Ovládanie lokomotív

bob57_cz Takze pokud jsem to spravne pochopil, nedelam spatne nic a nemam si toho vsimat?

Naposled editoval moderátor:
Ovládání CZ/SK El. loko

Zdravím, doufám že už tu tahle otázka někde nepadla protože sem asi hodinu bez významě hledal a nic...chtěl bych se zeptat jak je to s ovládáním českých (případně i slovenských teda) elektrických lokomotiv. Jestli je opravdu správné to, že přidávání výkonu trvá tak dlouho..(že procenta výkonu jdou po dvouch (2%,4%,6%,...) a doba mezi třeba těmi 2my procenty a 4my je tak 1,5 sekundy...nevím ale zdá se mi tak potom vlak neovladatelný..než se člověk vůbec dostane na 100% tak nejen že je půl hodina pryč ale taky má nejvyšší čas spomalovat...a dolů to jde uplně stejně..jak je tedy pak možné zabzdit když mám výkon třeba na 50% a potřebuji začít brzdit do stanice...dřív než stáhnu výkon tak sem kilometr za stanicí :twisted: ...a u dieselových a ostatních zahraničních to jde normálně z 0% třeba na 50% za 3 sekundy..to u českých za stejný čas nedám ani na 10%...nebo sem lama a nerozumím tomu? :D

Ano je to správně, rychleji lze nakrokovat na výkon nebo zkrokovat dolů rychlým opakovaným stiskem příslušné klávesy.

Mich3lin: ale ono to na el. lokomotivách s kontaktní regulací skutečně tak vypadá i v reálu.
To je o tom, že strojvedoucí zná svou soupravu, zná profil trati, ví kde musí přidat víc, kde stačí už zkrokovat na nulu, neboť následuje klesání, či zastávka atd.
Chce to jen zvolit správnou technologii jízdy, pospíchat pomalu a přemýšlet dopředu.

aha...jj tak moc díky za odpověď...já právě že to je takovej hroznej nezvyk..chvílu čověk jede v motorovým, tam to jde rychlo a pak přesedne do el. a jde to tak pomalu...takže do teď sem rači jezdil se zahraničníma..:D je pravda že ani tam to nebylo dokonalý...třeba na jedné trati, jedu si hezky podle pravidel 250 km/h a najednou my tam skočí za 200 metrů 160...celkem těžký to ubrzdit...ale tak co se dá dělat...:D tak už vím jak na to, to je hlavní..dík za pomoc

Nelze přečíst ovládací prvky kabiny

Toto mi napíš TS při pokusu o přechod na druhé stanoviště. Potom spadne do Win. Používám XP SP3. Hledal jsem tu na foru, ale neúspěšne. Jedná se o stroj 754.067 od Jacka. Verzi Binu mám 1.8.052113. Kabina je z trainsetu Zbyňka Šemory. Podle čti mňa!.txt je od Arwyho.

VZ

Ahojte,
narazil som na jednu zvláštnosť. Pri elektrickej lokomotíve 240, 242 mi ide VZ vybaviť JEDINE tlačidlom bdelosti a kontrolérom, ničím iným. Avšak pre všetkých dízlových lokomotívach mi VZ vybaví i pri zatiahnutí BP, čo je blbosť. Chcem sa opýtať či ste sa niekto s týmto už stretli a ako prípadne "skopírovať" to vybavovanie z 240 a 242 do dízlov.

Ďakujem.

RE: VZ

Ahojky vespolek, VZ šlo vybavit v realu i brzdičem BSE na 754. Obyčejnou Dakovkou to nešlo nikde.
Spacir148 napsal:
Ahojky vespolek, VZ šlo vybavit v realu i brzdičem BSE na 754. Obyčejnou Dakovkou to nešlo nikde. Brzdou BP to šlo také, ale při plném zabrzdění a to na všech lokomotivách a motor. vozech.

240 - tlačítkom alebo kontrolérom plus pri starom VZ zabrzdením BP (nemusí byť naplno, stačí 1,5bar a rýchlosti menšej ako 15km/h - predpis T108, pri Mireli len pri nulovej rýchlosti (nezávisle na tlaku v brzdových valcoch od BP)
754 - tlačítkom alebo brzdičom BSE plus pri starom VZ zabrzdením PB (1.5bar, 15km/h), pri Mireli pri nulovej rýchlosti
750 - tlačítkom VZ alebo kontrolérom plus pri starom VZ (mirel nie je ani na jednej) zabrzdením BP (1.5 bar, 15km/h)

Prvé verzie SW v Mireli mali tiež vybavenie VZ pri stojacom vozidle len pri zabrzdenom BP, z čoho pramení aj nutnosť testu tohoto spínača pri teste D1 zabrzdením a odbrzdením BP (na 812/813 je to nesprávne navŕtané, kedy to reaguje aj pri zabrzdení/odbrzdení priebežnej brzdy). Dnes by to vzhľadom na systém vybavenia Mirelu pri stojacom vozidle byť nemuselo.
Rozdiel pri vybavení VZ je ešte pri prenose návestí, kde na Mireli pri červenej alebo medzikruží ide za jazdy vybaviť VZ len tlačítkom bdelosti aj to len po zvukovom znamení. Na starom VZ je to nutné len pri červenej a ide to aj pred zvukovým znamením.
No ak ma niekto chytí za slovíčka, tak správne má byť ovládačom brzdiča BSE, nie brzdičom BSE.

Ja som sa ale pýtal či niekto vie ako to v MSTS nestaviť na iných lokomotívach, keď na uvedených to ide.

RE: VZ

Spacir148 napsal:
Ahojky vespolek, VZ šlo vybavit v realu i brzdičem BSE na 754. Obyčejnou Dakovkou to nešlo nikde. Brzdou BP to šlo také, ale při plném zabrzdění a to na všech lokomotivách a motor. vozech.

Zdravím,
pro zájemce ještě upřesním,že mechanismus brzdiče DAKO BP / http://kpzs.logout.cz/t334/popis/popis334_soubory/bp.jpg / na stanovišti strojvedoucího neobsahuje žádné el.prvky /např. el.kontakty/ a tak není možno provést přímou el.vazbu na mobilní část vlakového zabezpečovače /VZ/. Proto se vybavení VZ řeší pomocí tlakových spínačů v rozvodech vzduchu dané brzdy.Stejně tak žádné el.prvky neobsahuje ani brzdič BS 2 / http://www.vagony.cz/pojezdy/brzda/brzdic_jizda.html /.

Mechanismus ovladače OBE-1 /ovláda se jím brzdič DAKO BSE ve strojovně vozidla ... http://109-e.wgz.cz/brzdova-vystroj / již ale kontakty pro el.obvody mobilní části VZ obsahuje,takže se VZ-tka vybavuje přímo i pohybem rukojeti ovladače.
Z výše uvedeného vyplývá,že u strojů s brzdiči BP a BS 2 /např. lokomotivy řad 122,123,130,742,751 atd./ se za jízdy VZ-tka dá vybavit /tzn. na předpisem T115 stanovenou dobu vyřadit systém symočinného zastavení vlaku/ jen stiskem tlačítka bdělosti /TB/ nebo pohybem kontroleru.
U strojů s ovladačem OBE-1 lze za jízdy VZ-tku vybavit nejen stiskem TB,pohybem kontroleru /volant či páka/,ale i pohybem rukojeti OBE-1.

Zde ovšem popisuji situaci,kdy hnací vozidlo jede v úseku,který není kódován traťovou částí VZ !!! Důležité je také slovo "JEDE",protože pro vybavení VZ-tky STOJÍCÍHO vozidla musí být splněny i již výše zmíněné podmínky týkající se hodnot tlaků vzduchu v brzdových válcích vozidla.Zde je důležitá také hodnota rychlosti stojícího vozidla - ta se musí rovnat nule.;)

Měl bych ještě dodat,že u lokomotiv řad 162,163,363,362 a odvozených je možné vybavit mobilní část VZ nejen stiskem TB,pohybem kontroleru či pohybem rukojeti OBE-1,ale také např.stiskem tlačítka houkačky,pohybem páky voliče směru,manipulací s pákou EDB apod. Tolik tedy alespoň u nás Cargonautů.;)

No,snad jsem něco nepoplantal. Kdyžtak mě fírové opraví. :rolleyes: ;)

David
PS.
Somatko,zkus se poptat Michala,který Tebou zmíněnou funkci nastavil i u cabu pro stroje ř.122.

Dráčik napsal:
Davide, len detailík: Tlačítkom húkačky nie, len pedálom. Ale ani s tým som sa ešte funkčným nestretol.

Ahoj Dráčiku,
děkuji za připomínku. Pardon,měl jsem na mysli tlačítko píšťaly.:rolleyes: Tedy alespoň na našich strojích /SOKV Ostrava/ tomu tak bývá a kolegové z provozu /především tedy električtí VZ-ťáci/ mají dokonce snahu udržovat funkční i ty spínače pod pedály houkačky.;) Zde bych ještě neznalcům doplnil,že všechny spínače plnící funkci "vybavovače" VZ jsou propojeny seriově,takže jakmile je jeden z nich vadný /má např.vysoký přechodový odpor kontaktů/,nelze VZ-tku vybavit a fírové pak z toho nemají vůbec radost.

David

Seriove by se musely vsechny spinace vybavit soucasne ne? Nebo je zapojeni vybavovacu inverzni (funguje na principu preruseni obvodu, ne na sepnuti)?

Kosac napsal:
Seriove by se musely vsechny spinace vybavit soucasne ne? Nebo je zapojeni vybavovacu inverzni (funguje na principu preruseni obvodu, ne na sepnuti)?

Ano,jde o rozpínací kontakty.

David

Je pro to nejaky duvod? Proc zrovna u zivaku? Pri normalnim zapojeni prece kdyz upadne drat, tak ho nevybavim -> rychlobrzda. TJ bezpecnejsi stav. Nebo ho muzu vybavit jinym ovladacem. Pri inverznim totez, ale kdyz upadne drat, nevybavim ho vubec nicim. Prijde mi, ze to jen snizuje spolehlivost a pritom nezvysuje bezpecnost. Mate nekdo vysvetleni? Dik.

Je. V tomhle případě (upadlý drát) se to chová tak, jako bys tlačítko živáku trvale držel stisknuté a to je nepřípustné. VZ tohle samozřejmě kontroluje taky a chová se úplně stejně jako bys tlačítko nevybavil tj. rychlobrzda. Sériovým zapojením rozpínacích kontaktů máš automaticky kontrolu nad neporušeností celého obvodu, což je u ostatních zapojení nemožné.

To chapu. Ale proc kontrolovat neporusenost vybavovaciho obvodu? Na preruseni casti obvodu prijdu stejne tim, ze zivak nepujde necim vybavit. Rozdil je, ze bud budu muset dojet s vypnutym VZ, nebo budu vybavovat jinym zpusobem.

Back
Nahoře