TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Zbyněk: Ano, myslel jsem rychločinné brždění. Takže pokud je to takhle, tak je to v MSTS nastaveno blbě. Otázka je, jestli to jde nastavit lépe. Pokud se nemýlím, tak by měl být parametr BrakeCyllinderPressureForMaxBrakeForce shodnýs EmergencyBrakeResMaxPressure a tomu by měl být nastaven TripleValveRatio tak, aby se pokud přepnu z provozního zabrždění do rychločiného nic nestalo-nedošlo k žádnému navýšení tlaku, které vyvolá zvýšení brzdícího účinku.
Nevim, jestli to říkám dobře, zkušení opravte mě.
Jinak k těm lokomotivám. Vím, že vyladit lokomotivu je 6x složitější než vůz. A taky vím od Ppoollla, že člověk se při vylaďování každé mašiny ( resp. jejích brzd ) jednotlivě může dobrat ke stejným výsledkům a poradil mi způsob se kterým jsem já i kdokoliv jiný schopný si se zhruba 90 % úspěšností mašinu upravit, bude-li vycházet z již hotových věcí. Co jsem ale tak koukal, ve většině mašin by zatím postačilo jen upravit MaxBrakeForce. U těch zbylých pak brzdy dosadit z jiné vylaďené mašiny se stejným typem brzdiče a doladit. Co jsem zkoušel, jsem byl spokojený.
Při časové náročnosti vylaďení jedné mašiny kompletně ( tj. těch zmíněných 100 % ) by nastavení všech mašin zabralo hezkých pár let. Otázka, jestli se to vyplatí.
Osobně tohle považuji za vhodnou alternativu. Jinak, tedy vím, že nejen napsat ale i otestovat, ale já už ty brzdy řeším zhruba rok... Vím o tom sice hodně málo, ale snažím se. Na druhou stranu chápu, proč byste měl úpravy v Trainsetu svěřovat zrovna mě, když existuje tolik lepších lidí... Jenomže na tento způsob stačím a říkám, že pokud by byl pro Trainset přijat, udělám to. A myslím, že ještě do konce února... Nebude to sice zmíněných 100%, ale bude to lepší než současný stav. Zjednodušeně opravím brzdící váhy a jiné blbosti a zkontroluju zábrzdné vzdálenosti samotných Lv, aby alespoň trochu odpovídaly skutečnosti.

No aby nebyli virtualni strojvedouci zklamani, ze to nebrzdi - nektere x6x mely v BP brzdnou silu 240kN a to bylo opravdove PIKO - slapnu na brzdu a stojim jako v aute.
To je samozrejme opraveno, x6x maji 44kN pro osobni a 24kN pro nakladni polohu brzdy - uvidite, ze to opravdu neni mnoho...

ZSR

zsr napsal:
No aby nebyli virtualni strojvedouci zklamani, ze to nebrzdi - nektere x6x mely v BP brzdnou silu 240kN a to bylo opravdove PIKO - slapnu na brzdu a stojim jako v aute.
To je samozrejme opraveno, x6x maji 44kN pro osobni a 24kN pro nakladni polohu brzdy - uvidite, ze to opravdu neni mnoho...

ZSR
A není škoda jen volit N nebo O ?
Asi by bylo vhodné O zkopírovat do trainsetu, ale nákladní udělat například s indxem _n, aby do aktivit se mohla vybrat jako vlak hráče i tato varianta.

Zbyněk Šemora napsal:
Asi by bylo vhodné O zkopírovat do trainsetu, ale nákladní udělat například s indxem _n, aby do aktivit se mohla vybrat jako vlak hráče i tato varianta.
Přesně tak jsem si to upravil i já.

I já se přidám a už jsem to do trainsetu obojí dosadil-nákladní s indexem _n.Výborná práce ZSR....Díky.

Zbyněk Šemora napsal:
zsr napsal:
ZSR
Problém se v takovém uspořádání objeví v okamžiku, kdy přijedeš s nákladním vlakem do stanice a přepřáhneš na vlak osobní přepravy. Je sice pravda, že brzdové rozvaděče mají přepínač N(G)/O(P), ale v reále jsem se s přepínáním rozvaděče setkal jen velmi výjimečně. 99,9% fírů nechává brzdový rozvaděč lokomotivy i na nákladech trvale v režimu O(P).
Proto navrhuji, aby se brzdami v režimu N(G) u lokomotiv dále již nikdo nezabýval a vše se nechalo jen v režimu O(P) tak, jak je tomu i v reálu.
Teorie je sice správná, ale praxe je taková, jak píšu.

Pajavlaky napsal:
Pokud se nemýlím, tak by měl být parametr BrakeCyllinderPressureForMaxBrakeForce shodnýs EmergencyBrakeResMaxPressure a tomu by měl být nastaven TripleValveRatio tak, aby se pokud přepnu z provozního zabrždění do rychločiného nic nestalo-nedošlo k žádnému navýšení tlaku, které vyvolá zvýšení brzdícího účinku.
Nevim, jestli to říkám dobře, zkušení opravte mě.
Teoreticky sice uvažuješ logicky správně, ale v msts závisí vše se vším.
BrakeCyllinderPressureForMaxBrakeForce(56)(3,8bar) je tlak potřebný pro vyvolání maximálního účinku brzdy.
EmergencyBrakeResMaxPressure je tlak, na který se naplní zásobní vzduchojem brzdového rozvaděče. Tento se za normálních okolností plní na provozní tlak brzdy (73)(5,0bar) a po zabrzdění se z tohoto vzduchojemu plní brzdové válce.
Vezmu-li v potaz, že objem tohoto vzduchojemu bude teoreticky 100l a objem soustavy brzdových válců také 100l, pak při úplném či rychločinném brzdění se tento vzduchojem propojí s brzdovými válci a po vyrovnání tlaků mám v brzdových válcích i v zásobním vzduchojemu přesně poloviční tlak (73:2=36,5psi)(5,0:2=2,5bar).
Z uvedeného vyplývá, že výsledná hodnota tlaku je závislá i na objemu zásobního vzduchojemu - čím bude zásobní vzduchojem větší, tím větší bude moci být i koncová hodnota tlaku brzdových válců.
Zde je tedy zapotřebí hledat potřebnou velikost zkusmo - nevím, který parametr určuje objem soustavy brzdových válců a mám dojem, že je nastaven v msts nějak napevno (případně jako nějaké procento z jiného proměnného parametru).
Přikládám ještě, co jsem posílal v odpovědích pro ZSR:
> Ahoj.
> TripleValveRatio ( 2.5 ) je hodnota násobitele.
> Jestliže se změní hodnota tlaku brzdového potrubí o 1,0bar, tak hodnota tlaku brzdového potrubí se změní o ten násobek
> Při hodnotě TripleValveRatio ( 1.0 ) bude poměr stejný - pokles tlaku
brzdového potrubí z hodnoty
> TrainBrakesControllerMaxSystemPressure ( 73 )
> o hodnotu 10 by měl vyvolat nárůst tlaku brzdových válců také o 10,
> o hodnotu 73 by měl vyvolat nárůst tlaku brzdových válců také o 73,
> ale je to jen vzájemný poměr veličin a hranici omezení stanovuje právě parametr
> BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce ( x.y ) = tlak potřebný pro vyvolání maximálního účinku brzdy, který má zajistit doraz, za který se již nebude hodnota tlaku brzdových válců zvedat i při poklesu tlaku brzdového potrubí o hodnotu větší.
Nějak nelogicky je hodnota pro obrzdění u sekce wagon definována jako
> EmergencyBrakeResMaxPressure( 73 ) - tlak jímky záchranné brzdy.
> Co se stane, když v seznamu zařízení
BrakeEquipmentType( "Graduated_release_triple_valve, Auxilary_reservoir, Handbrake,Emergency_brake_reservoir" )
> odeberu právě Emergency_brake_reservoir ? Nechybí třeba něco jako AuxilaryBrakeResMaxPressure( 73 ) nebo TrainBrakeResMaxPressure( 73 ) či SystemBrakeResMaxPressure( 73 ) ?
> Bude zapotřebí asi zkusit všechny možné kombinace.
> Tebou zmiňovanou hodnotu "maxbrakeforceatcylindrerpressure (73)" jsem zatím nikde neviděl ( ani v tvých eng/wag, do kterých jsem sběžně nahlídl), třeba to bude ono, co mi chybí a koliduje s tou hodnotou emergency.
Ve tvých souborech wag a eng jsem v sekci wagon našel příliš malé rychlosti odezvy na změnu tlaku
> MaxReleaseRate( 1.1 )
> MaxApplicationRate( 1.1 )
> xxRate by měl být parametr určující rychlost - o jakou hodnotu je zařízení schopno změnit tlak za 1sekundu ( v psi/s ).
> Podle mého mínění by se tyto rychlosti měly pohybovat v rozsahu nejméně 1xTripleValveRatio(nákladní) až 2xTripleValveRatio(osobní a rychlík). V tvém nastavení bude trvat 9sekund, než se změní hodnota tlaku v brzdových válcích o 10psi . Znamenalo by to, že vyprázdnění brzdových válců z plného tlaku do 0 by trvalo skoro minutu. Skutečné časy rozvaděčů jsou tak do 10sec.
(Toto bylo z korespondence ještě dávno před vypuštěním posledních nastavení engů od ZSR.)

Samozřejmě platí, že čím více hlav se bude problematikou ladění zabývat, tím více výsledků je možné vyhodnotit. I "slepá ulička" je hodnotná informace a nevyhnul se jim ani ZSR, Ppoollll, já i další.
Pajo, klidně jdi do toho.

Tohle vše výše je platné za podmínky, že zásobní vzduchojem je plněn jen a pouze z brzdového potrubí.
Jenže v reálu i v msts je u některých vozidel všechno jinak a tento vzduchojem může být doplňován ještě i z napájecího potrubí, které má vyšší hodnotu tlaku než brzdové potrubí.
V reálu jsou to například vozy pražského metra, lokomotivy tzv.2. a 3. generace a některé vagony.
V msts vozidla s distributorem a lokomotivy podle definovaných některých zařízení.
Nic není jednoduché.

zdravim,

duvod, proc pouzivam engy lokomotiv nastavene v rezimu N je tento:

- Pokud aktivita zacina s celou soupravou, do simulace se z nastaveni brzd vozu prebira jen brzdna sila. Ostatni parametry se berou z lokomotivy (tedy rychlosti naposuteni a vypousteni vsech jimek a valcu).

Pokud mam tedy loko v rezimu O a mam za sebou 20 nakladnich vozu, budou brzdit jako osobni. Pokud mam loko v rezimu N, pak budou brzdit spravne rezimu N

- Pokud zacina v aktivite loko sama, souprava na kterou najede brzdi podle nastaveni jednotlivyvh vozu (pokud jsou spatne nastavene, nejdou odbrzdit).

- To je duvod, proc muzete pomichat jakekoliv vozy a dokud je neodpojujete ci pripojujete, nemate problem. Od Kuju to bylo dost predvidave vzhledem k chaosu ve wag a eng filech.

- I kdyz v praxi je loko v rezimu O, predpokladam, ze nakladni vagony jsou v rezimu N a tudiz hlavni brzdna sila se vyviji vlakem, nikoliv lokomotivou a charakter brzdeni odpovida N

- Takovychto aktivit je hodne a je skoda prijit o simulaci pomaleho nabehu brzdy

ZSR

Bob_57 má pravdu, pokud se to nepoužívá, tak nemá smysl dělat desítky dalších engů. Ale pro některé aktivity, bych alespoň některé lokomotivy udělal i ve variantě nákladní. A stačila by opravdu jedna z řady (kromě x62)

Jeste dodam, ze duvodem pro existenci brzdeni N (myslim, ze se mu take rika II. zpusob) je potreba vyloucit moznost posunuti nakladu na vozu nebo jeho prudkemu pohybu ve voze (kapaliny). Pro kazdy typ je definovano pripustne maximalni zpomaleni/zrychleni a od toho je odvozena brzdna sila vozu a rychlost nabehu brzd.

Tyto normy jsou i soucasti dohody UIC (Interoparabilta vozidel).

Prave nastaveni "krechkosti" nakladu v MSTS nastavuje povolenou hodnotu zpomaleni nebo zrychleni a proto je take v zakladnich ulohach MSTS tak obtizne tyto hodnoty splnit, nebot brzdy i u defaultnich nakladnich vozu nabihaji velmi velmi rychle a brzdeni je prilis prudke pro nakladni vlak.

Opravte me pokud se mylim.

ZSR

Zbyněk Šemora napsal:
Bob_57 má pravdu, pokud se to nepoužívá, tak nemá smysl dělat desítky dalších engů. Ale pro některé aktivity, bych alespoň některé lokomotivy udělal i ve variantě nákladní. A stačila by opravdu jedna z řady (kromě x62)
Význam by to mohlo mít u výhradně nákladních mašin (181-183,121-123,131,781), jinak ostatní jsou univerzálky nebo posunky a u posunek musí být stejně brzda v režimu P.

zsr napsal:
Jeste dodam, ze duvodem pro existenci brzdeni N (myslim, ze se mu take rika II. zpusob) je potreba vyloucit moznost posunuti nakladu na vozu nebo jeho prudkemu pohybu ve voze (kapaliny). Pro kazdy typ je definovano pripustne maximalni zpomaleni/zrychleni a od toho je odvozena brzdna sila vozu a rychlost nabehu brzd. ...ZSR
Hlavním dúvodem je předpokládaná délka vlaku a od toho se odvíjející rychlost šíření rázové vlny v brzdovém potrubí. Uměle zavedeným zpožděním v brzdových rozvaděčích se eliminuje rozdíl brzdného účinku na začátku a konci vlaku, čímž se předchází nežádoucímu přetržení vlaku.

zsr napsal:
....- Pokud aktivita zacina s celou soupravou, do simulace se z nastaveni brzd vozu prebira jen brzdna sila. Ostatni parametry se berou z lokomotivy (tedy rychlosti naposuteni a vypousteni vsech jimek a valcu).....
Tohle máš nějak ověřeno? Já jsem se s tím nesetkal a myslím si, že nemáš pravdu. Dej si třeba 30 Eas-u s nějakým traktorem, naladěným na režim P. Pak si zapni rozšířenou diagnostiku, zabrzdi, odbrzdi a dívej se. Alespoň u mě je mašina dávno povolená a vozy se stále vyprazdňují......

Bob: mas pravdu. Beru zpet, pamatoval jsem si to z nejakeho mereni v minulosti, ale evidentne spatne. I kdyz je na zacatku cela souprava, brzdy se berou ihned podle vozu (Bin16).

Meril jsem to podle me pod Binem157, ale hlavu za to nedam. kazdopadne pod Binem161 to funguje spravne.

ZSR

Dotaz na Boba_57.
Jak jsi udělal v nových engech svou úpravu (350, atd), už jsem o tom kdysi psal, program Trainstore tyto engy neumí číst a vytvořené consists se nezobrazí v nabídce vlaků. Ale je zajímavé, že některé se zobrazí.
Engy s původní úpravou problém nemají.
Reaguji jen na soukromý dotaz od uživatele. V čem může být chyba?
Trainstore kvůli tvorbě aktivity jsem delší dobu nepoužíval, tak jsem tento problém zatím neřešil. Ale vzhledem k množství aktivit je Trainstore dobrá pomůcka, proto by se mělo zjistit, proč tyto engy nejsou někdy čitelné a zápisy v nich upravit. Jestli to dělají ty velké mezery mezi textem a hodnotou nebo prohození položek name, to by musel nějaký dobrovolník otestovat.

Zbyněk Šemora napsal:
Dotaz na Boba_57.
Jak jsi udělal v nových engech svou úpravu (350, atd), už jsem o tom kdysi psal, program Trainstore tyto engy neumí číst a vytvořené consists se nezobrazí v nabídce vlaků. Ale je zajímavé, že některé se zobrazí.
Engy s původní úpravou problém nemají.
Reaguji jen na soukromý dotaz od uživatele. V čem může být chyba?
Trainstore kvůli tvorbě aktivity jsem delší dobu nepoužíval, tak jsem tento problém zatím neřešil. Ale vzhledem k množství aktivit je Trainstore dobrá pomůcka, proto by se mělo zjistit, proč tyto engy nejsou někdy čitelné a zápisy v nich upravit. Jestli to dělají ty velké mezery mezi textem a hodnotou nebo prohození položek name, to by musel nějaký dobrovolník otestovat.
Pokud eng funguje v editoru úkolu a msts, těžko budu hledat, jakou chybu udělal autor externí utilitky. V eng je úplně jedno, co je výše a co v pořadí níže, simulátor to přiřadí do paměti stejně a zpracuje. Podobný problém jsi měl i s CB - velká a malá písmena. Simulátor jede jako v DOS - veklá/malá bere vše, utilitky ne.

bob57_cz napsal:
Pokud eng funguje v editoru úkolu a msts, těžko budu hledat, jakou chybu...
Jenže ono to blbne i u dalších eng souborů, např. u Pikkových 121 a 141 se nezobrazuje ani v MSTS ani v CB jméno z řádku Name, "CD 141.004-x", ale "cd141_004", což je na nic.

Asi máte nějak modifikované uživatelské nastavení.

Mi to funguje správně:

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/141-01.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/141-02.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/141-03.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/141-04.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/141-05.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/350-15.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/350-15a.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/350-15b.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/350-15c.jpg

Problémy má jen CB a jen s některými loko.
Všechny jsou na stejné bázi, 350 i 363 se opět ukazují správně, jen ta 141 je v CB jinak.
Používejte korektně fungující utilitky ( Convoi,... )
CB má i jiné problémy ( velká a malá písmena, některé jeho výstupy nefungují atd. ).

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.train-sim.cz/Bob57/obr/363-01.jpg

Už někdo zkusil mapovat, ze které loko na kterou můžu skočit? Zkoušel jsem opět ze 742 na 150 a to něšlo ačkoliv jsem to mě vyzkoušené že z dieselu na elektriku v poho, pak jsem zkusil 111 na 150 a taky nee, v čem je chybus? Dříve jsem hupsnul hned, ale teď ne a ne. Mám bin 1.7.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře