Přátelé, tak poslední týden jsem měl velmi vydatné období, co se týče úspěchů při brouzdání a stahování zahraničních freeware kousků. Narazil jsem na pár opravdu zajímavých tratí.
Jako první bych uvedl italskou trať Leopolda, která je celá zasazena do oblasti Toskánska do období parních lokomotiv, koňských povozů a kočárů. Velice se povedly stanice a jejich okolí, moc pěkné historické budovy i nádraží, na nástupištích cestující ve fraku a cylindrech, dámy v dlouhých róbách, na silnicích se prohání vozidla z počátku automobilismu, sem tam vidíte stát kočár s koňmi nebo celou zámeckou jízdu. Opravdu veškeré objekty na trati zapadají vzhledem do dané doby, vůbec nic neruší. Přejezdy jsou tvořeny z plotů, které se po průjezdu vlaku otevřou směrem do silnice apod. Krajina je velice uvěřitelná, nic tam nebije do očí, sice tam jsou občas dlouhé rovinky, ale přesto to není nuda. Pokud si člověk chce dát trochu práci, tak je k dispozici i balík aktivit a je nutno si dotahat trainset. Ale stojí to za to, italské páry vypadají skvěle, některé mají k dispozici i reálnou kabinu, takže není třeba používat defaultní ze scotsmana a zvuky jsou nalinkovány do jedné složky se zvuky pro páry. Ale aktivity, to je lahůdka, příjemný provoz, nápadité činnosti, některé udělány čisté jenom na kochání se provozem, čili jedete asi jenom kilometr do nádraží a cestou potkáváte tunu provozu a je opravdu na co se dívat, FPS se drží také na únosné hranici. Nejzábavnější je, že aktivity jsou v italštině, takže člověk vytuší tak čtvrtinu a to se pak nestačíte divit, když se najednou proti vám na stejné koleji objeví nákladní vlak a vy máte, co dělat to ubrzdit, potom vám dojde, že ta hláška před chvílí znamenala, že mám výjimečně zastavit ve stanici XY (kterou jsem samozřejmě profrčel) a pustit protijedoucí nákladní vlak. Ale jinak se mi tahle trať líbí moc, je úplně jiná už tím, že je zasazena hodně do minulosti a ty aktivity se prostě povedly. Najdete zde:
http://www.ildeposito.net
Dále se nám pochlapili ukrajinci, jejich trať Fastov-Kiev je vyloženě lahůdka, něco takovýho jsem ještě neviděl. Dobré znamení je už při instalaci, kdy to po vás nechce pouštět žádný instal.bat pro dokopírování defaultních objektů do trati......a skutečně, od textur povrchu, přes vegetaci, nádražní budovy, návěstidla, chatky, paneláky, spousta různých drobných vychytávek u každé výhybky a semaforu, nástupiště....prostě všechno je úplně nové, speciálně vytvořeno pro tuto trať, nikde jinde jsem to neviděl. Trať má délku asi 60 km a je to dvojkolejná elektrifikovaná trať s častýmí zastávkami, občas větší stanice a na koncích města Fastov a Kiev, kde se to novými objekty jen hemží, úžasné jsou budovy obou nádraží i všechny technické objekty kolem, typická rozmáchlá ruská betonová architektura. A co by se dalo o trati říct, že je HUSTÁ, a to doslova, ze spousty tratí mám pocit, že jsou takové prázdné, není tam na co koukat, kdežto hoši ukrajinský si s tim teda vyhráli a trať i okolí je opravdu plné všeho možného, a hlavně všechno jsou úplně nové objekty a vypadá to úplně jinak, než na co jsem z add-onů zvyklý, nezvyklé textury povrchu, nezvyklé budovy v nezvyklých barvách apod. K trati se dá stáhnout pár aktivit a stojí za to je využít, protože ukrajinské (ruské) vlaky se jim taky povedly, každá loko má svůj vlastní kab i zvuk a modely jsou to velmi kvalitní. Staženo zde:
http://www.zdsim.kiev.ua/routes.htm
PS: stránky jsou v azbuce, jenom slovo DOWNLOAD je latinkou, díkybohu, ani netušíte, co si člověk užije při brouzdání těmito exotickými stránkami než se dokliká ke kýženému cíli. Takový trainsim čína jsem ještě nepokořil, jenže kluci čínský staví tratě s délkou kolem 2000km (trochu větší země holt), takže neočekávám nijak závratnou kvalitu, co se týče krajiny.
Závěrem bych uvedl americký Cape Cod. Také reálná trať, která je celá vedena podél pobřeží, zálivů apod. čili neustále přojíždíte nějaké močály, přemostění, míjíte gigantické zvedací mosty, je tam několik přístavů, kde můžete rozšíbovat vagóny do připravených trajektů, všude na moři jsou různé bárky, plachetnice i pobřeží je poseto různými moly, kde jsou přivázané lodičky a podobný bordel. Opět je možno dotahat si pár aktivit a dát si trochu práci s trainsetem a vzniknou vám velice příjemné projížďky, opět je stále na co koukat, spousty různých malých zastávek, některé stromy se jakoby pohybují ve větru, slyšíte hučení moře, dobře jsou udělány i otexturovány právě pobřeží a pláže apod. Staženo z train-sim.com.
Tyto výše uvedené kousky opravdu stály za to, samozřejmě tu nevychvaluji vše, co stáhnu, je spousta věcí, které potkává nemilosrdný delete, takže těmi tu vůbec neopruzuju, ale o čem už tu píšu, tak to podle mě je to zajímavější z freeware scény, kdyby některé tyto tratě měly activity a přibalený kvalitní trainset, mohly by se z fleku prodávat jako komerční kousky. Nyní si brousím zuby na fiktivní hříčku Stinky Creek & Cheesman Pacific, viděl jsem ukázky přibaleného trainsetu a tohle bude skutečně o srandě, protože trainset jako tenhle jsem ještě neviděl. Pak také napíšu o trati z Nového Zélandu - Southrail: Gateway to Central Otago, která taky stojí za to. Jinak musim brzdit, už se mi toho do MSTS opravdu moc nevejde. Mějte se. Lord.