lokomotiva 475.1 z TRS 2004

...ale nezapomněl. Prostě to chce mít naloženo v topeništi přes 1000 bez ohledu na teplotu ohně. Pak to jakžtakž funguje. Kotel pak nastartuje a pojišťováky nepobírají. Mám tam pak 19 bar. Asi by to chtělo trošku doladit, i když nevím jak. Co na to Tvůj táta, Pikku?

kotel 475

Právě ŽSR (L.Možný, kontakt na něj je v engu) to s mým tátou nějak řešil, je to dost sofistikovaný problém naprogramovat kotel správně. Podobně jsou programovány už další kotle pro 556 a 498, takže zřejmě bude opravdu potřeba vydat nějaký hutný a komplexní manuál. Závislost výkonu u parní lokomotivy je složitější než u všech dalších lokomotiv, takže to opravdu není jednoduché. Problém je v tom, že spousta parních lokomotiv není správně vyladěna a proto je snadné podlehnout nesprávným návykům při obsluze kotle. Nová bude zřejmě i zkušenost se strháváním vody z kotle do válců, (na to pozor při vysoké hladině vody v kotli, projeví se to prokluzem kol ve chvíli, kdy ke strhnutí vody došlo.) Návod na použití parní lokomotivy se určitě objeví, nemusíte si zoufat. Zatím doporučuji návštěvu stránky http://csd.webzdarma.cz kde jsou nějaké další informace.

Naposled editoval moderátor:
K tomu chovaniu šlachty: pokiaľ si pamätám, bavíme sa o reálnom simulátore, tak pár mojich úvah na tému reálnosti engu šlachtičnej:
1: neviem neviem, či šlachta ťahala ťažkotonážne vlaky - na paru stačí v pohode 5 - 6 vozový vlak, na rovine maximálne 8 vozový - ťažké osobné vlaky ťahal nezriedka aj štoker
2: fíra mal na sledovanie ohňa pod kotlom, na sledovanie vody kuriča - pán strojvodca len sledoval trať a venoval sa regulátorom a píšťalám ... :lol: takže odporúčam zapnúť automatického kuriča
3: treba očumnúť nejaké historické materiály a zistiť, aké mala šlachta normy záťaže, ale nemyslím, že by s 10-vozovým vlakom jazdila stovkou ...
4: Neni problém eng šlachty nahradiť defaultom od scotsmana, ale potom zas nehovorme o realite :wink:

Já jsem trošku masochista, takže páry, které jedou samy mě moc nebaví. To tam můžu mít tramvaj. Právě to, že když si vezmu do šoupátek víc, než dovede kotel vyrobit dělá na tom ježdění to zajímavé. Mě ale na engu u Šlechtičny zaujalky skokové změny výkonu kotle a skokové změny výkonu na šoupátkách. Jakmile mám v topeništi asi 1010 bodů uhla, kotel skočí výkonově z 8000 na 42500. U jiných mašin jsem toto nepozoroval. Dále při rozjezdu, při neměnném plnění kolem 40ti procent najednou lokomotiva zrychlí ještě o jeden kilometr a z odebíraného výkonu cca třeba 13000 je to najednou, skokem, 90000 a během minuty jsem bez páry. Nádherná funkce je strhávání páry do válců, já vždycky plnil kotel vodou, co to šlo a tady mám utrum, takže na lomech nivelity (třeba Hrabovka) to bude mít tu správnou svěžest. :roll:

Topeni na pare

Petr Šimral napsal:
Jezdíte někdo na manuálního topiče?
Mě se Šlechtičnu nedaří utopit. Jako zkušební vlak mám desetivozový rychlík a neudržím tlak. Rozjedu se na něco málo přes čtyřicet a tlak letí nekompromisně dolů. Připadá mi, že kotel je nastavený na malý vývin páry.

Spravne topeni na parni lokomotive v MSTS

Hned uvodem musim rict, ze vitam kazdou poznamku a kritiku k manualnimu topeni a k engum parnich lokomotiv. Sam jsem s nimi zacal uz vice jak 1,5 rokem a je zde stale co objevovat. Svuj postup pravidelne konzultuji s Pikkovym tatou, ktery mi pomohl dat dohromady matematicky model parni loko, na kterem nastavuji parametry pro MSTS.

Pokud se tedy rozhodnete, ze si zapnete manualniho topice, pripravte se na to, ze se vam nebude hned ze zacatku darit, ale v tomto je MSTS blizky realite. Obcas se novackum i zkusenejsim v realite stalo, ze museli zastavit a delat paru (viz Pikku starsi Jak jsem vezl pionyry nebo Kdyz ctyrkolak jede co to da).

Ja jsem zacinal zcela stejne - stahl jsem si paru od MadMika s engem od Richtera (jedny z mala solidnich engu na svete), pripojil vagony a vyrazil. Para mi dosla tak po 3 km a plouzil jsem se s DB 01 tak 30 kmh.

Na druhou stranu topit si rucne je (kdyz se dari), jedna z nejzabavnejsich cinnosti v MSTS.
Dale upozornuji, ze rucni topeni napr. na slechticne vyzaduje znacnou davku cviku, pokud jedete rychlostmi nad 80 kmh. Sledovat trat a zroven spravne prikladat a adekvatne tomu pracovat s regulatorem, plnenim, injektory, lopatou, brzdou a dodrzovat jizdni dobu je prace pro dva - cvik je tedy nezbytny.
Na zacatek doporucuji zacit napr. s ctyrkolakem 434.1 (realisticky eng ke stazeni na mych strankach, pozor ovsem - tato masina ma silnou tendenci ke strhavani vody do valcu, takze opatrne s regulatorem a plnenim), protoze na manipulaku jedoucimm 40-50 kmh nebudete tolik zatizeni sledovanim trati.

Jako nejlepsi trat pro paru doporucuji Trat180 Plzen - Furth im Wald, ktera krome Plzne neni elektrifikovana a je osazena mechanikami. Ke stazeni byla u F. Havla.

Zasady:
0) Podivejte se kolik je IdealFireMass (slechticna 506lb, odpovida 7,5 cm uhli pri hustote 700kg/m3, v souladu s Priruckou pro strojvedouci parnich lokomotiv a praxi Pikkova taty) a v kabine si otevrete dvirka kotle, abyste vedeli kde tak ma byt cca. uhli. Toto cislo je v engu a take jej davam na prvni radek do popisu, ktery je videt iv interfacu MSTS
1) udrzujte uhli mirne nad optimem (idealfiremass), pripadne pred kopcem si nahazejte trochu vic - napr. O 50-100kg
2) pokud potrebujete okamzity kratkodoby vykon, uzavrete oba injektory
3) sledujte manometr na kotli a podle nej otevirejte regulator a plneni. Pokud vam tlak klesa, uberte privod pary
4) kazdopadne si hlidejte, aby vam tlak neklesal vyrazne, protoze jinak vam nezbyde nez zastavit a delat paru (na pare se nejezdi tak, ze pri rozjezdu otevrete regulator a plneni na maximum a cekate az dosahnete rychlosti 100kmh!!).
5) rozjezd: dejte plneni na 60-80% podle zateze a zacnete otevirat regulator. Doporucuji pouzivat mys, protoze budete mit rychlejsi reakci. Podivejte se na nejake video z parni masiny - strojvedouci nastavi plneni (reverser), a otevre regulator (casto trhnutim na maximum). Duvodem je vysoka potreba tazne sily pro prekonani pocatecniho odporu kluznych lozisek (olej je vytlacen vahou do horni casti pouzdra, neplati zcela pro 475.179 - ta ma valiva loziska, v MSTS namodelovano)). Jakmile se stroj da do pohybu, strojvedouci okamzite privira regulator, aby se kola nedostala do smyku (nebezpeci strzeni vody do valcu). V loziskach po prvnich otackach klesa odpor, protoze se pohybem promazavaji. Po dalsich nekolika vterinach az desitkach vterin zacne strojvedouci snizovat plneni. Podle zateze se rozjedete pri cca 50-100%.
Jakmile se tedy vlak da do pohybu, zacnete stahovat plneni. Vyloucite tim strzeni vody do valcu (projevi se smykem a rychlym klesanim tlaku v kotli). V praxi tim muzete masinu poskodit. Na rovine jedte s plnenim mezi 15 a 30%. Do kopce musite plnit vic( vetsinou staci tak tech 35-50%), abyste meli vetsi taznou silu, ale masina bude zrat vice uhli.
Sledujte tlak pary, mnozstvi uhli na rostu a mnostvi vody v kotli!
6) kde ztracite paru:
- vysoke plneni (reverser)
- injektory dodavajici vodu
7) hlidejte si teplotu ohne. Teplota roste s otevrenim regulatoru a plneni, klesa s prikladanim. Otevrete si dvirka popelniku. Pri stani nebo jen malem regulatoru si muzete pomoci dmychavky/sycaku (blower), ale jakmile oevrete vice regulator, uz nic nepridava).
8) Pokud se dostanete do situace, kdy bud udrzujete teplotu, ale klesa vam uhli nebo udrzujete uhli, ale klesa vam teplota (typicky do kopce), znamena to, ze jste za limitem zatizeni rostu (realne cca. 600 kg/m2/h, v MSTS lze jit o trochu vys). To je normalni (MSTS spravne modeluje situaci)!! Resenim je ubrat paru a zpomalit).
9) Co ma vliv na vyvin pary:
- mnozstvi paliva na rostu (nahoru i dolu)
- teplota ohne
- otevreni regulatoru/plneni (zpetna vazba)
(- otevreni sycaku/blower)
- otevreni popelniku (damper)
- otevreni dvirek kotle (fire door) - to je chyba, ve skutecnosti snizuji tah kotle (falesny tah do kotle), ale to je v simulatoru zabudovano

V praxi pouzivam pouze animovane kabiny, protoze headup displej s mnozstvim generovane pary mi prijde neautenticky. Na druhou stranu animany manometr kotle, animovany vodoznak, animovane topeniste zobrazujici barvou teplotu uhli a vyskou mnozstvi uhli na rostu zcela staci. Neni treba mit presne hodnoty z headupu. Kdyz proste klesa tlak v kotli, uberete plneni nebo privrete regulator.

Nezapomente, ze s rostouci rychlosti vykon parni lokomotivy mirne roste (v 30 kmh mate k dispozici cca. 70% vykonu).

Jeste nez se rozjedete, spocitejte si pro danou trat pri dane zatezi, zda pri disponibilnim vykonu vyjedete nejprudsi kopce nebo budete schopni dosahovat pozadovane rychlosti. MSTS pocita kinematiku vlaku velmi dobre a u parni masiny nemate tolik rezervy jako treba u krysy.

Jen pro info: parametr MaxPower nema u parni lokomotivy zadny vliv na vykon, je to jen pro informaci

K dotazum na foru:
- nalozim 1000 lb a jedu bez ohledu na teplotu: asi to jde, nevim, ale jste mimo realitu. MSTS je soustava rovnic (pro parni loko je tam i zpetna vazba), takze je mozne, ze v extremech se nechova model jako realita, ale pak to neni simulace

Engy pro parni lokomotivy, ktere delam co nejpodrobneji, testuji a merim proti realite a vypoctum. Mam jich dnes za sebou cca. 25,takze jsem si vybudoval solidni empirickou i teoretickou bazi (vcetne literatury). Rad bych kazdeho prizval do diskuse, protoze eng pro paru je v MSTS jednoznacne nejslozitejsi ale tim padem nejzajimavejsi. Opakuji, pokud chce nekdo kritizovat, diskutovat a hlavne merit, zaznamenavat, vynaset do grafu a testovat, je vitan!

A muzu jen dodat, ze hosi z Kuju odvedli vynikajici praci (skoda ze ji nestacili take plne odladit)

V pripade dotazu jsem vam k dispozici.

Zdravim

ZSR
http://csd.webzdarma.cz
mailto:zsr@centrum.cz

Topeni na pare

Re ZSR: huh, ťažký elaborát ... ale moc potrebný, ja osobne som o vzťahu plnič - regulátor nemal ani poňatia, a zrejme nie som sám ... proste sa stávalo presne to, čo popisuješ - plnič na maximum , výkon takisto a para bola za chvíľu v ťahu ( a to nielen u šlachty, ale aj u betatestov, ktoré v poslednej dobe dosť často mučím na stúpaní zo Settlu do Dentu ... )
Takže klobúk dole, zas sme bližšie k realite a k prednostiam tohoto simulátora !
Dúfam, že nebudeš proti, ak týmto elaborátom či návodom doplním všetky archívy šlachtičien :wink:

Tak autentické zvuky pro šlechtičny už spatřily světlo světa. Teď už jen poslední dodělávky a testy a během týdne by to mohlo jít ven.
Podařilo se mi taky vytvořit reálné ozvučení v misi a zvuky pro postrk nebo přípřež. Velmi zajímavé je jak se vlaková mašina "hádá" s přípřežní. Jako ve skutečnosti.

Tady jenom malá poznámka ohledně řízení parního stroje. Kdykoliv si jakoukoli aktivitu uložím a potom nahraju, nejde použít použít klávesu N pro ovládání dmychadla ( bloweru ). Vždycky mně to v mé praxi poslalo k Billovi. Máte někdo obdobnou zkušenost?

Tax napsal:
Dnes večer bude nachystaná k downloadu šlachtičná 475.101 - nech jej dá Hospodin večnú slávu a jazdí aspoň v MSTS, keď už je nepojazdná :!:
Takze krome 475 179 nemam zadnou jinou Slechticnu pojizdnou?!

Vrbam napsal:
Tax napsal:
Dnes večer bude nachystaná k downloadu šlachtičná 475.101 - nech jej dá Hospodin večnú slávu a jazdí aspoň v MSTS, keď už je nepojazdná :!:
Takze krome 475 179 nemam zadnou jinou Slechticnu pojizdnou?!
No, pojazná je aj 196-ka ... ale tá ťa asi moc nezaujíma. To chceš povedať, že 111-ka je tiež nepojazdná ???

475 111 ma (snad) propadly kotel, probiralo se to tady tak o 2-3 strany zpatky.

475 196 je daleko.

ok1dnh napsal:
To Jacek: No jo, ale jak stahovat? "Stránku nelze zobrazit" po kliknutí na MSTS.
Karel
Cez víkend bude nachystaný update zvukov pre šlachtičné od Jacka tak, aby nebol problém s downloadom aj inštaláciou pre všetky už zverejnené modely. Ďalšia šlachtičná 475.111 bude už priamo s novými zvukmi.

Back
Nahoře