Pulty - aky sa da zohnat, ako by sa dali ev. vyrobit, ...

Zdravím,
hmmm, tak kolega na ostravsku se už na prubování funkčního NO docela těší. A to i přes teoreticky vyřčené možné komplikace. ;)
Ovšem i v Bohumíně se včera něco podařilo (digitalizace BS 2-jky) a tím i de facto vše zdárně dokončilo (digitalizace všeho potřebného pro pult kabiny 452 013). Příští týden se tedy vše převeze do Ostravy a po montáži komponentů začnou zkušební jízdy.:rolleyes:
Na níže uvedených snímcích je zřejmé řešení snímače otáček pro BS 2 (mírně upravený typ jako kousek pro brzdič u Berty) i zcela jinak řešený enkoder pro brzdič BP (jiný typ samotného enkoderu i jiný plošný spoj).

10c7b7f7731e43e283731ea1b46eb724.jpg

Obývákové zátiší

5ed59dde43b3057aca9675260d3b07e8.jpg

Brzdiče před "zlidštěním"

5d069a405319c7da1efeda3d849a9c06.jpg b00caabbb6599a6585f0f921ed4555bb.jpg

Brzdiče po "zlidštění"

caac113e30164c64e0884f74073592d3.jpg

Řešení enkoderu BP

a67608c899bc702c3d2256ab5e9af980.jpg

Řešení optického snímače BS 2

3565d79c674fd666d7906ef96cb0403f.jpg

Jízdní kontroler a volič směru

47d6e4719d1dc30cff17c9efd4ee5f07.jpg

Místo původně zamýšleného připevnění lankových vodičů mezi dvě podložky bylo zvoleno podstatně lepší řešení - zakoupení pájecích oček s otvorem o průměru 4,2 mm u pana Bučka v Brně ... :oops:

2f8e7c64d590d09d23f2bf7f7d9eded1.jpg

Větší konektor pro připojení vodičů kontroleru jízdního a menší konektor pro připojení vodičů voliče směru

7875e0545f678dac9343f3ecac604c3f.jpg 6a4f73b85db470d3e598331760b30088.jpg

a9af0574e09b76f41a7d706c14e075d2.jpg

David

Naposled editoval moderátor:
Teda Davide všechna čest krásně sis opět vyhrál, jen jsem zvědav jak bude vypadat stanoviště té 452 jestli i oni maj nákou práci na stanovišti když jsem viděl v jakém stavu tam měli tu ELM a když vidím jak ty brzdiče máš krásné no necháme se překvapit.

Jinak na programu pro návěstní opakovač uděláme pár vychytávek a půjde to k tobě na test s textikem a co a jak .

Howky napsal:
Teda Davide všechna čest krásně sis opět vyhrál, jen jsem zvědav jak bude vypadat stanoviště té 452 ...

Zdravím,
bylo mi sděleno, že do kabiny byl jako zobrazovací zařízení umístěn televizor, tak jsem na to také zvědav. Já měl na starosti pouze "digitalizaci" výše uvedených prvků a věci jako zobrazovací či zvukové zařízení tak šly mimo mě. Pult se asi také nijak nátěrově neřešil, protože se v Malém světě techniky razí myšlenka ponechání věcí v takovém stavu, v jakém je naposledy lidská ruka držela. Teď mi tak došlo, že jsem tuto myšlenku trošku narušil "repasovanými" brzdiči.:rolleyes:
Ještě mě ale čeká asi to nejhorší - rozjet MSTS pod Win 8, který mají pánové v PC pro kabinu nainstalován.J ako softwarová lama z toho asi budu mít špatné spaní. Zde na foru je to o MSTS a Win 8 tak na polovic - někomu to funguje a někomu zase nikoli. Kdyžtak zítra odpoledne držte pěsti. :cool:

David

Teda Davide,smekám klobouk!!! Ty ovladače brzdičů- po "zlidštění" jak píšeš,ty jsou jako nové.Ty dráty a vůbec vše je velmi povedené.

Teda Davide, nechceš si na to založit živnost ? "Výroba trenažérů z vyřazených vraků" :D Pokaždé když přijedu do Ostravy, přes hodinu tam stepuji na nádraží, než jdu na tramvaj, která navazuje na autobus. Nemáte to někde poblíž ? I když na to je asi hodina času málo.

Zbyněk Šemora: Muzeum se nachází ve Vítkovicích kousek od Čez Arény

David:No jo tak budou mít aspon příště snahu udělat kabinu trošku vylepšenou ,ale brzdiče nádhera.

Howky napsal:
...
David:No jo tak budou mít aspon příště snahu udělat kabinu trošku vylepšenou ,ale brzdiče nádhera.

Zdravím,
myšlenka ponechání věcí v původním ale funkčním stavu mi příjde jako dobrá. Jedinou vadou na kráse je absence některých věcí, které byly z pultu vraku vozu 452 013 během jeho postávání v Praze a následně i České Třebové demontovány. Díky přístupu pracovníku vítkovického Malého světa techniky, kteří mají kabinu na starosti, se ale některé věci podařilo získat a za to mají můj obdiv.
Jak jsem se již zmínil, já měl na starosti pouze úpravy ovládacích prvků a jejich propojení s PC/MSTS. Byla snaha věci řešit jinak/lépe než v případě pultu bertího, ale i přes plnou funkčnost komponentů bych již nyní zase něco udělal jinak. Například u brzdiče BS 2 se mi podařilo do programového kolečka snímače vyfrézovat jen šest drážek (aby optický snímač správně fungoval a "neházel" falešné impulsy) oproti drážkám osmi u brzdiče na pultu Berty. Problém je tedy v manufakturní výrobě, kdy je právě u optických snímačů požadavek na vysokou polohovou přesnost IR diody, IR tranzistoru a nakonec i programového kolečka. Právě s těmito snímači je nejvíce práce při dolaďování vzájemných poloh zmíněných prvků. Tentokrát mi to trvalo dva dny a za oběť padla dvě kolečka na kterých se nepodařilo přesně "trefit" drážky. :(
Stejně jako stavba pultu pro Bertu, i tentokrát si bylo třeba dovybavit dílničku. Ke svařovacímu invertoru (kvůli svařování rámu bertího pultu :cool:) se tentolrát pořídlia mikrofrézka/vrtačka a k ní i patřičný stojan. Jóóó, frézování drážek do plechového programového kolečka či vrtání děr vrtákem o průměru 0,8 mm pak byla jedna radost. ;)
V neděli a pondělí mě tedy čeká zkoušení ovl.prvků plus připojení obou TB a tlačítka houkačky k převodníku přímo v Vítkovicích. Hoši zámečníci pak ještě pořeší uchycení obou brzdičů a po finální montáži bude následovat proškolení průvodcovského personálu. "Jezdit" by se tedy mohlo začít tak za dva týdny. Uvidíme. V každém případě ale nečekejte žádný zázrak - vše jsem tvořil na koleně a k dokonalosti tak všemu hodně chybí.:rolleyes:

http://www.dolnioblastvitkovice.cz/36/cs/node/2667

David

Jojo ,no sám jsu zvědav jak to bude vypadat od té minulé návštěvy, jinak to teda zatim tak na 50% vypadá , že v tu nědeli se tam sejdem.Zítra ti dám vědět co a jak.

Zbyněk Šemora napsal:
Teda Davide, nechceš si na to založit živnost ? "Výroba trenažérů z vyřazených vraků" :D ...

Zdravím,
živnost určitě ne. Nešlo by pak již o radost, ale o termínově-úkolový pres spojený se stresem a starostmi které nemám zapotřebí. Ke všemu je u nás zakázána práce dětí, takže by mi pak již prcek nemohl pomáhat utahovat distanční sloupky a měřit napětí v napájecích větvích optických snímačů ... ;)

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/452_prcek2.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://simtrains.eu/trate/davca/davca/obrazky/452_prcek1.jpg

David

Z té malé budoucí strojvedoucí to je jasný :-) Jinak zítra se sejdem Davide až na místě Psal jsem ti sms snad došla.

Zdravím,
včera proběhla v Vítkovicích zajímavá akce, takže níže něco málo snímků z ní. Autor fotografií Howkyho otec a Howkymu děkuji za pomoc.
Ač se nerad fotografuji a posléze i zobrazuji svou nevzhlednou tvář, berte to dnes jako vyjímku potvrzující pravidlo.:rolleyes:

95906ea88169b0a826ebece240bcd059.jpg

Příprava

74b5984fc1b24ef6f652034fcd8de331.jpg

Osazený kontroler

74bc9904a1a615584f813130f8e6df54.jpg

Zátiší s BP

5466926bb5cd6355eca559516694e434.jpg

Řešení zobrazovacího zařízení

ffc50bf80b741d9b99cf90689d990b1a.jpg

Howky ve svém živlu

1efed27572b26cc334ed740ce15f493f.jpg

Prubování BS 2-jky

9b1e80788ea848d29ac75335f1992212.jpg

Pro dnešek by to už mohlo stačit

1ef7e5b3a33c77694b523436f7ddfc5a.jpg

Ještě napít horkého čaje, vyčůrat a hurá domů do postýlky

Jak je vidět, práce je sice ještě dost, ale je to již především na pánech zámečnících (upevnění brzdičů apod.). Já ještě musím prošmejdit zásoby starých kontrolek a přepínačů aby ze něčím "zalepily" ty díry v pultu a někde sehnat dva V-metry. Jisté ale je, že se dílo zatím daří. ;)

David

Davide a bude funkční i to topení pod stolem a na bocích a když se pojede, tak na straně fíry bude průvan dole od ŠAKU ? :D I poziční světla a dálkový reflektor bych na něco zapojil. Jinak máš pravdu, ten monitor měli dát do úrovně okna a ne tak blízko hned za hranu pultu. Vždyť se tam musí ještě vejít kniha VZ a předávky, které ležívají pod sloupkem mezi okny. A mám pocit, že na tom videu tam i leží, jak bylo celá desetiletí zvykem. :D
Někdy si na exkurzi budu muset udělat čas. A pak mi uděláš na památku video, jak jsme skončili já a 452 ve výslužbě. :D Taková budoucnost by mne ve snu nenapadla, že někdo vyřízne z této jednotky celou kabinu. :D

Zbyněk Šemora napsal:
...
Vždyť se tam musí ještě vejít kniha VZ a předávky, které ležívají pod sloupkem mezi okny. A mám pocit, že na tom videu tam i leží, jak bylo celá desetiletí zvykem. :D
...

Zbytky (vnitřní část) knihy předávky jsem zachránil. Sice je to hrůza a děs, ale jména fírů, jejich hlášky a především čísla vlaků i data čitelná jsou. Zápisy končí letopočtem 2007.

David

Ahoj,
dostal jsem takový nápad, že bych si vyrobil úplně primitivní pult k MSTS. Stačila by udělat třeba HJP - to mi zatím přišlo jako nejjednodušší nebo rajčák jako na 163 + BSe. Chtěl jsem se ale zeptat, kde se k tomu dají sehnat nějaké "páky"?

Díky za odpověď

Zdravím,
no právě, ty "páky". Právě na nich či jejich plastových napodobeninách (viz. páčky a rajčáky na profi-pultu "Raildriver") stojí výroba podobných pultíků pro CZ-SK stroje v MSTS.;-) Holt, chce to manažerského ducha, který by v Číně sehnal solidního výrobce. V bohumínské dílně by se pak klidně mohly dodat zbývajícící díly a hurá na trh. :rolleyes:

David

Mně by právě stačilo i něco takle obyčejnýho http://www.youtube.com/watch?v=IfdXSvxSxnQ Ale nejlepší by byla ale simulace HJP.. Jenže vůbec nevím, kde co k tomu koupit, aby se to z toho dalo udělat :( Neporadí někdo?

No pokud nemas co delat s penezma tak bych koupil HJP primo od vyrobce cili Lekovu. Ale to bude asi hoodne draha zalezitost.

Objevovatel napsal:
Mně by právě stačilo i něco takle obyčejnýho http://www.youtube.com/watch?v=IfdXSvxSxnQ Ale nejlepší by byla ale simulace HJP.. Jenže vůbec nevím, kde co k tomu koupit, aby se to z toho dalo udělat :( Neporadí někdo?

V celém tomto vlákně se o ničem jiném nehovoří. Ta ovládací páka není nic světoborného: Páka na kloubu, k tomu buď 2 nebo 4 mikrospínače a příslušně naprogramovaný Pokeys56U. Pokud si to doplníš rotačními encodéry máš i brzdové ovladače, A samostatné spínače ti zastoupí i ostatní klávesy na klávesnici. Rotační encodér se zamozřejmě nechá použít i na ovládání "volantovek".

Back
Nahoře