Aktivity - všeobecně - archiv #1

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
předjiždění

Já tvořím předjíždění v misích nasledujicím jednoduchým zpusobem.Příklad: Osobní vlak(vlak "hráče") zajíždí na vedlejší kolej ve stanici aby byl ho mohl po hlavní koleji předjet rychlik.Pri editaci jizdní cesty osobního vlaku vložím do teto cesty dva otočné body. A to v místě peronu nebo kousek pred návěstidlem kde bude dotyčný vlak vyčkávat na předjetí rychlíku. Otočné body umístěte kousiček od sebe( vlak se jakoby bude kousiček vracet( tim oblafnete simulator a on postavi drive vlaku jedoucimu primo.)V track monitoru se sice tyto otočné body zobrazí,ale vy je ignorujte a jen zastavte pred návestidlem ( u peronu)( nad mistem tech dvou bodu) V žadnem pripade není nutné nejak couvat. Po uvolnění useku pred vami se normalne postavi cesta pro vas vlak a vy se vratite na hlavni kolej. Me to takhle funguje bez problemu. :D

Na toto som prišiel aj ja, a chcem povedať, že tento spôsob je použiteľný nielen pri obiehaní, ale na trati Brno - Kúty (a na všetkých tratiach s Tomiho skriptami) aj pri obiehaní. Ono totižto keď idú dva vlaky proti sebe, je nutné použiť podobný blafák, lebo inak bude jeden vlak stáť na vchode a druhý na odchode. Keďa le vlaku idúcemu cez stanicu vrazíte do cesty tie 2 body tak to postaví vhcod navoľno.

předjiždění

Ale pokud ma Poolll jiny zpusob jak vyzrat na prioritu vlaku pri předjíždění tak bych moc prosil,aby se podělil s námi.Moc děkuju.

Předjíždění

Systém s dvěma revers body jsem nezkoušel. Jen by mne zajímalo jestli to umožní nechat se předjet/vykřižovat více jak jedním vlakem. Má to akorát výhodu v tom že nepotřebujete nic dalšího. To přiznávám. To co mám vyzkoušeno pracuje na jiném principu a tuto drobnost mi to dovoluje (a ne jen tu). Zatím jsem to nepopisoval z toho důvodu že doplňková věc k tomu potřebná není dosud volně veřejně dostupná. Mou metodu budu popisovat v návodu jak tvořit mise a současně s tím zveřejním i ten potřebný doplněk. Nic víc k tomu teď sdělovat nebudu.

2 Reverzáky

Tie dva reverzáky fungujú naozaj max na jeden vlak. Inak dajú sa použiť aj inde, ako som tu už spomenul. Pri Tomiho skriptoch je to dôležitý element ako dať veci do poriadku...

Inak mám jeden nápad pre programátorov: Program, ktorý zistí kde aké vozidlo chýba, zobrazí ich používateľovi, ten zadá, akými sa majú nahradiť, potom program prezri všetky .act a .con súbory a podľa tejto tabuľky ich vymení.

Už se nemužu dočkat Poolovýho addonku,abych si mohl vytvořit dopravně náročnou misi.Doufam,ze to bude brzy.

Díky, tohle zatím stačí a je to jednoduché, nechtěl jsem být tím kdo tady začne diskuzi pro hádání, ale někdy je to potřeba

ConBuilder

Vyhledávání chybějících *.con (včetně prohledávání řady jiných chyb uvnitř *.eng, *.sd a snad i dalších) už umí i ConBuilder (nevím, od které verze, teď mám 1.7.5). Tak to jen tak jako info pro ty, kdo už ho mají qůli skládání consistů a nechtějí mít na každou funkci jiný program ;-) .

Poriadok

Ide o to, že keď na jedokolajke stoji vlak na vchode aj na odchode, maju oba cervenu a nikto sa nikam nepohne. Ostatné (od Křiža a od Poláka) uprednostnia vchodové návestidlo pred odchodovým).

Předjíždění vlaků v aktivitě

Já jsem asi magor a nepochopil jsem ten systém z dvěma reverz body.Testoval jsem to na trati od Zbyňka Šemory,kdy jsem chtěl nasimulovat předjetí ECčkem v Modřicích a nic.Dva reverz body blízko sebe před návěstidlem a žádný efekt.Ec vlak mne dle předpokladu předjel,ale návěstdlo i poté co EC opustí další úsek zůstane na stůj.Poraďte mi někdo jak nad tím vyzrát.

Předjíždění vlaků v aktivitě

No vidíš a mě to funguje :D
No dobře, teď vážně. Po projetí EC musíš popojet k návěstidlu, kde máš ty revers body a zastavit tam. Tím zastavením vybavíš oba revers body, naskočí ti 40 a volno a frčíš dál. Že to funguje, viz obr.
modrice.jpg
kde právě čekající Os4746 v Modřicích předjíždí EC70.
Pokud by to nebylo jasné, tak nabízím tuto aktivitu, kde je to realizováno. Jsou to zatím zkušební aktivity a asi to bude křičet, že nesouhlasí verze trati, ale mělo by to fungovat i v nové aktualizaci tratě 250. To předjetí je v druhé části Aktivita1 cast2 Os4746.
Najdeš to na adrese: http://www.volny.cz/bedlisch/aktivity/aktivity_brno.zip. Hodně štestí.

Naposled editoval moderátor:
Reverz body

Vlak musi nad temi body zastavit.Nejlepe je umistit u peronu,kde osobak zastavit musi.V realu tam taky ceka az na odjezdu bude mit volno.Nepopojizdi k navestidlu pokud neni volno.

Je to prosté. Kým cez tie reverzáky neprejdeš, nepostaví ti to, jasneé... Dosť veľa však závisí aj od návestidiel. Sú miesta kde to proste nevykrižuješ, akokoľvek sa snažíš.

Tomiho návěstidla

Tomiho script k návěstidlům má jednu konkrétní vadu na kterou jsem pana Šemoru již před časem upozorňoval. Jde o to že pokud je například u odjezdového návěstidla zaškrtnuto políčko pro posun 2x tak toto konkrétní návěstidlo zaprvé neprojde obnovou databáze tratě a za druhé se nechová zcela korektně. Pokud je zatrhnuta jen jedna z těchto dvou voleb (je jedno která) tak pak vše funguje zcela korektně. A mám dojem (už si to nepamatuji zcela přesně) že toto platí u Tomiho návěstidel zcela obecně, tj. třeba pokud se použije návěst 40 pro dvě různé cesty (jsou zaškrtnuty obě možnosti).
Nevím zda se tato informace dostala až k samotnému autorovi návěstidlového scriptu či nikoliv nebo jestli náhodou již není tato vada odstraněna. Pro mne to tehdy přesnou definicí závady a jejím předáním směrem k autorovi skončilo. Zrovna tak jsem to zatím netestoval ani u dalších scriptů.
Výše napsaný příspěvek od JOHNZe ale přesně odpovídá tomu jak se tato chyba pak projevovala.

Ja to mám otestované na Křížovych aj Polákovych (čož sú vlastne len upravené Křížove). Všetko funguje jedna báseň. Prednosť má vždy vchodové návestidlo, alebo ak tak sa to dá bez problémov vyriešiť tými reverzmi. Prosím teda Tomiho aby v rámci svojich možností urýchlene zjednal nápravu. Bol by som ochotný pomôcť pri následnom testovaní.

Ppoollll a JOHNZ:

O tomto probléme som počul len nejaké nejasné chýry od tretích osôb - priamo mi to nenapísal nikto. A nie všetko, čo tu píšete, je pravda. Chyba databázy je jedna vec, nefunkčné križovanie druhá a spolu možno (zdôrazňujem možno) nesúvisia. Dve rovnaké voľby používajú aj návestidlá Jiřího Poláka, pričom mechanizmus je ten istý a teda nevidím dôvod, prečo by podľa Ppoollla mal byť chybný len môj systém. Navyše Jiří v poslednom vydaní svojich návestidiel uviedol opravu nefunkčného križovania. Podľa neho musia byť na návestidle, ak za ním nasleduje vetvenie trate, použité len voľby "link" - aj keď rovnaké. Ani toto tvrdenie sa mi celkom nepozdáva. Križovanie testujem na lokálke Hodonín-Zaječí, ak pustíte z oboch staníc vlaky proti sebe, v Čejči sa stretnú a ostanú stáť. Na tejto lokálke sú použité tie najjednoduchšie typy návestidiel (žiadne dve voľby naraz - Ppoollll :?: ). Križovanie mi funguje bez problémov, ak vo všetkých viackoľajných staniciach na danej trase pôjdu vlaky po rôznych koľajach (alebo pôjdu po rovnakých, len v týchto staniciach nezastavia). Teraz buďte múdri... 8)

JOHNZ: Nápravu samozrejme zjednám, ale najskôr treba vedieť príčinu problému. Sám na testovanie nemám čas, takže ak je niekto taký masochista, že mu práca v editoroch MSTS nevadí... :lol: prijmem každú pomoc.

Ale...

Ale keď to križovanie presunieme do Mutěnic a použijeme 2 reverzy, všetko funguje. Keď je však križovanie v Čejči tak tým nepohnem ani za pána ani reverzáky ani nič. Taak, a teraz buďme múdry všetci. Mimochodom, pozeral niekto podrobne tie Jirkove opravené skripty??

Scripty

Tomi

Já nikde netvrdím že chyba s dvěma zatrhnutými linky pro stejný návěstní znak je JEN ve tvých scriptech. Psal jsem, že jsem to u ostatních netestoval a to je něco úplně jiného než co se mi zde snažíš vnutit. Zrovna tak jsem netvrdil že jsem to sděloval přímo tobě. Sděloval jsem to mejlama panu Šemorovi, kde jsem mu uváděl konkrétní stanici s touto chybou i konkrétní příčinou. Pokud se to pak již nedostalo až k tobě tak za to nemohu. Doufal jsem že komunikace mezi váma dvěma funguje lépe. A pan Šemora mohl mnou avizovanou chybu odstranit i sám bez tvého zásahu do scriptů. Mám li být konkrétní tak se to projevuje (nebo projevovalo) ve stanici Brno-Jih (a ne jen tam) a to takto:
1) Obnova databáze tratě vyhodí všechny odjezdová návěstidla v této stanici (což byl původní důvod proč jsem se tím zabýval)
2) Pokud postavím úkol tak aby z obou stran přijížděly vlaky do této stanice současně tak zůstanou viset u vjezdových návěstidel na návěst stůj ačkoliv by oba vlaky mohly vklidu do stanice vjet a minout se tak po sousedních kolejích.
K té obnově traťové databáze mohu dodat ještě pouze toto. Pokud jsem tehdy (při korespondenci na téma Obnova traťové databáze s panem Šemorou) pracně zjistil, která návěstidla byla na trati Brno-Kůty tímto krokem vyhozena, tak se vždy a bez vyjímky jednalo o zatrhnutí dvou linků pro stejný návěstní znak - například ten posun. Snad už tyto informace nebudou pochopeny jinak než jak jsou napsány. Nejde mi o to někoho kritizovat. Je mi jasné že práce na těch scriptech si vyžaduje svůj čas a vědomosti. Pokud tam je ale chyba zasahující do provozu tak by bylo vhodné ji odstranit. Tato trať by si to určitě zasloužila.
To je vše co k tomu mohu sdělit.

...zatímco si klidně spím, tady se dějí věci. Nakonec za vše mohu já. Ale Tomimu jsem vzkaz obratem poslal, dostal jsem odpověď ve smyslu jeho příspěvku zde. Dále jsem v jedné aktivitě testnul průjezd přes zmiňované nádraží. OK. Jistý pan T tvoří na rozdíl odemne giga aktivity s giga provozem a křižuje i ve všech lokálkových stanicích bez problému, tak na to konto jsem tohle už dál neřešil.
Ale jestli někdo testnul, že pokud zůstane pouze jedna linka pro posun a vyřeší nějaký problém, tak klidně jeden posun zruším. Na kolej, kde nebude linka se potom pojede (netestoval jsem to) ,asi návěstidlo bude potmě nebo červená? Ale posunu to nevadí. Ale v případě jízdy vlaku, v žádném případě nemůže být omezen počet linek, jinak by už návěstidla ukazovala nesmysly a jízda po trati by se stala hračkou pro malé děti.

Dále si všichni uvědomte, že nikdo z tvůrců do MSTS nemáme tohle jako hlavní zaměstnání. Takže vše se řeší, jak komu volný čas dovolí.

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře