Gmax - tipy a triky

Ještě v gmaxu hodně a moc plavu, ale nějaké základy orientace v programu už mám. Potřebuji pokročilejší školení :) Nebude nějaká slezina? :)
Dal jsem dohromady první model peronů, protože hlavně v Německu potřebuji odstranit ty problikávající slepence.
Tohle je první funkční export. Ale trvalo mne to hodně dlouho :) Nasekám různé šířky a délky a postupně je mohu zdokonalovat. Modeláři dávno "vymřeli", tak co mi zbývá. :)
peron10x6_5.jpg

Abych měl nějaký výsledek a nezamotal se podrobnostech gmaxu, kde mám ještě velké mezery, tak jsem si vyrobil perony do Drážďan přesně na míru jen s provizorními texturami roztaženými do délky. Ale tímto jsem snížil počet objektů z necelých 2000 na 1950.

Tady je to samý modelář, návody k natažení textur jsem moc nepochopil, protože většina je pro Trainz či Flight simulátor s jiným prostředím nástavby, zkrátka chybí základy orientace v prostředí gmax.
Navíc mi gmax nepustí konkrétně na tyto perony jiný formát než BMP. Když chci načíst ace, tak program vyhodí chybu o nepodporovaném formátu. Přitom jinou texturu ace by to schválilo. Tak pracuji s BMP a při exportu do s souboru to vyhodí chybu o BMP, gmax většinou při opakovaném neúspěšném vykřížkování hlášky spadne, ale s soubor se vytvoří a musím jej v FFedit opravit s texturou na ace.
Ale důležitý je model, který se už dá editovat a doplňovat o další podrobnosti.
Nemá někdo ze zkušených heslovitý návod, jak otexturovat 200 až 300m dlouhý peron, aby se textura nenatahovala, ale mohla skládat postupně za sebou, jako ten 10m díl. Anebo ten desetimetrový díl naklonovat do potřebných délek a pak umazat nadbytečné polygony. A to bych ještě chtěl mírně upravit model haly, respektive zvýšit podjezdy ploch na straně směr Neustadt, abych model mohl spustit dolů a odpadlo by dalších asi 20 modelů zdí, aby hala nevisela ve vzduchu.
Neplánuje někdo nějakou slezinu?
Dlouhé perony jsou sice mazanice, ale už nic neproblikává. :) Oblouky ještě neumím. :)
0608DresdenHBF1.JPG
0608DresdenHBF2.JPG
0608DresdenHBFdetail.JPG

. Když chci načíst ace, tak program vyhodí chybu o nepodporovaném formátu. Přitom jinou texturu ace by to schválilo.
Gmax neumí pokročilý způsob komprimování ACE, je potřeba texturu rozbalit třeba v AceIt nebo v TgaTool a znova zabalit.
Řeším to tak, že v trati si nechám původní texturu a v adresáři Gmaxu pracuju s upravenou.

Nemá někdo ze zkušených heslovitý návod, jak otexturovat 200 až 300m dlouhý peron, aby se textura nenatahovala, ale mohla skládat postupně za sebou, jako ten 10m díl.
Zbyňku, musíš ten rámček ohraničenia textúrovanej oblasti pretiahnuť za okraje, toľkokrát, o koľko je dlhší objekt ako textúra. Na obrázku je napr 10m dlhá textúra kríku, aj chcem mať model kríkov 20m, tak to dva krát dám väčšie.

Přílohy

• Gmax obr3.jpg
    Gmax obr3.jpg
    163.3 KB · Zobrazeno: 0
... Navíc mi gmax nepustí konkrétně na tyto perony jiný formát než BMP. Když chci načíst ace, tak program vyhodí chybu o nepodporovaném formátu. ...
Zbyňku jukni na web Michala Tučka, tam je návod na modelování v GMax včetně vzorové stavby reléového domku, kde jsou tyto základy vysvětleny. Další návody jsou u Honzy Švece a u MIrana. ;)

To vše mám stažené ale dost se v tom ztrácím. Protože by to chtělo nejprve se podrobněji seznámit s prostředím. Tak nějak postupně do toho pronikám. To relé jsem zkoušel ale skončil jsem na tom, jak přesně navázat ty dva boxy na sebe. Něco mi napsal Nebulus, tak to vyzkouším znovu. Mě to vždy chvíli trvá, než něco nového pochopím. :)

Mapování:
1. Vybrat objekt, vybrat polygon (v okně Selection kliknout na čtvereček a kliknout na polygon)
2. V okně modifikátorů (Modifier list) vybrat Unwrap UVW a kliknout na Edit
3. Označíš si body a přesouváš je myší. Se Shiftem se přesouvají pouze v jedné ose.
3a. Vlevo dole jsou políčka pro ruční zadání souřadnic. Pokud namapuju “do prázdna”, nebude na modelu prázdno, ale textura se zopakuje. (viz Nebulusův obrázek, tam bude textura 3x)
4. Zavřít okno, potom v okně modifikátorů kliknout pravým tlačítkem a vybrat Collapse All

Pokud je to vhodné, lze mapovat více polygonů současně (například protilehlé strany).

Na zrcadlové otočení (budeš potřebovat často) v tom mapovacím okně označíš všechny body a klikneš na ikonu Mirror horizontal (dva trojúhelníky proti sobě). Na zrcadlení na výšku podržet myš na tlačítku, objeví se další tlačítka.

Děkuji jak Nebulusovi, tak Mikuldovi za rady a trpělivost z mého nekonečného vyptávání. Stejně v modelování stále plavu a než vše pochopím, uplyne ještě hodně vody. Ale přitom by stačily dvě hoďky konzultace s někým znalým osobně. :) Někde u pivka nebo na slezině.
Po peronech jsem zkusil jinou kostku, kulisu nádraží Dresden. Kostka se smazanými polygony nahoře a dole.
Co já se natrápil s natahováním textury. Je to pokus a omyl. Normálně podle návodu, EDIT uvws, označím body, chci pohnout s texturou a na modelu žádná odezva. Pak jsem to zkusil znova podle příručky a už to najednou šlo. Tohle tápání v bludném kruhu tak zdržuje.... :)
Po dalším načtení najednou vidím celou historii bodů, jak jsem experimentoval. A navíc jsem chtěl editovat stěnu jak je na modelu a zobrazí se mi opačná. Ale v záložce Bitmaptextur to jde změnit. Jenomže všechny se jmenují stejně, tak jen střílím od oka.
Tohle je to mé patlála patlála.
Kostka.JPG
Ale zkusil jsem model vygenerovat a vsadit do hry.

Nakonec ten výsledek není až tak příšerný. Deterio i Kimir mi psali, že mají celé nádraží nafocené. Když pěkně poprosím, mohly by fotky být k dispozici? Udělal bych pěknější kulisy. A až mi to půjde, tak i něco už modelového. :) Zatím je to jen takové testování.
1008DresdenHBF.JPG
1008DresdenHBF1.JPG
1008DresdenHBF2.JPG
Jinak ta hala jako celek má další neduh. Na straně směr Neustadt jsou moc nízko podjezdové hrany a na obou stranách. proto jsem musel celé nádraží zvednout a zamaskovat modely zdí. Viz obrázek. Ale to už je vidět i v aktualizaci trati.
1008hala.JPG

Už mi z toho modelování pomalu hrabe, tak abych se pohnul z místa, tak jsem přetexturoval všechny perony, aby ta dlažba nebyla tolik natažená. Ale stejně neumím. Originál model má ty dlaždičky víc najemno. Na šířku 11 cihliček a já mám jen 8.
A pak legrace. Když zobrazím v MSTS, tak některé perony mám pěkně rozmazané. Asi jsem zapomněl nastavit hodnotu -3, když se zvolí textura. Ale i tak jsem pak na modely upravoval textury úplně naslepo, protože u dvou modelů jsem viděl na kvádru jen černé plochy. Čas vypršel, tak jsem to riskl. A jeden peron v dolních nástupištích v MSTS mi zůstal bílý. Nechápu. Ale úspěch, před editací jsem měl bílé všechny perony na dolních nástupištích. Ale zajímavé je, že ten peron 300m úplně vlevo má texturu stále roztaženou. Asi jsem body textury málo natahoval. :)

1108DresdenHBF2.JPG

1108DresdenHBF1MSTS.JPG
Vlevo původní model. Vpravo mé patlála patlála. :) :) Ale tady se textura nerozmazává. Peron dlouhý 300m.
1108DresdenHBF2MSTS.JPG

Může mi někdo znalý vysvětlit, proč když vytvořím nový model (kostku) mám hned černé plochy? Děje se mi to i na jiném PC. Pak když mám mapovat, tak nataženou texturu vůbec nevidím a vše dělám poslepu. Něco musí být v nastavení. O něco jsem musel omylem zakopnout a hned dvakrát.
Všechny dostupné návody jsou jak pro cvičenou opici. Postav domeček a pak následuje jen postup, co mám zmačknout dokud není hotovo. Ale chybí jakékoli seznámení s každým otevřeným oknem, co znamenají ostatní tlačítka, či záložky. Holt, napsat návod na cokoli, aby to začátečníci pochopili je umění.
Copak takhle, jak je na obrázku, se dá mapovat model? :) A navíc, někdy mám ty body k označení 2x. Vstoupím do EditUVWs mám už rovnou červeně označený celý čtverec, posunu jej dolů, abych docílil opakování textury, ale na textuře mi zůstane další čtverec s body k označení. Vůbec se v tom neorientuji, protože neexistuje žádný popis, kdy se tento efekt vyvolá.
gmaxTest.jpg

Nový model a tentokrát nevidím mezi body žádné bílé čáry. Zase opačná situace a nechápu jak jsem tohoto docílil. Přitom by stačilo mít základní znalosti prostředí gmax.
gmaxTest2.jpg
Ale i tak poslepu peron vyexportuji. Po dlouhé době se mi rovnou nastavila dohlednost 1500m. Minule jsem měl asi 10x po sobě vždy 0 a musím to vždy v FFedit přepisovat ručně. A to postupuji vždy stejně.
Zatím jsem texturu srovnával jen nahoře, ne boky.
Po peronech chci vymodelovat i zdi-mosty, na kterých je 4 kolejná trať do Drážďan a dál na Neustadt. protože z těch stavebnic existujících modelů to tam problikává jako barevná hudba.
Dokud se nenaučím modelování základních jednoduchých staveb, tak žádné nové tratě nebudou. :) Protože modeláři nejsou a ti co jsou, tohle není jejich oblast zájmů. A každý tvoříme jen to, co ho baví.

peronExport.jpg

1) Jseš si jistý, že před mapováním máš označeno to, co chceš mít označeno? to je nejčastější zdroj problémů

2) Viditelnost se při exportu musí zadat vždy. Pokud jí nezadám, je tam 0. Divím se, že ti tam skočilo 1500, to je nějaká kravina. Po exportu je potřeba dát Remove LOD data from scene, jinak (aspoň teda u mě) Gmax spadne.

Viditelnost se při exportu musí zadat vždy
My si nerozumíme. Jasně že vždy zadávám. V tomto případě 1500. Ale po exportu mám většinou nulu. Možná to má souvislost s tím, že jsem model měl uložený a načetl jsem jej. Pokud od píky až do exportu nic neukládám, tak zadaná viditelnost drží.
První otázka zněla. Proč po vytvoření kvádru mám kromě boků (osa y) všechny plochy černé.

Pozor, jestli nemáš LOD zadaný dvakrát, jestli ti tam nezůstala “viset” nula z předchozího exportu.

Mikuldo, my si stále nerozumíme. LOD mne vůbec netrápí, ten si umím opravit. Ale poslední exporty už mám správně, jak jsem je zadal.
Mě brzdí to, že když začínám s kvádrem, tak mám od počátku černé plochy, na kterých v dalším postupu nevidím jak se natáhla textura. Dřív mi to nedělalo. Co je špatně? Takto nesrovnám na modelu žádnou texturu. Textura je po natažení vidět jen na bílé části. Tohle jsou základy, které bych měl vědět. Asi jsem jen zakopnul o nějaké tlačítko. Nebo nechtěně zmačknul nějakou klávesu. Otevřu gmax a začnu jen malovat plochu do TOP a hned je takto černá. Jinak kostku zadávám podle rozměrů. Stejný výsledek.
kvadr.jpg

Při vytváření nového kvádru, když se klikne na tlačítko "Box", zkuste navolit jinou barvu, třeba modrou (Name and Color). Uložit. A pak to přepnout zpět na bílou. ... Jen hádám.

Zbyňku a nemáš náhodou to čelo toho kvádru označené? (Červený obdelnik s úhlopříčkou). Na obrázku to není vidět.

zkuste navolit jinou barvu, třeba modrou
Však jsem navolil bílou a výsledek je na obrázku. :) Bílá jen osa y

Ale dnes jsem zkusil kvádr na počítači v práci a nataženou texturu jsem už viděl, ale i tak to bylo hrozně tmavé. Ale to bylo ve WIN10. Černý problém mám na notebooku s W11. Ale hlavně, že jsem trochu popojel. V práci mám nyní hlavní sezonu, tak jsem ten kvádr nedokončil. Tentokrát bloky zdí pod halou v DresdenHBF. Jsem fakt zvědavý, jak to bude vypadat. Já tam potřebuji ušetřit stovky objektů.
nemáš náhodou to čelo toho kvádru označené?
Ne, to je stav hned po "Create". Dotaz je spíš na základní nastavení, jestli nemám něco špatně. Nebo jestli ta černá nejde vyměnit.

Back
Nahoře