Aktivity - všeobecně - archiv #1

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
Skromny dotaz na Ppoolllla.Prosim,kdy muzeme asi muzeme ocekavat ty navody + doplnek o kterem jsi psal? Dekuju.

Re: Aktivity - všeobecně

Neměl jsem energii přečíst všechny příspěvky, protože se odklonily do tzv. náhradní roviny. Pokud tuto informaci již někdo zveřejnil, pak sorry.
Mám pro tebe dobrou zprávu: Jde to, ale jen někdy. Musíš si to vyzkoušet. Vlak, který chceš, aby tě předjel, musí startovat z jiné koleje, než na které jedeš. Dělám to takhle. Nejprve v MSTS vytvořím trasu trafiku (třeba toho rychlíku). Pak ukončím editor MSTS a v Totalcommanderu najdu příslušný soubor v adresáři tratě (např. Japan1\services\rychlik2.srv), ten edituji - pokud do řádků STARTinWorld a EnuInWorld napíšeš místo 0 číslo 1. Tak bude ten vlak jezdit před tebou a tobě simulátor nastaví červenou na daném semaforu už od začátku mise (tedy bez ohledu na to, kdy trafik startuje). Červená na tvé koleji bude dokud trafik neskončí nebo dokud nezmizí z tvé tratě (odbočí na jinou kolej). Snad jsem to popsal srozumitelně. Zkus si vyzkoušet různé možnosti, abys poznal, jak se MSTS chová. Pokud budeš startovat rychlík na své trati, tak budeš mít na předchozím návěstidle červenou dokud nezmizí z tvé koleje nebo z aktivity. Kdyby ti to nebylo jasný, tak se ozvi ICQ 216-450-706

Zapomněl jsem dodat, že vlastní editaci souborů provádí program WordPad (mám již nastaven takto PC).

Přečetl jsem si několik příspěvků. A chtěl bych ještě doplnit, že pokud podle mého návodu postavíš svému vlaku červenou, pak u některých tratí ti sama od sebe nemusí naskočit zelená (žlutá). Pak tam stojíš, čekáš a čas plyne a mise už nevypadá jak měla (chybí další tafiky, nestíháš řád atd.). Proto si v editoru aktivity zjistím, kdy se mému vlaku rozsvítí zelená a v tento čas vytvořím časový úkol, kam zadám zprávu např. Odjezd povolen! V misi to vypadá tak, že se mi v určitý okamžik, kdy má padnout volno (12:23:41 hod.) zobrazí hláška Odjezd POVOLEN nebo jiný text. Nevýhodou je, že musíš trať několikrát projet a doladit časy, zkontrolovat, zda trafiky jezdí jak jsi chtěl apod. Když ta mise trvá třeba 2 hodiny, tak je to trochu otrava, ale aspoň dobře poznáš trať, ne?

Chcel by som upozorniť tých, ktorí si ešte nevšimli, že Ppoolll-ove "udělátka" sú k stiahnutiu na msts.cz v sekcii fake a diskusí Chováni simulátoru a jak na to sa nám rodí celkom slušivý návod!

Já to vyřešeno nemám , ale potřebuji od tebe radu.Prosímtě kde mám sehnat zadarmo českou trať??

Ako zmizli? Ak chces aby zmizli zo supravy, tak ich tam jednoducho nedas... nie je mi jasne, ako maju zmiznut...

Edita854

Nejlepší bude když pro nás méně chápavé popíšeš konkrétní požadovaný případ "MIZENÍ" vozů.
Jinak obecně platí asi toto:
Počítačem ovládané soupravy se "objevují" a pak "mizí" na začátku a na konci své předem trasy aby nepřekážely a neblokovaly tak provoz dalších souprav.
Hráčem ovládaná vozidla se takto neobjevují a ani nemizí. Pokud chceš ze soupravy vynechat/vypustit nějaký vůz tak ho musíš někde odpojit. Narozdíl ale od té počítačové dopravy tam ten vůz bude stát až do konce úkolu.

Aktivity a chování editoru

Nevím ,zda-li bude někdo schopen poradit,ale již podruhé jsem se setkal s problémem při tvorbě aktivit.Pokud aktivitu vytvořím klasickou cestou-nastavím si vlak hráče+všechno potřebné i pro traffic a přidám nějaké ty úlohy v podobě zpráv,které se zobrazují při jízdě je vše v pořádku.Editor a aktivity jsou v pohodě.V editoru se mi vše zobrazuje zcela korektně a to včetně míst ,kde jsou nastaveny úlohy v podobě zprávy.Po uložení v editoru lze aktivitu bez potíží spustit.
Pokud,ale hodlám experimentovat a v aktivitě použít volby oken,kde se nastavují úlohy jako odpojování-připojovaní,úlohy závislé na místě tak je zle.
Vytvořit tyto úkoly jde,ale pokud použiji jakékoliv okno (úkolové,časové nebo poziční),tak nastanou potíže.U úkolového a časového jde o to,že nastavit lze vše,ale po uložení celé aktivity dojde k tomu,že při následném načtení si editor nepamatuje předchozí nastavení(nejsou zobrazeny názvy,semafory,trasy-musí se znovu nastavit=otravná práce po každém načtení) a navíc se mi potom ani nezobrazují polohy nastavených úkolů v podobě zpráv.Jediná možnost jak zjistit,ve kterých místech je úkol v podobě zprávy nastaven je v pozičním okně.Jenže pokud chci zjistit polohu nebo změnit zprávu případně vytvořit novou zprávu na nějaké pozici dojde k pádu editoru.Jediné řešení,abych docílil původního stavu je to,že celý msts odinstaluji a znovu nainstaluji z CD,což je velmi nezáživná činnost a hlavně to je minimálně na hodinu práce.Po nové instalaci je vše v původním stavu a zprávy se opět zobrazují a editor si pamatuje poslední nastavení.Neexistuje na toto nějaké řešení.Je to vlastnost msts nebo to ovlivňuje něco jiného????

Mizeni vozů

Konkretní případ: Přijedu z 749 + 5*B odpojim 749 a odjedu jako že odstupuju a potřeboval bych aby ty B zmizely jako vlaky řízené počítačem

Nie som si istý či to bude fungovať, neskúšal som - ale možno by zafungovalo použiť servis 1, ktorý by sa zhmotnil na tej koľaji a pomaly by tie vagóny odviezol niekam daleko

Johnz + Edita854

Fungovalo by to asi takto:
Servis 1 by je musel tlačit (počítačem řízené vlaky se nespojují ani nerozpojují ale dokážou tlačit to co mají před sebou pokud brzdná síla odstavených vozidel není moc velká) až někam na místo kde by to již nepřekáželo a tam by ten servis zmizel ale vagony by tam zůstaly.

Jinak mám teď ještě jeden okamžitý nápad - připojit vozy k tomu servisu a odpojit se. Muselo by se ale vyřešit jak tam tu S1 udržet na fleku než se na ni přivěsej ty vozy. O vyčkávacím bodě moc neuvažujte - nefunguje tak jak má (nedokáže si zapamatovat požadovaný čas). Čili S1 podržet zase přes S2 za návěstidlem. Má to ale ještě jeden problém - řízená souprava MUSÍ dojet včas než ta S1 a S2 odjedou.
Nezkoušel jsem to ale snad by mohly zmizet i s tím S1 na konci jeho trasy. A v tomto popisovaném případě by pak nebylo zapotřebí používat S1 - stačila by místo neviditelné S1 jakákoliv jiná viditelná mašina určená jako posunovací. Nebo je nechat prostě odjet za kopec a tam by pak mohla celá souprava zmizet a vypadalo by to i věrohodně. Chce to ale vyzkoušet - je to okamžitý nápad bez otestování!

Zmizení hráčových vozidel

Tak jsem to vyzkoušel. V prvním případě vozy se ani nepohnuly, ač se Servis 1 snažil jak mohl vágonům se pouze protáčela kola. V druhém případě když jsem nechal na sebe najet Servis 1 a pak se odpojil vozy zůstaly stát a ani se nehnuly. Možná byste to mohl otestovat někdo jiný, protože nevím zda jsém to správně pochopil.

předjetí vlaků v MSTS alternativa

Zdravím Vás ,posílám vám tip jak lze jednoduše a reálně předjet jaký koliv vlak mám to vyzkoušeno na mé trati a taky to tak funguje.Jelikož MSTS neumí přiřadit k vlaku výšší prioritu je potřeba si uvědomit pár věcí :1-MSTS při předíždění vlaků zkoumá 1a zda vlak zastavuje,jakou má max.rychlost , jízdní cestu,(zda vlak po části trati pojede na jinou návěst),s stanovený jízdní řád,toto jsou faktory kterými se MSTS řídí,mám to vyzkoušené.Teď k vašemu problému:Jestliže potřebuji třeba v Poříčanech předjet Os vlak jedoucí po 1.koleji rychlíkem jedoucím po 0.koleji je potřeba mít vytyčenou trat na tolik úseků kolikrát ten vlak bude předjet anebo ho budete chtít předjet,to znamená pro Os vlak 1.trat praha mas.-poříčany,2.trat poříčany-kolín,což znamená žese jakoby vlak os v Poříčanech ukončí a nasvíceno bude návěstidlo z 0/1.kolej.ovšem pro vlak jízda končí,protože vlak již nedostinneme.Druhý případ platí pro předjetí a následné pokračování vlaku.jako příklad uvedu předjetí Ex 570 v Praze libni vlakem SC 502(hráče),pro vlak 570 mam trat rozdělenou na 2.úseky(pardubice-praha liben,praha liben-Hrabovka-Praha HL.n.),po dojetí vlaku 570 do prahy libne 4.kolej se vlak ukončí a dá se tam čekací bod,a po projetí okolo vlakem 502 vlak zmizí atak ho v klidu předjedu,ihned po zmizení ta samá souprava opět naběhne a pokračuje jako nový trafic vlak 570 z prahy libně na Prahu hl.n. kde se opět setkáme s SC 502,a nikdo nic nepozná,hlavně nesmíme zapomenout aby se nekřižovaly časy,takovímto stylem lze v aktivitách předjíždět vlaků podle libosti i já to tak praktikuji,jenom pozor musíte umístit čekací bod aby vám vlak hned nezmizel,tolik asi k problematice předjetí vlaků v aktivitách Vlastik.

Edita 854 - pojmem "připojit vozy" mám na mysli to že s těma vozama ty přijedeš k servisní mašině a připojíš se k ní. Nikoliv že ona přijede k tobě. Již jsem to psal (mám dojem že v návodu) že počítačem řízené vlaky se NEPŘIPOJUJÍ ke stojícím vozidlům.

Vlastík - myšlenka přerušení jízdní trasy je dobrá u počítačem ovládaných souprav. Dá se ale aplikovat jen u souprav které chceš předjet a to pouze v případě že jedeš na čas. Pokud se s ovládanou soupravou někde zdržíš (u manipulačních vlaků při posunu je rozptyl mezi jednotlivými hráči až 30 minut - záleží na složitosti manipulací - rozdíl mezi autorem a člověkem který jede úkol poprvé) může mezitím již souprava, která má být předjeta, odjet.
V případě že máš být předjet tak již tento 'tvůj' systém aplikovat nelze. Pokud by jsi ale použil to co popisuji v rozepsaném návodu na tvorbu úkolu (v tomto okamžiku je to prakticky na konci návodu) tak to je použitelné zcela obecně. Jak pro případy kdy se hráč nechává předjet tak i pro případy kdy má něco předjet.
A k použití vyčkávacích bodů mám tuto poznámku - při tvorbě úkolu po nadefinování jeho času to vypadá v editoru vše bezchybně. Jakmile ale úkol uložíš a znovu načteš do editoru tak máš všechny vyčkávací body vynulovány. Zůstanou sice na místě ale s nulovým časem -> souprava zastaví a hned se zase rozjíždí. Toto je bohužel jedna z chybiček tohoto simulátoru.

T - s tímto problémem jsem se již několikrát setkal (naštěstí ale ne osobně) a napadla mne zcela bez jakýchkoliv souvislostí když jsem ani neseděl u PC následující myšlenka jak to řešit.
Vzhledem k tomu že MSTS si ukládá všechna nastavení do registrů a nikoliv do samostatného souboru tak je nutné ovládat práci s programem REGEDIT. Pokud s ním umíš zacházet tak si najdi klíč "HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Microsoft Games\Train Simulator" a celý tento blok si vyexportuj a někam bezpečně ulož. V případě zmizení některých nastavení či jiných problémů si pak tento uložený klíč znovu načti do registrů. Jiná pomoc pokud nepočítám odinstalování a znovunainstalování MSTS není. Je to jen důsledek špatně fungujících oken a jejich práce s registry. Ukazuje to spíše na potřebu dát si dohromady instalaci windows než to svádět na samotný MSTS.

Ppoollll.

Děkuji za radu.Variantu s tím programem regedit otestuji.V tom nevidím žádný problém.S tou Vaší poslední větou ohledně instalace Win versus problémy msts částečně nesouhlasím.Nestal se mi tento problém poprvé a na všech přístrojích mám teď nedávno nově nainstalované Win XP profi.Domnívám se ,že to ta chyba bude tak 50:50(Windows:Msts).

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře