, ale spoustu jiných si člověk musí i odpustit jen proto, aby to řádně fungovalo ve hře samotné.
Tygy

Díky za rady. Nechce se mi pořád používat na kříže jen A1tscissorPnt10, což je nejjednodušší na postavení, ale i něco jinýho. Nějak si s tím už poradím.

Rozhodně jsem pro kolejivo BP,nejsou žádné problémy,vše de v poho,žádné chyby s texturama atd já jsem spokojen :wink:

to jsou dohady

Jelikož jsem nikdy neprahnul po trati BP, nikdy jsem ani neměl možnost okusit nějakej ten BP global. Bohatě mi stačilo, když jsem kdysi zkoušel dynamickou kolej, tak jsem z ním byl hotovej. Buď je to kolej blbá, nebo jsem se s ní nenaučil pracovat. proto ji nepoužívám a využívám při své stavbě X-track s UZK a jsem maximálně spokojenej, stejně jako i řada dalších. Má trať, již nějaké ty kilometry položených kolejí má a že by to nebylo dle skutečnosti se mohou vést dlouhé diskuze. Já tvrdím, že MSTS je jen simulátor a člověk to musí akceptovat. Proto pochybuji i o tvrzení pana Šemory, že ta jeho trať je přesně dle skutečnosti, ale to ať posoudí každý sám.
Sám za sebe moho říci, že s X-trakem jsem maximálně spokojený.
Co se týká mé snahy o stavbu tratě, tak bych si nikdy nedovolil stavět nějakej úsek tratě např pouze dle videa. Na každý kilometr tratě, který mám postavený mám podklady přímo od traťovky a plánky stanic mi taky nechybí. Samozřejmě, když si nejsem jistý, jak to kde vypadá, tak si tam prostě dojedu a nafotím a o tom to je. Předem upozorňuje jedince, kteří by chtěli případně vidět mou stavbu, tak říkám, že se nachází ve stavbě a z 98% celé stavby jde zatím pouze o položené koleje. S pozdravem Karlos http://www.072.wz.cz/

Naposled editoval moderátor:
Tak to už se budeme stavitelé tratí mlátit i mezi sebou, kdo staví reálněji? A to i přesto, že dotyčný mou práci ani neviděl, ani netouží ji vidět.
A to že někdo neovládá krásu dynamické koleje, z toho si nic nedělej. Já zpočátku všechny fígle s touto kolejí také neuměl a nechápal, až mi to po letech vysvětlil Dráčik na slezině v Bratislavě. Děkuji.
Jinak na podobné řeči jsem už háklivý.
Nejprve ukaž, předveď ,porovnej a pak kritizuj. To co má Karlos na screenech na odkazu mne moc nepřesvědčilo. Z BP postavíš to samé, ale rychleji, protože se v editoru lépe orientuje a nabídka je přehlednější.
To už jsme tady měli něco podobného ohledně kritiky Martinovy trati. Také údajně nestavěl reálně a On bude mít lepší. Roky uplynuly a.......

Jen pro informaci. Podklady od traťovky jsem všude neměl, ale i tak dle vlastních seznání zdokumenrovaných na video, TTP, mapy a excelové plánky stanic, z toho se už stavět dá a relativně přesně.
Když už máš podklady od traťovky, tak zjistíš, že většinu poloměrů neseženeš. Myslím vše nad 2000m. Sice Martin si nechal udělat i 3000, ale to je málo. Je nutné 5000, 10000, 8000 atd a to v celém sortimentu. To samé se týká vyhýbek. V reálu jsou jiné uhly.
Takže nikdo nemůže tvrdit, že pan XY to nemá reálné, ale Já to mám úplně přesně.

re

Zbyněk Šemora napsal:
Tak to už se budeme stavitelé tratí mlátit i mezi sebou, kdo staví reálněji? A to i přesto, že dotyčný mou práci ani neviděl, ani netouží ji vidět.
A to že někdo neovládá krásu dynamické koleje, z toho si nic nedělej. Já zpočátku všechny fígle s touto kolejí také neuměl a nechápal, až mi to po letech vysvětlil Dráčik na slezině v Bratislavě. Děkuji.
Jinak na podobné řeči jsem už háklivý.
Nejprve ukaž, předveď ,porovnej a pak kritizuj. To co má Karlos na screenech na odkazu mne moc nepřesvědčilo. Z BP postavíš to samé, ale rychleji, protože se v editoru lépe orientuje a nabídka je přehlednější.
To už jsme tady měli něco podobného ohledně kritiky Martinovy trati. Také údajně nestavěl reálně a On bude mít lepší. Roky uplynuly a.......

Jen pro informaci. Podklady od traťovky jsem všude neměl, ale i tak dle vlastních seznání zdokumenrovaných na video, TTP, mapy a excelové plánky stanic, z toho se už stavět dá a relativně přesně.
Když už máš podklady od traťovky, tak zjistíš, že většinu poloměrů neseženeš. Myslím vše nad 2000m. Sice Martin si nechal udělat i 3000, ale to je málo. Je nutné 5000, 10000, 8000 atd a to v celém sortimentu. To samé se týká vyhýbek. V reálu jsou jiné uhly.
Takže nikdo nemůže tvrdit, že pan XY to nemá reálné, ale Já to mám úplně přesně.

Nevím proč, ale nějak se mi nechce věřit, že jsi někde splašil veškšré údaje třeba o úhlech použitých výhybek v daných stanicích a tak dále. Co se týká oblouků. Nevím, jak jsou stavěný v BP, ale ve skutečnosti se oblouk skládá z několika částí, což sim neumí... Toť vše k realitě... Nechci se samozřejmě dohadovat. Já si stavím PRO RADOST a to trať, kterou znám myslím dobře.
Co se týká TTP, tak tam toho zas moc o stavbě trati nezjistíš, to víš sám. Tam určo nejsou poloměry a dýlky kolejí, tohle všecko najdeme v Pasportu tratě, ale to jistě taky víš...
Bohužel člověk nesežene ani ty malé poloměry, proto se nemůžeme bavit o realitě.
Tvou trať jsem kdysi viděl, ale to ještě nebyla tak rozsáhlá :lol:

Re: to jsou dohady

Karlos napsal:
Jelikož jsem nikdy neprahnul po trati BP, nikdy jsem ani neměl možnost okusit nějakej ten BP global. Bohatě mi stačilo, když jsem kdysi zkoušel dynamickou kolej, tak jsem z ním byl hotovej. Buď je to kolej blbá, nebo jsem se s ní nenaučil pracovat. proto ji nepoužívám a využívám při své stavbě X-track s UZK a jsem maximálně spokojenej, stejně jako i řada dalších. Má trať, již nějaké ty kilometry položených kolejí má a že by to nebylo dle skutečnosti se mohou vést dlouhé diskuze. Já tvrdím, že MSTS je jen simulátor a člověk to musí akceptovat. Proto pochybuji i o tvrzení pana Šemory, že ta jeho trať je přesně dle skutečnosti, ale to ať posoudí každý sám.
Co se týká mé snahy o stavbu tratě, tak bych si nikdy nedovolil stavět nějakej úsek tratě např pouze dle videa. Na každý kilometr tratě, který mám postavený mám podklady přímo od traťovky a plánky stanic mi taky nechybí. Samozřejmě, když si nejsem jistý, jak to kde vypadá, tak si tam prostě dojedu a nafotím a o tom to je. Předem upozorňuje jedince, kteří by chtěli případně vidět mou stavbu, tak říkám, že se nachází ve stavbě a z 98% celé stavby jde zatím pouze o položené koleje. S pozdravem Karlos http://www.072.wz.cz/

Takže se vážený Karlosi začni vytahovat až v době kdy na té tvé superpřesné trati bude vidět víc než jen zelená placka a pár kolejí.... O tom totiž MSTS není. A jaký si kdo zvolí systém kolejiva je jen a jen na něm.

Re: to jsou dohady

Miran napsal:
Karlos napsal:

Takže se vážený Karlosi začni vytahovat až v době kdy na té tvé superpřesné trati bude vidět víc než jen zelená placka a pár kolejí.... O tom totiž MSTS není. A jaký si kdo zvolí systém kolejiva je jen a jen na něm.

Bohužel tady někdo nepochopil to, co jsem psal. Je to jen sim a o nějaké přesnosti nemůže být ani řeč a to ani v jedné trati, dle mého. 8) A Stavba se většinou vyvíjí a proto nemůže být hned vše hotové. Bohužel už jednou mi vše spadlo a proto jsem zvolil taktiku pořadí stavby:
1) koleje
2) návěstidla
3) okolí

Zdarec

Zdarec. Koukám, že se tady perete, někteří tu melou blbosti. Ten, kdo si myslí, že je MSTS zázrak světa, budiž. Ale rozhodně to není nic přesného a nikdy nebude, ani vzhledem k nabídce kolejiva třebas BP nebo XTracks či UZK, možností vylepšení MSTS BIN atd. atd.. Je to prostě jen Billova nedokonalá hra, kterou si nechal stvořit firmou KUJU. Je to pro fandy dráhy a mašinek opravdový relax, člověk u toho zapomene na starosti a kolkrát i na povinnosti, občas zanedbává své nejbližší.
Tak se tady neprete, neřešte blbosti a raději dejte do placu něco užitečného.
Tygy

Zbyněk Šemora napsal:
........ Je nutné 5000, 10000, 8000 atd a to v celém sortimentu.....
u trati mnou slozite instalovane trati jsem videl polomery 5000m a dokonce snad i 10 000m a nevypadlo to vubec spatne....

Já teda nevím ale mě prostě BP maximálně sedí,je to jednoduchý v pohodě žádné problémy nic a uděláms jeho pomocí stejně cokoli jako s x-tracks a to krásné velké nádraží,řekl bych že bp je pro běžné stavitele nej,x-tracks pro profíky co dělají už neuvěřitelné kousky tj můj názor :wink:

Stav, jak potřebuješ, začátečníku. Jedinej problém s BP Globalem je ten, že není komaktibilní a tudíš musíš přehazovat složky v MSTS jako o život. to není pro lidi, kteří neumějí ani nakopírovat soubory a přesto mají rádi simulátor nade všechny hry. Ten, kdo dělal Zbyňkovi Golbal BP, respektive Tsection.dat, měl alespoň trochu uvažovat a měl použít shodná čísla odkazů trakčních databází a čísel kolejového systému. Pask by nebyl jedinej problém. Zbyněk si tím jen pro sebe ulehčil práci, aby nemusel mít v nabídce při stavbě mraky kolejiva, které nikdy nepoužije.
Tygy

Tygy, ty jsi asi chyběl, když se to zde probíralo a mnohokrát opakovalo. Global BP začal Michal a já jej dokončil dle potřeby kolejiva. Jinak to opravdu udělat nešlo, máš svázané ruce dynamickou kolejí, tedy číselné hodnoty musíš dodržet.
Jinak kdo začíná stavět novou trať, tak volba je snad jasná. Kdo chce být kompatibilní s BP, Luhačovice, Čáslav - Třemošnice a ŽSR 130 by měl stavět v kolejivu BP, ale kdo chce být kompatibilní se zbytkem, ale to není také jednoznačné, protože jednotlivé Xtraky se také mezi sebou nemají rády, tak stavi na Xtrack.
Sice v rámci naší republiky by se měl držet systém nejdelší trati, ale to bohužel nelze použít, protože když začínal stavět Martin, tak BP myslím byla ještě na základním kolejivu. Takže je to 50 na 50. Spíše je to k zamyšlení pro Xtrakové trati, měli by jste vycházet z Global 321, protože vzhledem k rozsáhlosti by tato měla být jako základní a výchozí.
A uživatel by pak měl jen dvě volby systém BP nebo 321

Back
Nahoře