Editor tratí a vše s ním související

Ppoollll

Signalista
Byl bych rád kdyby dotazy na to co a jak dělat (a to nejen v editoru tratě) byly psány do těchto diskusí kde se na ně dá rozumně odpovědět (ne jen ve zkratce) a ne jen v primitivní diskusi na hlavní stránce. Tam dotaz zmizí velmi rychle v propadlu dějin ale zde zůstane dlouhodobě přístupný. U mnoha dotazů může být jejich autor považován některými jedinci za méně chápavou osobu ale já osobně jsem přesvědčen že co trápí jednoho člověka, který je ochoten to veřejně přiznat, tak určitě trápí i jiné jedince.

Do této diskuse bych doporučoval psát dotazy a odpovědi související s editorem trati.

K napsání tohoto příspěvku mne přiměl dotaz v jednoduchém fóru „Jak umístit jiné textury terénu do stavěné tratě?“

Takže vezmu to popořádku.

Nejprve musí být vytvořeny odpovídající textury o rozměrech 64x64, 128x128, 256x256, 512x512. Pokud jsou již vytvořeny tak je první krok učiněn. Já osobně používám textury vytvořené z letecké fotomapy což mi usnadňuje přesnější pokládání kolejí u reálné tratě. Původně jsem měl jiný čtvercový rozměr textur a můj editor to bezproblémově skousl. Jakmile jsem ale chtěl ukázat již vytvořené dílo na jiném počítači tak jsem místo textur viděl jen prázdné čtverce. Po změně velikosti textur na tyto standardní rozměry byl problém odstraněn.

V okně „Módu úprav“ musí být stisknuto tlačítko pro práci s terénními čtverci.

tertext4.jpg

Tím je přepnuto hlavní okno do módu práce s terénem a jeho texturami. Zároveň je zobrazena mřížka ukazující rozmístění jednotlivých čtverců. Může to vypadat třeba takto:

tertext1.jpg

Na uvedeném příkladu je vidět mnou již zmiňovaný pracovní povrch usnadňující pokládání kolejí a umisťování následně modelovaných staveb a dalších objektů. Zároveň je vidět rastr a zvýrazněný čtverec s kterým se pracuje.

Pro zpřístupnění oken umožňujících vlastní výběr či přidávání textur je zapotřebí mít v menu hlavního okna editoru zatrhnuty tyto volby – „Textury“ a „Seznam textur“

tertext2.jpg

V okně „textury“ je vidět aktuální textura vybraného čtverce. V okně „Seznam textur“ jsou vidět všechny textury které jsou v právě zobrazovaném viditelném dosahu. Obsah tohoto okna se průběžně mnění při pohybu po terénu a podle toho co je v daném místě použito za textury. Pokud se nechcete spokojit s výchozím malým okénkem tak uchopte toto okno za pravý dolní roh a roztáhněte si ho. Nenechte se odradit tím že se nemění kurzor při zaměřování se na roh – toto je jeden z mnoha zajímavých (a nestandardních) projevů editoru.

tertext3.jpg

Jinak pro úplnost – maximální počet použitých textur na celé trati není omezen. Omezení se ale týká zobrazované oblasti. V jednom okamžiku je editor i simulátor schopen zobrazovat maximálně 64 různých textur. Pak začne editor trucovat.

A teď jak zpřístupnit potřebné textury.
V záhlaví okna „Výběru textur“ po rozvinutí nabídky „Editování“ jsou dvě volby – „Vložit“ a „Odebrat“. První z nich vloží požadovanou texturu do tohoto okna a zpřístupní ji tak k použití. Druhá volba smaže červeně vyznačenou texturu z tohoto okna a zároveň ji smaže i z vlastního terénu. Na toto je nutné si dát pozor.
Pokud již máte do seznamu textur naskládány požadované textury tak si jistě všimnete že žlutě zvýrazněných textur je jen 9 a každá z nich má v levém horním rohu číslo. Toto číslo určuje numerickou klávesu nad písmeny kterou je nutné stisknout společně s klávesou CTRL pro vložení příslušné textury do terénu. Jako aktivní musí být v daném okamžiku stisku této kombinace kláves hlavní okno editoru a vybrán příslušný čtverec kam chcete texturu umístit. K posunu žlutých zvýrazňujících rámečků v okně pro „Výběr textur“ slouží klávesy CTRL+Q. Jejich současným stiskem dochází k posunu žlutých rámečků a tím i čísel pro výběr textur.

Pokud v hlavním okně editoru na příslušném čtverci stisknete pravou klapku myši tak se zobrazí místní nabídka platná k tomuto čtverci:

tertext5.jpg

Zde je z pohledu práce s texturama terénu podstatná první, druhá a třetí skupina voleb. První dvě skupiny jsou snad jasné. U třetí skupiny je podstatný plnící faktor – udává kolikrát je textura na příslušném čtverci použita. Lze tak při malé velikosti použité textury a jejím několikerém zopakování v příslušném čtverci docílit při malých nárocích na paměť i docela jemného zobrazení terénu (ne jen hrubé zobrazení).

Toto je snad k práci s pokládáním textur terénu vše podstatné.

Letecká mapa jako základ textur

Ppoollle, odkud se dají sehnat letecké mapy? Jaké měřítko pužíváš? Je to super nápad...

letecké snímky

Mě by táke zajímalo, kde se dají sehnat letecké snímky. Podle nich by se dala postavit trať jednoduše a až by byla hotova i se všema objektama, tak by stačilo textury vrátit na původní a trať by byla úplně podle skutečnosti.

Návody na stavbu

Na serveru http://www.railpage.org.au/steam4me/trainsim/tutorials/ můžete najít spoustu návodů pro stavbu tratí MSTS. Návody jsou sice v angličtině, ale často stručné a obrázkové, tedy pochopitelné i pro neangličtináře, jako jsme já :wink: . Vřele doporučuji. Mně se podle těchto návodů povedla na první pokus základní krajina, ale třeba také první tunel ...

Naposled editoval moderátor:
Mapy

Bohužel letecké mapy nejsou zase tak levnou záležitostí a tak se podklady shánějí jak se dá. To co mám k dispozici mi stačí na delší čas neboť i když území není příliš rozsáhlé tak je velmi členité co se týká železnice. Kterým směrem pak budu pokračovat se uvidí podle toho kdo bude mít zájem spolupracovat. Zatím postupně za vhodného počasí (nesmí svítit slunce) fotím na textury ve svém okolí a pár dalších jedinců postupně modeluje.
Jinak pokud si pořídíte mapu s co nejpodrobnějším měřítkem tak pak máte alespoň podklad pro pokládku kolejí na trati. Je ale nutné pracovat i se značkama v "mkr" souboru a podle nich se pak orientovat při zaměřování těch textur. V některých případech je nutnéprovádět i určité zkosení těch jednotlivých čtverců. Vše je závislé na tom jak přesné jsou podklady. Ačkoliv jako celek je podklad souvislý tak není zcela přesný - trpí různým stupněm zkreslení. Proto se nedá říc nic k měřítku a ani jak moc to zkosit. Je nutné to prostě naněkolikrát odzkoušet až to sedí alespoň přibližně ke značkám které lze definovat poměrně přesně.

Jako nápad je to výborné, poskládat do modelu originál textury. Ale tak jednoduché to zase tak není. Na zobrazení leteckých map ve Vašem počítači potřebujete výkon mnohem větší než pro MSTS. Nejlépe počítače NASA. Já mám P4 2giga, ATHLON 2800XP Barton, Grafiky ATI RADEON 9000 a 9600Pro 128 MB a každé zoom nebo posun na takové mapě trvá celou věčnost. Někdy se počítač úplně zastaví (na velmi kvalitní mapě s velkým zoomem) a pomůže jedině reset. Tohle není práce pro jedince, který to chce zkusit. Chce to pořádnou techniku a kolektiv velmi trpělivých lidí.

Mapy

Ty letecké mapy já osobně používám jen jako pracovní podklady při osazování stanic. Po kompletním osazení jdou dolu a jsou nahrazeny běžnými texturami neboť již nemají význam. Ono mít na zemi střechy od baráků a placaté stromy zase není moc modelové. :lol:
A ten pohyb zase tak pomalý nemám. Je ale pravdou na druhou stranu že zatím i těch objektů tam mám prozatím málo - stromy a keře dávám až nakonec.

Dynamická kolej

Upravuji trat Hiahutsu, do podoby provozu parní trakce a začátků motorizace (mechanické návěstidla + Světelná starý vzor ve dvou stanicích).

:?: Problém nastane ve chvíli když chci "přeložit koleje", pokud použiji "normální koleje i xTracks" vše je v pohodě, ale jakmile použiji "Dynamickou kolej" (přidám nebo smažu originál položenou kolej), uložím, zavřu editor a znuvu se pokusím trať načís po chvíli "choupání" mi WinXPprofi vyhodí hlášku "send Dontsend Problem".
Pokud trať projíždím v režimu "explore route", tak ve čtverci kde jsem dynamickou kolej editoval není vůbec nic. Žádné domečky, stromečky, koleje prostě nic, lokomotiva jen tak letí nad terénem, dokud nedojede do dalšího čtverce, kde je vše zase OK.

:idea: Zkoušel jsem Dynamickou Kolej (DK) smazat v příslušném *.w, ale jediný efekt byl ten, že kolej sice "zmizela(pouze textura)", ale "linka (trat)" tam zůstala. Při označování kolejí bezprostředně navazujících na zmiňovanou DK editor vyhodí jakousi chybovou hlášku (kterou si bohužel nepamatuji)

Nemáte s tím někdo zkušenost, nebo nevíte jak na to?

Nejedná se o stav, který já nazývám jako atomový výbuch? Tohle nastane, pokud se přežene počet objektů na určitý čtverec. Dříve mne to dostalo do zoufalé situace, kdy jsem musel ze zálohy nahrát trať znovu a půlden práce pryč. Ale už jsem přišel na jednoduchou pomoc. Adresář World, seřadit soubory podle změněno a poslední bk soubor přejmenovat na platný, tedy místo vlnovky udělat tečku, a .bk umazat, Enter a potvrdit přepsání souboru. Tím se dostanete do stavu před pádem do windows.
Ale chci upozornit, pokud používáte Xtrack, tak je počet povolených objektů na čtverec menší než u klasického Globalu. Např. u mé trati, pokud je Global s Xtrack, tak stačí v Brně pootočit stromem u nádraží, uložit a padnete do windows s atomovým výbuchem. Pokud nahrajete standartní Global, tak v Brně můžete s objekty šachovat jak chcete. Proto jsem rád, že jsem Xtrack nepoužil.

Používám Xtrack, počet odjektů v jednotlivých čtvercích je cca 1000 až 2000. Manipulovat mohu s jakými koliv objekty (přidat, vymazat, upravit) a vše je v pohohě.
Ale jakmile položím dynamickou kolej, nebo naopak smažu již položenou (od autorů trati Hisatsu Line) nastane Vámi zmiňovaný atomový výbuch.

...a právě to je ono. Bez dynamické koleje se v žádném nádraží neobejdete.
Jinak počet objektů je jedna věc a druhá je velikost w souboru v adresáři World. Já mám maximálně kolem 1600 objektů na čtverec s velikostí w souboru 860kilo největší a to je hranice únosnosti. Jednou jsem přidal pouze označení 5ti kolejí a celé mi to padlo Atomem. Musel jsem smazat nějaké vzdálenější objekty a až po té se mi značky na koleje podařilo umístit a uložit (Břeclav os. nádraží).

Ale tohle nemám nijak odůvodněné, přišel jsem na to metodou pokusu a omylu a na podobné pády si už dávám pozor, celkem se mi daří tyhle pády uhlídat. Znovu začaly až jsem nainstaloval trať 180 a zapomněl jsem při stavbě trati své změnit Global. Pak to padalo v každé větší zástavbě včetně Skalice nad Svitavou, kde žádné velké město není.

atom

Zbyněk Šemora napsal:
Adresář World, seřadit soubory podle změněno a poslední bk soubor přejmenovat na platný, tedy místo vlnovky udělat tečku, a .bk umazat, Enter a potvrdit přepsání souboru. Tím se dostanete do stavu před pádem do windows.
.
:?: Ked to prepisem tak mi zmiznu atomove dosledky a obnovia sa objekty?
Ja som zatial proti tomu bojoval tak ze som zalohoval adresar world ale prestava ma to bavit po kazdom ulozeni ho zalohovat. :cry:

Re: atom

MIMO napsal:
Zbyněk Šemora napsal:
Adresář World, seřadit soubory podle změněno a poslední bk soubor přejmenovat na platný, tedy místo vlnovky udělat tečku, a .bk umazat, Enter a potvrdit přepsání souboru. Tím se dostanete do stavu před pádem do windows.
.
:?: Ked to prepisem tak mi zmiznu atomove dosledky a obnovia sa objekty?
Ja som zatial proti tomu bojoval tak ze som zalohoval adresar world ale prestava ma to bavit po kazdom ulozeni ho zalohovat. :cry:
Vlastik-tohle co popisuje Zbyněk s obnovením "světa" by platilo pouze pokavaď by se ti ve čtverci objevovaly static objekty,v případě že jsi měl ve čtverci ještě objekty závislé na chodu MSTS(kolejiva,návěstidel,zvuky atd)musíš ještě přepsat vše s koncovkou ".bk",jinak ti MSTS napíše hlášku že nesouhlasí databáze se světem a jediné co pomůže je dát obnovit databázi čímž se sice vše srovná ale také si vše rozházíš a můžeš začít znova(třeba návěstidla kompletně ti zruší vazby atd),pro přehlednost uvádím co znamenají koncovky a je potřeba ho přepsat:.rdb-zajištuje seznam spojů kolejiva:.rit-zajištuje seznam silnic v trati:.tdb-zajištuje veškerý seznam evidovaných objektů(kolejivo,návěstidla,zvuky,nástupiště atd.):.tit-zajištuje evidované objekty mimo kolejiva(přejezdy,rychlosti,návěstidla atd):.trk-zajištuje veškeré načítání tratě(informace,počasí,stanovení rychlosti,začátek trati atd),kolikrát postačí jen si zálohovat tento soubor,když nejde načíst trať,dále jsoutu koncovky .dat ty označují toto,carspawn-seznam vozidel které budou jezdit po silnici:gantry-zde se ukládá trakční vedení pro automatické načtení:forests-zde jsou zaznamenány stromy které vám MSTS automaticky sestaví:sigcfg-seznam návěstidel:sigscr-vazby návěstidel:speedpost-seznam rychlostníků,kilometrovník:ssource-seznam okolních zvuků(město,továrny,příroda atd):telepole-ukazuje aktuální seznam telefoních sloupů:tsection-zde se zapisují data ohledně dynamického kolejiva:ttype-zde se zaznamenávají zvuky přímo úměrné jízdní cestě(tunel,most,přeložka,kolejivo atd):deer,spotter-jsou přímo vázány animovanými objekty v kolejišti(osoby,zvířata),to asi tak v kostce vše Vlastik.

CHTĚL BYCH SE ZEPTAT PPOLLA NEBO NĚKOHO KDO VÍ JAK ZACHÁZET S KRESLÍCÍ POMŮCKOU V EDITORU ,NEMŮŽU PŘIJÍT NA TO JAK SE S NÍ ZACHÁZÍ VŽDYCKY MI TO OHLÁSÍ ŽE NEJDE KRESLIT PO KOMPRIMOVANÉ TEXTUŘE . PŘEDEM DÍKY ZA ODPOVĚD .

GRONIBARD:

Pokud chcete kreslit na zemní texturu tak je to možné pouze za těchto podmínek:
1) Vlastní textura (ace soubor) NESMÍ být komprimovaná - editor umí kreslit jen na nekomprimovanou texturu a chová se jako velmi jednoduchý kreslící program.
2) Textura musí být použita pouze 1x na celé trati. To je kvůli tomu že se to jinak promítne i na ostatní její umístění.

Význam této pomůcky je asi takovýto:
Položíte si samostatné textury třeba pod stanici, každou 1x, a pak si obkreslíte půdorys kolejí, baráků a všeho dalšího. Následně v nějakém grafickém programu si vytvoříte odpovídající vybarvení těchto textur a takto pak máte textury přímo na míru konkrétní situaci. Třeba ulice kolem baráků kde nevyžadujete provoz aut a nechcete zde pokládat vozovky již definované v MSTS a tak zvyšovat počet objektů na tom kterém konkrétním čtverci.

K padání tratě při zásazích do cizí tratě v editoru mohu říci toto. Bohužel z nějakého důvodu došlo v Xtracktech k zásahu do definice dynamické koleje. Toto ale způsobuje že zde vznikla určitá nekompatibilita. Pokud budete editovat trať vytvořenou bez Xtraktů tak je nutné si do adresáře GLOBAL nahrát původní soubor TSECTION.DAT a pak je mužné editovat takovouto trať. Totéž platí i obráceně při použití Xtraktů.
S Xtraktama je dodáván i jakýsi konverzní program HORACE.EXE který by měl zajistit konverzi původní dynamické koleje na novou definici. Bohužel mé zkušenosti s tímto převodem respektive s prací v trati po převodu nejsou zrovna nejlepší.

CHTĚL BYCH PODĚKOVAT ZA ODPOVĚD UŽ JSEM SI VYROBIL
TEXTURY ALE PO VLOŽENÍ DO VÝBĚRU TEXTUR A POLOŽENÍ
NA ČTVEREC TO CHCI ULOŽIT A SIMULÁTOR MI HLÁSÍ
ŽE SELHALO ULOŽENÍ ČTVERCE TERÉNU A CHYBA UKLÁDÁNÍ DAT TERÉNU . ASI NĚKDE DĚLÁM CHYBU MOHL BYSTE MI PORADIT KDE ?

Bohužel jsem toto nikdy nepoužíval až do fáze ukládání takže nevím proč se to chová zrovna takto. Snad poradí někdo jiný. :cry:

Mě to funguje bez problémů. Zkusil jsem záměrně osadit texturu v rozlišení jiném, než jsou standartní násobky (256x256, 512x 512 atd). Při stejném poměru stran to editor bez problémů uložil, v případě nestejného poměru stran ji nedovolil načíst ani do zásobníku. Že bys měl poškozený formát textury se mi nezdá, nedostal bys ji do zásobníku. Načíst texturu s alfa kanálem jsem nezkoušel, to tě snad nenapadlo. Textury terenu fungují bez problémů s dxt kompresí. Tak nevím :? . Myslím si, že máš asi nějaký obecný problém s instalací simulátoru. Zkus se podívat na nastavení ovladače grafické karty. Mě se u novějších ovladačů Nvidia stalo, že editor špatně pracoval při aktivním antialiasingu.

Trunda

S TOU INSTALACÍ JSI MĚ NAKOPL A JÁ JSEM SI UVĚDOMIL ŽE
MÁM NAINSTALOVANÝ SIMULÁTOR NA DVOU DISCÍCH .PROBLÉM BYL V TOM ŽE JSEM TO UKLÁDAL NA TOM SKOPÍROVANÉM .
JENOM JSEM TO ŠOUPL NA TEN KDE SE SIMULÁTOR INSTALOVAL JAKO
PRVNÍ Z CD UŽ TO UKLÁDÁ JAK DRAK.
CHTĚL BYCH SE ZEPTAT PROČ KDYŽ CHCI VLOŽIT STROMEČKY
ABY BYLY SOUČÁSTÍ LESA ( FOREST ) ,KTERÝ SIMULÁTOR DĚLÁ SÁM
TAK SE Z NICH STANOU KOŠTATA ?
SAMOSTATNEJ JE SUPER ALE POTOM HRŮZA , PTÁM SE PROTO JESTLI NATO NENÍ NĚJAKÝ FIGL ?
JINAK DÍKY ZA NAKOPNUTÍ !!!!!!!

Back
Nahoře