Add-ony ze zahraničí - názory, postřehy, recenze

Dnes jsem obdržel od Lorda rakouskou Gesause 2005,o které tady byla kdysi řeč že se v ní pohybují postavičky na peronech a můžu to jen potvrdit v jedné ze zatím projeté aktivitě se ke mně řítil výpravčí s plácačkou já koukal jak péro. :lol: Trať je super vřele doporučuji.

Jojo, akorát je škoda, že chodí pořád stejnou trasu, čili objeví se, ujde 10 metrů, zmizí a objeví se zase na začátku. Možná by se to dalo vychytat i lépe. Taky jsem nestihl ještě projet žádnou aktivitu, takže je možný, že tam někde na nástupišti pochodují i cestující, alespoň na videu jsem to viděl. Zdar. Lord.

Včera jsem rozchodil zajímavou trať staženou z train-sim.com, obsahuje jeden vůz a 4 aktivity k němu, takže stačí nainstalovat a jezdit.........asi se divíte, že stačí jeden vůz........je to totiž historická reálná trať nazvaná Switch Back Gravity Railroad otevřená v roce 1827 v Carbon County, Pennsylvania, USA. Byla používána pro vytažení nákladu karbonitu ze stanice Mauch Chunk do stanice Summit Hill, poté jako vyhlídková dráha.
Je dlouhá asi 30 km, začíná ve stanici Mauch Chunk a poté prudce stoupá pod úhlem 16 stupňů do stanice Summit Hill, zpátky dolů objíždí celý kopec takovým táhlým klesáním, čili víceméně si uděláte takové kolečko a vrátíte se zpět. Ovládáme tam vyhlídkový vůz speciálně nastaven na tuto trať, takže rychlostí 6 mph vyjede celý kopec. Jediná chybička je zvuk tohoto vozu, nevím jestli byl tažen na lanech nebo tažen lokomotivou, každopádně zvuk nemá, takže to bude chtít ještě doladit. Jinak má pohled cestujícího i jakýs takýs pohled z kabiny.

Trať sama o sobě mě bavila, jsou tam zajímavá nástupiště, nádražní budovy asi dle originálu, staré budovy, krajina a vegetace také ujde, spousta zvuků, na nádraží je slyšet jakási muzika, bijí kostelní zvony apod. No prostě něco úplně jiného než standartní tratě. Kdybych věděl jak, tak sem naházím pár screenshorů, ať si uděláte obrázek.
Mějte se. Lord.

Jen tak pro info, o zprávu níže jsem psal, že vůz v trati Switch Back Gravity Railroad nemá žádný zvuk, tak je to tím, že tato trať skutečně využívala k jízdě vlaku sklon trati. Čili trasa začínala ve spodní stanici, kde se za vůz přidal takový tlačný minivozík, který byl tažen na lanech a tlačil před sebou do prudkého kopce vagón s lidmi. Na kopci se minivozík zastavil a od tohoto bodu vlak jel pouze setrvačností z kopce pod další kopec, tam byl opět stejným způsobem vytlačen nahoru a poté klesal na nejvzdálenější stanici samospádem. V nejvzdálěnější stanici se běžně zastavovalo tak na hodinku, aby se cestující pokochali výhledem a poté opět samospádem se pokračovalo dál. Trať udělala čelem vzad a po vrstevnicích se širokým obloukem vracela zpět na začátek do nejspodnější stanice - opět celé samospádem z kopce, čili jediné, co bylo potřeba jsou silné brzdy, protože v tomto táhlém klesání vůz dosahoval rychlosti až 50 mph. Cestou byla ještě jedna zastávka, poté vůz dorazil do spodní stanice a celá trasa se mohla opakovat. Díval jsem se na homepage této unikátní tratě a musím říct, že přenesení do MSTS docela odpovídá, nádražní budovy jsou přesné, ztvárnění vozu také. Jenom mi tam chybí zpracování toho tlačného minivozíku, což by ale šlo těžko. Každopádně je to asi nejoriginálnější reálná trať do MSTS, sice není moc dlouhá, takže mohla být ještě detailněji provedena, ale přesto je good. Lord.

Přátelé, tak poslední týden jsem měl velmi vydatné období, co se týče úspěchů při brouzdání a stahování zahraničních freeware kousků. Narazil jsem na pár opravdu zajímavých tratí.

Jako první bych uvedl italskou trať Leopolda, která je celá zasazena do oblasti Toskánska do období parních lokomotiv, koňských povozů a kočárů. Velice se povedly stanice a jejich okolí, moc pěkné historické budovy i nádraží, na nástupištích cestující ve fraku a cylindrech, dámy v dlouhých róbách, na silnicích se prohání vozidla z počátku automobilismu, sem tam vidíte stát kočár s koňmi nebo celou zámeckou jízdu. Opravdu veškeré objekty na trati zapadají vzhledem do dané doby, vůbec nic neruší. Přejezdy jsou tvořeny z plotů, které se po průjezdu vlaku otevřou směrem do silnice apod. Krajina je velice uvěřitelná, nic tam nebije do očí, sice tam jsou občas dlouhé rovinky, ale přesto to není nuda. Pokud si člověk chce dát trochu práci, tak je k dispozici i balík aktivit a je nutno si dotahat trainset. Ale stojí to za to, italské páry vypadají skvěle, některé mají k dispozici i reálnou kabinu, takže není třeba používat defaultní ze scotsmana a zvuky jsou nalinkovány do jedné složky se zvuky pro páry. Ale aktivity, to je lahůdka, příjemný provoz, nápadité činnosti, některé udělány čisté jenom na kochání se provozem, čili jedete asi jenom kilometr do nádraží a cestou potkáváte tunu provozu a je opravdu na co se dívat, FPS se drží také na únosné hranici. Nejzábavnější je, že aktivity jsou v italštině, takže člověk vytuší tak čtvrtinu a to se pak nestačíte divit, když se najednou proti vám na stejné koleji objeví nákladní vlak a vy máte, co dělat to ubrzdit, potom vám dojde, že ta hláška před chvílí znamenala, že mám výjimečně zastavit ve stanici XY (kterou jsem samozřejmě profrčel) a pustit protijedoucí nákladní vlak. Ale jinak se mi tahle trať líbí moc, je úplně jiná už tím, že je zasazena hodně do minulosti a ty aktivity se prostě povedly. Najdete zde: http://www.ildeposito.net

Dále se nám pochlapili ukrajinci, jejich trať Fastov-Kiev je vyloženě lahůdka, něco takovýho jsem ještě neviděl. Dobré znamení je už při instalaci, kdy to po vás nechce pouštět žádný instal.bat pro dokopírování defaultních objektů do trati......a skutečně, od textur povrchu, přes vegetaci, nádražní budovy, návěstidla, chatky, paneláky, spousta různých drobných vychytávek u každé výhybky a semaforu, nástupiště....prostě všechno je úplně nové, speciálně vytvořeno pro tuto trať, nikde jinde jsem to neviděl. Trať má délku asi 60 km a je to dvojkolejná elektrifikovaná trať s častýmí zastávkami, občas větší stanice a na koncích města Fastov a Kiev, kde se to novými objekty jen hemží, úžasné jsou budovy obou nádraží i všechny technické objekty kolem, typická rozmáchlá ruská betonová architektura. A co by se dalo o trati říct, že je HUSTÁ, a to doslova, ze spousty tratí mám pocit, že jsou takové prázdné, není tam na co koukat, kdežto hoši ukrajinský si s tim teda vyhráli a trať i okolí je opravdu plné všeho možného, a hlavně všechno jsou úplně nové objekty a vypadá to úplně jinak, než na co jsem z add-onů zvyklý, nezvyklé textury povrchu, nezvyklé budovy v nezvyklých barvách apod. K trati se dá stáhnout pár aktivit a stojí za to je využít, protože ukrajinské (ruské) vlaky se jim taky povedly, každá loko má svůj vlastní kab i zvuk a modely jsou to velmi kvalitní. Staženo zde: http://www.zdsim.kiev.ua/routes.htm
PS: stránky jsou v azbuce, jenom slovo DOWNLOAD je latinkou, díkybohu, ani netušíte, co si člověk užije při brouzdání těmito exotickými stránkami než se dokliká ke kýženému cíli. Takový trainsim čína jsem ještě nepokořil, jenže kluci čínský staví tratě s délkou kolem 2000km (trochu větší země holt), takže neočekávám nijak závratnou kvalitu, co se týče krajiny.

Závěrem bych uvedl americký Cape Cod. Také reálná trať, která je celá vedena podél pobřeží, zálivů apod. čili neustále přojíždíte nějaké močály, přemostění, míjíte gigantické zvedací mosty, je tam několik přístavů, kde můžete rozšíbovat vagóny do připravených trajektů, všude na moři jsou různé bárky, plachetnice i pobřeží je poseto různými moly, kde jsou přivázané lodičky a podobný bordel. Opět je možno dotahat si pár aktivit a dát si trochu práci s trainsetem a vzniknou vám velice příjemné projížďky, opět je stále na co koukat, spousty různých malých zastávek, některé stromy se jakoby pohybují ve větru, slyšíte hučení moře, dobře jsou udělány i otexturovány právě pobřeží a pláže apod. Staženo z train-sim.com.

Tyto výše uvedené kousky opravdu stály za to, samozřejmě tu nevychvaluji vše, co stáhnu, je spousta věcí, které potkává nemilosrdný delete, takže těmi tu vůbec neopruzuju, ale o čem už tu píšu, tak to podle mě je to zajímavější z freeware scény, kdyby některé tyto tratě měly activity a přibalený kvalitní trainset, mohly by se z fleku prodávat jako komerční kousky. Nyní si brousím zuby na fiktivní hříčku Stinky Creek & Cheesman Pacific, viděl jsem ukázky přibaleného trainsetu a tohle bude skutečně o srandě, protože trainset jako tenhle jsem ještě neviděl. Pak také napíšu o trati z Nového Zélandu - Southrail: Gateway to Central Otago, která taky stojí za to. Jinak musim brzdit, už se mi toho do MSTS opravdu moc nevejde. Mějte se. Lord.

Naposled editoval moderátor:
Ahoj, na stránkách http://www.msts.website.pl je cosi o trati Berlin - Warszawa. Jsou tam i nějaký screenshoty, ale pod odkazem Download nic není. Nevíte někdo, jestli tahle trať existuje nebo se staví nebo to byl jen něčí pokus?

Ahoj, na těchto stránkách jsem taky pěkně dlouho klikal a pořád jsem se nemohl dostat k nějakému downloadu nebo alespoň informaci o datu vydání, ta trať vypadá opravdu dobře, takže jsem teď napsal autorovi. Koneckonců podle jména je autorem Pikobelo, který tu měl v sekci MSTS in English pár příspěvků, tak si ho nesmíme naštvat, jinak nám nic nedá :D :D .

Abych doplnil ještě pár vychytávek, na které jsem zapomněl v předchozím příspěvku a stojí za to je zmínit:

Cape Cod - animované lodní jeřáby, jeřáb pohybující se po molu, loď s miniponorkou na palubě a vedle připravený vrtulník se zvukem i točícíma se vrtulema, cestou potkáte malé letiště, kolem kterého neustále lítá jakýsi akrobat s letadlem.

Fastov - Kyjev - nejprve jsem si toho nevšiml, ale teď jsem si zkusil novou aktivitu a kolem 18:59, kdy jsem stál v Kyjevu a stmívalo se, tak se postupně rozsvítily všechny budovy kolem mě, ale ne najednou, postupně se rozsvítily novinové stánky, lampy, nádražní budovy, paneláky a ostatní budovy, nevím, jestli to takhle funguje všude, ale je to dost dobrý. Do aktivit už mě donutili dotahat si skoro celý ruský vozový park a je to nářez. Prvotřídní kabiny a zvuky a s těmi mašinami je opravdu potřeba se sžít, takové zabrždění do stanice není vůbec taková sranda jako s jinými vlaky, chce to opravdu cit a odhad. No a rozjet se s takovým nočním dvanáctivozovým Kharkov expresem je zážitek. Jinak v kabinách všechny kontrolky krásně fungují, když přeskočím kontrolky sypače a prokluzu (naskakuje i při brždění), tak zeleně a červeně problikávají kotrolky při různých úrovních brždění, prostě lahůdka. Tak zatim. Lord.

Před zhruba týdnem se na internetu objevila už druhá verze addonu pro MSTS, a sice smyšlená maďarská trať
Jaszkisér - Nagybereg 2.0.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/JN1.jpg

Určitě jako všichni ostatní dávám přednost tratím vytvářeným podle skutečné předlohy. Ale v tomto případě - čest výjimkám.
V první větě jsem se zmínil o tom, že se jedná o trať maďarskou. I když není vytvořena podle skutečnosti, tak v žádné jiné trati jsem zatím neměl tak silný pocit, že jsem právě tam, kam je trať lokalizovaná.
Základem addonu je hlavní dvoukolejná elektrifikovaná trať mezi koncovými stanicemi Jaszkisér a Nagybereg, která se dělí na dvě větve, které se posléze zase spojí.
Najdete tady i odbočnou jednokolejnou trať s několika odbočkami, pravděpodobně vlečky - neměl jsem zatím čas prozkoumat.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn2.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn3.jpg

Největší předností tratě je mimořádná péče, kterou autor trati věnoval ztvárnění krajiny a zejména měst a sídel kolem železničních stanic. V trati je použitá celá řada velice kvalitních objektů maďarské i jiné provenience. Nutno podotknout, že mnoho z nich jsem zatím neměl tu čest vidět. Pomíjím skutečnost, že část vegetace pochází z mé dílny, nicméně zde je použita a nakombinována s výtvory dalších autorů tak, jak jsem si vždy představoval.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn4.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn5.jpg

Dojem z mírně zvlněné až rovinaté maďarské krajiny je během jízdy prostě opravdu zážitek. Vůbec nevadí jedna z mála nectností nejen tohoto addonu, a sice že trať velice často prochází přímo políčky a polemi různých plodin, pro úrodnou krajinu podunají velice typickými. Vyvarovat se tohoto jevu je vlastně velice obtížné a je to dáno způsobem texturování terénu v simulátoru. Nicméně textury polí a políček jsou vytvořeny doslova s výtvarným citem a barevně vyvedeny tak, že to vůbec nevadí, možná naopak.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn6.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn8.jpg

Železniční stanice a zastávky - opět kapitola sama pro sebe. Jsou vytvořeny do nejmenšího detailu včetně zvuků staničního rozhlasu, samozřejmě v maďarštině. Hlavně na malých nadražich a zastávkách odbočné trati jsem měl dojem, že jsem "u babičky na venkově". Štěkající psi už jen dotvářejí celkovou atmosféru.
Trať má samozřejmě i svoje "mouchy", nic není dokonalé. Největší nectností jsou sem tam se vyskytující jisté typologické chyby při vedení trati (hlavně na lokálce jsem si všiml občas zbytečně použitých protisměrných ostrých oblouků). Ale opravdu jenom sem tam. Je to dáno tím, že autor si trať vymýšlel a i tady uplatnil fantazii.
Krajina je vytvářena v koridoru tratí, zbytečně neutíká do dálav, ale i tak, zejména v okolí stanic a měst poněkud klesá fps. Trať rozhodně vyžaduje výkonný počítač.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn7.jpg

Samozřejmostí je kvalitně, byť v maďarštině vyvedený instalátor. Okamžitě po nainstalování je trať funkční. Za zmínku stojí i velice pěkný "load.ace".

K trati je vytvořeno i několik aktivit s přiloženým popisem použitého trainsetu včetně odkazu, kde lze modely pořídit. Nutno samostatně stáhnout. Vzhledem k tomu, že maďarské modely obecně patří k tomu nejlepšímu, co lze v MSTS provozovat, tak rozhodně doporučuju vyzkoušet.

Přestože preferuju tratě české a slovenské (skutečné), zaujal tento addon česté místo v mém MSTS po boku BP, Šurany - Zvolen aj.

http://jadro.yofej.hu/download.php?list.21

Trunda

Trunda napsal:
Před zhruba týdnem se na internetu objevila už druhá verze addonu pro MSTS, a sice smyšlená maďarská trať
Jaszkisér - Nagybereg 2.0.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/JN1.jpg

Určitě jako všichni ostatní dávám přednost tratím vytvářeným podle skutečné předlohy. Ale v tomto případě - čest výjimkám.
V první větě jsem se zmínil o tom, že se jedná o trať maďarskou. I když není vytvořena podle skutečnosti, tak v žádné jiné trati jsem zatím neměl tak silný pocit, že jsem právě tam, kam je trať lokalizovaná.
Základem addonu je hlavní dvoukolejná elektrifikovaná trať mezi koncovými stanicemi Jaszkisér a Nagybereg, která se dělí na dvě větve, které se posléze zase spojí.
Najdete tady i odbočnou jednokolejnou trať s několika odbočkami, pravděpodobně vlečky - neměl jsem zatím čas prozkoumat.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn2.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn3.jpg

Největší předností tratě je mimořádná péče, kterou autor trati věnoval ztvárnění krajiny a zejména měst a sídel kolem železničních stanic. V trati je použitá celá řada velice kvalitních objektů maďarské i jiné provenience. Nutno podotknout, že mnoho z nich jsem zatím neměl tu čest vidět. Pomíjím skutečnost, že část vegetace pochází z mé dílny, nicméně zde je použita a nakombinována s výtvory dalších autorů tak, jak jsem si vždy představoval.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn4.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn5.jpg

Dojem z mírně zvlněné až rovinaté maďarské krajiny je během jízdy prostě opravdu zážitek. Vůbec nevadí jedna z mála nectností nejen tohoto addonu, a sice že trať velice často prochází přímo políčky a polemi různých plodin, pro úrodnou krajinu podunají velice typickými. Vyvarovat se tohoto jevu je vlastně velice obtížné a je to dáno způsobem texturování terénu v simulátoru. Nicméně textury polí a políček jsou vytvořeny doslova s výtvarným citem a barevně vyvedeny tak, že to vůbec nevadí, možná naopak.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn6.jpg

Železniční stanice a zastávky - opět kapitola sama pro sebe. Jsou vytvořeny do nejmenšího detailu včetně zvuků staničního rozhlasu, samozřejmě v maďarštině. Hlavně na malých nadražich a zastávkách odbočné trati jsem měl dojem, že jsem "u babičky na venkově". Štěkající psi už jen dotvářejí celkovou atmosféru.
Trať má samozřejmě i svoje "mouchy", nic není dokonalé. Největší nectností jsou sem tam se vyskytující jisté typologické chyby při vedení trati (hlavně na lokálce jsem si všiml občas zbytečně použitých protisměrných ostrých oblouků). Ale opravdu jenom sem tam. Je to dáno tím, že autor si trať vymýšlel a i tady uplatnil fantazii.
Krajina je vytvářena v koridoru tratí, zbytečně neutíká do dálav, ale i tak, zejména v okolí stanic a měst poněkud klesá fps. Trať rozhodně vyžaduje výkonný počítač.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/jn7.jpg

Samozřejmostí je kvalitně, byť v maďarštině vyvedený instalátor. Okamžitě po nainstalování je trať funkční. Za zmínku stojí i velice pěkný "load.ace".

K trati je vytvořeno i několik aktivit s přiloženým popisem použitého trainsetu včetně odkazu, kde lze modely pořídit. Nutno samostatně stáhnout. Vzhledem k tomu, že maďarské modely obecně patří k tomu nejlepšímu, co lze v MSTS provozovat, tak rozhodně doporučuju vyzkoušet.

Přestože preferuju tratě české a slovenské (skutečné), zaujal tento addon česté místo v mém MSTS po boku BP, Šurany - Zvolen aj.

Trunda

Kde ji je možné stáhnout???

kdyby si pořádně četl,tak tam najdeš od Trundy odkaz,já jí právě stahuju :D

Zdravím, chtěl bych se zeptat, jestli někdo neznáte nějakou dobrou tramvajovou trať a případně i kde ji sehnat nebo kde nějakou najít. Mám německou Stadtbahn U79, ale chtěl bych ještě nějakou. Díky

Ahoj, no pokud máš Stadtbahn U79, tak by tě jiné už asi nebavily, protože hodně zaostávají. Teď se docela povedla americká fiktivní Mesaba electric z train-sim.com, ale není městská, spíš venkovská. Lord.

Ahoj, díky za tip, podívám se a stáhnu ji. Odpoledne se mi konečně podařilo dostat na train-sim.com, tak jsem si stáhnul tu Switch Back Gravity Railroad a odzkouším ji co nevidět. Jsem dost zvědavý. :eek: Podle tvého popisu to asi bude stát za to.
P.S. West somerset railway = supr :D
Měj se

Zdravíčko, tak mi Trunda popsal, jak sem dostat screenshoty, není to úplně jednoduché, ale alespoň je jasné, o čem se píše, takže se pokusím jich sem časem taky pár dostat.

Ale co dostalo mě, tak to jsou aktivity v trati Fastov-Kyjev, tahle trať mě pořád překvapuje, nejen fantastickou jízdou v noci, kdy opravdu svítí každá výhybkářská budka a někde je vidět i interiér, ale teď i naprosto neotřelým nápadem na aktivitu. To si takhle v klídku asi v jedenáct v noci jedu s lokomotivou připojit vagony nočního expresu do Fastova, připojím je a koukám, že chvíli před hvizdem kolem mě profrčí jiný osobák ve stejném směru i koleji, říkám si, hm, tak pojedu v závěsu, alespoň to bude živější. Vyrážím a asi po deseti minutách jízdy, kdy sem tam chytím žlutou nebo červenou, když jsem moc rychlej, tak na chvíli na jedné červené skejsnu. Poté, co mi padla zelená se rozjíždím a nejednou koukám, přede mnou přejezd a po silnici si to přes přejezd pomalu sune autobus (no byla to KIHA31 jedoucí po skrytých kolejích, aby to vypadalo jako autobus) a než jsem se stačil vzpamatovat....PRÁSK... a byli jsme v sobě, KIHA (vlastně autobus) odlítla v kotrmelcích asi 20 metrů, já vykolejenej a konec aktivity. Tak takovýhle překvápko jsem nečekal. Samozřejmě jsem si KIHU hned nahradil pěkným náklaďákem (taková drezína.....jako normální náklaďák, ale na železných kolech) a teď už je efekt dokonalý. Mimojiné při pozorném prozkoumání této aktivity v editoru jsem zjistil, že takovéto infarktové přejezdy mě na trase čekají ještě dva. A jak to funguje? Je to navázáno na čas, tím že jsem měl červenou kvůli trafic vlaku přede mnou, tak autor přesně věděl, kdy mi skočí zelená a já se rozjedu směrem k přejezdu, takže se dá určit s odchylkou pár vteřin, kdy tam budu, a poněvadž se vozidlo šourá přes přejezd opravdu pomalu, mám dost času ho sestřelit nebo to ubrzdit (já ho samozřejmě napoprvý trefil). Pohybuje se po normálních kolejích skrytých pod texturou asfaltky, takže to vypadá naprosto reálně. Bohužel jsem nestihl típnout screenshot.......já vlastně nestihnul nic, jenom otevřít hubu a už jsem se válel s celým slavným expresem v polích........paráda :D . Jinak mám opět pár nových přírůstků, tak bude o čem psát......mimojiné Amtrak Pacific Surfliner. Mějte se. Lord.

Zafra - Jerez de los Caballero

Tak jsem objevil další trať, která mě zaujala svým provedením. Tentokrát trať reálná.
Jedná se o jednokolejnou neelektrifikovanou španělskou trať Zafra - Jerez de los Caballero v oblasti Andalusie..

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ01.jpg

V současnosti je na této trati realizována pouze nákladní přeprava, zejména přeprava mramoru a korku. Zajímavostí je přeprava rakví z Orense do pohřebního ústavu v Burguillos del Cerro, kde jsou na zakázku upravovány a dále rychle distribuovány do oblasti celé Andalusie. Osobní provoz byl zastaven v roce 1970 a v současné době se uvažuje o jeho obnovení, alespoň v rekreačních relacích v automatizovaném provozu. Města a městečka na této trati patří totiž mezi skvosty původní vnitrozemské španělské architektury.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ02.jpg

Je třeba podotknout, že model této trati zaujme především svým provedením, nikoliv provozními možnostmi. Koncové stanice trati nejsou nijak rozlehlé, ačkoliv jedna z nich je uzlová – tuším Zafra. Na trati leží pouze tři mezilehlé dopravny – Alconera, Burguillos del Cerro a Llanos de la Granja. Vzdálenosti mezi nimi jsou tedy poměrně značné, přestože délka celé trati se pohybuje „pouze“ kolem 70 km. Traťová rychlost 60 km/h není nijak závratná – odpovídá charakteru tratě. Spolu s mírně zvlněnou, místy rovinatou v létě vyprahlou krajinou to příspívá k poněkud monotónnímu charakteru jízdy.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ03.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ04.jpg

Co ale zaujme, je provedení krajiny, dokonalé modely budov a ostatních objektů, naprosto vynikající texturování terénu.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ05.jpg

Troufám si napsat, že vzhledem k malému množství použitých textur terénu, využití „transfers“ jako souvislého podkladu kolejiva (s čímž už dlouho koketuju) a velmi citlivého zacházení s vegetací je provedení krajiny a zejména textur terénu této trati na špičkové úrovni. Vegetace je použita velice věrohodná – olivovníky a jiné středomořské teplomilné dřeviny, místy v kombinaci s mými stromečky.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ06.jpg

Zkrátka to, na co je možno se během jízdy dívat, vyvažuje poněkud omezené provozní možnosti. Autor si byl navíc zřejmě této skutečnosti vědom - najdete zde totiž animovaný bagr, záchranáře pobíhající přes koleje na přejezdu u dopravní nehody a sem tam animovanou postavičku.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ07.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ08.jpg

Za zmínku rovněž stojí krásně vyvedená městečka a sídla kolem trati s množství originálních modelů budov v duchu místní architektury.

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ09.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ10.jpg

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://www.ar-system.cz/data/Mstsg/forum/ZJ11.jpg

Malou výtku bych směroval k poněkud hrubšímu provedení zářezů, pokud jimi trať prochází.
Stálo by za to je trochu vyhladit.
Z celého addonu věrohodně dýchá horká subtropická atmosféra španělské Andalusie.
Kdo máte rádi romantiku a středomoří a nejste zarytí posunovači, určitě vás to alespoň zaujme.

Trať je k mání zde: http://www.trensim.com/lib/pafiledb.php?lib=msts&action=file&id=460

Aktivity a příslušný trainset jsem zatím nezkoušel. Brejlovec na screenech ve španělské Andalusii je určitě raritou :)).

Trunda

Zafra - Jerez de los Caballero

K tomu už netreba nič iné, len to modifikovať na pomery ČSD ... 8)

Riviera express

Zdravím, mám takový menší dotaz a problémek. Mám trať Riviera express, která se dá stáhnout na http://www.train-sim.com. Je to celkem dobře udělaná trať podél itálského pobřeží. Je asi 165km dlouhá a má dvě větve - starou jednokolejnou a novou dvojkolejnou, která ale vede převážně dlouhými tunely, takže z toho moc velký požitek není. Přeslo vypadá celkem slušně. Mám zde problém s chybějící texturou: a_crop2a.ace. Pokud ji někdo máte např. u jiné tratě, mohl by jste mi ji zaslat na e-mail? A ještě dotaz, pokud někdo tuto trať vlastníte, nevíte jaké vozy jsou k ní a kde jsou ke stažení. Díky moc

Back
Nahoře