Co jsem udělal, dělám či budu dělat je jen má věc. Až uznám za vhodné tak to zveřejním. Třeba k tomu nedojde z různých důvodů vůbec a nebo až za hodně dlouhou dobu. Nemíním v žádném případě odpovídat na dotazy typu kdy už to bude.... což je u tratí a z nich zveřejněných obrázků zcela běžný jev.
K čekacím bodům - není mi jasné proč jsou vyčkávací body (prvek z editoru úkolů) v předcházejícím příspěvku Vlastíka motány dohromady se staviteli tratí. Nějak to nechápu neboť při stavbě tratě se žádné vyčkávací body nepoužívají neboť tam nejsou - patří do editoru úkolů. A pokud někomu ty zmiňované vyčkávací body fungují tak aby ten nastavený čas v editoru byl funkční i při ježdění v úkolu tak nechť se pochlubí. Zatím to nikdo neukázal nebo o tom nevím. A jediný člověk snažící se mně přesvědčit o tom že mu to zafungovalo nakonec zjistil že to obecně nefunguje.
K návěstidlům i správně umístěným ale s více zatrhnutýma vazbama k jednomu návěstnímu znaku - k tomuto poznatku dospělo nezávisle na sobě více lidí včetně autora návěstních scriptů. Takže pokud chce někdo používat obnovu databáze tratě a nemít problém s vyhazovanými návěstidly při tomto úkonu tak ať nezatrhává v průběhu stavby tratě více vazeb na jeden návěstní znak. Nic víc k té obnově databáze nebudu dodávat neboť ostatní je docela dobře popsáno ve Vlastíkově příspěvku. Akorát to není odpověď na původní Fritzovu otázku ale reakce na mou stručnou odpověď.
A pokud Vlastíkovi funguje obnova databáze tratě s tím že mu nevyhází návěstidla s více než jednou zatrhnutou vazbou od JEDNOHO návěstního znaku tak ať je rád že má dobře napsaný script k návěstidlům a pochlubí se s tím na veřejnosti sám. V lednu je k tomu příležitost to veřejně demonstrovat. Rád se poučím. Počítače mne už před nejméně 20 lety přesvědčili o tom že ne vše se v nich chová na první pohled zcela logicky. A najít důvody proč se ten který program chová navenek jinak než by měl je dost náročné. A pokud se Vlastík se svými poznatky na slezině (přijde li) podělí tak se třeba přiučím něčemu i já.
O MSTS vím už 2 roky že jeho některé projevy či zákonitosti přede mnou zůstanou dlouho (možná i navždy) skryté. Zejména pokud postrádají jakoukoliv logiku. Zrovna tak se zcela záměrně vyhýbám určitým okruhům problematiky v MSTS - nemusím znát vše. To co znám mi z pohledu běžného uživatele, který si chtěl původně jen zajezdit s mašinkama chovajícíma se jako reálná železnice na PC, přijde zcela nadbytečné. Bohužel mne k tomu donutila má zvědavost a nespokojenost s chováním MSTS a modelů tvořených jinými jedinci. A pokud chce člověk mít jistotu, kde je jádro problému, tak toho musí znát mnohem více než jsou jen ovládací klapky. Za něco mohou modely (přesněji definice jejich chování), za něco mohou chyby v postavených tratích, za něco může samotný MSTS a abych neopomenul i autory tak za něco může i jejich neznalost.
Já si myslím, že pokud si tyto zkušenosti dokážeme sdělit a poučit se z toho, tak je to jen dobře. Pokud se ale budeme navzájem napadat, tak pak se nakonec téma diskuse stočí někam úplně jinam a pak to s MSTS nemá nic společného. A jedna z možností, jak si tyto zkušenosti navzájem efektivně a rychle sdělit, je osobní setkání - takže jsem zvědav kdo všechno nakonec přijde na tu slezinu 22. ledna a podělí se o své zkušenosti. Účast není ničím (kromně vlastní nechuti, neschopnosti či jiných osobních důvodů) omezována.