Textury

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
G

Guest

Host
Jaky je rozdil mezi tim, jestli ma vuz texturu 512x512 nebo 1024x1024 pro uzivatele ? Lze obe pouzivat soucasne nebo se to vylucuje ?

Technologicky ziadny rozidel nie je ... skin s 512*512 texturou sa da pouzit aj s 1024*1024 texturou a naopak. Zakladny rozdiel je v kvalite, pri 512*512 je pochopitelne nizsia, horsia je citatelnost napisov, takisto je to viac kostrbate a lepsie vidno raster (teda je to kockate). Vyhoda 512*512 textur (najma pri alfakanale, je ovela mensia vypoctova narocnost, teda vyssie fps). Naraz sa obe pouzit nedaju, len jedna. Ak si chces zmenit texturu z 1024*1024 na 512*512 tak pouzi TgaTool2 a postupne si v nom vyexportuj do editora hlavnu texturu, aj alfakanal a zmeni ich z 1024*1024 na 512*512. Texturu si ale odzalohuj, zmena spat na 1024*1024 by potom priniesla velku kvalitativnu stratu.

JOHNZ napsal:
Technologicky ziadny rozidel nie je ... skin s 512*512 texturou sa da pouzit aj s 1024*1024 texturou a naopak. Zakladny rozdiel je v kvalite, pri 512*512 je pochopitelne nizsia, horsia je citatelnost napisov, takisto je to viac kostrbate a lepsie vidno raster (teda je to kockate). Vyhoda 512*512 textur (najma pri alfakanale, je ovela mensia vypoctova narocnost, teda vyssie fps). Naraz sa obe pouzit nedaju, len jedna. Ak si chces zmenit texturu z 1024*1024 na 512*512 tak pouzi TgaTool2 a postupne si v nom vyexportuj do editora hlavnu texturu, aj alfakanal a zmeni ich z 1024*1024 na 512*512. Texturu si ale odzalohuj, zmena spat na 1024*1024 by potom priniesla velku kvalitativnu stratu.

No nejsem si jist jestli jsem to dobre pochopil, nebo jestli jsme se dobre pochopili, tak to radsi upresnim. Dnes jsem si stahoval spoustu nakladnich vozu z cele Evropy, abych si doplnil trainset a rada vozu ma prave textury 1024x1024. Jde mi o to, jestli je lze normalne radit do soupravy s vozy textur 512*512, nebo je potreba mit celou soupravu (misi) bud v 512 nebo 1024. Z toho co jste napsal jsem pochopil, ze ne, ale radsi se ptam (mohlo to byt mineno i tak, ze u jednoho vozu nelze mit textury obou vozu (napr.bok 512 a podvozek 1024). Dik moc

AndrewM. napsal:
JOHNZ napsal:

No nejsem si jist jestli jsem to dobre pochopil, nebo jestli jsme se dobre pochopili, tak to radsi upresnim. Dnes jsem si stahoval spoustu nakladnich vozu z cele Evropy, abych si doplnil trainset a rada vozu ma prave textury 1024x1024. Jde mi o to, jestli je lze normalne radit do soupravy s vozy textur 512*512, nebo je potreba mit celou soupravu (misi) bud v 512 nebo 1024. Z toho co jste napsal jsem pochopil, ze ne, ale radsi se ptam (mohlo to byt mineno i tak, ze u jednoho vozu nelze mit textury obou vozu (napr.bok 512 a podvozek 1024). Dik moc

V tomto případě je to naprosto jedno, já např dělám skříň vozu 1024 x 1024 a podvozek třeba i 256 x 256. Na funkci MSTS to má vliv pouze ve výpočetní náročnosti. V soupravě můžeš mít vozy v libovolné kombinaci. To co psal JOHNZ znamená, že pokud by ti počítač nestíhal vykreslovat velké textury, lze si texturu vytáhnout do souboru TGA, zmenšit, převést zpět do ACE a všechno ti bude chodit a fungovat. Pouze již nelze převést texturu na větší protože se ztratí kvalita původní textury.

Miran napsal:
AndrewM. napsal:
JOHNZ napsal:

V tomto případě je to naprosto jedno, já např dělám skříň vozu 1024 x 1024 a podvozek třeba i 256 x 256. Na funkci MSTS to má vliv pouze ve výpočetní náročnosti. V soupravě můžeš mít vozy v libovolné kombinaci.

Dik :-) Uz jsem se zacinal bat :-)

Pozeral som si manuál na použitie rôznych druhov textúr na objektoch. Narazil som na materiál označený ako SolidCrcfrm (cruciform texture). Nieje mi jasné jeho použitie. Môže mi jeho použitie niekto, kto modeluje do MSTS, vysvetliť?

Takáto otázka tu už možno padla, ale zatiaľ som nenašiel odpoveď :
Na akú veľkú plochu sa "naťahuje" textúra terénu "TERRAIN.ACE"?

nebulus napsal:
Takáto otázka tu už možno padla, ale zatiaľ som nenašiel odpoveď :
Na akú veľkú plochu sa "naťahuje" textúra terénu "TERRAIN.ACE"?
Pokiaľ je mi známe, tak na jeden malý štvorec ... keď je správne vygenerovaný terén, tak 125x125 m ... ale môžbyť, že sa mýlim

( Miran v inom vlakne napisal, ale pre moje odbocenie od temy som to dal sem)
Miran napsal:
Obrázek na kterém je textura musí být čtverec o rozměrech 64x64, 128x128, 256x256 nebo 512x512 pixelů.

Moze mi prosim povedat nieco viac o tom, preco musi byt ten obrazok prave tychto rozmerov??? Pretoze ked som polozil textury z rozmeru 128x128 (nejake jednoduche), tak sa mi to v v s.wiew v pohode zobrazilo, ale akonahle som vlozil texturu vystrihnutu z nejakej fotky, tak sa mi to v s.wiew vobec nezobrazilo...

A to som postupoval uplne rovnako v oboch pripadoch!!!

Preto, lebo medveď. MsTS má renderovacie rutiny spravené tak, že nevie s inými rozmermi robiť. Preto tak tie textúry proste byť musia a inak to nefunguje.

Zkouším první skin a stala se mi jedna nemilá věc, ovšem nevím co s tím. když jsem u lokomotivy 753 skinoval okna a převedl zpěd do ace, spustil v MSTS a ejhle přes okna nebyl vidět interiér ale byla vidět textura. Poradíte mi jak toto odstranit

V každej textúre je tzv. alfa kanál. Ten rozhoduje o tom, ktorá časť bude priehľadná a ako. Keď si tú textúru ukladal, uložil si ju bez neho a tak sú okná nepriehľadné. Na prácu s textúrou s alfa-kanálom treba použiť Tga-tool, alebo program, ktorý vie priamo pracovať s alfa kanálom v .tga súbore (napr. photoshop).

JOHNZ napsal:
V každej textúre je tzv. alfa kanál. Ten rozhoduje o tom, ktorá časť bude priehľadná a ako. Keď si tú textúru ukladal, uložil si ju bez neho a tak sú okná nepriehľadné. Na prácu s textúrou s alfa-kanálom treba použiť Tga-tool, alebo program, ktorý vie priamo pracovať s alfa kanálom v .tga súbore (napr. photoshop).

Lehce jsem na to koukala zjistil jsem následující: (používám TGA tool2) po načtení souboru s patřičnou texturou se mi v okně alfa kanál nezobrazí nic a to i když dám vytvořit nový.

bob57_cz napsal:
Čouda napsal:
JOHNZ napsal:

Lehce jsem na to koukala zjistil jsem následující: (používám TGA tool2) po načtení souboru s patřičnou texturou se mi v okně alfa kanál nezobrazí nic a to i když dám vytvořit nový.
Nejprve edituješ svoji texturu, otevřenou zkopíruj ctrl+c, poté ji zavři a v TGAtool, otevři alfu do grafického editoru ( je to o řádek níže, než jsi otevíral z TGA texturu do editoru grafiky ) a vlož ctrl+v . Bude to jen černobílé. Co má být průhledné načerni, ostatní vše na bílo. Uložit, zavřít editor, v okně alfy vpravo TGA bude vidět nový alfakanál. Uložit texturu s AK. Hotovo.

A nemáš problém s generováním alfy spíše v tom, že když dáš novou alfu, tak je všechno bílé (logicky ti vznikne bílá nicnepropouštějící maska o stejné velikosti jako normální pohled) a může se Ti to jevit, jako že se nic neudělalo.

Pokud dáš Create Alpha Template, tak už Ti rovnou vytvočí masku podle originálu...

Z tohohle Ti nefunguje nic?

Nočné zimné textúry

Mal by som takú otázku ako docieliť správne zobrazovanie zimných textúr v zime: Ak je v SD súbore hodnota ESD = 257, tak sa v zime v noci zobrazujú normálne nočné textúry ( "letné" ) :mad: . Ak je ESD=1, tak sa zobrazujú simulátorom stmavené zimné textúry, toto je OK. Dá sa nejako simulátor prinútiť aby využíval nočné zimné textúry? Napr. vytvorením adresára WinterNight a príslušných textúr v ňom? :D . (To ma len tak napadlo že by sa tak mohol volať... )

Naposled editoval moderátor:
Skúšal som vytvoriť podadresár Night v adresáry Winter alebo Snow, ale bez výsledku.

Narazil som na nasledujúci problém: Vytvoril som textúru s Alfa kanálom 512*512. Vyrobil som ju v Photoshope a cez TGA Tool som ju konvertoval do Ace (alpha ). V Shape viewery sa to zobrazuje korektne, ale v MSTS sa žiaden alfakanál nezobrazí a je tam zobrazené všetko vrátane pozadia a vyrezaných častí. Neviete niekdo kde je pes zakopaný?.

A na jaký model to děláš? Ono totiž chování SV a MSTS není totožné a záleží mimo jiné i na nadefinovaném materiálu plochy. Pošli mi to celé mejlem. Jinak nelze kvalifikovaně poradit.

Podľa všetkého chyba vzniká niekde v Gmaxe, SV mi vždy alfakanál zobrazí, ale v MSTS sa mi žiadny alfakanál nezobrazí. Nepomohla ani ani textúra s alfakanálom, ktorú mi skonvertoval Ppoollll. Čo sa musí nastaviť v Gmaxe pre správne zobrazovanie alfakanálu ( okrem parametra Transparency )?

Back
Nahoře