Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Ano ano , enkoder šlape krásně, jinak už jsem si po lepším prohlidnutí vsiml že to máš plošnák z myši ,, Genius ,, . A chci se zeptat k ovládání té BS2 nemáš v plánu využít ten Enkodér z GME ? Kolik zoubků má ten BSE?

Howky napsal:
Ano ano , enkoder šlape krásně, jinak už jsem si po lepším prohlidnutí vsiml že to máš plošnák z myši ,, Genius ,, . A chci se zeptat k ovládání té BS2 nemáš v plánu využít ten Enkodér z GME ? Kolik zoubků má ten BSE?

BS2 je jiný /podstatně jiný :)/ případ než brzdič BP. Nevím,možná na to jdu špatně,ale dle mého názoru je lepší u BP použití toho enkoderu,protože tento brzdič nemá žádné aretované polohy.Prostě s jeho rukojetí jen otáčíš a dle směru otáčení snižuješ či zvyšuješ účinek přímočinné brzdy.Proto podle mě postačí mechanický enkoder,který má své kontakty umístěny lineárně po obvodu svého "kotoučku".

U BS2 je ale zádrhel v tom,že jeho polohy nejsou po obvodu osy umístěny lineárně a ke všemu jsou krom jedné /rychlobrzdy/ polohy aretovány /pomocí zoubků a západky/. Zde tedy asi mechanický enkoder použít nepůjde. Tedy možná by se použít dal,ale zřejmě jen za předpokladu,že by se zkonstruovalo něco jako čítač,který by dokázal dle počtu impulsů z enkoderu rozpoznat,ve které poloze se poloha rukojeť brzdiče zrovna nachází. Takový frajer ale nejsem a tak se pokusím o tu cestu pomocí vnitřností starých kuličkových myší /viz. již zmíněna stránka http://astrotechnika.wz.cz/WWW/mysoid.htm /.

Na obrázku níže je zřejmé umístění poloh brzdiče BS2 ...

0321e3360cc7e57e3215863dded4974c.jpg

Na nově vyrobenou hřídelku brzdiče bych tedy připevnil modulační disk z myši a jeho část s otvory umístil mezi diodu a fototranzistor se dvěma clonkami /opět díly z myši/. Ty clonky ve fototranzistoru jsou od sebe vzájemně posunuty tak,že na výstupu získáme stejné impulsy /A a B/ jako z mechanického enkoderu.Jde tedy de facto o enkoder elektronický. Jednotlivé otvory na disku se ale budou musí sladit s polohami brzdiče tak,že "průhledné" zůstanou jen otvory,které odpovídají dané poloze brzdiče.Jakékoli další impulsy /otvory v kotouči/ budou nežádoucí a tak je bude třeba zaslepit. Ovšem to jsou jen mé dosavadní úvahy a vše se bude muset vyzkoušet až prakticky. Níže ještě snímek možných typů disků z myší.Osobně bych použil ten nalevo,protože má jinak /přístupněji a masivněji/ řešeny drážky a to i přesto,že bude zřejmě vytvářet méně impulsů než otvorově "hustější" disk napravo ...

4d28c53b451a34ac1068c98fd7336925.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
A jo ted jak koukám na tu fotku tak stím enkoderem by to nešlo.Tak držím palce at se daří.

Davide, to kolečko z myši zahoď, a udělej si větší clonku s otvory tam kde potřebuješ, jinak to celé mechanicky nesestavíš, orig. kolečko je příliš malé, a dává impuly stejně jako encodér. Sice by šlo nepotřebné otvory zalít třeba černou hustou barvou, ale není to ono. Dokonce není třeba vrtat otvory, stačí clonku v příslušném místě naříznout lupenkovou pilkou. Největší problém bude to celé mechanicky a opticky sestavit tak aby tam skutečně došlo k překrytí pulsů z jednotlivých fototranzistorů. Jinak ty máš myš ve které je použit jeden dvojitý FT takže stačí jeden kotouček. Pozorně se taky podívej jak je ten FT natočen ke kotoučku, systémy jsou v pouzdře dva a jsou umístěny "nad sebou", takže je potřeba toto natočení dodržet. Taky si pamatuj, že by ten kotouček měl být přibližně v polovině vzdálenosti mezi IR ledkou a fototranzistorem. Na nastavování se nechá použít i vysoce svítivá ledka s viditelným světlem, fototranzistory na ni budou reagovat taky. A až po nastavení se tam dá zpátky IR ledka. Jinak se to celé zapojí tak, že střední vývod fototranzistoru přijde připojit na +5V z Pokeys, krajní vývody se zapojí stejně jako u mechanického encodéru na vstupy Pokeys. Jenom je nutno tyto vstupy zablokovat odpory cca 8 kohm proti zemi. To proto aby byla zajištěna nízká úroveň napětí, když není FT zastíněn. Do série s ledkou přijde zapojit odpor cca 390 ohm. Polaritu vývodů ledky si najdi podle zapojení tišťáku v myši. Katoda bývá označena tečkou, ale není to pravidlo.

Tak mě to nedalo a vytáhl jsem ze skříne OBE1.
Začal jsem trošku,ale opravdu trošku rozebírat a jak už jsem vědel , že narazím na přepínač tak se stalo.Tak jsem vytáhl schéma od 151 a kouknul na ono OBE1 a prozkoušel jsem jednotlivé polohy přes měřák.Takže jak bude zase čas , sednu a zkusím připojit na Pokeys. Ale myslím si že to bude chtít nějak úpravy.Ale napadá mě jedno nastavení v pokeys tož uvidíme.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://3x.cz/dt-TI19.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://3x.cz/dt-ER0W.jpg[/URL] [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: [URL]http://3x.cz/dt-P02C.jpg[/URL]

U toho OBE-1 bude ještě třeba promyslet aktivaci rychlobrzdy. Jestli se totiž nepletu,OBE-1 sice obsahuje el.kontakty,které ovládají samotný el. brzdič umístěný ve strojovně,ale rychločinné brždění je mechanicky ovládáno vypouštěním vzduchu přímo přes OBE-1. Pro polohu rychločinného brždění by to tedy asi chtělo další spínací prvek.

http://www.atlaslokomotiv.net/page-brzdy.html

David

V polohe B by to nemalo spínať nič, ale tak bohvie, čo tam je skryté. Inak je tam obyčajný pakeťák, takže spínací program si tam spravíš aký len chceš. Len pri rozoberaní bacha na aretačné guličky a pružinky, pri otvorení odletia ako prvé.

Dráčik napsal:
V polohe B by to nemalo spínať nič, ale tak bohvie, čo tam je skryté. Inak je tam obyčajný pakeťák, takže spínací program si tam spravíš aký len chceš. Len pri rozoberaní bacha na aretačné guličky a pružinky, pri otvorení odletia ako prvé.

Kuličky a pružinky to znám to jsou potvory.Ale tak něco vyzkouším a uvidíme.

Zdravím,
zřejmě také použitelné,ale pro někoho také asi hodně drahé ... :rolleyes:

http://www.gme.cz/opticke-inkrementalni-snimace-polohy-prislusenstvi/heds-5120c14-p532-018/

http://www.gme.cz/opticke-inkrementalni-snimace-polohy-senzory/heds-9100c00-p532-019/

David

OBE 1 v poloze B rozepíná. EPV YB je inverzní a spíná když ztratí napájení takže ve všech polohách je B sepnuto, v poloze B vypíná.

Je možné, že v spínacom programe je niečo v tej polohe zopnuté (na pakeťáku), čo je nevyužité, alebo sa využíva na niečo iné, ale všetky EPV sú vtedy bez napätia. To je stav bezpečia.

Zdravím,
trošku jsem "študoval" ty enkodery firmy Avago a až nyní /po několika hodinách :rolleyes:/ jsem si na pouzdru oněch nímačů všiml jisté šipky ... http://www.farnell.com/datasheets/20560.pdf . V hodinách angličtiny jsem toho bohužel moc nepochytil /možná je v typovém listu o tom směru otáčení kód.kotouče nějaké zmínka/ a tak jsem se chtěl optat,zda s těmito snímači nemá někdo zkušenosti,presněji,zda tento enkoder funguje jen pro jeden směr otáčení kotouče nebo je schopen vytvořit impulsy na výstupech A a B i při opačném směru otáčení kód.kotouče.

Předem děkuji za odpověď.

David

Davide,
prosím tě neštuduj profesionální snímače. Samozřejmě tento snímač nedělá nic jiného než ten encodér co máš doma. Jen je velice spolehlivý a přesný, což je na zpětnou vazbu a odměřování na několik mikronů potřeba. Toť vše. Taky si za to nechají solidně zaplatit....

Miran napsal:
Davide,
prosím tě neštuduj profesionální snímače.
...

No tak jsem se trošku nudil no. :D :D:D
Podařilo se mi ještě najít nabídku sady kotouč plus snímač za cenu 510,- Kč /nadnormativní zásoby prodává firma LARM Netolice/,ale protože je ten kotouč o průměru jen 25 mm a po obvodu má 100 otvorů,nějaké slaďování s polohami brzdiče by bylo dosti pracné. Nicméně,za 510,- Kč by zase byl i ten snímač a to už není taková hrůza jako stejný kousek za 811,- Kč /bez kotouče/ v GM.
Hlavní ale je,že se i přes jeden zlomený vrták podařilo v ose stávající hřídele provrtat docela "členitou" spodní vnitřní část odlitku brzdiče BS2,takže cesta pro nově vyrobenou hřídelku na kterou mám v plánu umístit nějaký ten podomácku vyrobený kódovací kotouč je volná. Takže zítra hurá k sousedovi-soustružníkovi a nechat si vyrobit podložku,která se přilepí na spodní část hřídele brzdiče a poté se do ní našroubuje ona "prodlužovací" hřídelka.;)

David

PS. Budu se ubírat cestou použití snímačů z myši. :oops:

Tak jsem dneska zkusil pozapojovat to OBE a mám vyzkoušeno pár metod jak by to šlo.A chci se zeptat šlo by upravit ENG loko aby v MSTS bylo OBE jen na 4 polohy O J B R ? ? ?

Zdravím,
vzhledem k tomu,že mi včera dorazil present ze Slovinska /"PoKeys56" ;)/,bylo dnes třeba vyzkoušet chování brzdiče BP a dalších maličkostí /TB a houkačky/. Takže,BP s mechanickým enkoderem funguje víceméně spolehlivě,ale občas nebylo možné dosáhnout úplného odbrždění /u stroje 751 144 tam občas "viselo" 7 %/.To se ale stalo tak jednou ze sto pokusů.;) Nicméně,na hřídelku brzdiče jsem už dodal kousek plíšku,který bude spínat Miranem doporučený mikrospínač,který bude přes PoKeys56 "posílat" do PC impulsy potřebné pro 100-procentní odbrždění. Jen se s tím nastavením maker budu muset coby neangličtinář asi poprat.:rolleyes:
Práce pokročily i na brzdiči BS2. Byla vysoustružena podložka s osazením a dírou se závitem M5 do níž byla našroubována nová hřídelka.Ta pak ve spodní části brzdiče "čouhá" ven přes vyvrtaný otvor. Na konci hřídelky je závit,na který jsou našroubovány matky jistící dvě podložky o velkém vnějším průměru mezi které bude umístěn kódovací kotouček /průměr 50 mm/. Na snímcích níže je to ten kotouček z modrého plastu. Ovšem detailisty upozorňuji,že jde o hóóódně nepovedený vzorek. Holt,vystřihávání koleček mi už tak moc nejde.:oops:
Bylo také třeba pořešit polohování brzdičů před jejich montáží do pultu /kvůli zkouškám apod./. U BS2-jky se vše krásně vyřešilo čtyřmi šrouby M10 o délce 180 mm,které se našroubovaly do otvorů ve spodní části brzdiče. U BP to ale bylo horší. Stojan jsem vyrobil z pásových profilů a bylo si také třeba zopakovat el.svařování.;) Nyní už je na řadě trápení se s výrobou optického enkoderu pro brzdič BS2.
Ovšem už nyní to na našem stole v obýváku vypadá docela zajímavě ... .;)

407839e7fe692fb63b390d8bea59761e.jpg

32c2913163ed65755126462a75052a93.jpg

df155b87795449ee184e9b7d28bef642.jpg

bb908c2c9cbf2c0d32b39176d25e9fed.jpg

David

Back
Nahoře