Světla lokomotiv a vagonu

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna PRCH
  • Datum začátku Datum začátku
P

PRCH

Host
Základ o světlech

Lights ( 31 - počet světel (Kolikrát se použil odstavec nadepsaný Light)

Type ( 1 ) - typ světla
0 - textura je vidět, ale nesvítí.
1 - světelný kužel osvětluje krajinu, ale na modelu není vidět.

Headlight ( 3 ) - Parametr určující závislost světla na poloze spínače světel (V MSTS klávesa H a Shift+H)
0 - Ignoruje polohu spínače.
1 - Spínač v poloze OFF.
2 - Spínač v poloze DIM.
3 - Spínač v poloze FULL.

Unit ( 2 ) - Parametr určující polohu lokomotivy v soupravě.
0 - Ignoruje polohu vozidla v soupravě.
1 - Vozidlo je kdesi v soupravě.
2 - Vozidlo je v čele soupravy.
3 - Vozidlo je poslední vůz soupravy

Penalty ( 1 ) - Parametr závislí na poloze záchranné brzdy
0 - Ignoruje.
1 - Záchranná brzda není aktivovaná.
2 - Záchranná brzda je aktivovaná.

Control ( 1 ) - Udává zda lokomotivu řídí hráč
0 - Ignoruje.
1 - Lokomotivu neřídí hřáč (např. pomocná lokomotiva, nebo řídí počítač.
2 - Lokomotivu řídí hráč.

Service ( 1 ) - Udává provozní nasazení lokomotivy
0 - Ignoruje.
1 - Lokomotiva není v povozu (loose consist).
2 - Lokomotiva je v provozu (řídí hráč, počítač, nebo je to pomocná lokomotiva.

TimeOfDay ( 1 ) - Závislost světla na hodině
0 - Ignoruje.
1 - Je světlo.
2 - Je tma.

Weather ( 2 ) - Závislost světla na počasí
0 - Ignoruje.
1 - Je jasno.
2 - Prší.
3 - Sněží.

Coupling ( 2 ) - Závislost světla na spřáhlech
0 - Ignoruje.
1 - Na předním spřáhle je cosi přivěšeno.
2 - Na zadním spřáhle je cosi přivěšeno.
3 - Na obouch spřáhlech je cosi přivěšeno.

Světlo svítí pouze pokud jsou splněny všechny podmínky v odstavci CONDITIONS.
V odstavci může být podmínka uvedena pouze jednou.

Příklad:
Light (
comment( Predni levy ODSTAVENA NOC )
Type ( 0 )
Conditions (
Headlight ( 0 )
Unit ( 0 )
Service ( 1 )
Control ( 0 )
TimeOfDay ( 2 )
Penalty ( 1 )
)
FadeIn ( 0.5 )
FadeOut ( 0.5 )
Cycle ( 0 )
States ( 1
State (
Duration ( 0.0 )
LightColour ( ffffeba4 )
Position ( 0.85 1.9 6.02 )
Azimuth ( 0.0 0.0 0.0 )
Transition ( 0 )
Radius ( 0.9 )
)
)
)
Toto světlo bude svítit POUZE v noci na odstavené (loose consist) lokomotivě. Pokud se bude lokomotiva nacházet v jiném "provozním stavu" světlo svítit nebude.

Mám otestováno toto schéma:
Přepínač v poloze
OFF lokomotiva svítí jako při posunu (na obouch čelech dvě bílá světla
DIM lokomotiva svítí jako vlak na předním čele tři bílá světla na zadním čele dvě červené světla
FULL To samé ale lokomotiva osvětluje krajinu. Prostřední bílé světlo svítí reflektorem ne "pozičním" světlem
ODSTAVENÁ lokomotiva ve dne nesvítí v noci svítí na obouch čelech jedním bílím světlem.
POČÍTAČEM ŘÍZENÁ lokomotiva svítí ve dne jako lokomotiva DIM
a v noci jako lokomotiva FULL, jen neosvětluje krajinu, ale zkoučím i tuto variantu.
V případě aktivace záchranné brzdy lokomotiva návěstí STŮJ, ZASTAVTE VŠEMI PROSTŘEDKY - na obou čelech svítí jedno červené světlo a bliká prostřední reflektor.
Zatím to mám hotové pro lokomotivy řady 110, ale pracuji na dalších.

Pokud bude zájem popíšu i ostatní parametry.

Protiidúce vlaky.

Máte niekto skúsenosť či sa dá nastaviť protiidúci vlak tak aby osvetloval terén pred sebou?
T.j. aby mal pred sebou tzv. "svietiaci kužel" a nie iba zapnuté svetlá.

Kebarko

Když si upravíš podmínky v sekci CONDITIONS u definice světelného kuželu před mašinou tak ti to pak bude svítit. Orientovat se můžeš podle světel která u těchto mašin ovládaných počítačem svítí. Obyčejně je ten světelný kužel psaný jako první.
Otázkou je ale realita. Tam se to hlavní světlo zhasíná stejně jako u aut. Chtěl bych tě vidět po tom co by jsi projel kolem naplno rozsvícené protijedoucí mašiny. :D

To Ppoollll

Ako sa rozsvecuje pred hráčom ovládanou lokomotívou viem nadefinovať. V tom nie je problém. Problém je v tom že aj keď nadefinujem "osvetlujúci kužel" pre AI lokomotívu tak v hre nesvieti.
Moja otázka sa týka toho že či je to vlastnosť MSTS (teda že nemôžu svietiť naraz dva "kužele"), alebo je problém v tom že nedokážem správne nadefinovať "kužel" pre AI lokomotívu. Alebo že je potrebný nejaký trik aby sa rozsvietil ak kužel pred AI.

Poznámka: To že by si stretávajúce lokomotívy svietili do očí rušňovodičov je o niečom inom a netýka sa to tohoto problému.

Po testování jsem zjistil toto:

V jednu chvíli dokáže MSTS vykreslovat pouze jeden kužel.
Podařilo se mi zprovoznit systém jako je u auta (potkávací x dálkové)
Při Headlight ( 2 ) svítí jiný kužel než při Headlight ( 3 ) to funguje, ale pokud u obou kuželů nastavím stejnou hodnotu, tak svítí ten který je poslední v pořadí v *.eng.

Lokomotivy řízené počítačem se mi nepodařilo donutit svítit, ani pokud byl nadefinován jediný světelný kužel, tak aby svítil pouze na lokomotivě řízené počítačem.

U hráčom riadenej lokomotívy nieje problém s nadefinovaním stretávacieho a diaľkového svetelného kužela. To mi funguje bez problémov. Testovaním sa mi ale nepodarilo rozsvietiť svetelný kužel u AI lokomotívy. Ako tak čítam zrejme to bude problém MSTS (zrejme nedovolí mať súčastne dva svetelné kužele).
Vďaka za pomoc s testovaním.

V MSTS je dosť neštastne nadefinovaná "noc" t.j. obdobie kedy majú vlaky svietiť. Toto časové obdobie dňa je posunuté hlboko do noci a nezahrňuje obdobie "šera".
Neviete niekto kde je nadefinované v MSTS kedy začína a končí noc. Ja som to hľadal a nikde to nemôžem nájsť, pretože si to chcem upraviť tak aby vlaky svietili skôr a zhasínali neskôr.

Všimol som si teraz jednej zaujímavej veci. Keď jazdím s vlakom v noci alebo večer a mám zapnuté svetlá, tak sa dejú zaujímavé veci.

1. Keď idem po rovnom úseku koľajníc, tak svetko osvetľuje terén normálne, ale osvetlenie koľajnic sa plynulo mení z osvetlenej do neosletlenej (tmavej). Toto sa neustále preiadicky mení. Dokonca keď je koľajnica v stave osvetlenom, tak nieje len osvetlená pred lokomotívou, ale je osvetlená celá t.j. aj pod vlakom a za ním.

2. Keď idem po oblúku, tak s osvetľovaním koľajníc funguje všetko tak ako má - je osvetlená jak textúta koľajníc tak aj okolitého terénu samozrejme iba pred vlakom.

Neviem kedy toto vzniklo, ale nespomínam si že by som v minulosti niečo také postrehol. Máte niekto podobnú skúsenosť??

Odkedy ti to robí? Ja som si to všimol iba nedávno!

Prikladám obrázky ako sa to osvetlenie správa.

Obrazok 1 a 3: Kolajnice su tmave.
Obrazok 2 a 4: Kolajnice su osvetelne v celej dlzke(aj za vlakom).

[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sergej781.album.cz/zele_obrazky/tt35d4da94340d54bd.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sergej781.album.cz/zele_obrazky/tt4113db9c1c299808.jpg
[Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sergej781.album.cz/zele_obrazky/tt41357a431c5a8326.jpg [Nalinkovaný obrázek z externího úložiště již neexistuje]: http://sergej781.album.cz/zele_obrazky/tt755a5945293a53c3.jpg

Kebarko, Pelikán: tuto zkušenost mám taky, a naštěstí se mi podařilo zjistit čím to je: dělají to Xtracksy vyšších verzí! Stejně tak jako např. v noci svítící silnice, je tohle průvodní jev neustálého experimentování tvůrců Xtracks s novými modely kolejí.
Já jsem to vyřešil tak, že jsem vzal modely (myslím .s a .sd soubory, a pouze ty) z Xtracks 3.9 (tam to zaručeně funguje ještě ok) a přepsal jimi ty z 3.14/3.15 atd. V těchto balících nově přidané úseky kolejiva jsou většinou kratší, tak tam případné chyby nasvětlení nejsou vidět, nejvíce to dělají 50m a delší koleje

Potíž je v tom, že momentálně po nedávné přeinstalaci MSTS jsem ještě Xtracks neinstaloval. Jenom trať Zbyňka Šemory+Luhačovice+Fikce Hustopeče-Bystřice. I když. Vlastně sem od té doby noční provoz nezkoušel. To mi dělalo dřív, ale tam jsem měl složky rozdělené na BP a X-tracks zvlášť. A dělalo to právě na BP.

To OndraJ:

Tak som si nakopíroval tie súbory z XTracks 3.9 a problém s osvetlením kolajníc zmizol. Vďaka za pomoc!

Svetlá

Páni mám na Vás dotaz:
Kde sa dá nastaviť aby na lokomotíve svietilo jedno svetlo vpredu a jedno vzadu ako pri posune ? Tak že nemusím zapnúť žiadne svetlo - ako na 750 096 od Ondru J.

Naposled editoval moderátor:
Janíčok, číst a číst a číst ... na konco této části diskuze (strana 2) je od autora PRCH podrobný návod, co a kde se nastavuje, aby světla svítila, tak jak potřebuješ. A pak už stačí jen Poznámkový blok a chvilka práce a je hotovo .....

ad PRCH:
celkom podrobný návod, vyskúšam podľa toho niečo nastaviť.

ad Honza:
ďakujem za upozornenie.

Ja by som rád vedel ako spravím aby svetlá DIM svietili na kolaje...
Ved pri pohlade z cabu nevidim ani naznak svetla aj ked viem ze svietia ked si pozeram pohlady na vlak
Ako urobim aby mi osvetlovali kolaje aby som to videl?

Diky.Caute

Back
Nahoře