Gmax - tipy a triky

O co jsem opět zakopl a model zmenšil jak v Ant-manovi.
O nic jsem nezakopl, model se mi takto převedl z 3ds po Import do gmax.
U DresdenHBF jsem měl 3ds od toho dobrého člověka z tohoto fóra a ten se převedl správně.
Tedy něco jsem špatně zadal do ShapeConverter. Ale tam nic nastavit nejde.
Ta hala má být dlouhá asi 160m a má 4 :)
ant-man.JPG

Tak jsem opravil perony a vyrobil podezdívky a některé podjezdy i na Dr Neustadt. Snad se ta hala podaří importovat ve správném měřítku. I když ten model je asi odjinud, tak když se narovnají boky do pravého uhlu a levá strana vytáhne o 11m, aby boční stěna byla mezi druhou a třetí kolejí zleva, tak by to bylo dostačující. Obrázek je z MSTS pro kontrolu, jestli se nic nerozmazává.
2508Neustadt.JPG

Tak metoda pokus a omyl, všechny varianty importu a našel jsem tu správnou a model načetl ve správné velikosti.
Komplikace ale nastala, že model je spojený ze čtyř samostatných bloků a při pokusu o natažení textury na vybranou plochu gmax spadne. Netuším, co je tady jinak.
Natažení textury funguje jen před Convertem do Editable Mesh, ale otexturuje se kompletní model vybranou texturou. Ale díky tomu, že je model ze čtyř bloků (tři bloky jsou konstrukce), tak bylo možné natáhnout i tu druhou texturu.
Sice to byla pakárna, ale na takových modelech se člověk hodně naučí. Tady nejde o to, že originál hala vypadá jinak, ale kolik procent budov máme originály? Většinou používám náhrady. Tedy jde o to umět si přizpůsobit rozměry modelu.

2608DrNeustadt1.JPG
2608DrNeustadt2.JPG
Ještě se pokusím opravit i tu nádražní budovu. A vyzkoušet lepší texturu.
Zkusil jsem ze StreetView.
NeustadtL.JPG

Došlo i na nádražní budovu. Trochu jsem prodloužil délku, snížil výšku a zvedl tu homoli uprostřed.
A už vím, proč mi pokus o natažení textury na polygon shazoval gmax. Opět pokus a omyl. Bylo nutné sloučit bloky nádraží tlačítkem Attach v jeden model. Pyramidová věžička byla extra. Pak už šla textura opět po malých trojúhelníčkách nacvakávat.
2608DrNeustadt3.JPG
2608DrNeustadt4.JPG

A po treninku na "lehčích" modelech došlo na Kralupy nad Vltavou. První pokus o posun obloukového nástupiště na své místo, abych mohl dokončit kolejiště nádraží. Ten krátký asi 4. peron jsem odmazal úplně aby se mi to nekřížilo s 5. Pak bych se mi ty vertexy zamíchaly. Asi ještě dva pokusy a peron snad vystředím. :) Myslel jsem že to dám výpočty, ale byl jsem vedle. :) Nádraží ještě nemám dotexturované, je tam moc detailů a je to na hodně dlouho. A kolikrát se nestrefím a přeplácnu si už hotovou texturu něčím, co tam nepatří.
Také jsem potřeboval zjistit, jestli se mi model vyexportuje. A samozřejmě má pivot zase jinde, naštěstí jsem to tušil a udělal si značky, kam model vystředit. :)
To jen info, že se pracuje všude, kde byl problém s modely. Ještě zbývá Ústí nad Labem západ, kde jen odstříhám perony a utopený model mohu vypustit na povrh jak má být. Podobně je na tom i jedna stanice na 072. Také je utopená, protože perony má jinak zatočené.
Ale není to žádná legrace upravovat model, když není originál zdroják. Byl jsem varován. :)
2908Kralupy.JPG

Zbyňku, je úžasné že se kamaradíš s GMaxem a pronikáš do tajů 3D modelaření.
Ale psát o konverzi *.s modelů zpět do 3ds, a kór pomocí jakého programu, bylo na tomto fóru vždy TABU! ;-)

ale psát o konverzi *.s modelů zpět do 3ds
Já nejprve volil oslovení modeláře, který model vymodeloval. Žádné odpovědi, zřejmě už nechce mít s MSTS nic společného. Jiní už dávno nemají zdrojáky. A s Němci je to stejné. Navíc se jedná o velmi staré modely.
Ale myslet si, že konverze je legrace, tak v tom mne zdejší modeláři varovali, že je kolikrát rychlejší postavit nový model. A mohu potvrdit, že to znovunalepování textur nemá konce. Nehledě k tomu, že první pokus nalepení textury na polygon končí pádem gmax. A kombinací pokus a omyl jsem přišel na to jak to mít stabilní.
Tedy bych se vůbec nepozastavoval nad tím, že se tady na fóru o tom mluví. Kdo je modelář tohle umí a kdo není, nijak mu to nepomůže, pokud nemá vysokou trpělivost a nemodeluje. Takový další tady už není. Tak si tady nebudeme šuškat, že tohle se asi nesmí. Jinak se opravdu nepohneme z místa a zazdíme každou snahu o nové projekty.

Ale jinak. Úmyslně jsem vydal aktualizaci 97.9 v domnění, že se někdo z tajných modelářů chytí a pomůže. Byl tam nedokončený upravený model Dresden od jednoho zdejšího modeláře (nedokončil z důvodu nesmírné složitosti a nedostatku svého volného času) a pak utopené dvě nádraží, kde bylo třeba odříznout perony a v poslední aktualizaci další nádraží jako Kralupy, které nejdou dokončit právě kvůli špatně zatočenými perony směr Velvary. Ozval se mi jen Mikulda, ale také nemá tolik času. A nechci nikoho zatěžovat svými projekty, když každý modelář má své plány.
A je úplně jedno, jestli mi nádraží srovná profík nebo si to udělám sám, v každém případě z toho vždy vyleze konvertovaný model od jiného původního autora. A takových modelů máte nejen pro BP hafo v celé historii.

Asi někde něco děláš blbě
Tak v tom se přít nebudu. Ale jak chceš neblbě nalepit na tento model asi 300 malých trojúhelníčků ? Navíc jsem si nechtěně smazal nějaké trojúhelníkové polygony. No holt jsem stále jen začátečník. Kdyby někdo namísto tajnůstkaření poradil, jak mám například neblbě oddělit od budovy existujícího modelu perony, moc by mi to pomohlo. Ten v Kralupech jsem se jen pokoušel narovnat, abych se něco přiučil.
Ale pokud si pamatuji, tak modeláři si udělali printscreen mého kolejiště přímo do něj ohýbali perony podle textury.
Tohle netuším, jak bych si u modelu kolejiště srovnal měřítko. Ale neškodilo by se to naučit, až budu dělat své perony do oblouku.

znovunačtení textur je otázka na pár minut
Tak já už tady šílím nad texturování vlaštovek zespodu. Povede se vždy asi až desátý klik s Put! A ty co jsou bez odezvy mají zase dopad na opačné straně a mám narušené perony nesprávnou texturou. Dá se to opravit, ale až po restartu gmax, jinak se mi novou texturou přebalí vše minulé. Tedy zespodu vlaštovek by byly panely peronů. A navíc mi zmizely nějaké polygony na výtazích a netuším jak. Přitom v gmax jsou zobrazené. Ale na tom pátém peroně jsem si jeden trojúhelník smazal sám, nechtěně.
Tedy znovunačtení textur je otázkou pár hodin. :) :) :)

Ale jinak ten peron jsem už chytil. Ještě z druhé strany někdy trochu drhnou podvozky, ale to už doladím.
texturovani.JPG
AtakToDopadne.JPGZmizelePolygony.JPG
Tohle by mi Dan neodpustil, kdyby k tomuto peronu nemohl Traffic. :)
UzToSkoroSedi.JPG

Importuju model, v material editoru dam Get! a pak už jenom projiždím jednotlivé submateriály a otvírám textury, to je všechno.

v material editoru dam Get!
A když mám Get! prázdný, co mám špatně? Například když jsem u nádražích Dresden zadal všechny textury, tak jsem je všechny potom mohl znovu natahovat pod Get! Ale také to bylo trojúhelníček po trojúhelníčku také mnoho desítek polygonů.
Ale u tohoto modelu, musím každou texturu zadávat znovu jako new i když opakovaně a Get! je prázdný. A když přidám dám další texturu, tak také se nemohu mezi texturami přepínat a jako bonus je, že po použití další textury se touto přebarví vše, co jsem texturoval naposledy. Tedy bez save opustit gmax a začít znovu. To jsou pak nervičky. :)

Tady například sloupy vlaštovek. Každá strana jedné vlaštovky je z 6 i 7 trojúhelníčků, to samé z druhé strany a kolik těch vlaštovek na všech peronech je ? To je za trest. A samozřejmě každé označení polygonu nevyjde a textura se nalepí někam, kam nepatří.
Asi když se dělá nový model, tak se vyrobí a otexturuje jedna vlaštovka a ta se pak naklonuje.
vlastovky.JPG

Tak se s tím piplám, už zbývá natřít jen ty vlaštovky, zakroucený peron už také lícuje, vyexportuji model a chybí mi kus výpravní budovy. Nechápu. Přitom v gmax je budova kompletní. Že to dělají i výtahy v pozadí, klidně je smažu, když to nepůjde napravit. Ale výpravní budova? To už mne naštvalo.
anomalie.JPG

Už jsem našel chybu. Textura nádraží má alfu kvůli nápisu na střeše. A já si toho všiml dodatečně a zkusil tedy texturu v Material Tools přepnout na
BlendA Tex a Alfu jsem dal Trans, aby byla úplná průhlednost. No a nápis zůstal bez alfy, ale jak jsem klikal na podchody příkazem put!, tak jsem omylem občas klikl vedle a označil tu polovinu výpravní budovy.

Dnes jsem přes Material navigator vymazal všechny duplicity ve stromu nabídky. Myslel jsem, že je to tím. Ale objevil jsem Ameriku. Zjistil, že když Když v navigátoru poklepu na texturu, otevře se Material Tools a už se mohu v texturách normálně přepínat a už mi to neblbne.

Také jsem vyzrál na složité texturování každého sloupu vlaštovky. V záložce create jsem natáhl texturu právě těch vlaštovek a tím se obalil komplet celý model. Tím ta netitěrnější část byla otexturována. Zbytek už pak byla brnkačka. Budovy, výtahy, podchody a perony. I tak to bylo na nějakou tu hoďku. Ale nádražní budovu jsem nejprve natáhl přes alfu a takto jsem zjistil, že ve hře mi zmizelo komplet nádraží. Tak jen stačilo změnit BlendA Tex na TexDiff a nádraží se už zobrazuje komplet.

Tak jsem se detailně drbal s oblouky haly, vše spojím Attach a tohle mi vyjelo v exportu. Co je špatně? Zkusil jsem znovu načíst gmax a Attach zkusil v jiném pořadí a už to mám OK.
hala.JPG
Také mi nejdou ty pivoty. Každý oblouk a jejich kopie byly každý pes jiná ves i když měly souřadnice na 0.

Vyřešil jsem to tak, že jsem přidal kostku, Attachnul s nádražím a kostku pak smazal. Je to tak správně?
Ale jinak na obrázku byla omylem předchozí verze s ještě rozmazanými texturami a neopravenými vertexy. :)
Tak tohle je finál. Ta bílá místa nahoře, to je díra v textuře pro alfu. Pomohlo by, kdybych dal částečnou průhlednost? Ja použil Trans.
Konstrukce je přizpůsobená hranám haly, aby nic nevykukovalo. Kdyby se někomu zdály krajní stěny moc tlusté.
Ten výstupek z konstrukce je právě plocha prosklení. Když to dám níž, tak mám zase ještě víc průsvitné podloubí.
0609Drhbf1.JPG
0609Drhbf2.JPG
0609Drhbf3.JPG

Už si tady sice povídám sám, bez reakcí znalých, asi je fajn koukat, jak se někdo dusí ve vlastní šťávě.... :) A pak není čas hledat nahlášené chyby. Ale ještě jeden pokus.

Jak jsem psal, je důležité, aby vše bylo funkční i v MSTS. Ale jak je možné, že v MSTS mám vytřískaná skla, ale v Gmax i TSRE5 je vše OK. ???
anomalie1.JPG
anomalie2.JPG
Jinak jsem se pustil do zbytků peronů. Zatím mám hotový pravý, kolej 13 a 14, ale ještě mne čeká ten zakroucený úplně vlevo. Možná to dělám moc složitě, podle pravítek posouvám vektory v Gmax. Ale dá se to také.
DrPerony.JPG

Jen ukázka, z jakých komplikovaných dílů mám vjezd do haly. Ale jeden objekt namísto 50. A zábradlí bych z žádné stavebnice takto neposkládal. Dokonce i podle zábradlí jsem dodatečně zarovnal zeď, abych nemusel klikatit zábradlí. A vše mi lícuje. Ještě mi chybí dosadit zábradlí na pravý díl pod halou a začátek zhlaví. Obojí jsou podobně velké díly. Samozřejmě nadbytečné sloupky zábradlí jsem vyházel včetně zbytečných polygonů konstrukce. Dlouhé rovné zábradlí vlevo jsem spojil ze dvou 100m dílů a tady právě bylo zapotřebí dole srovnat zeď a tedy celý komplet přesně natočit. To šlo jedině tak, že jsem díly spojil funkcí Group. Pak jsem na to zapomněl a při Attach všech mnoha dílů se mi tam tohle zábradlí nenačetlo. Musel jsem Ungroup a znovu celek Attachnout. Tady mám ještě otazníky.
Jen info, tento díl má o 6000 polygonů méně než tem silniční nadjezd, na kterém je toho zábradlí příliš.
podzhlavi.JPG
zhlavi.JPG

Poslední modul pod halou s dodaným zábradlím. Vše musí přesně lícovat se sousedními moduly. Další zdi na pravé straně jsou už ve sklonu, to bude jiný level. Je to vidět na druhém obrázku poslední kolej vlevo. Jak říkal Mikulda, jediná kolej, která je na této straně v rovině. Člověk by nevěřil, kolik se na tomto složitém nádraží naučí věcí v gmax. Jinak model je hodně zjednodušený, ale možné, že někdy v budoucnu vyměním některé textury. Zatím na to není prostor ani čas. Ohledně zábradlí 3D obavy nemám, protože ta zábradlí už osazená byla, ale jako stavebnicové samostatné modely. Nyní je vše součástí jednoho bloku.
HBFmodulR.JPG
2209DrHBF1.JPG
2209DrHBF2.JPG

Back
Nahoře