Aktivity - všeobecně - archiv #1

• Tvůrce vlákna Tvůrce vlákna Guest
  • Datum začátku Datum začátku
Stav
nelze přidat další příspěvky.
To Vlastik: Neslo by ty svetla i udelat jinak? V noci by svitil hlavni refektor u protijedouci loko a kdyz by se vlaky mijely, tak by hl. refl. zhasl.

když už se bavíte o těch světlech, mě by pro začátek stačilo aby soupravy proti mě svítili:) Tak kdo mě poradíte?

Světla

Ad Vlastík: Při použití záchrané brzdy nebliká či jinak nedává světelnou návěst souprava která brzdí. To je nesmysl. Tato návěst v D1 je pro loko které stojí a na které se řítí jiný vlak!!! Chtěl bych v reálu vidět fíru který strhne rychlobrzdu a pak místo toho aby skočil do strojovny nebo vyskočil z mašiny bude cvakat přepínačem. Lokomotivy nemají žádný automatický přerušovač ale jen mechanický vypínač. :D

Jinak k nočnímu svícení - hlavní reflektor by v noci neměl svítit z těchto důvodů:
Při míjení se za jízdy dle D1 nesvítí aby neoslňoval protijedoucího fíru. Čili by ho lidi správně ovládající mašinu měli zhasínat ale zatím nevím o nikom kdo si tento fakt při sezení u pc uvědomuje a zhasíná ho. :)
Při zastavení vlaku ve stanici také již nesvítí.
Určitě se najde i několik dalších situací kdy ten hlavní reflektor nesvítí.

Čili z toho mi vychází že by v simulátoru neměl svítit. Nenapadá mne situace kdy by měl být vidět rozsvícený. A zabývat se tím aby nědo naučil simulátor to na co není programován (ovládání světel u vlaků řízených počítačem) považuji z tohoto úhlu pohledu za ztracený čas nad blbostmi.

Ad Láďa: Jinak osvětlení protijedoucích souprav je jen věcí parametrů v eng souboru. Pokud nejsi zběhlý v tom co který parametr znamená tak se podívej na příspěvek od PRCHa v Chování simulátoru a jak na to. Je to tam popsáno docela dobře a nemá význam to opisovat.

Re: Světla

Ppoollll napsal:
Ad Vlastík: Při použití záchrané brzdy nebliká či jinak nedává světelnou návěst souprava která brzdí. To je nesmysl. Tato návěst v D1 je pro loko které stojí a na které se řítí jiný vlak!!! Chtěl bych v reálu vidět fíru který strhne rychlobrzdu a pak místo toho aby skočil do strojovny nebo vyskočil z mašiny bude cvakat přepínačem. Lokomotivy nemají žádný automatický přerušovač ale jen mechanický vypínač. :D

Jinak k nočnímu svícení - hlavní reflektor by v noci neměl svítit z těchto důvodů:
Při míjení se za jízdy dle D1 nesvítí aby neoslňoval protijedoucího fíru. Čili by ho lidi správně ovládající mašinu měli zhasínat ale zatím nevím o nikom kdo si tento fakt při sezení u pc uvědomuje a zhasíná ho. :)
Při zastavení vlaku ve stanici také již nesvítí.
Určitě se najde i několik dalších situací kdy ten hlavní reflektor nesvítí.

Čili z toho mi vychází že by v simulátoru neměl svítit. Nenapadá mne situace kdy by měl být vidět rozsvícený. A zabývat se tím aby nědo naučil simulátor to na co není programován (ovládání světel u vlaků řízených počítačem) považuji z tohoto úhlu pohledu za ztracený čas nad blbostmi.

Ad Láďa: Jinak osvětlení protijedoucích souprav je jen věcí parametrů v eng souboru. Pokud nejsi zběhlý v tom co který parametr znamená tak se podívej na příspěvek od PRCHa v Chování simulátoru a jak na to. Je to tam popsáno docela dobře a nemá význam to opisovat.

Musim reagovat na Polla,to co zde napsal je pěkná blbost o záchrané brzdě,ze zkušenosti vím že jakmile strojvedoucí z jakýho koliv důvodů,použije rychlobrzdu,je povinnen co nejdříve varovat protijedoucí vozidla o vzniklé situaci,a tudiž už při brzdění musí varovat ostatní vozidla,a tudiž použije světelnou a zvukovou návěst,uvedu příklad po 1.koleji jedu s rychlíkem a strhnu trolej,po sousední koleji potřebuji varovat proti jedoucí vlak a tak určitě nepočkám až zastavím ale začnu ihned upozornovat touto návěstí,ostatně toto řeší i předpis D2,služebni rukovět pro lok.četu.
Co se týče hlavního reflektoru,už z předpisu bylo vyškrtnuto že se hlavní reflektor zhasíná při průjezdu stanicí,musí se zhasínat při souběžné trati s komunikací,a to vždy,v ostatních případech je to na strojvedoucím.

tak já běžím zkoušet ty světla, ale dneska jsem zkoušel tvořit misi pro manipulák a nějak bez úspěchu :?
- když jedu solo loko a chtěl bych připojit vozy který nebyli na začátku součástí vlaku , tak mi nejdou odbrzdit i když jsou připojený, tak nevim v čem dělám chybu? (vkládam je na kolej jako samostatný konzist)

Láďa napsal:
tak já běžím zkoušet ty světla, ale dneska jsem zkoušel tvořit misi pro manipulák a nějak bez úspěchu :?
- když jedu solo loko a chtěl bych připojit vozy který nebyli na začátku součástí vlaku , tak mi nejdou odbrzdit i když jsou připojený, tak nevim v čem dělám chybu? (vkládam je na kolej jako samostatný konzist)

Tak to je dosť rôzne, môže byť chyba v lokomotívae alebo vo vozňoch (a o tomto by vedel najlepšie rozprávať JACEK alebo Ppoollll) vacsinou v brzdovych tlakoch.

světla

Co se toho hlavního reflektoru týká, je to víceméně jako v autě - zhasínám vždy, když bych mohl někoho oslnit. Praxe - vlak odjíždí ze stanice a hned za stavědlem fírá rožne dálkový reflektor. U posunu rovněž.

K návěsti Stůj zastavte všemi prostředky: Je sice zajímavé, že MSTS umožňuje rožnout světla v určité situaci, ale jinak je to jak to napsal Ppoollll. Pokud použiju rychlobrzdu tak tam asi nebudu sedět a čekat do čeho vletím a přitom ještě přepínat světlo. Případ se strženou trolejí v MSTS asi taky nenastane. A když se rychlobrzda spustí nevybavením živáku tak by byla úplná blbost dávat tuto návěst.
Mimochodem i tak bych strašně chtěl vidět tuto návěst ve skutečnosti - fíra někoho/něco přejede a místo aby zjistil, co se stalo a použil vysílačku, bude si hrát s knoflíkem a čekat až proti němu pojede jiný vlak, což na jednokolejce nepřipadá v úvahu.

Jacek : už jsem se dloouho nerypal v D1, ale neplatí stále, že posunující díl má rozsvíceno jenom jedno poziční světlo?

světla

Martens napsal:
Jacek : už jsem se dloouho nerypal v D1, ale neplatí stále, že posunující díl má rozsvíceno jenom jedno poziční světlo?

návěst "Hnací vozidlo při posunu" - mašina má rožnuté obě pozičky na obou čelech po celou dobu posunu. Jiné vozidla posunujícího dílu (vozy) pochopitelně nesvítí, ač se to do D1 dostalo, ale tuším po připomínkách školařů vyšla oprava. (to by posunovač musel držet asi v každé ruce jednu laternu a stát v čele :D )
Jedno rožnuté světlo na obou čelech je návěst "Obsazené hnací vozidlo"

doba zastávky

Dovolil bych si položit dotaz, protože jsem dosud neměl štěstí najít odpověď.
Je možno v editoru úkolů soupravě řízené počítačem přesně stanovit dobu, po kterou bude stát na nádraží ? Jinak řečeno, nedokážu zatím (jsem začátečník v MSTS) přinutit vlak řízený PC, aby mi při zastavení u nástupiště vyčkal mnou stanovený čas a nikoliv si odjel po uplynutí doby pro nástup cestujících, která mimichodem mi připadá, že si jí MSTS určuje jak ho napadne (zatím jsem nevypozoroval čím je určována).
Děkuji.

Re: doba zastávky

maca napsal:
Je možno v editoru úkolů soupravě řízené počítačem přesně stanovit dobu, po kterou bude stát na nádraží ? Jinak řečeno, nedokážu zatím (jsem začátečník v MSTS) přinutit vlak řízený PC, aby mi při zastavení u nástupiště vyčkal mnou stanovený čas a nikoliv si odjel po uplynutí doby pro nástup cestujících, která mimichodem mi připadá, že si jí MSTS určuje jak ho napadne (zatím jsem nevypozoroval čím je určována).
Děkuji.
Jo jo, jde to a nejjednodušší je to právě přes nástup cestujících. Prostě mu dáš k tomu nástupišti tolik cestujících, aby tam čekal tak dlouho, jak potřebuješ. Někdy to nejde přesně na sekundu, ale to už jsou detaily :wink:
Jinak počet cestujících zvolíš tak, že na nástupište klikneš pravým tl. a dáš Properties (nebo Parametry-Vlastnosti). Po přepočítání se ti čas změní.

JOHNZ napsal:
Láďa napsal:

Tak to je dosť rôzne, môže byť chyba v lokomotívae alebo vo vozňoch (a o tomto by vedel najlepšie rozprávať JACEK alebo Ppoollll) vacsinou v brzdovych tlakoch.

Ja som mal ten istý problém a na jednej stránke (už si nepamätám ktorej ) mi poradili nastavit v eng/wag súbore hodnotu BrakeCylinderPressureForMaxBrakeBrakeForce na 50.
Po tejto úprave s brzdami nemám žiadne problémy.

Odbrždění

To co je zde napsáno o příspěvek dříve je z velké části řešení. Bohužel ale již chybí dovětek že tato proměná musí být u VŠECH vozidel nastavena stejně. A pokud jsem správně počítal podle předpisů tak by u našich vozidel měla mít hodnotu 43.5
A to neodbrždění je dáno tím že při vyšší hodnotě u připojovaného vozidla pak ovládaná lokomotiva nedokáže dostatečně nafoukat takový tlak na tom správném místě, kterého se tato proměná týká, při kterém pak toto připojované vozidlo odbrzdí.
Toto je jen zjednodušené vysvětlení neboť přesné fungování je o mnoho složitější a je to popisováno skoro vždy na několika stránkách včetně obrázků jak co u brzd funguje. A do toho všeho se navíc pletou i redukční ventily takže to není na první pohled pro neznalé nijak průhledné.

Re: doba zastávky

maca napsal:
Děkuji.

Tato doba je určována počtem cestujících, kapacitou soupravy (záleží na počtu vozidel s definicí cestujících), a tím jak daleko od začátku/konce peronu či jak přesně souprava zastaví.

Změna počtu cestujících je adekvátní v případě kdy nejde o nic jiného. Je to opravdu nejjednodušší postup. Má ale i svá omezení. U koleje musí být nástupiště (v definici tratě nikoliv fyzický model) a v soupravě musí být alespoň jedno vozidlo definované pro přepravu cestujících. Pak to funguje a nastavením počtu cestujících lze vlak zdržet. Dosáhnout požadovaného času je pak již jen věcí zkoušení - otestovat, změnit počet lidí - atd. dokola.
Pokud je ale zapotřebí zdržet vlak jinde než je nástupiště tak to touto metodou nelze. Zrovna tak nelze touto metodou takto zdržet osobní/nákladní vlak a nechat ho předjet rychlíkem, pokud jedou po stejné trati.
Mnou nabízené řešení je následující - ze stránek MSTS od Starého si stáhnout ze sekce FAKE neviditelná vozidla - servisní udělátka - a s jejich pomocí pak požadovanou soupravu zdržovat libovolně dlouho.
Dá se to provést takto:
Za odjezdové návěstidlo nadefinovat krátkou trasu začínající hned za návěstidlem a končící před vyhybkou, po které je zapotřebí projet s jiným vlakem. Poté na tuto krátkou trasu opakovaně vypouštět toto udělátko s nastaveným minimálním výkonem - jde o to aby jezdilo co nejpomaleji. Interval opakování lze zjistit přímo v editoru při tvorbě úkolu. Nesmí dojít k tomu aby byla trasa za návěstidlem na chvilku volná. A pokud začne toto udělátko takto jezdit dostatečně brzo - trasa za návěstidlem ještě není zabrána již dopředu stavěnou volnou cestou, tak je pak zabraná trasa dočasně ukončena u návěstidla, udělátko jezdí a jezdí tak dlouho jak je třeba a zabírá jen požadovaný malý kousek za návěstidlem a nezasahuje do jiných jízdních cest které jsou tím pádem volné.
Takto lze obecně zdržet jakýkoliv vlak kdekoliv a nechat ho předjet třeba i několika jinýma vlakama.
A ještě jedna poznámka. Již na jiném místě byla diskuse o VYČKÁVACÍCH BODECH. Já osobně tvrdím (a nejsem sám ale může být že 99 lidí se mýlí a ten 1 šťastlivec má pravdu a objevil jediný postup jak to funguje :) ) že nefungují tak jak mají. Pokud by fungovaly tak by to bylo o mnoho jednodušší neboť by stačilo do trasy toho udělátka vložit jeden vyčkávací bod, nadefinovat u něj požadovaný čas a bylo by vystaráno. Bohužel toto funguje až do okamžiku než dojde k uložení úkolu. Editor z důvodu nějaké programátorské chyby NEUMÍ tyto nadefinované časy uložit. Takže ve vlastním úkolu při ježdění se na tomto bodě souprava zastaví a hned se zase začne rozjíždět. :mad:
Tomuto tvrzení, že to funguje, uvěřím až v případě, kdy od onoho šťastlivce dostanu třeba i jen jednoduchoučký úkol u kterého uvidím, že je v souborech aktivity u tohoto vyčkávacího bodu zapsán i čas a uvidím to funkční i v samotném simulátoru. Nebo po opětném načtení úkolu do editoru to bude fungovat i v tom editoru bez toho abych tam musel požadované časy opět zadávat. Moc by tím pomohl mnoha lidem. Neumějí to ani tvůrci PT tratí - používají také svá servisní udělátka a opakovaně je vypouštějí tak dlouho než nastane požadovaný čas.

Je mi jasné, že to co zde popisuji, je o něco složitější ale funguje to zcela obecně a kdekoliv bez omezení. Jediným požadavkem navíc je to neviditelné vozidlo.

Naposled editoval moderátor:
Tak s těma vyčkávacíma bodama, to je možná moje práce:-) Měl jsem radost, že mi to funguje a myslel jsem, že to tak bude všude. BOHUŽEL :-( Ukázalo se, že to, že mi to na jedný (!) trati v jednom místě funguje, ještě neznamená, že to funguje i jinde. Dohnal mě k tomu Edita854, protože jsem na to přišel, když jsem se mu snažil poradit, jak na to.
Takže. Vyčkávací body na 99% nefungujou. Pokud se to někdy někde někomu podaří, buďte rádi a věřte, že je to dost velká náhoda.

světla

Pro Anonyma: Nechápu proč odkazujete někam jinam ty co se ptají na fungování světel v MSTS když se stačí podívat zde v Obsahu fóra do části "Chování simulátoru a jak na to" kde je jedno z témat o světlech s popisem více než dobrým na to aby tomu ostatní porozuměli.
Ad realita - chtěl bych Vás vidět na mašině si hrát se světly když bude aktivována záchraná brzda. MSTS nerozlišuje důvody proč ji obsluha PC aktivovala. A jediný rozumný důvod je ten aby souprava nenarazila. O jiných příležitostech v reálu, proč tuto světelnou návěst použít, nediskutuji. Tam má své uplatnění (což ale nejde v MSTS vyseparovat). Nikoliv ale při záchrané brzdě. Tam se kouká fíra zachránit sám co nejrychleji jak to jde (útěkem do strojovny nebo opuštěním/skokem z mašiny ven. A tohle vím ne z předpisů ale od lidí co jezdí či jsou již v důchodu a jezdili celý svůj aktivní život! A byly případy kdy to jen díky opuštění kabiny přežili.

PetrSv: mne sa v aktivitách dá používať 2 reverákov prakticky na všetkých miestach a držím si to ako výbornú zálohu pre prípad, že systém použitia fantómových lokomotív nefunguje (ktovie pre ktorého čerta to nefunguje ak je tam niekde naokolo možná šestdesiatka - a teraz rozhodne nemyslím tomiho). Dôležité je jedno mať tie reverzáky blízko seba a ďalej aby ten druhý vlak bol už v poslednom oddieli pred tebou. Potom to funguje jak vínko... niekedy je to napríklad jediný spôsob ako uhrať na jednokoľajke križovanie tak že sa dá prejsť.

Activity

Mám problém že si vytvorím časť aktivity - odskúšam ju a ak "funguje" v poriadku tak potom pokračujem v jej predlžovaní. Toto keď urobím viacej krát, tak pri hre zrazu začne aktivita v jednom bode stále "padať". Mám podozrenie že sa tak deje po viacnásobnom editovaní príslušnej aktivity. Ideálne by bolo keby sa podarila aktivita urobiť na prvý raz ale to je teória. Máte niekto podobnú skúsenosť ? Ako tvoríte aktivity Vy?

Re: světla

Ppoollll napsal:
Ad realita - chtěl bych Vás vidět na mašině si hrát se světly když bude aktivována záchraná brzda. MSTS nerozlišuje důvody proč ji obsluha PC aktivovala. A jediný rozumný důvod je ten aby souprava nenarazila. O jiných příležitostech v reálu, proč tuto světelnou návěst použít, nediskutuji. Tam má své uplatnění (což ale nejde v MSTS vyseparovat). Nikoliv ale při záchrané brzdě. Tam se kouká fíra zachránit sám co nejrychleji jak to jde (útěkem do strojovny nebo opuštěním/skokem z mašiny ven. A tohle vím ne z předpisů ale od lidí co jezdí či jsou již v důchodu a jezdili celý svůj aktivní život! A byly případy kdy to jen díky opuštění kabiny přežili.

Treba oznaceni stuj na masine je spise jako varovani pri krizove sitaci napr. kdyz do vlaku narazi jiny zezadu a dojde k vysinuti vozu na dvojkolejce, tim vznika ohrozeni protijedoucich vlaku
pokud ctete prispevky i na dalsich forech, tak byl popsan pripad, kdy vcasnym prepnutim svetel se strojvedoucimu podarilo zabranit nehode, kdyz hrozilo najeti protijedouciho vlaku do hromady trosek

samozrejme jdete do podrobnosti a MSTS je hodne o kompromisech!!!

Stav
nelze přidat další příspěvky.
Back
Nahoře