Gmax - tipy a triky

1. zkusil bych znovu konkrétní soubor pře uložit a znova ho pak otevřel
2. pokud to bude dělat u více souboru re install Gmaxu

Tak, že se pustím do těch šibenic osvětlení na peronech v Dresden HBF. Příčka, sloupek, který chci převést do Editable Mesh, pravé tlačítko myši nereaguje. Asi blbne WIN11, tak jsem si to nahrál do staršího notebooku a tam už to šlo. Tak vytvořím tu vzpěru do V a abych jí dal správný tvar, opět nutný převod do Editable Mesh a opět pravé tlačítko myši ( jen v gmax) nefunguje. To už opravdu je na palici. Tak jsem znovu otevřel notebook s W11 a zkusil pokračovat tam a tam už to najednou šlo. A konečně dokončil prototyp na vyzkoušení. Normálně práce asi na půl hoďky, ale díky tomu, že si ze mne dělal gmax legraci, tak se to o hodinu protáhlo.

Když jsem to zkušebně osadil, tak se mi sloupky zdají moc tlusté. Asi to ještě zúžím. Jinak podle mikuldova videa jsem napočítal na peronu 25 těch sloupků. Jen jsem udělal chybu, že jsem vygeneroval 25 kopii a tím měl sloupků 26, proto mi to nechtělo vycházet a mám to moc blízko sebe. :) Bohužel neznám žádné rozměry a vše je podle oka. Ale naštěstí mám vše uložené v základním tvaru, tedy jen jeden sloupek, abych nemusel zbytek odmazávat.
Ještě bych potřeboval nějakou vhodnou texturu. Něco šedého. Nemá někdo tip ? Ale ta zelená na obrázku z gmax vznikla až po exportu do MSTS.

sibenice1.jpg

sibenice2.JPG
sibenice3.JPG

Zbyňku, textúry sa dajú nájsť napríklad tu https://www.textures.com/
Sú tam fotky rôznych materiálov a budov, z ktorých sa dá spraviť textúra. Akurát sa treba zaregistrovať a potom sa dá za deň stiahnuť zopár obrázkov zadarmo. To mi vždy stačilo.

Trochu zápasím s neexistujícím materiálem, respektive s pozůstatky experimentů. A to kolem modelu udělám označení a delete a nic navíc tam nemám.
A když chci k mostovce přilepit funkcí Attach osm dílů zábradlí, tak co tam dělá nějaký mostovka120m01, klon existující "mostovka120m" na který lepím zábradlí. Jak si to vyčistím? Respektive, jak najdu, co tam mám za zbytečné smetí?
neexistujici_material.JPG

... Jak si to vyčistím?
Zbyňku tohle se stane, když u objektu smažeš všechny polygony (např. po označení červenou kostičkou). Ty sice fyzicky odstraníš - tedy vlastně celý model, ale on tam "virtuálně" zůstane. Odstraníš to jednoduše - klikneš na "Select by name" (tlačítko na horní liště vlevo vedle křížku), v okně "Select object" vybereš žádané, a udeříš na klávesu Delete. ;)

Ještě dotaz na mikuldu. R100 jsem natáčel po 1,6 stupních a R1500 po 1,1 stupních. A vždy ten poslední horní řádek vertexů ujede výrazně vlevo. To samé se mi stalo dopoledne, kdy jsem si myslel, že dělám nějaké zmatky. Že mám kratší délku, než byl rovný model, to asi bude další level, jak to nastavit. Ale to mne nebolí silniční díly jsou stejně jinak dlouhé než 120m
Pivot měřím od prostředka mostu, tedy posun 1000 a 1500m. Postup podle tvých pokynů.
Ale je možné, že to souvisí s tou délkou oblouku, která je trochu kratší než 120m.
mosty_obloukove.JPG

Zkontroluj si před ohýbáním, jestli když označíš jeden řádek vertexů, jestli je X souřadnice 0. Může se stát, že na konci nějaký vertex na jedné straně chybí a tím pádem průměr nebude 0. Na druhé straně se to neprojeví, protože s tou se nehýbe.
Kdyby to nepomohlo, tak si udělej model delší a konec umaž :D

Pokud bys potřeboval model prodloužit do oblouku, dá se naklonovat ne posunutím, ale otočením (stále okolo posunutého pivotu), ale v tu chvíli se musí odklepnout, že jako nový model. Ten pak otočíš do přesného úhlu, aby navazoval na původní objekt (při klonování jako element se nikdy netrefíš) a následně attachneš k původnímu.

Znovu. Nový model, oblouk R1000m ohýbám po uhlech 1,7. Načetl jsem pod model silnici r1000m pro kontrolu. Vše dělám stejně. Natočím model o 1,7 přepnu se do Modify, označím příslušné vertexy, a ohnu v ose z o stejnou hodnotu. přepnu se z otáčení na křížek a vynuluji osy x a y. Až po 5,1 to vychází přesně. Ale jakmile to samé udělám v 6,8, tak jsem mimo. Sice to mohu srovnat ručně podle podkladu, ale zajímá mne příčina. Co dělám špatně.
mostR1000m.JPG
mostR1000mUhel5.1.JPG
mostR1000mUhel6.8.JPG

To asi ne. Tento model je ohnutý během pár minut. A navíc, to je silniční most. Dynatrax spustím jenom na jednom počítači ze všech možných a to jen za jistého fíglu, že vytvořím v nějakém čtverci chybu. Viz aktuálně čtverec v Uhřicích, kde mi začal modelovat Nebulus a když zapomenu vzorový chybný čtverec vyměnit zpět, tak po dalším nějakém save se tam rozhodí závory a Nebulus pak kouká na polské kamiony, jak mu jezdí po přejezdu před vlakem. Jiné počítače vždy po pár minutách načítání zamrznou. Moje trať je moc velká, to je ten problém. Chce to to nejvýkonnější dělo s moc ram. :)

.... A navíc, to je silniční most. ...
To je úplně jedno. Profil mostu se dá taky vytvořit, a potom si jenom někde namrskáš dynamické koleje potřebných poloměrů a délek, a v Dynatraxu převedeš. Výsledné modely přejmenuješ, a je hotovo. Záležitost na pár vteřin. Ale provádět to v trati která má několik giga je nesmysl, na to je lepší vytvořit novou trať o jednom čtverci a zelené ploše.

Tohle jsou všechno modely vyrobené Dynatraxem:

Dyntrack2.jpg

Přílohy

• Dyntrack4.jpg
    Dyntrack4.jpg
    97.4 KB · Zobrazeno: 0
  • Dyntrack6.jpg
    Dyntrack6.jpg
    97.6 KB · Zobrazeno: 0
  • Dyntrack7.jpg
    Dyntrack7.jpg
    82.1 KB · Zobrazeno: 0
Jeden problém. Profily v dynatraxu neumím a na nástup na školení už nezbývá čas. Vypadá to dobře a možnosti profilů jsou nekonečné. Ale stejně jsem nepochopil proč, když v gmax je to také otázka pár minut na jednu variantu modelu. Mikulda má celkem rychlou metodu. A já jen vychytat proč mi poslední posunutí o uhel takto vybočuje. Ale i ta korekce opravy je otázkou 40 sekund.

A já jen vychytat proč mi poslední posunutí o uhel takto vybočuje.
Zkoušel jsi, co jsem ti napsal, tj. dokud je ten model ještě přímý, tak si zkontrolovat postupně vertexy, jestli po označení je jejich průměr 0?
Nemáš tam třeba u jednoho zábradlí polygony na čele?

To je hezký, jenže jak nějaký profil vytvořit? Hodilo by se mi to na žlábkovou kolej, jenže když jsem chtěl postup vytvoření profilu, tak jsem se dozvěděl, že mám přijet na Olešnou.
:D Tady si stáhni jednoduchý manuál (dřevěný přechod/přejezd pro XTRacks) - není to sice dopodrobna, ale dá se to z toho pochopit. Nejlepší je přepsat nějaký existující profil v poznámkovém bloku, a pak uložit s příponou "profile". Ale bacha, je to pro verzi 0.52. Verze 0.62 používá *.dpp, a do těch se dostat nedá. Kdybys něco potřeboval dovysvětlit, jsem k dispozici přes SZ.

Nemáš tam třeba u jednoho zábradlí polygony na čele?
To asi mám. Že by to dělalo neplechu? Já to okouknu. V práci tvořím, když mám chvilku volno. Ale teď se mi to tady nějak nahromadilo najednou (servis kol a skládání nových), tak nebyl čas. Před padla vyzkouším další poloměr R500, tak kopyto zkontroluji.

Když jsem vyměňoval silniční bloky dálnice v Děčíně, tak jsem zjistil, že ty oblouky dělám špatně. Protože mezi rovnými úseky je krátký oblouk většinou 5d stupňů a násobky a z mých neurčitých délek bych to tam neposkládal, protože navazující silniční díly jsou i ve sklonu, tedy kdybych to nechal barbarsky překrývat, když nevychází délka. Jak jsem to dělával s perony, náspy a s ostatními stavebnicemi.

Tak jsem si nasekal všechny oblouky znovu. 500r10d, 100r5d, 1500r5d a rovné si nadělal 10,50,100,200,250m Jak klasické tak dvojité dálniční.
Z toho kopyta šablony to jde celkem svižně. Tedy mohu si vždy vyrobit i jiné poloměry během pár minut.
A teď už to bude se silnicemi lícovat jak pr**** na hrnec. Vždyť je to jednoduché. 5d natáčím po 1.25/2,5/,3,75/5 stupních a 10d po 2,5/10/7,5/10 stupňů. A poslední řádek vertexů vždy posunu v ose x o -1,15, asi kvůli tomu zábradlí. Ale ty sloupky jsou ve všech řádcích vertexů, tak nechápu, že to tam sedí a na konci ne. Ale už s tím umím žít. :) Děkuji hlavně mikuldovi za instruktáže.

Do tratě osadím až zítra, protože právě padla a jdu domů. :)

To asi mám. Že by to dělalo neplechu?
No jéje! Když máš na jedné straně víc polygonů, tak ti to pak při označení vertexů pohne s průměrem (započítají se víckrát). No a do políček souřadnic se zadává průměrné číslo (u symetrického modelu je to 0).
Potřetí se ptám: Před otočením modelu, když označíš jeden řádek vertexů, je X souřadnice 0?

Potřetí se ptám: Před otočením modelu, když označíš jeden řádek vertexů, je X souřadnice 0?
Musíš na mne pomalu, já nechápal, co po mě chceš, protože nuly jsem tam doplňoval. :) A také jsem k gmaxu jen odskakoval od jiné práce.

Tedy zde je ta chyba. Nuly mám v ose x jen u prostředních vertexů, ale oba krajní mají x -1,176 :)
Korekce tedy ne -1,15, jak jsem od oka odhadoval, ale musím x u posledního přepsat na -1,176
Díky moc. Přece jenom jsem stále učedník.
osaX.JPG
Také zjišťuji, že všechny modely za posledních 20 let, které jsou stavebnice, jako podjezdy, náspy, zdi mají špatně pivot "z". Ten má být těsně pod úrovní pražců tak, aby tam nebyla velká mezera a tak aby to s pražci neproblikávalo. Hodně by to zrychlilo osazování v trati. Nevadí to u modelu na míru.
Tedy u těch silničních nadjezdů také opravím pivot z.

Back
Nahoře