TRAINSET BP, připomínky, návrhy - archív #1

Vyhovuje mi Trainset BP ?

• Ano, vše mi funguje bez problémů

Hlasů: 23 57.5%
  • Souhlasím a jsem ochoten spolupracovat na dalším zdokonalení

Hlasů: 14 35.0%
  • Je mi lhostejný, vše si přeznačuji dle svého systému

Hlasů: 3 7.5%
  • Nevyhovuje, mám připravenu ke zveřejnění svou práci

Hlasů: 0 0.0%

• Hlasovalo členů
    40
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Tak abych i já vyjádřil svůj skromný názor.
Rychlobrzdu při překročení rychlosti bych snad i pochopil.
Penalizace 90 s se mi ale nelíbí. Je podle mě něco jiného slézt v reálu z mašiny a jít se podívat, proč je strhlá záchranka a nabrat tím třeba 5 minut a něco jiného zastavit, odbrzdit a jet bez časové penalizace dál, když vím, že jsem si rychlobrzdu strhnul vlastní blbostí/nepozorností.
Trošku v protikladu s výše napsaným je ovšem fakt, že pokud se v aktivitě zpozdím aktivováním rychlobrzdy, tak ji stejně můžu rovnou zabalit bez ohledu na to, jestli čekám 90, 120, 150 s...

Dál věc, která se ztratila v jiném vláknu:

Nevím, jestli je chyba u mě, ale od aktualizace trainsetu na Bin 1,6 mi u lokomotiv řady x6y nepůsobí EDB až do zastavení, ale odpadá někde kolem 30 km/h. To, že nejde tlak do válců na lokomotivě po odpadnutí EDB a loko se tak řítí nebržděná, respektive bržděná jen vlakem, beru jako fakt a kompromis ladičů engů a MSTS. Nebo je to jinak?

Výchozí nastavení brzdiče do polohy BRZDA (závěr) mi jde také proti srsti.
Jistě nemá smysl nastavovat jako výchozí polohu ZÁVĚR, když to nic nedělá (jak se to jmenuje v MSTS, nevím). Rozumnějším kompromisem by určitě byla výchozí poloha v neutrálu. Když spustím aktivitu, kde se řítím 140 km/h a rovnou mi tam jde brzda, no nevím, nevím.

Tolik názor prostého uživatele.

Skromný dotaz. Jeli jste někdo někdy vlakem? A měli jste hodinky?
Zkuste si stopnout jak douho trvá zastavení vlaku a za jak dlouho vlak odbrzdí. Myslím, že 90 sekund Vám stačit nebude. Ono je to pohodlné. Rychlobrzda, pak odbrzdím jako u osobního auta a jedu dál. Ale na železnici je to trochu jinak. Ohledně aktivit, stejně se většinou jede s náskokem, hlavně, když jedete na blok, tak bych to jako tragedii neviděl. Ale penalizace není od toho, aby prodlužovala čas jízdy vlaku, ale od toho, aby hráč jel tak, aby žádná penalizace aktivována nebyla. Pokud člověk nemá z ničeho strach, tak to není hra.

strhnutie zachranky pri prekroceni rychlosti? suhlasim pri konstrukcnej rychlosti vozidla asi aj s penalizaciou... pri maximalnej povolenej (tratovej) rychlosti je to zlozitejsie... obvzlast dobrzdovanie na 120 na zltu a podobne by s tym mohlo robit problemy (niektorym, pri rychlej jazde, skratenej medzinavestidlovej vzdialenosti a podobne).

btw: je uz poriadne riesene vypinanie opakovaca (napriklad klavesou "v" alebo tak) je divne prechadzat po hradeckej "lokalke" okolo mechanik a mat na opakovaci jasnu zelenu.

btw2: ked uz som pri tom opakovaci, preco sa stav zivaku nesignalizuje modrou na opakovaci, resp. preco to nikto nepouziva?

Skromná reakce.
Já jsem pro aktivování záchranné brzdy, Zbyňku, je to jediný prostředek, jak přimět uživatele, aby dodržovali rychlost.
Problém je vyrazit ze stanice se samotnou loko přes odbočku a pak se ještě courat několik set metrů 40 km/h. Osobně si kvůli tomu aktivování záchranky při překročení rychlosti vypínám. Ovšem rychlosti se snažím striktně dodržovat. V reálu si až na pár vyjímek "pánů strojvedoucích" s hodnotou přesné rychlosti při průjezdu kolem rychlostníku nikdo hlavu neláme, prostě nějak to vyjde - plus, mínus autobus. Že je to špatně, je věc druhá.

90, 150 s...Tím chtěl básník naznačit, že už jen při aktivaci záchranky je aktivita zralá na LOAD, protože už zde hrozí nebezpečí mizení trafficu před očima.

Tak už jenom ty brzdy..?

jeffer napsal:
strhnutie zachranky pri prekroceni rychlosti? suhlasim pri konstrukcnej rychlosti vozidla asi aj s penalizaciou... pri maximalnej povolenej (tratovej) rychlosti je to zlozitejsie... obvzlast dobrzdovanie na 120 na zltu a podobne by s tym mohlo robit problemy (niektorym, pri rychlej jazde, skratenej medzinavestidlovej vzdialenosti a podobne).

btw: je uz poriadne riesene vypinanie opakovaca (napriklad klavesou "v" alebo tak) je divne prechadzat po hradeckej "lokalke" okolo mechanik a mat na opakovaci jasnu zelenu.

btw2: ked uz som pri tom opakovaci, preco sa stav zivaku nesignalizuje modrou na opakovaci, resp. preco to nikto nepouziva?

Opakovač lze zhasnout na klávesu "V" u řady 731, 451/452, ve vývoji je řada 350, Zbyňkovi jsem tuším dodával řadu 110, Arwyho 240 to umí taky....nejsem si jistý, zda to dali kluci slovenský ven, když jsem Dráčikovi posílal úpravu na cab263 v době, kdy se pustil ven upravený cab na 230/240....ten to taky uměl......

U všech zmiňovaných řad se chovalo korektně i modré světlo na LVZ....dokonce u 451, 731 a 350 (ve vývoji) tak, že nejdříve zhasla modrá a asi až po 5 sec (podle typu loko) se ozvala houkačka)

Jinak, co se týče automatického zhasínání NO na nekódované trati by to chtělo úpravu MSTS a návěstních scriptů tak, že by se přidal jeden bit, kterým by se rozhodovalo, jestli návěstní znak půjde i do návěstního opakovače.

Takže suma sumárum - obojí při tvorbě kabiny používám už asi rok a pokud se mi dostane k testům kabina, kde to není, tak je to jedna z připomínek.

Samozřejmě nic nebrání tomu, když víš, co a jak kde upravit - tak se domluvit s autorem cabu, zvuku i engu (pokud chceš mít i reálný zvukový efekt), upravit to, dát jim to ke schválení a pustí se to jako update ven.

Stačí to takhle?

Zbyněk Šemora napsal:
Skromný dotaz. Jeli jste někdo někdy vlakem? A měli jste hodinky?
Zkuste si stopnout jak douho trvá zastavení vlaku a za jak dlouho vlak odbrzdí. Myslím, že 90 sekund Vám stačit nebude. Ono je to pohodlné. Rychlobrzda, pak odbrzdím jako u osobního auta a jedu dál. Ale na železnici je to trochu jinak. Ohledně aktivit, stejně se většinou jede s náskokem, hlavně, když jedete na blok, tak bych to jako tragedii neviděl. Ale penalizace není od toho, aby prodlužovala čas jízdy vlaku, ale od toho, aby hráč jel tak, aby žádná penalizace aktivována nebyla. Pokud člověk nemá z ničeho strach, tak to není hra.
Až bude simulátor respektovat naše předpisy, tak prosím. Ale takhle?

Jo a vlakem zásadně nejezdím...

Pawlik napsal:
Výchozí nastavení brzdiče do polohy BRZDA (závěr) mi jde také proti srsti.
Jistě nemá smysl nastavovat jako výchozí polohu ZÁVĚR, když to nic nedělá (jak se to jmenuje v MSTS, nevím). Rozumnějším kompromisem by určitě byla výchozí poloha v neutrálu. Když spustím aktivitu, kde se řítím 140 km/h a rovnou mi tam jde brzda, no nevím, nevím.
To máš těžký, když bude v neutrálu, tak se ti zase stojící souprava rozjede ve spádu... A naskakovat za jízdy na mašinu také není to pravé ořechové. :D

To je pravda, někdy se prý ani doběhnout nestihne - taky reál :D
A ta EDB u x6y? Ví někdo, prosím?

Ale víte co je zájímavé? Jak Miran vydal před rokem 451, tak je tam nastavena penalizace také na 90 sekund a navíc i na živáka.
A ozval se za ten rok někdo, že měl problém? O ničem nevím.
Ale byl zde opačný problém. Když jsem před rokem klonoval eng na loko 240, tak jsem všude nevědomky naklonoval s nesprávným údajem.
Zkrátka všechny 230 a 240 mají strop rychlosti 115km/h a po té následuje rychlobrzda a také penalizace 90sekund a to včetně LVZ. Po telefonické dohodě s Ppoollllem (včera) jsme se dohodli penalizaci na bouchnutí LVZ odstranit, protože VZ většinou bouchá, když je v tom fíra nevinně. (vlastní praxe).
Ale engy na 240 jsou v oběhu déle než 451 a také to nikomu nevadilo, ikdyž jsem tentokrát udělal chybu já. (vadilo to až v příspěvku kolem S499 v neděli)
Zítra Vám nakopíruji tyto parametry všude vyladěny, takže vydržet. A nečilte se, že zavádím nějaké novoty. Naopak, dávám dopořádku už dávno zavedené.

Jsem rád, že jsem konečně nezůstal sám v duelu T-BP : b57/ZŠ+Pp a přidali se ke mně i další přemýšliví lidé. ( Dokonce i někteří, kteří mne svým postojem do jisté míry překvapili ).
Vychází mi z toho jedno - nejsem to jen já, kdo je nespokojen, ale je nás víc, akorát já jsem se vždy ohradil a ostatní se už pouze nepřipojili. Tím jsem já dostal nálepku věčného kverulanta - ač vlastně nevoleným mluvčím jedné názorové skupinky.
Nyní konečně vznikl plný dialog - demokratický.
Není rovněž pravdou, že by to "muzeum" nikomu nevadilo, ale sám sis, Zbyňku, vydupal na 2.slezině, že se prozatímně do muzea nebude zasahovat a nové bude již podle nového. Konečně msts-bin donutil k přehodnocení postojů a tím bylo nutno vyvolat i nový dialog o vlastnostech. Účelu bylo dosaženo.
Zbývá se už opravdu jen dohodnout na jasných pravidlech - ladění. Konečný verdikt ještě nepadl.
Bude tedy pravděpodobně ( nepochybně ) nutné udělat diferenciální nastavení pro různé řady vozidel podle výbavy ( Mirel / VZ90 / bez ) v příslušných monitorech.
Co se týká nastavení výchozí polohy vlakového brzdiče, tak to jsme už taky probírali : jedna názorová skupina se kloní k zabrzděné soupravě, druhá se mnou k poloze neutrální a povinnosti strojvedoucího si zkontrolovat ovládací prvky v kabině. Obojí rozebíráno již dříve. ( Zde se jedná o chování a nikoliv o zobrazení přeloženého výrazu v "bublině", to jsme si už snad vyjasnili.)

Pawlik napsal:
A ta EDB u x6y? Ví někdo, prosím?
Nevím, kdo to klonoval do těch Peršingů, ale je to naprosto mimo jakoukoliv charakteristiku. V mojí csd_363074 to mám úplně jinak a měl jsem to jinak i v původní cd_363074. Autorovi úprav jakoby uniklo, že se ty hodnoty v DynamicBrakesxxx udávají v mílích a ne KM a stejně jsou špatně i ostatní hodnoty. Proud EDB 1100A je nad nastavením nadproudu jízdy natož brzdy.
Pan Vlček mne na slezině požádal, jestli bych nevystavil někam na web "etalony" pro nastavení jednotlivých řad, že si to podle nich pak předělá. Asi to bude fakt aktuální.
Jestli bude vlastnosti lokomotiv nastavovat kdekdo podle "vlastního cítění" bez ohledu na skutečné parametry a charakteristiky, tak se s tím laděním děláme zbytečně.
( Na dnes avizované update ještě nemám - píšu podle posledního.)

Takže k výchozímu nastavení brzdiče a jak se chová MSTS. Reál teď záměrně ponechávám stranou neboť pokud se bavíme o MSTS tak musíme vycházet z toho co MSTS(bin) umožňuje.

Jsou dva možné výchozí stavy úkolu.
1 - vlak hráče je v pohybu
2 - vlak hráče stojí

A dva možné stavy brzdičů (nebrat to doslova podle textu v bublinách).
A - zabržděno
B - neutrál

1A - v tomto případě jsou loko nasazeny na koleje v odbržděném stavu (poloha brzdiče je pro jistotu ve švihu - první krajní poloze) a souprava jede předvolenou rychlostí. Je nastaven i výkon. Jakmile se ale sáhne na brzdu tak je brzda přestavena do výchozího stavu v eng (v případě nového nastavení podle ZŠ - maximální brzda) a pak je nutné okamžitě odbrzdit. To je první úlet oproti reálu.
Při změně kabiny či loko je souprava opět ve výchozím stavu daném spuštěným úkolem. To znamená že při otočce v kabině souprava okamžitě jede a brzda je ve švihu. To je druhý úlet oproti reálu. Po sáhnutí na brzdu je to jako v předešlém - opět maximální brzda.

2A - v tomto případě (nové nastavení podle ZŠ) je regulérně zabržděno. Vlak hráče stojí i na svahu a nikam se nerozjede. Pohyb brzdiče je po prvním pohybu OK.
Při změně kabiny či loko (což je možné jen při stání soupravy) je opět zabržděno a vlak nikam neujede ani na svahu.
Takže v tomto případě není žádný zásadní rozpor v chování MSTS oproti realitě.

Tak a teď když bude brzdič mít výchozí polohu v neutrálním stavu.

1B - v tomto případě souprava opět jede a po sáhnutí na brzdu není skok ze švihu nijak moc rušivý - není to tak daleko od sebe. Po změně kabiny/loko opět souprava jede což je ten druhý úlet oproti realitě.

2B - v tomto případě není zabržděno a vlak hráče se na kopci rozjede dříve než se stačí sáhnout na brzdu a zaúčinkují brzdy. Tentýž problém je i při změně kabiny/loko. Budiž. dá se argumentovat tím že první poviností fíry po nástupu na loko je zabrzdit. Jenže pokud je úkol závislý na tom, aby se nezměnil směr kvůli návěstidlům a přitom se souprava z kopce rozjede před zaúčinkováním brzd opačným směrem než má jet a tím pádem se uvolní návěstidla tak je to problém. Před změnou kabiny/loko se dá sice zabrzdit a pak přejít takže by to mělo být jen o správném návyku ale furt to neřeší ten problém hned na začátku.

Jednoznačne z toho vyplývá že v pohybu (1) může začínat úkol pouze tehdy, pokud se nepředpokládá přesedání mezi kabinami - celou dobu sedím na zadku jen v jedné kabině. Jakmile ale budu muset střídat kabiny tak úkol musí začínat při stání (2) soupravy. A jestliže se k tomu přidá ještě svah v nevhodném směru na začátku úkolu tak z toho možného (dva různé základní stavy brzdičů) nechť si každý vybere co je vhodnější.

Takže se pánové (a dámy) nad tímto zamyslete a učiňte si závěr sami. Prakticky ve všech případech jsou stavy které budou některým jedincům vadit. Otázkou ale je co bude vadit všem nejméně.

K té 451/2 a spol s penalizací - to máš dáno tím že není povoleno od autora do toho sahat. A všichni to musej brát jako černou skříňku takže není o čem diskutovat. A pokud to někomu vadilo tak si to upravil sám pro sebe. Alespoň se něčemu málo dotyčný přiučil.

Po vydání msts-bin je už každému jasné, že aktivita musí začínat v nulové rychlosti s vyjímkou případu, kdy se nebude po celou dobu trvání aktivity muset přesedat do jiné cab či loko - jede se pouze vpřed.
Stojící loko ve výchozím stavu po načtení aktivity sice odbrzdí s polohou BSE "neutral" ( ani brzdící ani odbrzdění ), ale ta doba pro uvedení vlaku do pohybu na spádu zase není tak krátká, aby se nedalo zabrzdit, v drtivé většině postačí i pouhá DAKO BP k zajištění vlaku, pokud to nebude zrovna 2000t na 15promilích, že.
Při změně kabiny je nutno nejdříve přibrzdit vlakovou brzdu - tím se zajistí rychlost 0, což je podmínka pro umožnění přestupu ( zopakuji - podmínkou je nulová rychlost všech vozidel vlaku a ne zabrzdění vlaku ), po přestupu do zadní kabiny bude v brzdovém potrubí totožný tlak, jaký byl nastaven v přední kabině před stiskem klávesy 1.
Pro BS2 platí podobná podmínka, nastavit se ale jako výchozí musí poloha závěrná ( označené jako "neutral" mezi "jízda" a "min.brzda " ) a nikoliv uzamykatelná .
Opět pro přechod platí přibrzdit, přestavit do závěru a přejít nebo nastavit nějaký stupeň zabrzdění a přejít - zůstane nastavená hodnota, protože je nastavena poloha "závěr".
Při nastavení závěrné uzamykatelné stejně naskočí první načtení s plným tlakem v brzdovém potrubí a bude ihned zahájeno brzdění postupně až na plný účinek.
Cpát tam plný účinek brzdy je zbytečné.

Za chvíli to bude ke stažení. Ještě po telefonátu s Miranem jsem doplnil do souborů jeho připomínky.
V instalačce budou i updaty kabin včetně nově doplněných. Dále doplněné loko 163029, zssk163122 v novém nátěru a Skůrova turbínka a přípojný vůz, kde se měnilo značení dle norem. do common.cab přibude cab740_742 od Ppoolllla, kde jsou úpravy textur pro loko 740. Balík má asi 44 MB Ostatní loko jsou na stránkách Jardy Skůry. Je zbytečné, aby jste stahovali například celý balík cd_363

Tímto se omlouvám za zdržení odeslání aktuálních DVD, které začnu rozesílat během dnešního dne. Finální instalačku jsem dal dohromady až dnes ráno. Lokomotivy a vozy jsem testoval, mělo by vše fungovat jak má. Připomínky opět zde.
Download bude asi za hodinu.

Jedna otázka. Co vůbec říkají o zajištění lokomotivy proti pohybu předpisy?
Pokud řídím auto a chci ho odstavit, tak mám ze zákona povinnost ho zajistit proti samovolnému pohybu.

Bobe57, odbržděná souprava se ti na spádu rozjede téměř okamžitě. V reále i v MSTS.

Michal napsal:
Jedna otázka. Co vůbec říkají o zajištění lokomotivy proti pohybu předpisy?
Pokud řídím auto a chci ho odstavit, tak mám ze zákona povinnost ho zajistit proti samovolnému pohybu.

Bobe57, odbržděná souprava se ti na spádu rozjede téměř okamžitě. V reále i v MSTS.
Obsazená loko se zajišťuje přídavnou brzdou. Odstavená zajišťovací brzdou a podložením klíny podle místních ustanovení. Odstavené zde neřešíme, vlak hráče je vždy obsazen.
Stojící obsazený vlak na spádu se také zajišťuje proti samovolnému pohybu jen brzdou přídavnou na hnacím vozidle, průběžná vlaková brzda se použije pouze tehdy, pokud není zaručeno, že přídavná brzda bude dostatečná s ohledem na velikost spádu a hnotnost vlaku ve vztahu k brzdící hmotnosti lokomotivy. Rozhoduje strojvedoucí podle vlastních zkušeností a znalostí místních poměrů.

bob57_cz napsal:
Odstavené zde neřešíme, vlak hráče je vždy obsazen.
To jo, ale ber to tak, že na začátku aktivity vylezeš na neobsazenou mašinu...

Michal napsal:
bob57_cz napsal:
Odstavené zde neřešíme, vlak hráče je vždy obsazen.
To jo, ale ber to tak, že na začátku aktivity vylezeš na neobsazenou mašinu...
To určitě ne. Je obsazená. A je to jediný případ za celou aktivitu, kdy si musíš ověřit jako fíra potřebné. Dále v aktivitě to už ovládáš naprosto normálně, tak proč by mělo první startnutí dělat někomu problémy. Jde jen o to zvyknout si na to, že msts prostě startuje s volnou soupravou bez ohledu na výchozí nastavení a podle toho se přizpůsobit. To, že mu ihned při startu vnucuji provádět okamžitě nějakou funkci navíc mimo vlastního úmyslného ovládání může být i kontraproduktivní.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře