Editor tratí a vše s ním související

les

Tak to je záležitost toho jak máš nadefinovaný les. Z jakých stromů se skládá. Těch definic může být mnoho a záleží na tom jaký les pak používáš.
Definice lesů je v souboru FORESTS.DAT v základním adresáři tratě.

CHTĚL JSEM SI UDĚLAT LES S ČESKÝCH STROMEČKŮ OD MISTRA
TRUNEČKA KTERÉ JSOU MOC HEZKÉ ALE NEVÍM JAK NADEFINOVAT
TY ČTYŘI ČÍSLA S KONCOVKOU f KTERÉ TO ASI URČUJÍ .
NEVÍTE NÁHODOU CO KTERÉ ZNAMENÁ ?

Číselné údaje v souboru "forest.dat":

12.0f 18.0f 0.8f 1.3f

zleva doprava:

šířka stromu v metrech,
výška stromu v metrech,
násobek předchozích ůdajú, který udává minimální velikost stromu v lese
násobek předchozích ůdajú, který udává maximální velikost stromu v lese

Definice pracuje se zadanou texturou tak, že ji natahuje dle číselných údajů jako gumu. Jestliže čtvercová textura má uprostřed úzký smrk a touto definicí texturu dále zúžíš, získáš koště. Můžeš texturu buď rozšířit zadáním větší šířky nebo lépe v grafickém editoru upravit tak, aby použitá kresba maximálně vyplňovala čtvercový formát i přesto, že bude šířkově deformovaná. Pak bude naopak potřeba zadanou šířku snižovat. Pozor, vytvořený alfa kanál by měl být 1-bitový a při práci s prolnutím do pozadí či jiné vrstvy (změnách rozlišení v grafickém editoru) s touto skutečností počítat, aby nedošlo k vytvoření ošklivých lemů kolem koruny stromu.

trunda

ROZUMÍMLI TOMU DOBŘE Z TVÝCH STROMEČKŮ JDE UDĚLAT LES
ABY STROMEČEK ODPOVÍDAL REALU JEN PO ÚPRAVĚ V GRAFICKÉM PROGRAMU A VYTVOŘENÍM ALFA KANALU JAK POPISUJEŠ ?

V podstatě ano, rozhodně je to lepší cesta. A nejen z mých stromů. Forests.dat pracuje s celou plochou textury, kdežto *.s soubor modelu si z čvercové textury tahá výřez definovaný mapovacími souřadnicemi.

trunda

editor

Prosím,poradí někdo u dynamické koleje se mi oblouk točí jen do leva a z druhé strany též do leva,jde to nějak otočit jak u kolejí (kl.T)? Díky

ahoj, tak Ti nevím.....mělo by to být tak, že vždy je první rovinka, další oblouk je doleva a další doprava s tím, že se mi nepodařilo třeba ten první vynechat........vždy tam musím mít alespoň půl stupně.....

možná taky někde eělám chybu

Re: editor

pepah napsal:
Prosím,poradí někdo u dynamické koleje se mi oblouk točí jen do leva a z druhé strany též do leva,jde to nějak otočit jak u kolejí (kl.T)? Díky

Doufám, že se v následujícím nemýlím, už jsem dlouho nezkoušel:

Vytvoříte dynamickou kolej, nastavíte délku, poloměr, úhel a sklon, pak zmáčknete T a kolej by se měla otočit doprava.

JSP

Dynamická kolej

Dynamická kolej se točí vždy jen do leva. Oba oblouky. Koho jsem se ptal tak nevěděl jak ji otočit na druhou stranu již přímo v té definici. Ani v diskusích jsem nenašel odpověď.
Takže pokud je potřeba položit esíčko tak nadefinovat nepovinnou rovinku, oblouk (třeba je první levý) a pak položit Druhou dynamickou kolej kde bude rovinka, oblouk (opět levý) a zase rovinka a pak to celé otočit T čelem vzad. To je jediný mně a mnoha jiným známý způsob jak zahnout DK doprava. Je to holt pak o strefování se. Nebo si polož nejdříve ten druhý konec na který se potřebuješ trefit a zahni z něho doleva (jseš čelem vzad) takže pak dosáhneš kýženého.
A jinak mezi těma dvěma obloukama MUSÍ být rovný úsek který je ale nejméně 2m.

přejezd

U silničního přejezdu po průjezdu vlaku většinou auta nechtějí pokračovat dál.Ve vlastnostech přejezdu mám klasicky nastaveny sec. od vrchu dolů takto: 30,20,60,60,4.Nebo se to nastavuje jinde? Dík za radu

Stromy a zeleň pro MSTS

Trunda napsal:
V podstatě ano, rozhodně je to lepší cesta. A nejen z mých stromů. Forests.dat pracuje s celou plochou textury, kdežto *.s soubor modelu si z čvercové textury tahá výřez definovaný mapovacími souřadnicemi.

trunda

Vážený pane. Pokuším se stavět trať a jeden z problému je chování mnou dosud získané zeleně (stromy a keře) v ročních obdobích zajména podzim a jaro. Některé stromy mají podzimní textury, některé ji nemají dokončenou (ačkoliv to jejich autor v s nebo sd souboru nadefinoval) - některé jsou zelené celoročně. A vlastně jarní texturu (strom s květy....) jsem ještě nikde neviděl. V případě, že Vaše stromy mají "roční" proměnlivost - kde bych je prosím mohl získat.
S díky a s pozdravem
PepeQ

roční období

Původně jsem měl snahu vyrábět stromy ve všech ročních období, je to dost pracné (včetně holých větví v zimě). Pak jsem někde viděl anketu, kdo v které době nejraději jezdí - jaro a podzim nedosáhly ani 10 %. Takže jsem se omezil na léto a zimu, a zimní stromy jsou navíc udělané pouze jako zaváté s olistěním - holé větve totiž vyžadují značný detail (jinak to vypadá jako pohrabáč ) a pokusy s většími texturami nedopadly dobře - pokud jsou pixely příliš malé, tak při "ostrém" alfa kanálu se okraje chvějí jako rosol, nehledě na zbytečnou zátěž hardware. Pokud by bylo více zájemců, rád textury doplním, ovšem nejdříve koncem roku, kvůli pracovními vytížení.

Roční období v MSTS

Vážený pane. Díky za odpověď. Také mám v paměti ono "hlasování" kde podzim a jaro nedopadly nijak slavně. Jenže jeden z faktorů, který to ovlivňuje je právě nedostatečná výbava, která by na zřetelně a srozumitelně zvýraznila typické prvky zmíněných "přechodových" období mezi létem a zimou. Objevil jsem teď dva stromy "BirchA" a "BirchB", které mají číslo 252 v *.sd a mám k nim i všechny potřebné textury pro: Podzim,PodzimSníh, Zima, ZimaSníh, Jaro, JaroSníh. Zatím jsem je testoval jen pro podzim - jasno a světle zlatisté listí BirchA se při pohybu vlaku lehce třepotá ....... prostě podzimní nádhera. Tyto stromy např. použil kolega Šnek na své krásné trati 180. Jenže v té starší verzi, kterou mám právě zmíněné textury chyběly. Po jejich doplnění a odstranění dalších drobných chyb pomoci Route Ritteru (jeden typ objektů má často v *.sd číslo 256 a není vybaven potřebnými texturami a RR to opraví) se tato trať 180 stala nádhernou podzimní projížďkou.
Takže co chci říct .... myslím, že právě malá připravenost objektů pro tento účel ovlivňuje i zájem o tato roční období. A tak Vás prosím, pokud to okolnosti dovolí zkuste se věnovat i této tvorbě v oboru vegetace a zájem se dostaví.
S díky a s pozdravem PepeQ

Roční období v MSTS

Hm, taky bych se přimlouval za stromy ve více ročních obdobích, speciálně za podzim! I když zhotovit pestrobarevné podzimní olistění asi bude nejtěžší - takové jaro se dá relativně lehce upravit světlejším natónováním letních textur, ale u podzimu si to dost dobře nedovedu představit. Jedině snad vyjít z podzimní fototextury, tu pak převést do stupnice šedi a následně natónovat nazeleno pro léto a jaro.
Každopádně Trunečkovy stromy a terény posunuly estetický dojem z krajiny v MSTS na úroveň, o které tvůrci originálních stromů a textur neměli ani tušení. Kdyby se to ještě podařilo rozšířit na celý rok, tak ... slint ... slint ...

nadefinování stanice

Ahoj, to jsem fakt tak tupý nebo nemůžu přijít na to, jak se v editoru trati nadefinuje stanice? Prosím, poraďte.Dík.

V zozname objektov (domy stromy ...) je kategoria interactive objects a tam najdes platform (ev. nastupiste) to polozis na kolaj a presuvanim jednotlivych krajnych trojuholnikov urcis odkial kam ide ... samotny nazov stanice potom zadavas v nastaveniach tohoto nastupista.

Jo, díky! Ale mám ještě jeden problém - nejde nějak "inteligentně" položit peron přímo vedle koleje/í tak akorát? Jako, že by se to tam položilo samo hned vedle koleje a rovně. Nebaví mě to totiž pořád rovnat, vždycky to ujede pod zem nebo je to ve vzduchu, nikdy to není tak, jak já chcu! a je to na .....! :mad:

Naposled editoval moderátor:
abc napsal:
Jo, díky! Ale mám ještě jeden problém - nejde nějak "inteligentně" položit peron přímo vedle koleje/í tak akorát? Jako, že by se to tam položilo samo hned vedle koleje a rovně. Nebaví mě to totiž pořád rovnat, vždycky to ujede pod zem nebo je to ve vzduchu, nikdy to není tak, jak já chcu! a je to na .....! :mad:

Zkus se podívat tady, je to návod, jak to zrovnoběžnit.....
http://trainstav.wz.cz/Navody/rovnobeznost.htm

Naposled editoval moderátor:
Textura u koleji

Jak lze u koleji zmenit textura? Nejak na to nemuzu prijit, nechci tam totiz mit ty puvodni (nejsou pekne...).Predem diky za odpoved.

Back
Nahoře