Topeni na pare
Petr Šimral napsal:
Jezdíte někdo na manuálního topiče?
Mě se Šlechtičnu nedaří utopit. Jako zkušební vlak mám desetivozový rychlík a neudržím tlak. Rozjedu se na něco málo přes čtyřicet a tlak letí nekompromisně dolů. Připadá mi, že kotel je nastavený na malý vývin páry.
PŠ
Spravne topeni na parni lokomotive v MSTS
Hned uvodem musim rict, ze vitam kazdou poznamku a kritiku k manualnimu topeni a k engum parnich lokomotiv. Sam jsem s nimi zacal uz vice jak 1,5 rokem a je zde stale co objevovat. Svuj postup pravidelne konzultuji s Pikkovym tatou, ktery mi pomohl dat dohromady matematicky model parni loko, na kterem nastavuji parametry pro MSTS.
Pokud se tedy rozhodnete, ze si zapnete manualniho topice, pripravte se na to, ze se vam nebude hned ze zacatku darit, ale v tomto je MSTS blizky realite. Obcas se novackum i zkusenejsim v realite stalo, ze museli zastavit a delat paru (viz Pikku starsi Jak jsem vezl pionyry nebo Kdyz ctyrkolak jede co to da).
Ja jsem zacinal zcela stejne - stahl jsem si paru od MadMika s engem od Richtera (jedny z mala solidnich engu na svete), pripojil vagony a vyrazil. Para mi dosla tak po 3 km a plouzil jsem se s DB 01 tak 30 kmh.
Na druhou stranu topit si rucne je (kdyz se dari), jedna z nejzabavnejsich cinnosti v MSTS.
Dale upozornuji, ze rucni topeni napr. na slechticne vyzaduje znacnou davku cviku, pokud jedete rychlostmi nad 80 kmh. Sledovat trat a zroven spravne prikladat a adekvatne tomu pracovat s regulatorem, plnenim, injektory, lopatou, brzdou a dodrzovat jizdni dobu je prace pro dva - cvik je tedy nezbytny.
Na zacatek doporucuji zacit napr. s ctyrkolakem 434.1 (realisticky eng ke stazeni na mych strankach, pozor ovsem - tato masina ma silnou tendenci ke strhavani vody do valcu, takze opatrne s regulatorem a plnenim), protoze na manipulaku jedoucimm 40-50 kmh nebudete tolik zatizeni sledovanim trati.
Jako nejlepsi trat pro paru doporucuji Trat180 Plzen - Furth im Wald, ktera krome Plzne neni elektrifikovana a je osazena mechanikami. Ke stazeni byla u F. Havla.
Zasady:
0) Podivejte se kolik je IdealFireMass (slechticna 506lb, odpovida 7,5 cm uhli pri hustote 700kg/m3, v souladu s Priruckou pro strojvedouci parnich lokomotiv a praxi Pikkova taty) a v kabine si otevrete dvirka kotle, abyste vedeli kde tak ma byt cca. uhli. Toto cislo je v engu a take jej davam na prvni radek do popisu, ktery je videt iv interfacu MSTS
1) udrzujte uhli mirne nad optimem (idealfiremass), pripadne pred kopcem si nahazejte trochu vic - napr. O 50-100kg
2) pokud potrebujete okamzity kratkodoby vykon, uzavrete oba injektory
3) sledujte manometr na kotli a podle nej otevirejte regulator a plneni. Pokud vam tlak klesa, uberte privod pary
4) kazdopadne si hlidejte, aby vam tlak neklesal vyrazne, protoze jinak vam nezbyde nez zastavit a delat paru (na pare se nejezdi tak, ze pri rozjezdu otevrete regulator a plneni na maximum a cekate az dosahnete rychlosti 100kmh!!).
5) rozjezd: dejte plneni na 60-80% podle zateze a zacnete otevirat regulator. Doporucuji pouzivat mys, protoze budete mit rychlejsi reakci. Podivejte se na nejake video z parni masiny - strojvedouci nastavi plneni (reverser), a otevre regulator (casto trhnutim na maximum). Duvodem je vysoka potreba tazne sily pro prekonani pocatecniho odporu kluznych lozisek (olej je vytlacen vahou do horni casti pouzdra, neplati zcela pro 475.179 - ta ma valiva loziska, v MSTS namodelovano)). Jakmile se stroj da do pohybu, strojvedouci okamzite privira regulator, aby se kola nedostala do smyku (nebezpeci strzeni vody do valcu). V loziskach po prvnich otackach klesa odpor, protoze se pohybem promazavaji. Po dalsich nekolika vterinach az desitkach vterin zacne strojvedouci snizovat plneni. Podle zateze se rozjedete pri cca 50-100%.
Jakmile se tedy vlak da do pohybu, zacnete stahovat plneni. Vyloucite tim strzeni vody do valcu (projevi se smykem a rychlym klesanim tlaku v kotli). V praxi tim muzete masinu poskodit. Na rovine jedte s plnenim mezi 15 a 30%. Do kopce musite plnit vic( vetsinou staci tak tech 35-50%), abyste meli vetsi taznou silu, ale masina bude zrat vice uhli.
Sledujte tlak pary, mnozstvi uhli na rostu a mnostvi vody v kotli!
6) kde ztracite paru:
- vysoke plneni (reverser)
- injektory dodavajici vodu
7) hlidejte si teplotu ohne. Teplota roste s otevrenim regulatoru a plneni, klesa s prikladanim. Otevrete si dvirka popelniku. Pri stani nebo jen malem regulatoru si muzete pomoci dmychavky/sycaku (blower), ale jakmile oevrete vice regulator, uz nic nepridava).
8) Pokud se dostanete do situace, kdy bud udrzujete teplotu, ale klesa vam uhli nebo udrzujete uhli, ale klesa vam teplota (typicky do kopce), znamena to, ze jste za limitem zatizeni rostu (realne cca. 600 kg/m2/h, v MSTS lze jit o trochu vys). To je normalni (MSTS spravne modeluje situaci)!! Resenim je ubrat paru a zpomalit).
9) Co ma vliv na vyvin pary:
- mnozstvi paliva na rostu (nahoru i dolu)
- teplota ohne
- otevreni regulatoru/plneni (zpetna vazba)
(- otevreni sycaku/blower)
- otevreni popelniku (damper)
- otevreni dvirek kotle (fire door) - to je chyba, ve skutecnosti snizuji tah kotle (falesny tah do kotle), ale to je v simulatoru zabudovano
V praxi pouzivam pouze animovane kabiny, protoze headup displej s mnozstvim generovane pary mi prijde neautenticky. Na druhou stranu animany manometr kotle, animovany vodoznak, animovane topeniste zobrazujici barvou teplotu uhli a vyskou mnozstvi uhli na rostu zcela staci. Neni treba mit presne hodnoty z headupu. Kdyz proste klesa tlak v kotli, uberete plneni nebo privrete regulator.
Nezapomente, ze s rostouci rychlosti vykon parni lokomotivy mirne roste (v 30 kmh mate k dispozici cca. 70% vykonu).
Jeste nez se rozjedete, spocitejte si pro danou trat pri dane zatezi, zda pri disponibilnim vykonu vyjedete nejprudsi kopce nebo budete schopni dosahovat pozadovane rychlosti. MSTS pocita kinematiku vlaku velmi dobre a u parni masiny nemate tolik rezervy jako treba u krysy.
Jen pro info: parametr MaxPower nema u parni lokomotivy zadny vliv na vykon, je to jen pro informaci
K dotazum na foru:
- nalozim 1000 lb a jedu bez ohledu na teplotu: asi to jde, nevim, ale jste mimo realitu. MSTS je soustava rovnic (pro parni loko je tam i zpetna vazba), takze je mozne, ze v extremech se nechova model jako realita, ale pak to neni simulace
Engy pro parni lokomotivy, ktere delam co nejpodrobneji, testuji a merim proti realite a vypoctum. Mam jich dnes za sebou cca. 25,takze jsem si vybudoval solidni empirickou i teoretickou bazi (vcetne literatury). Rad bych kazdeho prizval do diskuse, protoze eng pro paru je v MSTS jednoznacne nejslozitejsi ale tim padem nejzajimavejsi. Opakuji, pokud chce nekdo kritizovat, diskutovat a hlavne merit, zaznamenavat, vynaset do grafu a testovat, je vitan!
A muzu jen dodat, ze hosi z Kuju odvedli vynikajici praci (skoda ze ji nestacili take plne odladit)
V pripade dotazu jsem vam k dispozici.
Zdravim
ZSR
http://csd.webzdarma.cz
mailto:zsr@centrum.cz