Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

David Hájek : Vypadá to báječně. Že bych ti tam šoupl ten můj BP a zavřel oči a čekal co se stane XD , no jsem zvědav na to BS.

David Hájek napsal:
Nicméně,na hřídelku brzdiče jsem už dodal kousek plíšku,který bude spínat Miranem doporučený mikrospínač,který bude přes PoKeys56 "posílat" do PC impulsy potřebné pro 100-procentní odbrždění. Jen se s tím nastavením maker budu muset coby neangličtinář asi poprat.

Není třeba se prát s angličtinou, Michal manuál dávno přeložil. Je to sice pro tu úplně první verzi Pokeys55, ale zatím tam neudělali tolik podstatných změn aby to nebyla pravda.....

Zdravím,
dobu čekání na DPS pro snímače otáček jsem trávil stavbou napájecího zdroje /napájení log obvodů,žárovek apod./ a včera se dostalo i na svařování "základny" pro kontroler ... .;) Abych nezapomněl - díky sehnání přepínače el.topení vlaku bude pult ex.stroje řady 751 pojat spíše jako pult strojů řady 749.Uznejte sami,že zimní ježdění s osobními vlaky přes Ramzovou by bez topného alternátoru nebylo ono.;) Výzkum a vývoj pultíku zatím přišlo na cca. 2 850,- Kč.:rolleyes:

add9370400eafe9baa6d07fa547f762e.jpg

81ea22eb3b9936c92fe11039fcf70bad.jpg

5c17ec31c33f4f250cb15ebd90ef4068.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
Davide, kolik lokomotiv jsi už rozebral ?
Máš celkem slušnou sbírku originálů.
To už je pomalu na stěhování do většího obydlí. :D
Jako malý kluk v časopise Železničář jsem četl, že jeden fíra v Anglii v penzi z lásky ke svému stroji si odkoupil stanoviště zrušené páry a instaloval si ho do obýváku jako krb. Ty budeš mít pešinga, teď zamračenou, doufám, že uděláš nějakou slezinu s exkurzí. Asi bychom slintali, jestli to dáš dohromady. Do toho zvuky z pořádné aparatury.....

Zbyněk Šemora napsal:
Davide, kolik lokomotiv jsi už rozebral ?
Máš celkem slušnou sbírku originálů.
...

:D
Kdepak el.trakci,tu má Howky.;) Priorita byl pult "motoru" kvůli poježdění po projektu "Trať 310". Ostatně,diesel může vlastně všude.:oops:
Co se týče samotného "hardvéru",bylo třeba využít jedinečné příležitosti a většinu věcí odkoupit na nedalekém šrotplacu,kde se Berty fyzicky likvidovaly.

David

Po dvou dnech trápení a výměně vadného IR tranzistoru již můžeme "házet" stupně. To se to jelo na Ramzovou ... .;)

21baecda3df1756a8982880b60963e43.jpg

f726bc36b7be54373e15cd1a328ed793.jpg

969a3a3a0a5e4a2169d4ed99766c3615.jpg

7882190dece31034777f10bef2fd5350.jpg

Zařízení na kontroleru ale ještě čeká několik kosmetických úprav,takže je vše třeba brát s rezervou.Obzvláště ten narezlý trafoplech /bude se stříkat na černo/,který slouží jako "program" pro IR snímač otáček.Nicméně,vše je funkční a další věcí bude řešení voliče směru.
Ještě snímek mírně upraveného snímače /enkoderu/ na brzdiči BP. Enkoder je již připevněn na tištěném spoji s konektorem a přibyl tam i Miranem doporučený mikrospínač. I s ním ale platí,že pohyb s rukojetí brzdiče nesmí být v obou směrech prudký,protože se může "ztratit" impuls a buď nebude max.brždění na 100 procentech nebo naopak na nule /zcela odbržděno/. Při "normálních" pohybech rukojeti tyto jevy ale nevznikají.

37db8f882d8c5b89084fa4c82f60eb99.jpg

David

Zdravím,
protože již "digitálně" funguje jak brzdič BP tak i kontroler /směr i výkon/,bylo dnes třeba pokročit na tom dle mne nejhorším - digitalizaci brzdiče BS 2.:roll:
Zpočátku se muselo vše pojmout výukově,takže prcek již umí řezat závit M4 ... . ;)

55a6837a695d9fb7cddfc0da45f90461.jpg

Poté následovalo našroubování distančních sloupků a na ně i připevnění plechu s IR snímačem.Po případné úpravě patřičného engu začne drážkování kódovacího kotoučku /nakonec zvolen průměr 60 mm/ a snad i spolehlivá funkce celého snímacího zařízení ... .

ef85178eb5427241ba042b62128494d3.jpg

11314978c51e6b3a27fe7a69a0791938.jpg

Jde o stejný /podomácky vyrobený/ snímač,který je použit i na kontroleru pro snímání polohy "programového" plechu,pomocí kterého se v MSTS určuje výkon stroje. Níže již finální umístění onoho snímače i černě nastříkaného plechu /právě je zařazen šestý výkonový stupeň :)/ a obrázek vyřešení problematiky ovládání voliče směru. Využily se původní vačky směrového válce kdy jedna je sepnuta pro směr "Vpřed" a druhá zase pro směr "Vzad". O zpracování impulsů z těchto vaček se již postará PoKeys. Tímto také děkuji Miranovi a Howkymu,kteří mi právě s nastavením PoKeys-u pro volbu směru hodně pomohli ... .

ca6a1b7c19ee6c3254c0729a5676c8f6.jpg

1689cd542262872fd011dfc2b42cae28.jpg

6b4db1a1b60ee435194d3bd844e992d6.jpg

Na četné dotazy ještě snímek IR snímače a tištěného spoje s již napájeným enkoderem a konektorem.Mechanický enkoder zřejmě zůstane využit jen u brzdiče BP. Bude-li zájem,mohu zaslat i obrázek samotných desek s plošnými spoji. :oops:

b694bc75b2763e9721ffdd2241763aa2.jpg

David

Ale kdeže. Je to dobré! Letos jsem si nečekaně zvolil jako ročníkovou práci stabilizovaný zdroj 0-30V, 1A. To zas bude bolehlav. Navrhnout, spočítat, plošňáky. Hromada odpálených diod, rezistorů a nedej bože i kondenzátorů a potenciometrů. :D

E499_2002 napsal:
Ale kdeže. Je to dobré! Letos jsem si nečekaně zvolil jako ročníkovou práci stabilizovaný zdroj 0-30V, 1A. To zas bude bolehlav. Navrhnout, spočítat, plošňáky. Hromada odpálených diod, rezistorů a nedej bože i kondenzátorů a potenciometrů. :D
Vzhledem k tomu, že fyzikální zákony platí univerzálně pro celý zatím známý vesmír to asi nebude až tak veliký problém (myslím ten zdroj). Je lineární nebo spínaný? Pokud je lineární, tak pro novodobé řešení prohledej stará čísla AR (Amatérského Radia) z doby, kdy jsme si o integrovaných stabilizátorech typu MAA723 a dalších mohli nechat jenom zdát. Možná ti tohle řešení s jedním či dvěma germaniovými tranzistory bude připadat předpotopní, ale fungovalo tehdy a není jediný důvod proč by nefungovalo i dnes. Jenom pan profesor na toto řešení asi nebude připraven. On samozřejmě bude předpokládat, že v onom přiblblém zdroji budou použity cca 2 mikrokontroléry a filtraci síťového kmitočtu bude zařizovat DSP.;)

Zase tak moc si s tím hrát nebudu. Trafo s výstupem na 24 a 12 V. Grec, kond na stabilizaci a vyhlazení napětí. Výkonový tranzistor KD616. Pár diod, kondů. Trimr na hrubé doladění napětí. Voltmetr, ampérmetr, poťák na napětí a druhý na proud. Pojistku, vypínač, nějak vymyslet, jak na to narvat LEDku pro indikaci zapnutí a je to.

Ještě spočítat chladící plochu pro tranzistor, budeš v něm v nejnepříznivějším případě pálit 36 W.

Tady je ten můj výtvor z minulého roku. To prasatou kabeláž neřešte. Odpálil jsem si plošňák, takže to bylo přepojeno na poslední chvíli. Kdyby to viděl můj učitel elektroniky, tak by to nazval "elektrotechnickou zvrhlostí". :D Vidíte, že jsem stále nevymyslel, jak tam připojit tu LEDku. Třeba vypočítat předřadný rezistor a druh zapojení k trafu.
http://e499-2002-msts.wgz.cz/image/18225284

Jenomže ten můj to je taková blbost. Už od pohledu je vidět, že se jedná o měkký zdroj. Já bych spíš chtěl postavit nějaký laboratorní cca na 0-110V. Aby to už mělo trochu fazónu. Jenže vždycky, když se podívám na schéma zapojení, tak mne to hned odradí. Nebyla by také špatná nějaká ta drážní zabezpečovačka. Do Elektroniky jsem si dobrovolně vybral referát na PZZ. Myslel jsem si, že tomu trochu rozumím, ale když jsem si stáhl 8 stran z přejezdy.info, tak jsem se už jen bil do hlavy...

Zdravím,
tak v Bohumíně již pro řízení strojů řad 749/749 není potřeba klávesnic či myší a jízda z Olomóca do Opavy se díky tomu dokonale "užívá".Jen si ještě bude třeba zvyknout na to ovládání BS 2 ... . ;)

e72c555c62a25e8cfaa8f660e2fade0c.jpg

ba81a26788b004d6ef951fe13744802c.jpg

Jak je tedy vidět,jakžtakž se zdařila i digitalizace brzdiče BS 2. Tím "jakžtakž" mám na mysli skutečnost,že u provozního brzdění/odbrzďování nevyužívám všech šestnácti zoubků,ale jen osmi,tedy polovinu.V mém případě tak jde o kompromis,poněvadž se mi nedařilo na kódovací kotouček vytvořit všech šestnáct drážek tak,aby snímač spolehlivě fungoval /na jeho výstupu nebyly nežádoucí impulsy/. Holt,optické IR snímače jsou háklivé na zákmity při nedokonalém provedení drážek a při těch osmi drážkách k nežádoucím zákmitům /impulsům/ de facto nedochází. Vše ale samozřejmě závisí i na dobrém sladění pozice kotoučku s IR diodou a tranzistory /viz.Miranova poznámka/.
V mém případě bylo také třeba upravit Eng testovacího stroje 751 144,za což má mé velké poděkování bob57_cz.Níže tedy snímky finální podoby kotoučku /je zřejmá ruční výroba :rolleyes:/ a spodní části brzdiče BS 2 bez a s kotoučkem.
Tímto tedy ukončuji výzkum a vývoj v panelákových podmínkách a po nejbližší výplatě bude následovat to dle mne nejjednodušší /ovšem asi i nejdražší/ - stavba kovové kostry celého pultu. Ovšem neslibuji,že do říjnového bohumínského setkání bude vše dokončeno.;)

f098caebd96446b764ff004611d916bd.jpg

31602841abe84c76c32dbbe62bafc193.jpg

b8ea33f72e116072b07a921c31b127c9.jpg

David

Zdravím !

Neskutečná nádhera ! Nevím, jak by se mohlo stát, že by nebyl zájem.

Zdeněk

Back
Nahoře